A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Meg továbbra sem működőképes a ruházati ellátórendszer, a laktanyák jó része még mindig felújításra és infrastruktúra bővítésre szorul, új okatási és kiképzési anyagok tömekelegét kéne beszerezni, gyakorló és lőtereket felújítani és bővíteni, megreformálni a lőkiképzés rendszerét beletolni a megfelelő pénzt a tisztiképzésbe, hogy javuljon a színvonal etc, etc, etc. Ja és az életpálya modell mint olyan továbbra sem létezik

Csak ismételni tudom magam sokadszorra: kisebb gondunk is nagyobb annál, minthogy kiképzőgépet vegyünk.
Totál igazad van!!! De, ezek anyagilag általánosságban nem olyan nagy tételek, amik nagyban konkurálnának egy eszközbeszerzéssel; sokkal inkább szándék kérdése. Másrészt meg ha ma leadnának rendelést az AV felé, az mikorra futna be? 5 év? Több? Addigra a felsorolt problémák jelentős részét lehetne -és kellene- orvosolni. (Most nem a gépek beszerzése mellett kardoskodok, mert nem az én tisztem megítélni.)
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 724
5 795
113
Fg

Miért kell az AV-nek egy teljesen új dolgot fejleszteni?? Miért nem elég, ha betesszük a cég tudását az Embraer, Saab vagy az Airbus melllé és betársulva hozunk létre vmit??

Egyébként az NG-vel belőttek egy piaci szegmenst. Talán a legolcsóbb sugárhajtású kiképzőgép, illetve a 3-ik világba light attack gépként is eladható. 6-12 afrikai megrendelésük van, 12 vietnámi és 6 cseh. Ebből el tudnak indulni. Meg persze végzi a régi afrikai, Ázsiai gépeik karbantartását, felújítását. Alacsonyabbak ott az igények, oda nincs pénz csúcstechnikára.

Vettünk már NG-t??? A Zlin vmi csúcstechnika??? A Leopard A4-ek sem a csúcstankot jelentik.

Mi a közös bennük?? Mindet kiképzésre vettük és nem abból a célból, hogy azzal zúzzuk szét a potenciális ellenséget, nem ők a dárda hegye. De vészhelyzetben is lehetnek támogató eszközök.

Viszont ezek mellé kell az új A7+, az Airbus helik Spike-al és upgradelt, felfegyverzett C-k meg új E-k. Így teljesen logikusan felépített struktúra.

Azt nem tudjuk, hogy van-e valami a csőben, aminek a megvalósítására nem talált az AV szakmai befektetőt, vagy az NG a cég csúcsterméke (igen, ez a valószínűbb), de ha a Saab-Embraer-AV (általunk) megálmodott szinergiáit vesszük alapul, akkor az AV-nek egy olcsó és olcsón üzemeltethető transzszónikus kiképző gyártása lenne a feladata, ami korlátozottan fegyverezhető/konténerezhető, légirendészetre alkalmas; másképpen fogalmazva egy M-346 Master kompetítor.

Célpiac lehet így minden nyugati 5 genre átálló légierő, illetve az - kvázi hagyományosnak tekinthető - afrikai piacok is.

Svéd-brazil-csehmagyar relációban ez a Super Tucano - Aero Master - Gripen kiképzési láncot jelentené.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 306
120 181
113
Totál igazad van!!! De, ezek anyagilag általánosságban nem olyan nagy tételek, amik nagyban konkurálnának egy eszközbeszerzéssel; sokkal inkább szándék kérdése. Másrészt meg ha ma leadnának rendelést az AV felé, az mikorra futna be? 5 év? Több? Addigra a felsorolt problémák jelentős részét lehetne -és kellene- orvosolni. (Most nem a gépek beszerzése mellett kardoskodok, mert nem az én tisztem megítélni.)
Ezek többszáz milliárd forintos összértékű tételek....

