A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 163
10 905
113
Mint raj jármű alapvetően már azért zsákutca, mert nem visz el egy rajt.
Egy szakaszban meg túl sok lenne a jármű. (és nagyon nem mellesleg a szakasz járműveinek az ára meg nevetségesen nagy lenne )


Ezen kívül a konstrukció túl nehéz ahhoz, hogy bővítsék - és már így is nevetséges, hogy kisebb hidak c szinten leszakadnának alatta.

De már ott a bibi- hogy nem visz el 8 főt sem. Innentől nem raj jármű. Pont.

Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám, hogy a harcjármű személyzete is benne van a rajban, és így 9 fő a raj?
Csak ők hárman kezelnek egy fegyvert, a raj legerősebb fegyverét.

Mondjuk az ukrán konfliktus elég érdekes a maga nemében mert 0 légierő van jelen mindkét oldalon ami meg a valódi háborúban elképzelhetetlen.

És ismétlem akkor az oroszok is hülyék a bmp-3-al? Ja amúgy a bmp-2 raj is csak 7 fő.

Miután az ukránok elvesztettek egy kisebb közép-európai légierőre való gépet... :)
 

lacus66

Active Member
2016. január 7.
116
86
28
Amiben nem arabok voltak az ellenfelei? Utoljára a Vietnámi volt. Az azota kidolgozott harceljárásaik nem alkalmasak valódi háborúra. Egyszerûen nem mûködik az a légitámogatás és logisztika sem. Nem támogathatsz egy géppárral 4 Bradleyt...vagy Pumát.
Barátom, Te aztán nagyon vágod a témát!! ;)
Minimum két (de inkább három) vezérkari akadémiát elvégezhettél...:D
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Mondjuk az ukrán konfliktus elég érdekes a maga nemében mert 0 légierő van jelen mindkét oldalon ami meg a valódi háborúban elképzelhetetlen.

És ismétlem akkor az oroszok is hülyék a bmp-3-al? Ja amúgy a bmp-2 raj is csak 7 fő.
És számtalan Ukrajnai videon látható volt, hogy ennél többeket zsúfoltak bele.
Ott is a a szabàlyzat halt meg elôször..
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
A PSM Pumában 50%, az ARTEC-ben (GTK Boxer) 64% a részesedése a Rheinmetallnak. A páncélzatot pedig mindegyikhez egy IBD Deisenroth Engineering Gmbh nevű cég gyártja. Véletlenül a Rheinmetall 100%-os tulajdonában van. Ráadásul a fegyverzetet minden említett harcjárműhöz az RM gyártja. Nem kellene eszement módon, elvakultan és átlátszó módon nem igaz érvekkel harcolni az általad nem preferált jármű ellen. Ha a Lynx-re feltehető a Lance ember nélküli tornya, mit mondanál?

