[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Lucullus

Well-Known Member
2022. március 13.
125
496
63
Akkor minek erőlködnek hordozóval?
off

Nem erőlködnek vele. Ha megérné, akkor lenne nekik.
A repülőgép hordozó drága. Ráadásul ha kicsinálják, a rajta lévő, vagy onnan fölszállt tehnika is mehet a levesbe. Tehát ha baj van, nagyon drága.
Oroszországnak az Atlanti óceán felől a Fekete tengeren és a Barents tengeren (Murmanszk) van nagy kikötője. Amellett, hogy mindkettőről nehéz kihozni nagy vízfelszíni technikát, a Barents ráadásul a Jeges tenger selftengere, és a Jeges tenger nevéhez méltóan jeges is.
Tehát európa felé nincs megfelelő kijáratuk. Ha totális háború lenne, az orosz flotta európa felőli része - kivéve a Kaszpi tengert - jobban teszi, ha magától elsüllyed. Esélyük sem lenne megmozdulni.

A távol keleten meg van Vlagyivosztok, ott ugyanaz a baja az orosznak is, mint kínának, be vannak ott is zárva. A Japán tengerről nem tudnának kijönni baj esetén.

A fenti földrajzi tények miatt látszik, hogy nem éri meg vízfelszíni technikát csinálni az oroszoknak.
Viszont ha a Jeges tenger déli részén végig lehet biztonsággal hajózni, akkor lesz némi egérút, de ne gondoljuk azt, hogy azok stratégiai jelentősége majd vetexik a west coast és east coast támaszpontokéval, ráadásul ugye az amcsiknak sok jelentős külföldi támaszpontjuk is van.

Na ezért nincs nekik normális repülőgép hordozójuk. A Kuznya sem rep. hordozó, hanem nehéz repülőgép-hordozó cirkáló. Persze amit csinálnak csinálhatnák rendesen is. Az az utolsó küldetés a füstöléssel meg a lehullott repülőkkel kifejezetten égés volt. Pláne, hogy az okait jó eséllyel itt a fórumon is sokan kitalálták.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 029
113
A teljes képet redukálva: a brittek tengeri hatalomként hajót akarnak építeni (lett olyan, amilyen), az orosz meg hiperszónikus fegyvereket (lett olyan, amilyen).
.
Persze, a hiperszonikus fegyver jo dolog, de ez nem valtoztat a tenyen, hogy ha az angol hordozokat fikazod, akkor probalj szavakat talalni a Kuznyecovra. :) Anno a szovjetek is ezt csinaltak, bebuktak az emberes Holdversenyt, az N1 raketa sztorija egy közismert kudarc volt, erre azzal jöttek kifele, hogy ez az egesz nem szamit, mert ök a Föld köruli urallomasokra fognak majd fokuszalni.
.
Es, hogy mennyire nem csak penz kerdese hajot epiteni, mutatja, hogy az Indiai Gorskov felujitasa milyen szivassorozat es penztemetö volt, föleg nyilvan az indiaiaknak, akik vegul egy zsir uj amerikai szuperhordozo aran kaptak meg a kis, öreg orosz ladikot rengeteg hibaval, es semmire se jo MiG-29K repulökkel.