Pl ruházat és felszerelés ellátás mozgosítási tartalékkal cakompakk 150-200 milliárd forint....
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 881
91 445
113
A tegnapi katonai kormányülésről.

OV
Áttekintettük a hadipar építését, a technológiai aspektusokat. Hoztunk döntéseket a magyar haderő fejlesztéséről.

Ez meg este jött le a Közlönyben.

mostani döntésével 321,3 milliárd forinttal csapolta meg a Gazdaságújraindítási Alapot és a döntésnek két hatalmas nyertese van:

150 milliárd forint jut a Pénzügyminisztériumnak egyéb tulajdonosi részesedésekkel kapcsolatos kiadások jogcímre.
100,8 milliárd forint pedig a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak egyéb tulajdonosi részesedéseivel kapcsolatos kiadások finanszírozására.
 
K

kamm

Guest
Ezek többszáz milliárd forintos összértékű tételek....

Pl ruházat és felszerelés ellátás mozgosítási tartalékkal cakompakk 150-200 milliárd forint....
Mondjuk $400M - nincs 10% sem annak a ~$4.5B amibe 2 szazad felfegyverzett Gripen E meg egy GE kerulne... ;)
 
W

Wilson

Guest
Mondjuk $400M - nincs 10% sem annak a ~$4.5B amibe 2 szazad felfegyverzett Gripen E meg egy GE kerulne... ;)
Tudom,hogy neked a meggyőződésed , hogy veszünk még Gripeneket de nekem egyre inkább az a meggyőződésem,hogy ez a létszám, fog maradni és csak a fegyverzet fejlesztésére fog sor kerülni.És a szárazföldi haderő fog proritást élvezni az elkövetkező minimum 10 évben.
 
W

Wilson

Guest

Miért ülésezett a kormány egy hadgyakorlat helyszínén?

Nehéz helyzetben van a magyar hadsereg – jelentette ki Orbán. Hozzátette: a szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztést hajtottak végre, miközben Magyarország nem tesz semmit, vagy legalábbis eleget, a saját védelméért. Így pedig nem lehet elvárni azt sem, hogy veszély esetén a NATO-tagok besegítsenek – hívta fel a figyelmet a kormányfő.
Egyszerre nem lehet felépíteni a technikai hátországot, és az embereket sem lehet gyorsan kiképezni – tette hozzá. A kormány Hajmáskéren áttekintette a helyzetet és arról döntött, hogy a következő években hogyan fejlesztik majd a hadsereget.



Már csak a konkrétumokat lenne jó megtudni....
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 414
113
A többivel együtt kb 1000 milliárdról beszélünk és ennyire nem vagyunk eleresztve jelenleg.
Egy kicsit kishitű vagy, úgy érzem.
Ott van @SilvioD hozzászólása fentebb, hogy egyetlen tollvonással csoportosítottak át több, mint 300Mrd Forintot. Ha ennek nincs is köze a Honvédséghez, azért azt jól mutatja, hogy egyáltalán nem probléma akár egy ilyen tétel bevitele sem a HM költségvetésébe.
Különösen most, amikor gyakorlatilag a legmagasabb szintről érkezik fenyegetés Ukrajna részéről.
Azt gondolom, hogy jelenleg olyan privilégiuma van a Magyar Honvédségnek, mint sosem volt még.
Azt értem, hogy te azt látod, hogy ki van feszítve a MH költségvetése, de hidd el, hogy a jelenlegi környezetben pillanatról pillanatra változhat a HM rendelkezésére álló összeg. És nem negatív irányban!
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113

Miért ülésezett a kormány egy hadgyakorlat helyszínén?

