Miért kéne átvariálni EBS HU-ra? Csehek Gripene eredeti JAS39 C/D NATO standardizálva amennyire én tudom. Szerintem nem lesz belátható időn belül 2. század, ahogy egyszer ezt már kifejtettem, de minden további nélkül lehet lízingelni a meglévő svéd gépekből anélkül, hogy légi utántöltést megteremtenénk az A szárnyakkal, sőt még akár az új radar sem feltétlen kéne. Szerintem lehetne sima MS20 configgal bérelni még 6 gépet NATO standardizálva, vagyis kb a mostani cseh gépeknek megfelelőket. Főleg akkor ha a Csehek dobják a gripent esetleg. Logisztikában gyakorlatilag ez semmi pluszt nem jelentene szerintem, de majd itt megcáfolnak ha tévedek. És akkor tényleg viszonylag "olcsón" lehetnek további gépek.3. C/D már nincs gyártásban ugye, csak használt svéd CD-k jöhetnének. Ezeket át kellene variálni a EBS HU vagy hasonló NATO kompatibilis konfigurációra vagyis nem igazán van készen egy-az-egyben átvehető Gripen.
De szerintem millió ennél fontosabb dolog lenne ennél. Lesz egy rendkívül modern eszközökkel felszerelt de pici haderő, minimális tüzérséggel jelen pillanatban úgy néz ki. Nem látom miért lenne ezt olyan fontos még 1 század gripennel megtámogatni, igazándiból többet jelentene további tüzérség vagy további Leók beszerzése. Bármiféle támadó hadművelet ezzel a haderővel felejtős, mivel tüzérségi támogatás nyista, ezt ellensúlyozni lehetne totális légi fölénnyel de ahhoz 2 század gripen is kevés lenne szerintem. Azt az egy szál nehéz dandárt nincs ami támogassa, ami az útjába akad azt szétveri, de területet megtartani nem nagyon tudna egymaga főleg komoly tüzérségi támogatás nélkül. Ez a haderő védelemre lehet alkalmas, mert elég jól felszerelt ahhoz, hogy elvegye valakinek a kedvét a bepróbálkozástól, légvédelemre meg elég a NASAMS+ 14 modernizált gripen szomszédok ellen.
Én úgy látom légierő lassan pipa ezzel a korszerűsítéssel + normális fegyverzettel. Még drónokat várok aztán ennyi volt.