[HUN] Toborzás / hadkiegészítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 318
113
Ez szép és jó, de a honvédségnek alapvetően nem a hólapátolás lenne a dolga. Arra ott van a közterület fenntartó és a katasztrófa védelem, persze besegít a honvédség, de a március 15-i eset inkább a megfelelő vezetés hiánya miatt lett majdnem katasztrófális. A körzetek felelős vezetői nem cselekedhettek a központi vezetés, és a minisztérium beleegyezése nélkül. Tiszta szoci rendszer.
Reméljük idén nem lesz rájuk szükség.
Nincs ebben semmi különös.
Ausztriàban pl egyik fő oka a sorkatonaság eltőrlésének, hogy legyenek mentők és katasztrófavédők szükség esetén. Sokkal jobban azonositja magát a lakósság a sereggel, ha az emberrel és technikával segit szükség esetén (lavina, árviz stb), mmintha csilivili technikát mutogatnak évenye egyszer. Zivil szolgálatot végző sorkatonák nélkül összeomlana a vidéki mentőszolgálat is.
 
  • Tetszik
Reactions: Kecske

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 048
113
Nincs ebben semmi különös.
Ausztriàban pl egyik fő oka a sorkatonaság eltőrlésének, hogy legyenek mentők és katasztrófavédők szükség esetén. Sokkal jobban azonositja magát a lakósság a sereggel, ha az emberrel és technikával segit szükség esetén (lavina, árviz stb), mmintha csilivili technikát mutogatnak évenye egyszer. Zivil szolgálatot végző sorkatonák nélkül összeomlana a vidéki mentőszolgálat is.
Csak nem ez a dolga a hadseregnek.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 318
113
Csak nem ez a dolga a hadseregnek.
Hogy mi a dolga a seregnek, azt az adófizetők, választók mondjàk végeredményben meg. Népszavazás volt a sorkötelességről és a fő érv a megtartásra az volt, amit irtam. Szerintem jobb, ha a katonaság segit a lakósságon, mintha a kaszárnyákban unatkozik. Pedig Ausztriában az önkéntes tűzoltóság is tökélyre van szervezve.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 187
8 024
113
Hogy mi a dolga a seregnek, azt az adófizetők, választók mondjàk végeredményben meg. Népszavazás volt a sorkötelességről és a fő érv a megtartásra az volt, amit irtam. Szerintem jobb, ha a katonaság segit a lakósságon, mintha a kaszárnyákban unatkozik. Pedig Ausztriában az önkéntes tűzoltóság is tökélyre van szervezve.
Azt, hogy mi a dolga a seregnek az alkotmány, illetve a vonatkozó törvények mondják meg.
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75 and Aladeen

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 143
73 702
113
„A kultúra fegyverei – a fegyverek kultúrája”

Rendhagyó módon emlékezett meg a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár a magyar kultúra napjáról.

65b2220d9ebb1864726785.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
https://honvedelem.hu/hirek/s-e-r-e-g-katonas-film-forog.html?type=video

S.E.R.E.G. – katonás film forog​

https://magyarnemzet.hu/kultura/2024/01/sereg-cimen-peldatlan-magyar-sorozat-keszul-a-tv2-re

S.E.R.E.G címen példátlan magyar sorozat készül a TV2-re​

"A történet egy iraki háborús misszióban kudarcot valló katonáról szól, akinek az egyetemista fiával való rossz kapcsolata is megnehezíti az életét."​