Nehéz helyzetben van a magyar hadsereg – jelentette ki Orbán. Hozzátette: a szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztést hajtottak végre, miközben Magyarország nem tesz semmit, vagy legalábbis eleget, a saját védelméért. Így pedig nem lehet elvárni azt sem, hogy veszély esetén a NATO-tagok besegítsenek – hívta fel a figyelmet a kormányfő.
Egyszerre nem lehet felépíteni a technikai hátországot, és az embereket sem lehet gyorsan kiképezni – tette hozzá. A kormány Hajmáskéren áttekintette a helyzetet és arról döntött, hogy a következő években hogyan fejlesztik majd a hadsereget.



Már csak a konkrétumokat lenne jó megtudni....
Csak rájöttek, hogy szar van a palacsintában! Rohadtúl le vagyunk maradva, az is idő mire az eddig megvett technikai eszközök beérnek és rengeteg hiányosságunk van még! A nyakunkon egy Balkán meg egy Ukrán szomszéd. Ráadásul a hadgyakorlaton kiállított fegyverekkel szaladgálnak már! Szinte a spájzban vannak:D
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 147
73 717
113
Hűha...már 3 századról beszélgetünk - még a kettő sem biztos...
Kíváncsi vagyok mikor lesz olyan, aki biztosra veszi a nehézbombázó légi hadosztályt is - mert pl. Maróth egy fotón "furcsán mosolygott"! :D
Mintha azt mondták volna, hogy a jelenleg elérhető vadászgépek különböző okokból nekünk nem felelnek meg, ezért nem veszünk semmit és kivárunk amíg lesz valami új elérhető, addig jók lesznek a korszerűsített Gripenek is.

Viszont nagyon szükség lenne egy állami repülőgép karbantartó központra, mert hamarosan lesz az államnak kb. 100 repülőgépe...
45 Airbus helikotere (2 Mókus+20 H145M+16H225M+7EC135), 3 Airbus repülőgépe (2 A319, 1 A330), 2 Falcon repülőgépe, 2 Embraer KC390-ese, 14 SAAB Gripen C/D-je és 6-8-12 Aero L-39NG-je, 13 MD helikoptere a rendőrségnek, 8 Zlin.
Ebből jelenleg talán az A319-est tudja az állami kézben lévő ACE javítani, karbantartani. Az összes többi külsős cég. Az Aero-nak valószínűleg egyszerűbb a szükséges papírokat megszerezni a katonai gépek karbantartására, mint egy polgári repüléssel foglalkozó cégnek. Az összes többit meg valakinek el kell majd végezni. Főleg a sok helikoptert.

NFTE európai pilótaképző együttműködéshez is nagyon akarunk valamit hozzátenni. De a törököknek van mindene, a Super Tucano szintre már lecsaptak a portugálok, az M346 szintre a görögök, nekünk csak az alapfokú sugárhajtású kiképzés maradt...
 
W

Wilson

Guest
Csak rájöttek, hogy szar van a palacsintában! Rohadtúl le vagyunk maradva, az is idő mire az eddig megvett technikai eszközök beérnek és rengeteg hiányosságunk van még! A nyakunkon egy Balkán meg egy Ukrán szomszéd. Ráadásul a hadgyakorlaton kiállított fegyverekkel szaladgálnak már! Szinte a spájzban vannak:D
Azért azt észre kell venni, hogy ez a kijelentés,hogy :

"a szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztést hajtottak végre, miközben Magyarország nem tesz semmit, vagy legalábbis eleget, a saját védelméért."

finoman fogalmazva is érdekes mert ugye minden nézőpont kérdése.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113
Azért azt észre kell venni, hogy ez a kijelentés,hogy :

"a szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztést hajtottak végre, miközben Magyarország nem tesz semmit, vagy legalábbis eleget, a saját védelméért."

finoman fogalmazva is érdekes mert ugye minden nézőpont kérdése.
Nem tett semmit! Múlt idő! Ez már nem így van jelenleg! Próbáljuk felvenni a ritmust, de tudjuk hogy évek és évtizedek! De a világ gyorsabban változik körülöttünk mint amennyi időnk van! Én arra gondolok, hogy próbálják felgyorsítani ezt az egész programot! Szerintem itt évről évre egyre több lóvét fognak beletolni ahogy @pöcshuszár is írta! Nincs más opció!
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 903
22 379
113
Azért azt észre kell venni, hogy ez a kijelentés,hogy :