De most ugyanez a szivas megy az Admiral Nakhimovval, amit mar 25. eve (jubileum!) epitenek at es ujitanak fel. Talan lassan mar a tengeri probakig is eljutva. Jelenleg az van, hogy az oroszok nem allnak keszen nagy felszini hajoegyseg epitesere.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 466
46 367
113
A Cirkon bevetése is azt jelzi, hogy ha a "mindent lelőttünk" ukrán jelentések túlzások is, azért kellett elővenniük, mert a többi CM sőt BM nem nagyon tudja áttörni a nyugati légvédelmi komplexumokat. Jó, talán 1-2x sikerült túlterhelni őket, illetve elkapni nem tűzkész állapotban.
Nem egészen.
Már előre jelezték a nyugati oldalról, hogy nem tudják a légvédelmi rakétákat a kellő számban pótolni. Az előrejelzések szerint március végére teljesen elfogy az ukrán légvédelem.
Utána maradnak a MANPAD-ok, meg a géppuskák, gépágyúk. A rendszerben már most is egyre nagyobb lyukak vannak.
Jelenleg az történik, hogy az oroszok intenzívebbé tették a támadásokat, hogy még gyorsabban fogyjanak a rakéták.
Emlékezzünk csak az első Kindzsal bevetésre. Amikor a Patriot üteg kitárazott az érkező rakétákra.
Na a Cirkonnak is hasonló hatásai lehetnek. Ráadásul ha sztoikus módon nem engedik át a rendszeren az ukránok/NATO-s kezelők ezeket, akkor azt is elérik, hogy a nyomukba küldött Geranokra mondjuk nem marad rakéta az indító tubusukban.
Az előrelépés valóban elmondhatatlanul nagy, ami viszont hiányzik az századok szintje feletti vezetési szint. Sem a háború elején, sem azóta nem láttunk ezred szintű kötelékek harcát, hogy több ezred együttműködéséről ne is beszéljünk.
Ööö ez nem az oroszok hiányossága, hanem az ukrajnai konfliktus sajátsága.
Az ukrán oldalon sem látsz ilyesmit!
Mikor láttál? A "Nagy tavaszi ellentámadás" alkalmával. Mi lett az eredménye? A Bradley square!
Ha túl nagy koncentrációban küldöd be az erőket egy csoportban, akkor egyszerűen nem lesz elég tér a manőverekre, és a kiépített védelem ellen ez így hatástalan.
Ne térj ki a válasz elől gyáva módon! Mi haszna származott volna a terrortámadásból az ukránoknak?
Nem túl bonyolult!
Nem elsősorban nekik lesz hasznuk, de egy utolsó "reményt" adhat nekik arra, hogy berántsák a nyugatot is a konfliktusba.
Ha ezt nem teszik, akkor belátható időtávba került a bedarálásuk veszélye.
Nem véletlenül jelentette ki az orosz fél - szinte azonnal -, hogy nem változtatnak a stratégián, és nem lesz korlátlan megtorlás.
 

