• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

lui7889

Well-Known Member
2012. január 27.
243
272
63
Tehát szerény meglátásom szerint ha ennyi pénzt költenél, a rendszerben lévő BTR-kre, akkor alaphangon kapnál egy fényévekkel jobb megoldást mint az általad vázolt dolog, és az is könnyen megeshet, hogy egyáltalán nem vagyok egyedül ezzel a meglátással.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 067
26 626
113
blogen

A deszanttér kialakítása csak egy szempont amikor azt mondjuk valamire,hogy jó vagy rossz...Amúgy ilyen kétbites gondolkodással azt is mondhatnánk,hogy a legmodernebb mert a fegyverzete messze a leghatékonyabb a kategóriában...

Igen, csakhát ez egy <b>GYALOGSÁGI</b> harcjármű. Létezése a gyalogság szállításában és támogatásában merül ki.

Szerintem gondold át ezt a 20 milliárdot mert ha hat számjegyű a gépek javítási költsége darabonként akkor sokkal több pénzre lesz szükség!

Mitől lenne az? A járművek többségét alig néhány évig használták.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 067
26 626
113
Tehát szerény meglátásom szerint ha ennyi pénzt költenél, a rendszerben lévő BTR-kre, akkor alaphangon kapnál egy fényévekkel jobb megoldást mint az általad vázolt dolog, és az is könnyen megeshet, hogy egyáltalán nem vagyok egyedül ezzel a meglátással.

A BTR-ek nem fejleszthetőek. Anno még az index fórumán a dandárnál szolgálók írtak róla, hogy mennyire zsákutca, mert nem lehet semmit kezdeni vele, hogy használhatóvá tegyék. A motor nem bírna pótpáncélt, az ergonómia megváltoztatása a jármű teljes szétvágásával és újraszabásával járna lehetetlen költséggel, stb.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 374
55 023
113
blogen

Azért tisztázzunk pár dolgot.
A BMP-3 talán a legjobb ma kapható IFV a piacon. Egyedül a páncélzata kompromisszumos az úszó képessége miatt, de szemből a BMP-3 páncélzata is megfogja a 30 mm-s lőszereket.
Arról nem is beszélve, hogy a legjobb mobilitással és tűzerővel rendelkezik az összes ma szolgálatban álló IFV közül! És azért valljuk be, elég erős az IFV mezőny...

A másik:
A BTR-80-hoz az oroszok kínálnak modernizációs csomagot BTR-82 néven.
Erősebb motor, légkondi, elektromos mozgatású torony, repeszfogó bélés, stb...
Nem biztos, hogy többe kerül egy ilyen csomag, mint egy használhatatlan páncélkocka rendszerbeállítása!
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 716
113
<i>A korszerű APC-k páncélzatának a gyalogsági golyószóróktól a legalább 20mm-es ágyúkig, a közvetlen közelben robbanó 150mm feletti tüzérségi lövedékektől a legalább tíz kilogrammos aknákig kell védenie a szállított deszantot. Tehát lényegében más APC-től és gyalogságtól. Szó sincs harckocsiágyúról. A APC-et a harckocsiktól a saját harckocsik és páncélvadászok védik.</i>

Részemről rendben. Valami ilyesmit írtam én is, csak nem nagyon értem, hogyan pászol ebbe a képbe egy MRAP. Mivel nyújt többet? Annak is 1 cm kategória páncélja van. Feltételezem azokra is bármit rá lehet utólag szerelni. Ugyanaz a védelem de minden más szempontból szarabb
Az aknavédelem az a síma PSZH-k esetében is megoldott. A legtöbbje megóvja a bent ülőket egy harckocsi akna robbanásától. Amiben a MRAP előnyt nyújt, hogy ez még akkor is véd ha esetleg több aknát ástak el ugyanabba a gödörbe. Ez egy hagyományos konfliktus esetén nem jellemző.

Dudi, megnyugtatlak a Stryker páncélzata sem sokkal vastagabb a BTR-80-asénál. A wiki szerint kibírja szemből a 14,5 mm lőszert, csak épp a távolságot nem írja. És persze fel lehet rá szerelni kerámialapokat amive további blabla.
Ezen a kiéget példányon meg lehet kicsit becsülni a páncél vastagságot. Szerintem kb ugyanaz a kategória.
o7ud.jpg
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 067
26 626
113
A jelenleg kapható legjobb IFV-k között a BMP-k nincsenek ott. Az olyan korszerű járművek játszótere, mint a Puma éppen a CV90. A BMP-3 egy sufnituning IFV, aminek létrehozásakor a gyalogság szállíthatósága láthatóan nem volt szempont és ennek látványos következményei is vannak. Még a BMP-2-es is jobb jármű nála, mert annak legalább még megvan a hátsó desszantajtaja.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 067
26 626
113
Részemről rendben. Valami ilyesmit írtam én is, csak nem nagyon értem, hogyan pászol ebbe a képbe egy MRAP. Mivel nyújt többet? Annak is 1 cm kategória páncélja van.