"a szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztést hajtottak végre, miközben Magyarország nem tesz semmit, vagy legalábbis eleget, a saját védelméért."

finoman fogalmazva is érdekes mert ugye minden nézőpont kérdése.
Amikor még több pénzt kivánsz elkölteni haderőfejlesztésre (ill. hadiipari fejlsztésre), akkor pontosan ezt és ilyeneket kell mondani. ;)
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 306
120 181
113
Egy kicsit kishitű vagy, úgy érzem.
Ott van @SilvioD hozzászólása fentebb, hogy egyetlen tollvonással csoportosítottak át több, mint 300Mrd Forintot. Ha ennek nincs is köze a Honvédséghez, azért azt jól mutatja, hogy egyáltalán nem probléma akár egy ilyen tétel bevitele sem a HM költségvetésébe.
Különösen most, amikor gyakorlatilag a legmagasabb szintről érkezik fenyegetés Ukrajna részéről.
Azt gondolom, hogy jelenleg olyan privilégiuma van a Magyar Honvédségnek, mint sosem volt még.
Azt értem, hogy te azt látod, hogy ki van feszítve a MH költségvetése, de hidd el, hogy a jelenlegi környezetben pillanatról pillanatra változhat a HM rendelkezésére álló összeg. És nem negatív irányban!
A magyar katona sosem optimista bármilyen ígérettel szemben ezt ne felejtsd el. Az állomány java még most se hiszi el hogy megkapja a 6 havit és ha megkapja akkor azt mondják az illetményalap (42000 forint) lesz 6x és legyintenek.
Amúgy még mindig én tudon és nem te, hogy melyik programra milyen pénz megy és az utolsó fillérig van húzva minden.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113
A magyar katona sosem optimista bármilyen ígérettel szemben ezt ne felejtsd el. Az állomány java még most se hiszi el hogy megkapja a 6 havit és ha megkapja akkor azt mondják az illetményalap (42000 forint) lesz 6x és legyintenek.
Amúgy még mindig én tudon és nem te, hogy melyik programra milyen pénz megy és az utolsó fillérig van húzva minden.
Jut eszembe! Mi van a teherautó kérdéssel?! Mert az lesz még egy baromi nagy tétel, hiszen rohadt sok kell belőle és minden féle kivitelben, opcióban. És ez sem feltétlen olcsó kategória!
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs
W

Wilson

Guest
Nem tett semmit! Múlt idő! Ez már nem így van jelenleg! Próbáljuk felvenni a ritmust, de tudjuk hogy évek és évtizedek! De a világ gyorsabban változik körülöttünk mint amennyi időnk van! Én arra gondolok, hogy próbálják felgyorsítani ezt az egész programot! Szerintem itt évről évre egyre több lóvét fognak beletolni ahogy @pöcshuszár is írta! Nincs más opció!
Amikor még több pénzt kivánsz elkölteni haderőfejlesztésre (ill. hadiipari fejlsztésre), akkor pontosan ezt és ilyeneket kell mondani. ;)
Nekem is van egy ilyen érzésem O.V ezen kijelentése kapcsán, főleg annak a fényében, hogy nem régen az élő két lábon járó közhelygenerátor (Benkő) azt mondta, hogy ha szükséges akkor 2% fölé emelik a GDP arányos honvédelmi finanszírozást...
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 854
35 450
113

Miért ülésezett a kormány egy hadgyakorlat helyszínén?