wankel

Well-Known Member
2016. december 23.
1 043
4 995
113
Elejétől fogva nagy magasságú bombázás volt, a két Apachet meg az albán hegyekben vesztették el, az egész kampány közeépn, nem rögtön az elején - egyébként ez kínos volt nekik, mert pont az esti repülés nem ment, amivel előtte promózták őket eléggé, de hát költeni kellett volna a kiképzésre.
Szóval az a sugallat, hogy US helikopteres rohamot tervezett a szerbek ellen, de mivel rögtön a kampány elején a szerbek lelőtték két helikopterüket, jól megijedtek, és inkább felmenekültek 10k láb fölé, és onnan merték csak eregetni a lézervezérlésű bombáikat, az egy jó nagy marhaság.
OFF
Az egyedüli humoros történet az egész bombázással kapcsolatban pont az Apache helikopterekhez kötődik. Nálunk itt egy észak-bácskai faluban két öregasszony a pékség előtt elszörnyedve beszélgetett arról, hogy most már a NATO tényleg le fog mészárolni mindenkit, hiszen már az indiánokat is bevetik!
ON
 

jOkA

Well-Known Member
2017. november 7.
403
636
93
Ezeknek a FAB bombáknak miért van ilyen fura elejük? Azt gondolná az ember hogy a bomba akkor jó, ha fasza hegyes!
Tudtommal régebbi m-54 verziók, amelyeket hangsebesség alatti kioldásra terveztek főleg nehézbombázókból. Aerodinamikailag segíti a stabilizálást.
Az m-62 verzióknak már kúp alakú az orra a nagyobb sebességnél történő használatra.
Érdemes megfigyelni videókon, képeken, hogy az umpk-hoz való használatra az m-54 verziókra utólagosan hosszabb orrkúpokat helyeznek fel.
Vannak itt hozzáértőbbek, ha tévedek, köszi a kisegítést.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 966
82 835
113
Most hogy egyértelművé vált, hogy az ukránoknál harcoltak a drágák és beszéltek, a "fülével megetetős" f.sziról eszembe jut ez a történet:
„A Hezbollah (Allah pártja) nevű terrorszervezet 1985-ben alakult Libanonban, iráni támogatással és teljes elkötelezettséggel Khomeini ajatollah pán-iszlám eszméi mellett. Azonnal bevetett brutális eszközeivel még a korabeli szélsőséges csoportokat is megdöbbentette (al-Fatah, PFLP, Iszlám Dzsihád). (...)
1985 végén azonban túllőttek a célon, amikor szovjet érdekekre és személyekre támadtak rá. (...)
Elraboltak három szovjet diplomatát és egy orvost, majd elengedésükért cserébe azt követelték Moszkvától, hogy gyakoroljon nyomást Damaszkuszra, (Háfez al-Aszád szíriai elnökre), hogy nyisson nekik utat Tripoliba. (...) Amikor a megadott határidőre nem érkezett válasz Moszkvából, a Hezbollah megölte az egyik szovjet diplomatát, bizonyos Arkagyij Katkov konzulátusi attasét. Tetemét elrettentés és figyelmeztetés céljából Bejrút forgalmas üzleti főutcáján, a Hamrán dobták ki, aminek körzetében több követség is található. Egyben a szovjet képviselet felrobbantásával is fenyegettek. (...)
Miközben az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország saját túszaik elengedéséről alkudozott, Gorbacsov úgy gondolta, hogy politikai engedmények helyett inkább lesújt. Katkov meggyilkolása után a KGB 'Alfa Csoport' nevű speciális osztaga Libanonba sietett, ahol elrabolta a Hezbollah egyik kulcsfigurájának nagybátyját, aki szintén a terrorszervezet vezetőségi tagja volt.
Az illetőt kasztrálták, még élve megcsonkították, majd agyonlőtték.
Ezután az áldozat nemi szerveit és testrészeit elküldték a túszszedés szervezőjének, bizonyos Imad Mughniyahnak, akit a köznyelv „Bejrút Szellemeként” emlegetett. A véres előéletű férfi a Hezbollah második embere és vezérkari főnöke volt, akinek azt üzenték meg, hogy a többi rokona is így jár, ha a foglyokat nem engedik el.
Rá két nappal a három szovjet túsz sértetlenül kiszabadult.”
Ezek ugyanazok? :)
Met ha igen, akkor érthető ami történt a fülekkel és szemekkel, ill. a többi.

Harkov:
Kijev:
GJg07FNW0AAmtje


Más.
Aresztovics elszólása:

Ilyen egy igazi Uniós ország:
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 077
113
Ezeknek a FAB bombáknak miért van ilyen fura elejük? Azt gondolná az ember hogy a bomba akkor jó, ha fasza hegyes!
Ballisztikai gyűrű. A második világháborús német SC és SD bombákhoz hasonlóan az M54-esken is ugyanaz az ok. A gyűrű a bombatestet a becsapódás pillanatűban a célra merőlegesen fordítja be, így az íves vagy döntött felületekről nem pattan le az eszköz:


Az amerikaiak ezt a hatvanas években már túllépték, mivel az ő Mk-8x sorozatú bombáik a nagyobb becsapódási sebesség miatt biztosabban ütik át a célfelületet, viszont az áramvonalasabb kialakítás miatt a nagysebességű gépeken is megoldható a külső függesztésük, kevesebb ellenállással.
Előnyük a hátrányuk is egyben, mert a nehézbombázók, illetve belső fegyverteres harcászati típusok bombaterében az aerodinamikailag karcsúbb bombatestek rosszabbul használják ki a rendelkezésre álló helyet.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 037
113
Szerintem ugyanazért,amiért a kínaiak is.
De nekik van 3, nem csak 1.
Mert a "nulla" GDP-jükből erre is telik, nem kell választaniuk, nem kell lemondaniuk egy ilyen kapacitásról. Csak máshova helyezik a hangsúlyt, mert nekik más fontosabb. Lévén nem egy szigeten élnek távoli gyarmatokkal.
Akkor talán valami értelmesre kéne költeniba nulla GDP-ből, mert az a hajó egy pénznyelő. Egy hordozó amúgy sem ér sokat (legalább 2 kell), de úgy ahogy a Kuznyecov van többet árt mint használ.
Ezeknek a FAB bombáknak miért van ilyen fura elejük? Azt gondolná az ember hogy a bomba akkor jó, ha fasza hegyes!
Mert így csökkengik az esélyét annak, hogy lapos szögű becsapódásnál elpattanjon. Az a perem nqgyon leegyszerűsítve belefordítja a földbe a bombát. Repülés közben elég gáz a nagy légellenállás miatt (nem is nagyon rakják a szarnyas kit-et ilyen kialakítású bombákra).
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Nem egészen.
Már előre jelezték a nyugati oldalról, hogy nem tudják a légvédelmi rakétákat a kellő számban pótolni. Az előrejelzések szerint március végére teljesen elfogy az ukrán légvédelem.
Utána maradnak a MANPAD-ok, meg a géppuskák, gépágyúk. A rendszerben már most is egyre nagyobb lyukak vannak.
Jelenleg az történik, hogy az oroszok intenzívebbé tették a támadásokat, hogy még gyorsabban fogyjanak a rakéták.
Emlékezzünk csak az első Kindzsal bevetésre. Amikor a Patriot üteg kitárazott az érkező rakétákra.
Na a Cirkonnak is hasonló hatásai lehetnek. Ráadásul ha sztoikus módon nem engedik át a rendszeren az ukránok/NATO-s kezelők ezeket, akkor azt is elérik, hogy a nyomukba küldött Geranokra mondjuk nem marad rakéta az indító tubusukban.

Ööö ez nem az oroszok hiányossága, hanem az ukrajnai konfliktus sajátsága.
Az ukrán oldalon sem látsz ilyesmit!
Mikor láttál? A "Nagy tavaszi ellentámadás" alkalmával. Mi lett az eredménye? A Bradley square!
Ha túl nagy koncentrációban küldöd be az erőket egy csoportban, akkor egyszerűen nem lesz elég tér a manőverekre, és a kiépített védelem ellen ez így hatástalan.

Nem túl bonyolult!
Nem elsősorban nekik lesz hasznuk, de egy utolsó "reményt" adhat nekik arra, hogy berántsák a nyugatot is a konfliktusba.
Ha ezt nem teszik, akkor belátható időtávba került a bedarálásuk veszélye.
Nem véletlenül jelentette ki az orosz fél - szinte azonnal -, hogy nem változtatnak a stratégián, és nem lesz korlátlan megtorlás.
Ha már legvédelem.Ha jól értelmezem azzal azv"indokkal" hogy nemrég egy Orosz CM megsértetre a Lengyel légteret kávzi átveszik Nyugat Ukrajna egy része felett a légvédelmet.Ukrán "beleegyezéssel lelőnék azokat a CM/BM-eket amik a határuk felé közelednek.
Az hogy portfóliós cikk most lényegtelen szerintem.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Scholz vonakodását a Taurusok Ukrajnának való átadásától "űrbeli" okként nevezték meg

Franciaországgal és Nagy-Britanniával ellentétben Németország még nem szállította a Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakétákat Ukrajnának.

Kijev is és a NATO-szövetségesei is sürgetik Berlint ebben a kérdésben, de Olaf Scholz kancellár tartózkodik attól, hogy Kijevnek átadja a rakétákat. Maga a kancellár azzal magyarázza álláspontját, hogy nem akar német katonákat küldeni Ukrajnába a rakéták szervizelésére.