Kíváncsi vagyok a megjelenésére...elvileg még idén. Bár a 6 rész nekem kicsit kevésnek tűnik (attól függ persze milyen hosszú egy lesz egy rész).
Jó lenne ilyenből több és nem évtizedenként egy. Azaz az aktuális élethelyzetet bemutató, katonai témájú ugyanakkor szórakoztató filmsorozat (pl. Princ a katona vagy Angylbőrben). Ugyanez vonatkozik a rendőrségi sorozatokra is (pl. Kántor, Linda, vagy a Bujtor filmek) A Kisváros például abban volt különleges szerintem, hogy bemutatta több szervezet együttműködését (rendőrség, határőrség). De említhetném a Szomszédokat is ami Kulka János szerpén keresztül a mentősök, orvosok munkáját mutatta be. Érdekes viszont magyar gyártású kórház vagy tűzoltóság sorozatra nem emlékszem.
Szerintem ezeknek a típusú filmeknek nagyon jó motiváló szerepe lenne a gyerekek/fiatalok körében ha jól van megcsinálva...Talán több pénzt kellen ilyen típusú filmek forgatására költeni, akár állami támogatással, állami és kereskedelmi csatornákkal közösen. Mint abszurd szappanoperákra (tisztelet a ritka kivételnek). Amiből a fiatal csak azt tanulja meg, hogyan lehet bűnöző, vagy lumpen proli.
Egy esetleg két évados, évadonként max. 10 részes sorozatban (legalább 45-60 perc/rész) szerintem már nagyon jól be lehetne mutatni egy egy ilyen szakma napi szintű működését és még a háttér történetnek is lenne ideje kibontakozni.
Nem szép dolog lopni.
M.A.S.H.
:D
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 032
2 488
113
Reggeli kávé helyett:
"A filmsorozat cselekménye két szálon fut: Győrbíró alezredes (Csórics Balázs színművész alakítja) bosszút áll régi bajtársa haláláért egy közel-keleti NATO-misszióban, viszont megbízhatatlan, álmodozó fiát, az orvostanhallgató Marcit (Séra Dániel, negyedéves színészhallgató) ráveszi, hogy iratkozzon be az alapkiképzésre."
Közel-Keleten bosszút állni NATO küldetésen belül... Erre még Besenyő Pista bácsi is megkérdezné, hogy "Nooormáális?" Ki találta ki ezt az agyatlanságot? Ilyen bosszút általában az amerikai vagy izraeli hadsereg hajt végre, de lehet, hogy a forgatókönyvírót esetleg hozzájuk fűzik valami rokoni szálak.
Az összes - sajnos kivétel nélkül - magyar katonai témájú sorozatot alapból agyoncsapja, hogy valami eszement és valószínűtlen szál fűzi körbe. A való élettől pedig teljesen elrugaszkodottak. Szóval kíváncsian várom, hogy mi fog ebből kisülni.
A katonák ízig-vérig professzionálisak, és ezt nem írhatja felül semmilyen személyes bosszúvágy. Politikai vagy nemzeti érdek van, amit egy feladat formájában végre kell hajtani. Nem igaz, hogy ezt az egyszerű üzenetet képtelenek átvinni a film világába.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Ha ez igaz az baj. Ez az illetmény azért lett ennyi,mert az volt a mondás, hogy a viszonylag alacsony illetmények miatt nincs katona. Ha Tatára nem mennek ennyiért, akkor már elfogyott aki ennyiért katonának állna (az senki ne várja, hogy egy közkatona annyit kerssen mint egy szakorvos).
Nagyon örülök, hogy ezt pont te írod le. Komolyan!
Pontosan erről beszéltem, hogy ez egy zsákutca, hogy emeljünk a béren, mert ez hosszútávon egészen biztosan nem oldja meg a Honvédség személyzeti problémáit. Inkább továbbiakat generál. Értsd: a drasztikus fizetésemelés a beszerzések elől veszi el a pénzt. Ráadásul emelni mindig könnyű. Költséget csökkenteni viszont később 100x nehezebb.
El kell fogadni, hogy ez egy olyan meló, amit nem szívesen csinálnak a tömegek. Akkor sem, ha nagyon sokat fizetnek nekik.
Nem mondom azt, hogy a hivatásosok, szerződésesek nem érdemelnek többet. Nyilvánvalóan megtartó erőnek lennie kell, de ezzel toborozni, az egy durva iránytévesztés.
Nekem nincs nagy bajom Bobóval. Még a huszáros-hagyományörzős becsípődéssel sem igazán. De sajnos ez az ötlet (mármint a drasztikus toborzó pénzek) az övé. Nem gondolom, hogyha más lenne a HM, akkor nem próbálta volna Ő is ezt meg. Jelenleg már az ötletek szintjén nagyon a zsák alján kotorásznak.
És ez sajnos szinte az összes NATO tagállamban így van. Nem véletlenek az ottani civil haderős fejlemények sem.
 
