Melyik zászlóalj kapja meg a lynxeket? Az 5/3, a 62, vagy a 3?
Ugye akkor hódmezőn vagy debrecenben is kell nekik egy szervíz bázis, logisztika. Ez több infrastruktúra, több szakember.
Lynx, btr, t72 elég horror együtt. A lynx nem tud velük együtt harcolni. Pont a hálózati hadviselés a hatalmas előnye, és azok alkalmatlanok erre. A lynxhez képest süketek és vakok, és sánták. Legfeljebb díszletnek lesznek jók a gyakorlótéren.
És ha lesz új 8x8 a "közepesnek", akkor is hülyeség a két különböző alapjármű fenntartása. Nem mellesleg másként kell velük harcolni.
Nekem sehogy sem áll össze.
az mh 24 nek is lessznek majd lynxei a jövőben a felderítő változatból... aknavető verzió és csapatlégvédelm is ezek után elfér.
és egyéb változatú lynxek is lessznek a jövőben amik szintén kerülni fognak majd mindenhova.
és mivel közepes dd egy minimális hk szám sincs kizárva.
ugyhogy ifv verzióval eggyütt lehetne db szám. ott is.
Szittya remélem meg tudta válaszolni.
Amúgy pár napja én is azon filóztam, hogy nem elég-e kerekes az aknavetős verziónak. Dudi adott rá egy választ, és utána véletlenül pont jött is egy új cikk, amit beraktam a Rákba, hogy a lengyelek áttervezték gyors ütemben a picsába az önjáró aknavetőjüket, mert hamar kiderült, hogy a kerekes változat csak kívülről néz ki jól. (És tényleg sokkal jobban néz ki, mint az új verzió.) Az APC alváz nem elég stabil a pontos lövésekhez. Ha célozni akarsz vele, akkor szükséged lesz egy láncos alvázra és szilárd szerkezeti megoldásra. (Vagy a másik megoldás a nagyobb tüzérségnél a teherautó,
amit talpalni kell, de egy APC alvázra rátervezni egy kinyúló talpat meg macerás és pont elvesztené az előnyét a gyors megállás, gyors újra indulásnál.)
Szóval az meg végkép meggyőzött arról, hogy vagy kipróbáljuk, hogy az RM okosabb, szebb
és egyébként is a miénk, mint a lengyelek, vagy a közepes dd zászlóalj tüzérsége 120-as láncos aknavető lesz.
És ettől a pillanattól kezdve kár azon gondolkodni, hogy ott kell-e kiépíteni szervizhálózatot...
Amúgy valamikor valahol olvastam egy cikket arról is, hogy a szerb hadseregnél a többihez környező országhoz képest borzasztóan megnőtt a BMP-k aránya a háborúban, mert a kerekes nem rendelkezik érthető okokból olyan túlélőképességgel. Ahogy Szittya jól levezette, háborúban nagyobb szükségünk lesz sok Lynxre, mint kerekes APC-re. Már most is kérhető Stanag4 verzió -ami eredetileg is volt- a Hiúzból és kiegészítő páncél is hozzá.
Ha megint hegyekbe megyünk, mint Afganisztánban, ott meg a Bocskainak szüksége lesz ilyen járművekre is.
Legalábbis szerintem. Ezt csak a magam kútfejéből okoskodtam.