Több szakértő azonban úgy véli, hogy a német "rakétaembargónak" erősebb oka van.

Németországban sokan vannak, akik készek arra, hogy Kijevet olyan nagy hatótávolságú rakétákkal lássák el, amelyek még ma is több mint 500 kilométeres távolságból képesek célpontokat eltalálni, de vannak ennek az ötletnek ellenzői is.

Ezért a köztük folyó viták nem állnak le, többek között a Bundestagban sem. Olaf Scholz pedig a "rakéta-lobbi" képviselőivel folytatott vitában egyszer utalt arra, hogy nem rendelkeznek a szükséges információkkal egy ilyen kérdés megítéléséhez.

Mindenki azonnal vitatkozni kezdett, hogy vajon milyen titkos tudásra gondolt a kancellár? Első pillantásra Scholz logikája világos. A Taurus hatótávolsága több mint 500 kilométer, és elméletileg képes Moszkváig repülni. Ahhoz, hogy az AFU-t ellenőrizni lehessen, és megakadályozzák, hogy ezeket a rakétákat mélyen az orosz hátországban csapásokra használják, német katonákat kell Ukrajnába küldeni. Ez azonban egyrészt életveszélyes, másrészt negatív történelmi és politikai kontextusú: mindenki emlékszik arra, hogy 83 évvel ezelőtt Németország már küldött katonákat hazánk ellen harcolni, és hogyan végződött.

Ezért állítja Scholz: "Ez egy olyan határ, amelyet kancellárként nem akarok átlépni".

Érvelése nagyon meggyőző, de sokak szerint nem ez a teljes igazság. Mint kiderült, van néhány titkos információ, amely nemrégiben a Bundestag védelmi bizottsága elé került. Az egyik ülésen Carsten Breuer, a Bundeswehr főfelügyelője a képviselők elé tárta, hogy milyen különleges kockázatokat rejt a Taurusok Kijevbe szállítása Németország biztonsága szempontjából. Mint egyes német médiumok beszámoltak róla, az információ annyira váratlanul érte őket, hogy "néhány képviselőnek leesett az álla".

Mit mondott tehát Breuer? Erről egyelőre csak találgatni lehet. Egyes katonai szakértők szerint a Taurus rakéták használata, azaz célzásuk és irányításuk bonyolultabbnak bizonyult, mint azt korábban gondolták. Kiderült: egy cirkálórakéta intelligens használatához hatalmas mennyiségű hírszerzési információra van szükség.

A rakéta indítása előtt be kell programozni: rengeteg adatot kell beírni a célpontról, a repülési útvonalról, a terepviszonyokról és az orosz légvédelem helyzetéről. Műholdfelvételekre és raszteres térképekre van szükség ahhoz, hogy a Taurus repülési útvonala a lehető legpontosabb legyen. A szoftver nem kevésbé értékes, mint maga a rakéta. A német fegyveres erők harci hatékonysága forog kockán.

A t-online német online kiadvány így ír erről: "Nem gigabájtokról vagy terabájtokról van szó, hanem rendkívül nagy és összetett adatmennyiségekről, amelyeket nyilvánvalóan speciális technikai rendszereknek kell feldolgozniuk".

Ha ezeket a Taurusszal együtt átadják Ukrajnának, akkor állítólag a Bundeswehr számára már nem állnak majd rendelkezésre. Ez pedig súlyosan érintheti a "német fegyveres erők műveleti képességeit". "Ha mi adjuk át ezt a képességet, akkor az számunkra többé nem létezik" - idézett a kiadvány egy hozzáértő szakembert.

A Taurusokat szoftver nélkül is be lehetne állítani, de akkor könnyű célpontjává válnának az orosz légvédelemnek, mivel nem lennének képesek 15 méteres magasságban, terepbe burkolózó és működő légvédelmi rendszerek fölött átrepülni.