  • Tetszik
Reactions: PFZ and Giskard

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 048
113
Nagyon örülök, hogy ezt pont te írod le. Komolyan!
Pontosan erről beszéltem, hogy ez egy zsákutca, hogy emeljünk a béren, mert ez hosszútávon egészen biztosan nem oldja meg a Honvédség személyzeti problémáit. Inkább továbbiakat generál. Értsd: a drasztikus fizetésemelés a beszerzések elől veszi el a pénzt. Ráadásul emelni mindig könnyű. Költséget csökkenteni viszont később 100x nehezebb.
El kell fogadni, hogy ez egy olyan meló, amit nem szívesen csinálnak a tömegek. Akkor sem, ha nagyon sokat fizetnek nekik.
Nem mondom azt, hogy a hivatásosok, szerződésesek nem érdemelnek többet. Nyilvánvalóan megtartó erőnek lennie kell, de ezzel toborozni, az egy durva iránytévesztés.
Nekem nincs nagy bajom Bobóval. Még a huszáros-hagyományörzős becsípődéssel sem igazán. De sajnos ez az ötlet (mármint a drasztikus toborzó pénzek) az övé. Nem gondolom, hogyha más lenne a HM, akkor nem próbálta volna Ő is ezt meg. Jelenleg már az ötletek szintjén nagyon a zsák alján kotorásznak.
És ez sajnos szinte az összes NATO tagállamban így van. Nem véletlenek az ottani civil haderős fejlemények sem.
Gyakorlatilag korlátlan hatalmuk van majd 14 éve, de ha csak 2015-től számoljuk az is több mint 9 év. Ennyi idő alatt fából vaskarikát is csinálhattak volna, ha csak negyedannyira elkötelezettek lennének ezért az egészért amennyire elkötelezettek a látványsportok vagy az olimpia iránt.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Nagyon örülök, hogy ezt pont te írod le. Komolyan!
Pontosan erről beszéltem, hogy ez egy zsákutca, hogy emeljünk a béren, mert ez hosszútávon egészen biztosan nem oldja meg a Honvédség személyzeti problémáit. Inkább továbbiakat generál. Értsd: a drasztikus fizetésemelés a beszerzések elől veszi el a pénzt. Ráadásul emelni mindig könnyű. Költséget csökkenteni viszont később 100x nehezebb.
El kell fogadni, hogy ez egy olyan meló, amit nem szívesen csinálnak a tömegek. Akkor sem, ha nagyon sokat fizetnek nekik.
Nem mondom azt, hogy a hivatásosok, szerződésesek nem érdemelnek többet. Nyilvánvalóan megtartó erőnek lennie kell, de ezzel toborozni, az egy durva iránytévesztés.
Nekem nincs nagy bajom Bobóval. Még a huszáros-hagyományörzős becsípődéssel sem igazán. De sajnos ez az ötlet (mármint a drasztikus toborzó pénzek) az övé. Nem gondolom, hogyha más lenne a HM, akkor nem próbálta volna Ő is ezt meg. Jelenleg már az ötletek szintjén nagyon a zsák alján kotorásznak.
És ez sajnos szinte az összes NATO tagállamban így van. Nem véletlenek az ottani civil haderős fejlemények sem.
Régóta béke van. A mai fiatalok még a Jugoszláv háború idején sem éltek még. De ha az "eszemet tudom" időben számolunk (6 éves kor 1995ben) akkor 35 éves korig tart ez. Nem csoda, ha a katonai hivatás nem vonzó.
 
