1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

9K720 Iszkander (SS-26 "Stone")

Diskurzus a(z) 'Ballisztikus és taktikai nukleáris, biológiai és v' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Egy nagyvadt laserpodot nem birnak 20 eve megalkotni az oroszok ! Miert mibol gondolod hogy akkor hogy most hirtelen a semmibol egy ilyaen egyedi rendszert kepesek voltak megalkotni ?

  En inkabb tartom dezinfonak mert ha az ellen nem tudja mi ellen vedekezzen vagy rossz rendszer ellen
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  De beépített eszközeik vannak.A konténerberakással van a baj nem az optikai rendszerrel.
   
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Meg a teljesen eltérő rendszerrel. Mutatóban van náluk okosbomba aminek kéne a pod. Precizíós csapást HA épp nem tüzérséggel, rakétatüzérséggel, BM-el csinálnak akkor a CM és a AS rakéta vonal megy náluk. Egyszerűen én azt látom hogy náluk a bomba az arról szól hogy olcsó legyen és sok.
  Más felfogás.
   
 4. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Eppen a kontener maga a tokozas talan a legkisebb dolog .
   
 5. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Azért, mert a nyugati média nem hozza le, ha valami rájuk nézve égő. Már pár évvel ezelőtt is láttam igencsak pánikoló adásokat a DF-21-ről amerikai tv-csatornákon, de persze ez nem jön át a 444-be, meg az index-be és hasonlókba, így te nyilván nem láthattad.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem a tokot nehéz megcsinálni hanem belerakni mindent a tokba.
   
 7. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Akkor lehet, hogy az az axióma hamis, miszerint szerinted az oroszok nem lehetnek az elsők semmiben.
   
 8. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Es mi ebben a nehez? Gyakorlatilag akkora podba rakjak bele amekorraba akarjak lasd SZU-22 podjat.A problema a rendszerukkel van. Amit nbeleraknak az nem akarodzik muxeni.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  A repülőben működik a konténerben nem?Elhiszem,hogy nem egy az egyben ugyan azt raknák a konténerbe de na.
   
 10. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Nem ilyen egyszeru ez a dolog. Ez nem egy Kalasnyikov. Kicsivel tobb hardver es szoftver sok sok alrendszerrel es ezeknek mar egymassal is jol kell egyuttmukodni nem hogy a gep egyebb rendszereivel. Aztan mas dolog legyartani valamit repfedelzetre meg mas egy podba rakni ahol kicsit masok a korulmenyek ( vibracio homerseklet stb )
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Pont azt mondom,hogy a konténerbehelyezéssel van a baj.
   
 12. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  off...

  Inkább azzal lehet a gond, hogy hiányzik az egységes fedélzeti adatbusz, amire a gépen lévő konténer dolgozhatna.
  Oroszoknál minden egyes bomba/rakéta típusnak szinte mindig saját rendszere van, saját kapcsolókkal, így ide egy extra konténert nem lehet felrakni.
  Ha tervezték a gépet precíziós csapásmérésre eredetileg, akkor annak részeit eleve beépítették annak törzsébe, a kezelőpultokat meg a pilótafülkébe.

  A MiG-21bisz-t például nem tervezték eleve nuki fegyver hordozásra, így ahhoz egy extra műszert kellet a kabinkeretre felrakni.
  A MiG-23MF/Szu-22M3-asoknál meg már eleve benne voltak a szükséges kapcsolók/rendszerek.
   
  endre, fip7 and fishbed like this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez melyik irányított tüzérségi lövedékre vonatkozik? Mert 20 km felett minden löveg CEP-je messze 70 méter felett van.

  Ez biztosan nem igaz, mert akkor meg sem alkották volna a fegyvert. Az Oka is akkora fékezést tud csinálni, amitől a Patriot anno képes lett volna elvileg zavarba jönni. A baj az, hogy egyesek tényleg azt kombinálják össze, hogy pont a megfelelő pillanatban manőverezik a BM, csinálja mega végfázis korrekciót mozgó cél ellen, amiből az első már önmagában mázli kérdése...

  Ezt a részt szándékosan nem írtam le soha, de végre valakinek feltűnt. Érdekes módon, ha csalizik egy BM, akkor fúdenagyszám. A hajók több féle cél és zavart us tudnak, de valahogy ez soha nem faktor. Pedig, ha kevés számú támadó rakéta van, akkor bizony a passzív zavarás is mehet mindent bele módon. Pesze, ha komibnált radar + IR van, akkor az radarok spekturmában a csali önmagában nem túl sokat ér.