Te olvasol is vagy csak írsz? Mindenki tudja, hogy az RM benne van a Pumában. Benne van a Boxerben. Nem te fedezted fel, de a lényeg pont az amit Cifu írt. Az RM nem tudta felvásrárolni a KMW-t melynek a Leo 2 mellet a Puma a fő bevételi forrása, így saját szakállára próbál meg mókolni amit tud. Ez pénzbe kerül, sok pénzbe. Ezért csinálja a különböző Leo 2A4 demókat, felújításokat mindenféle fantázianeveken Dél-amerikába, ezért vette elő a Marder korszerűsítéseit és megpróbál egy szeletet kiharapni a tortából, rontani a KMW pozícióit.
És igen azt is felfedezted, hogy mindegyikhez az RM csinálja a gépágyút. "....és esett is." (bocs, Üvegtigris)
Csakhogy a píz kevés, ezért demóznak a két kotlával körbe Európába minden búcsúba, ezzel sincs baj.
Mire tippelsz miért nem teszi rá a kurva jó páncélzatot a Lynx demóra, ha a Pumaára is az ő cége csinálja?
Ha meg lesz a válaszod, próbáld megválaszolni azt a kérdést is ami abból következik (annyit segítek, továbbra sincsenek titkos földalatti Lynx tesztek, meg elrejtett szériaváltozatok százai).
Amúgy meg egy dolog ellen harcolok: a két jármű közül az egyik nekünk csapda (másnak nem, aki lecserélheti 5-10 év múlva). A magyar katonák ritkán kaptak a kornak megfelelő fegyvert a kezükbe, most van esély, hogy a kettő közül a jobbat kapják.
Érvekkel, adatokkal, képekkel megpróbálhatsz meggyőzni, ígéretekkel, biztosra mondott feltételezésekkel nem, személyeskedéssel különösen nem.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Barátom, Te aztán nagyon vágod a témát!! ;)
Minimum két (de inkább három) vezérkari akadémiát elvégezhettél...:D
Szeinted miérr nem vetették be a légierôt, helikoptereket, helikopteres deszantot egy idô után az Ukránok? Ellenben több amwrikai részvételi légihararcászati hadgyakorlatot is tartottak.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Amiben nem arabok voltak az ellenfelei? Utoljára a Vietnámi volt. Az azota kidolgozott harceljárásaik nem alkalmasak valódi háborúra. Egyszerûen nem mûködik az a légitámogatás és logisztika sem. Nem támogathatsz egy géppárral 4 Bradleyt...vagy Pumát.
Pumát te biztos nem támogatnál.....tudjuk, ..... célszerszámot nem támogatunk. Mi bajod van az amcsik hadviselésével? Had tanuljunk tőled, eddig mindenki hülye volt ezen a bolygón.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Bradley is 6-ot visz
Most éppen 7 az nem hat.
régi leosztás
fig1-79.gif

most használatos
fige-18c.gif


De nyilván minden ország hülye aki 6 fős deszantra dolgozta ki a harceljárásait, akkor.
De még az oroszok is a bmp háromal akkor.

Szerintem azok. És nem a rajméret miatt, hanem a hülyén kialakított jármű miatt, ami még az elődeihez képest is ergonómiai visszalépés.
d384e895a8a8542b26444f12807fed7d.jpg

Egyébként nem értem a szovjeteknek ezt a hátra kerüljön a motor mániáját. Az egész BTR/ BMD család ezt az alapvető konstrukciós hibát nyögi a BTR 50 óta erre elbasszák a BMP harmadik generációját is ezzel.

Az oroszok meg az ilyen felállást úgy hívják hogy célpont

Modern gépesített orosz lövész szakaszba (BMP 2/3) befér 30 ember. Ebből kiszáll 3x6 fő lövészraj, az SZPK, egy DMR, egy géppuskás és a segéde, meg a medic. Ez 23 fő. Két járműben nincs meg a teljes kezelőszemélyzet. Az egyiknek a szakaszparancsnok, a másiknak az egyik rajparancsnok ül a tornyában. Nem tudom ez mennyire képlékeny náluk, talán Bokit meg lehetne kérdezni, de ez az alap felállás. Gyakorlatilag a hetvenes évek végi szovjet raj-szakasz felépítés él náluk a mai napig.
a137e0_e381b3c23bc74f8c9a821ba572fec8c9~mv2_d_2148_3157_s_2.png

Ugyanez a játék ment a BMP-1 esetén is, a 8 deszantból kiszállt egy 7 fős raj. Ahhoz, hogy a mostani felállás mellett ki tudjanak tenni 7 fős rajt 3 gépből, olyan gépekre lenne szükségük, amiben elfér összesen 12 ember. 3 kezelő, 7 deszant, 2 egyéb. 6 fős rajokkal, és normális szakasszal számolva, a mostani gépeikbe is kellene még plusz egy ülés.