  • Tetszik
Reactions: PFZ and Blitz97

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Gyakorlatilag korlátlan hatalmuk van majd 14 éve, de ha csak 2015-től számoljuk az is több mint 9 év. Ennyi idő alatt fából vaskarikát is csinálhattak volna, ha csak negyedannyira elkötelezettek lennének ezért az egészért amennyire elkötelezettek a látványsportok vagy az olimpia iránt.
Nem akarlak elkeseríteni - személyes érintettséged okán -, de a profi haderő nagyobb luxus a társadalom szempontjából, mint a látványsportok, meg az olimpia együttvéve. :)
Csak hát ugye, egy ember a saját szakmájának fontosságát mindig sokkal feljebb pozicionálja, mint az valójában.

Az alternatívákon elgondolkoztál már? Mert nekem pont úgy tűnik, hogy éppen most próbálkoznak a fából vaskarika csiholással. Az eredmény meg nagyon rövid időn belül levonható lesz. Itt is a fórumon a közönség nagy része még ott tart, hogy jó sok pénzt kell adni az embereknek, és majd tódulnak.
Az egyszeri politikus is pont itt tart.

Különben - én attól tartok -, hogy a Főnöknek van egy igen komoly becsípődése (saját tapasztalatai nyomán) a sorkatonai szolgálat ellen. Tehát csak tényleg a legutolsó eszközként fognak ehhez nyúlni.
 
  • Tetszik
Reactions: PFZ and megazez

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Régóta béke van. A mai fiatalok még a Jugoszláv háború idején sem éltek még. De ha az "eszemet tudom" időben számolunk (6 éves kor 1995ben) akkor 35 éves korig tart ez. Nem csoda, ha a katonai hivatás nem vonzó.
Tegyük hozzá az ezalatt lefolytatott generációkon átívelő nemzetellenes kondícionálást, a saját elődök megbélyegzésétől kezdve idegenek érdekében, a hollywood-i agymosás áldásos hatásáig. Mellé a hatalmas pénzügyi magánhatalom lehetőségétől megrészegült, de egyben sztárolt korrupt, önzésre épülő kapitalista szemléletet erőltető állami és munkahelyi kultúra hatásai. És mindenki aki a hatásokat megmondta előre, az ment a náczi megbélyegzés alá, tehát az értelem is rossz példa évtizedek óta. Nincs min csodálkozni.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 813
36 005
113
Különben - én attól tartok -, hogy a Főnöknek van egy igen komoly becsípődése (saját tapasztalatai nyomán) a sorkatonai szolgálat ellen.
Nem csak neki: a magyar társadalom vagy két harmadának is az van! Kb. az támogatja akit korából adódóan nem érint.
A "legjobb" felmérés is szerint is maximum 40% támogatná...
Tehát csak tényleg a legutolsó eszközként fognak ehhez nyúlni.
Nocsak! Eddig biztosra vetted hogy ez lesz! :D
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 073
4 037
113
Nem akarlak elkeseríteni - személyes érintettséged okán -, de a profi haderő nagyobb luxus a társadalom szempontjából, mint a látványsportok, meg az olimpia együttvéve. :)
Csak hát ugye, egy ember a saját szakmájának fontosságát mindig sokkal feljebb pozicionálja, mint az valójában.

Az alternatívákon elgondolkoztál már? Mert nekem pont úgy tűnik, hogy éppen most próbálkoznak a fából vaskarika csiholással. Az eredmény meg nagyon rövid időn belül levonható lesz. Itt is a fórumon a közönség nagy része még ott tart, hogy jó sok pénzt kell adni az embereknek, és majd tódulnak.
Az egyszeri politikus is pont itt tart.

Különben - én attól tartok -, hogy a Főnöknek van egy igen komoly becsípődése (saját tapasztalatai nyomán) a sorkatonai szolgálat ellen. Tehát csak tényleg a legutolsó eszközként fognak ehhez nyúlni.
Szerintem ez nem így van!
Sportolókat nem látsz árvízhelyzetben homokzsákokat pakolni, vihar után segíteni a helyreállításban, tüzet oltani, migránsokat hajkurászni, eltűnt embereket felkutatni, külföldön rekedt magyarokat hazaszállítani....
És azért az is nyom valamit a latban, hogy a határunk mentén háború van!