Erre a problémára egyébként a Luftwaffe tábornokainak botrányos találkozójának résztvevői is utaltak, amelynek tartalma az orosz hírszerzésnek köszönhetően mindenki számára ismertté vált. Egyikük például arra panaszkodott, hogy a rakéta repülésének modellezéséhez szükséges számítási idő a pontosabb műholdas adatok bevitelével tizenkét órára megduplázódik, és ehhez zárt adatátviteli vonalra van szükség.

Egyetértek, az ilyen információkból valóban leeshet a Bundestag-képviselők álla.

De, mint kiderült, van egy sokkal meglepőbb körülmény, és ez is azzal a kérdéssel kapcsolatos, hogy szállítanak-e nagy hatótávolságú rakétákat az Oroszország elleni csapásokhoz. És erről a körülményről még senki sem beszélt nyilvánosan.

Amikor a Taurus irányítórendszerről beszélünk, folyamatosan szóba kerülnek az űrfelderítési adatok, amelyek nélkül a német szuperrakéták "használhatatlan rakétákká" válnak. És milyen űrrendszer segít a német hadseregnek abban, hogy a megfelelő információkhoz jusson a Föld körüli pályáról?

A Bundeswehrnek van ilyen rendszere. Ez a SAR-Lupe felderítő műholdrendszer, amely öt egyforma radaros műholdból és egy földi irányítóállomásból áll. Ez egyébként a világon (az USA és az Orosz Föderáció után) a harmadik olyan felderítő rendszer, amely éjjel-nappal és az időjárási viszonyoktól függetlenül képes nagy felbontású űrfelvételeket biztosítani a Bundeswehr számára a Föld felszínének bármely részéről. A rendszer 2008 óta működik.

A nyilvános információk szerint a SAR-Lupe rendszer a Bundeswehr tulajdona. A megrendelő a német védelmi minisztérium és a Védelmi Technológiai és Közbeszerzési Szövetségi Bizottság. A rendszert a német Stratégiai Hírszerzési Igazgatóság Műholdas Hírszerzési Osztálya üzemelteti. Az osztályon 31 tiszt, 39 altiszt és 23 civil szakember dolgozik.

A műholdak három cirkumpoláris pályán helyezkednek el, mintegy 500 kilométeres magasságban. A műholdak egyméternél kisebb felbontású képeket készítenek. Ezzel a katonai célpontok egészen egy tankig vagy önjáró járműig képesek azonosítani.

A legérdekesebb dolog az, hogy a rádiótechnikai kémműholdak orbitális konstellációjának létrehozásában Németországnak Oroszország segített. Mind az öt -radarműholdat az Arhangelszk régióban található Pleszeck katonai űrrepülőtérről indították 2006 és 2008 között.

Ez természetesen távoli, konfliktusmentes időkben történt. Az orosz űripar profitált ebből a külföldi szerződésből. Annál is inkább, mert a régi Kozmosz-3M hordozórakétákat használták a kilövésekhez.

Egyesek azt mondhatják, hogy kissé meggondolatlanul cselekedtünk, amikor egy NATO-országnak segítettünk kiépíteni katonai-űrkutatási potenciálját. De valami azt súgja nekem, hogy az indítási szolgáltatásokról szóló szerződés feltételei szerint az orosz fél garanciákat kapott a németektől arra, hogy az űrfelderítő járművek nem fogják veszélyeztetni Oroszország biztonságát.

A két katonai tárca közötti szerződés feltételeit természetesen nem hozták nyilvánosságra. Ezért csak találgatni tudunk a feltételek megszegése esetén kiszabott büntetésekről. Talán egy kerek összegű pénzbírságról van szó, vagy talán valami jelentősebb összegről. Például a rossz szándékú kémműholdak megzavarásának lehetőségéről.