Ha elengednék ezt a 3 járműves elképzelést sokkal jobb szakaszt, és ezzel együtt 7 fős, két szimmetrikus 3 fős fire cellből (nem tudom ennek van-e magyar megfelelője, 3 fős tűzcsoport, ami nem tűzpárokból áll) meg egy rajparancsnokból álló rajt tehetnének ki a mostani gépeikből is, ráadásul maradna a negyedik gépben 5 üres szék, így a szakaszparancsnok és helyettese mellé mehetne 2 géppuska (4 fő) meg egy mesterlövész. Vagy ahogy jónak gondolod. Így lehetne a rajban 5 kala, 2 RPK(PKM minek, ha ott a 2 géppuskás a negyedik járműben), 3 GP-30, 2 RPG. És ezek mellett nem kellene megnyomorítani a járművek kezelőszemélyzetét sem.
Ez van most.
a137e0_08a61b04f46745fc9c7a7ccef1c072b5~mv2_d_2317_3289_s_2.png


Puma/NATO 6 fő deszant, 3 kezelő személyzet. Max. 36 fő.
Kiszáll 3x6 fő lövészraj, az SZKP, a helyettese, egy géppuskás és a segéde, 2 DMR. Ez így 24 fő, mind a 4 gépben marad a teljes személyzet.
 
  • Tetszik
Reactions: Kurfürst

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 254
119 995
113
És számtalan Ukrajnai videon látható volt, hogy ennél többeket zsúfoltak bele.
Ott is a a szabàlyzat halt meg elôször..
Meg többszáz múzeumi korú technikai eszköz amik nem voltak semmilyen mértékben felkészítve egy rpg-7 nél komolyabb eszköz ellen (de leginkább az ellen se) meg ehhez illő kezelőszemélyzet.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 350
77 013
113
Most éppen 7 az nem hat.
régi leosztás
fig1-79.gif

most használatos
fige-18c.gif




Szerintem azok. És nem a rajméret miatt, hanem a hülyén kialakított jármű miatt, ami még az elődeihez képest is ergonómiai visszalépés.
d384e895a8a8542b26444f12807fed7d.jpg

Egyébként nem értem a szovjeteknek ezt a hátra kerüljön a motor mániáját. Az egész BTR/ BMD család ezt az alapvető konstrukciós hibát nyögi a BTR 50 óta erre elbasszák a BMP harmadik generációját is ezzel.



Modern gépesített orosz lövész szakaszba (BMP 2/3) befér 30 ember. Ebből kiszáll 3x6 fő lövészraj, az SZPK, egy DMR, egy géppuskás és a segéde, meg a medic. Ez 23 fő. Két járműben nincs meg a teljes kezelőszemélyzet. Az egyiknek a szakaszparancsnok, a másiknak az egyik rajparancsnok ül a tornyában. Nem tudom ez mennyire képlékeny náluk, talán Bokit meg lehetne kérdezni, de ez az alap felállás. Gyakorlatilag a hetvenes évek végi szovjet raj-szakasz felépítés él náluk a mai napig.
a137e0_e381b3c23bc74f8c9a821ba572fec8c9~mv2_d_2148_3157_s_2.png

Ugyanez a játék ment a BMP-1 esetén is, a 8 deszantból kiszállt egy 7 fős raj. Ahhoz, hogy a mostani felállás mellett ki tudjanak tenni 7 fős rajt 3 gépből, olyan gépekre lenne szükségük, amiben elfér összesen 12 ember. 3 kezelő, 7 deszant, 2 egyéb. 6 fős rajokkal, és normális szakasszal számolva, a mostani gépeikbe is kellene még plusz egy ülés.