Nem írtam sehol, hogy az MRAP egy korszerű APC abban az értelemben mint egy PATRIA vagy BOXER, mindössze arról szólt itt a vita, hogy az MRAP mennyire APC. Hát eléggé, persze csak a könnyebb fajtából. A másik vita pedig arról szólt, hogy a katonai szempontból eléggé gázos BTR-ek kiválthatóak a katonai feladatokra teljesen alkalmas MRAP járművekkel ha nincs más opció közel és távol a láthatáron. Erre is csak pozitív választ lehet adni ilyen helyzetben, mert a BTR APC-nek alkalmatlan, legföljebb mint fegyverplatform használható 30mm-es RCWS gépágyú hordozására. Arra viszont elmegy a mi vidékünkön.
 
2012. május 4.
44
6
8
Cougar és a 16L-es fogyasztás: Nem gyári adat, ezt a személyzet mondta nekünk. Én is meglepőnek tartottam, vissza is kérdeztem :)

Esetleg a felhasználásban és a terep adottságaiban lehet keresni az okot. Mivel a Cougar-t tűzszerész járműnek használják, ezért gyanítom nem a legjárhatatlanabb utakra mentek vele mentesíteni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 036
113
Mackensen

Mindenhova felcsavarozható pótpáncéllal megy a Stryker(akár rá is "hegeszthették" volna...).elvileg bármekkora távolságból ellenáll a 14,5-ös lőszernek pótpáncéllal.

blogen

Felejtsd már el ezt az ergonómiát,ez csak egy szempont és nem a legfontosabb.Amúgy elég jól ki-be lehet szállni a BMP-3-ból!
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 716
113
Végül is igazat adok neked. Lehetséges, hogy egy kifutófélben lévő tehnikát felváltsál egy sokkal szarabbal. De akkor miért ne találjunk ki valami még egyszerübbet?
Vágassunk le standard méretü páncéllapokat, amelyekkel civil kamionokat be lehet burkolni. Köttetünk egy szerződést a fuvarozókkal, hogy háború esetén a kamionjaik katonai szolgálatba kell álljanak és akkor rájuk hegesztjük a páncélt.
A legolcsóbb megoldás. Nem kell békében drága katonai járművekre szórni a pént. És ezek a járművek is páncélozottak lesznek és szállítani fognak.
Hogy ne ékeskedjek mások tollával ehunn néhány példa a délszláv háborúból, van ott páncélozott traktor is. Meg afrikában és sri lankán is gányoltak össze ilyen gyönyörűségeket.
Kérlek ne is erőlködj, hogy meggyőzz arról, hogy ezek nem helyettesíthetik a PSZH-kat, ugyanis ezek az adott helyzetekben HELYETTESÍTETTÉK!!! a PSZH-kat:)))
3159911619_af6be31bb9.jpg

800pxarmouredtractorink.jpg

chad.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 200
113
blogen

A BTR-82A (az oroszoknak már van AM) a világ legjobb 10 kozott van.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 716
113
Igen Dudi és én mit írtam? A Stryker páncélvédelme a rászerelhető extra miatt jobb a BTR-énél, de az alap az mindét esetben kb ugyanakkora. Elvileg BTR-re is rá lehetne pakolni kerámiát. Láttam valahol képet BTR-70-ről kerámiával. Gyanítom, hogy drágább a pótpáncél min az alapjármű és hülyeség is ilyesmibe fektetni, de elméletileg lehetséges.
Szerintem váltótipusnak jó lenne M113.
 

csaba77

Member
2013. június 24.
40
0
6
Ha Orosz, akkor a BPM–97 Visztrel terepjáró. Szerintem már rendelkezik olyan képességekkel, amivel kiváltható lenne a BTR-80 széria sőt ezt a videót nézve http://www.youtube.com/watch?v=GIusqUtCZ_0 , már könnyű tank képességet is mutat...
Nekem a Fennek terepjáró a legszimpatikusabb, de annak is megkérik az árát. Magyarország sajnos nem egy dúsgazdag Arab olaj állam, ahol nem mindegy 100 milliárd mire megy el.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 200
113
dudi
Nem én rangsoroltam. Az Army-Technology alapján. A védettséget(páncélzat), mobilitást és a tuzerot vették figyelembe....
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 374
55 023
113
boki

Tűzerőben és mobilitásban élvonal egy BTR-82A, viszont a páncélzata annyiban jobb az alaphoz képest, hogy repeszfogós.

De szerintem a jelenlegi BTR flottát figyelembe véve a legjobb APC képesség fejlesztés nekünk a BTR-80-asok modernizálása lenne BTR-82-vé.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 374
55 023
113
Angolul tudóknak:
http://www.armyrecognition.com/russia_russian_army_wheeled_armoured_vehicle_uk/btr-82a_armoured_infantry_fighting_vehicle_technical_data_sheet_specifications_description_pictures.html
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 036
113
Mackensen

Valami rémlik,hogy az oroszok a modernizált BTR-80-ra nem csak belülre raknak ballisztikai takarót hanem kívülre is pótpáncélzat kerül.Abban nem értek veled egyet,hogy nem érné meg a pótpáncél kívülre!

Láttam,hogy azt írtad,hogy Stryker pótpáncéllal csak ez azt feltételezi,hogy van pótpáncél nélküli opció is ami a gyakorlatban nem létezik mert folyton fel van szerelve a gépekre(nem is láttam még pótpáncél nélkül!!!).

boki

Szerintem akkor sem TOP 10.