Így vagy úgy, de eddig de a világűrben irányított Taurusok nem hagyták el Németországot.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 276
93
.
Persze, a hiperszonikus fegyver jo dolog, de ez nem valtoztat a tenyen, hogy ha az angol hordozokat fikazod, akkor probalj szavakat talalni a Kuznyecovra. :) Anno a szovjetek is ezt csinaltak, bebuktak az emberes Holdversenyt, az N1 raketa sztorija egy közismert kudarc volt, erre azzal jöttek kifele, hogy ez az egesz nem szamit, mert ök a Föld köruli urallomasokra fognak majd fokuszalni.
.
Es, hogy mennyire nem csak penz kerdese hajot epiteni, mutatja, hogy az Indiai Gorskov felujitasa milyen szivassorozat es penztemetö volt, föleg nyilvan az indiaiaknak, akik vegul egy zsir uj amerikai szuperhordozo aran kaptak meg a kis, öreg orosz ladikot rengeteg hibaval, es semmire se jo MiG-29K repulökkel.
De most ugyanez a szivas megy az Admiral Nakhimovval, amit mar 25. eve (jubileum!) epitenek at es ujitanak fel. Talan lassan mar a tengeri probakig is eljutva. Jelenleg az van, hogy az oroszok nem allnak keszen nagy felszini hajoegyseg epitesere.
Na mi lesz még itt? Hasonlítsuk a Kuznyecovot az eu-s GDP király német hordozóhoz is? Vagy a svájcihoz? Mert biztos csökött hülye a Svájc, csak azért nincs szép hordozója, az nem lehet hogy mondjuk nem kell neki úgy mint az angolszászoknak. Hát miért nem költ mindenki hordozóra, amikor az a nemzetközi, egyetlen, általad elfogadott f@szmérce? Hülye itt mindenki ugye :D
Indiai könyvelési adatok megvannak, jólvan :)

A "semmit nem érő 29K" is helyett majd a britek tesznek a hajóikra brit gépet ami megmutatja... ja nem. Jó tudom bedolgoztak a programba, ennyi maradt a brit repülőgépiparnak, igazán dicsőséges.
De nekik van 3, nem csak 1.

Akkor talán valami értelmesre kéne költeniba nulla GDP-ből, mert az a hajó egy pénznyelő. Egy hordozó amúgy sem ér sokat (legalább 2 kell), de úgy ahogy a Kuznyecov van többet árt mint használ.

Mert így csökkengik az esélyét annak, hogy lapos szögű becsapódásnál elpattanjon. Az a perem nqgyon leegyszerűsítve belefordítja a földbe a bombát. Repülés közben elég gáz a nagy légellenállás miatt (nem is nagyon rakják a szarnyas kit-et ilyen kialakítású bombákra).
Valóban egyedül nem ér sokat. Inkább egy politikai eszköz, ami bármilyen röhejes is de megdolgozta az árát, még mindig van kikötő Tartuszban.
Hogy mennyire pénznyelő? Hát ma úgy látszik a könyvelők napja van, én viszont nem tudom. Ami látszik hogy annyira sokat nem költenek rá mint pl. a brit névi.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 132
113
Az FSzB főigazgatója, Bortnyikov szerint az ukrán szolgálatoknak közvetetten, de közük van a moszkvai terrortámadáshoz

Továbbá szerinte az Ukrajna felé igyekvő terroristákat ukrán oldalról már várták és hősként fogadták volna. Egyúttel bár a cikkben nincs benne, de Bortnyikov szerint az SzBU-t terrorszervezetként kellene elismerni és Budanovék legitim célpontnak minősülnek az orosz csapások számára

Iszkanderes buli lesz Aprajafalván asszem
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 201
113
Ukrajnában 18 éves koruktól mobilizálnak majd embereket?

A jelenleg a Radában tárgyalt botrányos törvényjavaslat talán kulcspontja a hirtelen felbukkanó szabály a katonai alapképzés után 18 éves kortól mozgósítás lehetőségéről.