Ha elengednék ezt a 3 járműves elképzelést sokkal jobb szakaszt, és ezzel együtt 7 fős, két szimmetrikus 3 fős fire cellből (nem tudom ennek van-e magyar megfelelője, 3 fős tűzcsoport, ami nem tűzpárokból áll) meg egy rajparancsnokból álló rajt tehetnének ki a mostani gépeikből is, ráadásul maradna a negyedik gépben 5 üres szék, így a szakaszparancsnok és helyettese mellé mehetne 2 géppuska (4 fő) meg egy mesterlövész. Vagy ahogy jónak gondolod. Így lehetne a rajban 5 kala, 2 RPK(PKM minek, ha ott a 2 géppuskás a negyedik járműben), 3 GP-30, 2 RPG. És ezek mellett nem kellene megnyomorítani a járművek kezelőszemélyzetét sem.
Ez van most.
a137e0_08a61b04f46745fc9c7a7ccef1c072b5~mv2_d_2317_3289_s_2.png


Puma/NATO 6 fő deszant, 3 kezelő személyzet. Max. 36 fő.
Kiszáll 3x6 fő lövészraj, az SZKP, a helyettese, egy géppuskás és a segéde, 2 DMR. Ez így 24 fő, mind a 4 gépben marad a teljes személyzet.

Azt azért ne felejtsd el,hogy a BMP-2 mint jármű harcértéke azzal az egy dologgal többszörösére emelkedett,hogy nem egy ember ül a toronyban!Ezen kívül a BMP-2 minden elképzelhető és elképzelhetetlen paraméterben jobb mint a BMP-1!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 441
46 342
113
Ezt most komolyan érvként akarod felhozni?? Te ennél tudsz többet is.... Ne visszakérdezz, hanem érvelj és tényekkel támaszd alá amit állítasz!
Mármint a Lynx szar, a Puma meg jó! És a Lynx szar mert Marder, vagy a Puma erősebb mint a Hiúz, mert nagyobb a farka.... De ez a Ladás hasonlatod nem áll meg, max egy BMP2 vs Puma összehasonlításban... Érvet, tényt légyszi
Nézd csak meg mi került be frissiben a Lynx topicba:
Rheinmetall leszállít 3 Lynx KF41 IFV-t Ausztrálianak a LAND400 verseny tesztjeihez
https://www.defenseworld.net/news/2...ralia___s_LAND400_Contest_Trials#.XcG4tiWnzZE
Nah a KF41 annyira van kész, hogy 2 év kell nekik, hogy 3 (azaz három) darabot leszállítsanak belőle az ausztráloknak. :rolleyes:
A PUMA-ból meg 60db készül évente! :cool:
Igen, ez azt jelenti, hogy nemhogy gyártósor lenne rá, vagy első széria lenne belőle, de még rendes prototipus sem.
És hogy mi a különbség a Marder/Lynx rendszere, valamint a PUMA között? Először nézz utána, hogy miért írom nagy betűkkel a PUMA-t, és hogy mi az az NGP Project.
És egy kis fejtágítás PUMA ügyben.
Benne van a már létező 35mm-es RC torony (IWS35) is a KMW-től. De azt hiszem a Nexter is összedobna nekik pillanatok alatt egy CT40-es RC tornyot, ha már úgy is egy cég... ;)
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 879
12 408
113
Benne van a már létező 35mm-es RC torony (IWS35) is a KMW-től. De azt hiszem a Nexter is összedobna nekik pillanatok alatt egy CT40-es RC tornyot, ha már úgy is egy cég... ;)

Nekünk mi lenne a legoptimálisabb?

  • Mindegyik Puma kapna 35-ös tornyot.
  • Némelyik esetleg 40-est is?
Lehetne még egyáltalán azt a valamit ami körkörösen védene 50/57 ellen IFV-nek hívni? :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 350
77 013
113
És itt eljutottunk oda, van e értelme egy méregdrága,cirka 43 tonnás ( c szint) IFV-re - függetlenül attól, hogy egy nehézdandárba esetleg van e értelme egy 6 fôs deszantú 30 mm fô fegyverû IFV-nek.

Igen van.Mert nem mind1,hogy mivel tudod kilőni.