Nehéz helyzetben van a magyar hadsereg – jelentette ki Orbán. Hozzátette: a szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztést hajtottak végre, miközben Magyarország nem tesz semmit, vagy legalábbis eleget, a saját védelméért. Így pedig nem lehet elvárni azt sem, hogy veszély esetén a NATO-tagok besegítsenek – hívta fel a figyelmet a kormányfő.
Egyszerre nem lehet felépíteni a technikai hátországot, és az embereket sem lehet gyorsan kiképezni – tette hozzá. A kormány Hajmáskéren áttekintette a helyzetet és arról döntött, hogy a következő években hogyan fejlesztik majd a hadsereget.



Már csak a konkrétumokat lenne jó megtudni....
2014 ben kezdődött a banzáj ukrajnában az 7 évvel ezelőtt volt. Már akkor is késő lett volna elkezdeni a törődést a sereggel, de ott volt a nagy felkiáltójel a szomszédban. Most meg pánikolnak mert a megrendelt cuccokra még éveket kell várni mire megérkeznek, az a néhány gidrán meg az a12 leoA4 mutatóba nem sok vizet nyom a latba, a H145 az jó vétel volt az H force-al. Itt állunk lényegében letolt gatyával, tüzérség nélkül. Az ukránokkal most rendesen összerúgtuk a port és a hadsereg nem áll készen egy esetleges újabb orosz ukrán háború esetén, hogy bevonuljon Kárpátaljára, vagy egyáltalán megvédje az országot.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113
2014 ben kezdődött a banzáj ukrajnában az 7 évvel ezelőtt volt. Már akkor is késő lett volna elkezdeni a törődést a sereggel, de ott volt a nagy felkiáltójel a szomszédban. Most meg pánikolnak mert a megrendelt cuccokra még éveket kell várni mire megérkeznek, az a néhány gidrán meg az a12 leoA4 mutatóba nem sok vizet nyom a latba, a H145 az jó vétel volt az H force-al. Itt állunk lényegében letolt gatyával, tüzérség nélkül. Az ukránokkal most rendesen összerúgtuk a port és a hadsereg nem áll készen egy esetleges újabb orosz ukrán háború esetén, hogy bevonuljon Kárpátaljára, vagy egyáltalán megvédje az országot.
De azért egyesek még szentül állítják itt a fórumon is, hogy nincs azoknak semmijük! Azért pont annyival van több, hogy egy kellemetlen hétvégét azért okoznának!
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 633
5 358
113
Mintha azt mondták volna, hogy a jelenleg elérhető vadászgépek különböző okokból nekünk nem felelnek meg, ezért nem veszünk semmit és kivárunk amíg lesz valami új elérhető, addig jók lesznek a korszerűsített Gripenek is.

Viszont nagyon szükség lenne egy állami repülőgép karbantartó központra, mert hamarosan lesz az államnak kb. 100 repülőgépe...
45 Airbus helikotere (2 Mókus+20 H145M+16H225M+7EC135), 3 Airbus repülőgépe (2 A319, 1 A330), 2 Falcon repülőgépe, 2 Embraer KC390-ese, 14 SAAB Gripen C/D-je és 6-8-12 Aero L-39NG-je, 13 MD helikoptere a rendőrségnek, 8 Zlin.
Ebből jelenleg talán az A319-est tudja az állami kézben lévő ACE javítani, karbantartani. Az összes többi külsős cég. Az Aero-nak valószínűleg egyszerűbb a szükséges papírokat megszerezni a katonai gépek karbantartására, mint egy polgári repüléssel foglalkozó cégnek. Az összes többit meg valakinek el kell majd végezni. Főleg a sok helikoptert.

NFTE európai pilótaképző együttműködéshez is nagyon akarunk valamit hozzátenni. De a törököknek van mindene, a Super Tucano szintre már lecsaptak a portugálok, az M346 szintre a görögök, nekünk csak az alapfokú sugárhajtású kiképzés maradt...

A két Mókus itthon lett nagyjavítva, Helicontrol Kft. Akár őket is meg lehetne támogatni pár milliárddal, hogy tudják vállalni a többi típust is