Vagyis ezzel megkerülik azt a szabályt, hogy a katonai szolgálatra kötelezett csak 27 éves korától hívható be. A törvényjavaslat ezt a lécet 25-re javasolja csökkenteni, de a valóságban – amint az Dmitrij Razumkov volt házelnök szavaiból következik – 18-ra.

Mert most is 27 éves korig lehet behívni azt, aki katonai szolgálatot teljesített. E kor előtt nem lehet behívni csak azt, aki nem szolgált a hadseregben. És most ezek vannak többségben (Ukrajnában nagyon keveseket hívtak be katonai szolgálatra, és a háború kezdete óta teljesen leállt a sorkatonaság).

De ha a katonai szolgálatot 5 hónapig (háborúban 3 hónapig) felváltja a katonai alapképzés, akkor annak elvégzése után azonnal be lehet hívni a hadseregbe. Vagyis 18 éves kortól. Sőt, az idézést a képzés befejezésének napján azonnal ki lehet adni, és az illetőt egyenesen a hadseregbe küldik. Így a „katonai alapkiképzés” közönséges „kiképzéssé” válik, mielőtt a frontra küldik.

Ez pedig gyökeresen megváltoztatja a helyzetet.

Ráadásul a hatóságok, mint látjuk, nem figyeltek erre az árnyalatra a törvényjavaslatban, valószínűleg botránytól és negatív nyilvános visszhangtól tartva.

A kulcskérdés most az, hogy ez a rendelkezés megmarad-e a törvényjavaslat végleges változatában.

Ha beválik, sok fiatalt érint majd. És nagyon valószínű, hogy ez felerősíti a 18 éven aluli fiúk külföldre távozásának folyamatát.

Más

Bortnikov arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna áll-e a Crocus elleni terrortámadás mögött: „Szerintünk igen”.

„Mindenesetre most a rendelkezésünkre álló számláról beszélünk. Ez általános információ. De már vannak bizonyos fejlemények” – mondta az FSZB igazgatója.

 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 191
113
.
Persze, a hiperszonikus fegyver jo dolog, de ez nem valtoztat a tenyen, hogy ha az angol hordozokat fikazod, akkor probalj szavakat talalni a Kuznyecovra. :) Anno a szovjetek is ezt csinaltak, bebuktak az emberes Holdversenyt, az N1 raketa sztorija egy közismert kudarc volt, erre azzal jöttek kifele, hogy ez az egesz nem szamit, mert ök a Föld köruli urallomasokra fognak majd fokuszalni.
.
Es, hogy mennyire nem csak penz kerdese hajot epiteni, mutatja, hogy az Indiai Gorskov felujitasa milyen szivassorozat es penztemetö volt, föleg nyilvan az indiaiaknak, akik vegul egy zsir uj amerikai szuperhordozo aran kaptak meg a kis, öreg orosz ladikot rengeteg hibaval, es semmire se jo MiG-29K repulökkel.
De most ugyanez a szivas megy az Admiral Nakhimovval, amit mar 25. eve (jubileum!) epitenek at es ujitanak fel. Talan lassan mar a tengeri probakig is eljutva. Jelenleg az van, hogy az oroszok nem allnak keszen nagy felszini hajoegyseg epitesere.
Idézd kérlek azt ahol fikázom a britt hordozókat. Értem az erőlködés, csak érdektelen. Ha nagyhatalom döntéshozója lennék, azért elgondolkodnék azon, h érdemes e még drága flottákba gondolkodni, amíg nem megoldott a víz alatti/feletti drónok, hiperszónikus fegyverek elleni védelem.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 037
113
Idézd kérlek azt ahol fikázom a britt hordozókat. Értem az erőlködés, csak érdektelen. Ha nagyhatalom döntéshozója lennék, azért elgondolkodnék azon, h érdemes e még drága flottákba gondolkodni, amíg nem megoldott a víz alatti/feletti drónok, hiperszónikus fegyverek elleni védelem.
Igazából megoldott.