  Én ezt nem mondanám. A Kinzsál úgy viszonyul az orosz ASM masszában a többihez, mint ahogy az F-22 minden más ASF-hez a világban. Vannak és használhatóak más vadászgépek is, de az F-22 akkor is az úr a placcon. (Ma.)

  Miért lenne furcsa? Anno az F-117 dark project volt a B-2-nek meg nyilvános rollout ünnepsége volt 1988-ban. Az még a hidegháború volt...
  Ahhoz képest, hogy Tor-M2-őt látni videót szimulált üzemet és n+1 féle Sz-300/400 videót akár üzem közben is ez kb. semmi. Van egy-két videó és kép indítás és cipelés közben.

  Pontosan. Egy MIRV esetén el lehet játszani azt, hogy csalikat vitt, robbanófej méretben, de mikor oda jutottak, hogy minden MIRV robbanófej volt már, akkor csalizni kb. értelmetlen, akkora a tűzerő... A hh végén a Moszka körüli rendszert - nukis rakétával - legfeljebb M3.0 elleni ABM képesség volt nyugaton és marginális mennyiségű Sz-300V M8-ig a Pershing II ellen de olyan Pk-val, hogy 2-4 rakéta ment volna egy bejövő célra...
   
  endre likes this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pusztán optikai úton nem értem, hogy ezt hogyan képzelni el bárki. Az első felhő / köd esetén a fegyver harcértéke 0.
   
  Celebra and endre like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Akkor is az előtte levő levegő forró lesz. Csak azért, mert nem gázturbinából jön ki, a meleg levegő, az meleg levgő. Érzékei az IR érzékelő...
   
  endre likes this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egy bunker, hogy legalább 2x2 pixel legyen 30-40km-ről számolj ki látószöget. Csak, hogy lássam, hogy felfogod és megérted a problémát.
   
  endre likes this.
 17. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage

  Nem tudom, hogy mekkora egy pixel. (Tudtommal nem egyezményes mértékegység) . De tudtommal egy bunkernek sincs szabvány mérete....;)
  Ez a kép szerinted mekkora magasságból készült Molni?
  [​IMG]

  Amúgy a Iskander optikája nem célt keres hanem egy ehhez hasonló képet vett össze azzal amit lát , és ha eltérés van akkor korrigál. A cél pontos adatait előre beviszik nem ő keresi meg magának.

  A Kinzalról meg nem tudom, hogy hogy működik a rávezetés terén.
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én úgy látom, hogy a kérdést sem értetted meg...
   
 19. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Elvileg lehet az optikai érzékelő előtt egy "pajzs" is, ami a végfázisban leválik. Azt meg nem tudjuk, hogy ott mekkora a sebessége. Lehet, hogy már csak 2-3 Mach. Aztán, az is lehet, hogy nem termó (MWIR-LWIR), hanem pl. SWIR. Ebben a tartományban a hősugárzás nem zavar be túlzottan, de persze emiatt kissé nehezebb (fejlettebb képfelismerés kell) a célazonosítás. Műholdas navigáció biztosan van, az meg, ismert célkoordináták esetén kb. 7 méteres CEP-et jelent. TERCOM, hááát... Talán. De ez szintén csak vélemény.

  Ha optikai úton képzelik el, akkor az nyilván csak a mozgó célokra vonatkozik. Statikus célok ellen ott a GPS/GLONASS. És hát igen, komolyabb ködben, vagy felhőtakaró esetén ez azt jelenti, legyen bár termó, NIR, vagy látható tartományos, hogy mozgó célt csak akkor találhat el, ha folyamatosan pontos célkoordinátákat kap egy másik platformtól. Ergo, optikai érzékelő esetén, kellően rossz időben, csakis statikus célt támadhat magától.

  Ha MWIR-LWIR az az érzékelő és a rakéta az utolsó kb. 10-20 km-en is hiperszonikus (ez egyáltalán lehetséges amúgy a sűrű alsólégkörben?), akkor nyilván igen. Ha SWIR-NIR, vagy látható tartományban üzemelő kép/alakfelismerős, akkor kevésbé.


  Amúgy, talán fip7 már betette korábban, de:
  https://thaimilitaryandasianregion.blogspot.com/2017/06/iskander-tactical-ballistic-missile.html

  Tehát, ISZKANDERNÉL (Kinzsalnál továbbra sem tudjuk... bocs, ha ez zsoltis :D ) van, vagyis lehet elvileg egy "9E436" névre hallgató optikai végfáziskorrekciós fej és egy "9B918" nevű aktív radaros fej.
   
  Luthero, fip7 and fishbed like this.
 20. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Nem vagyok szakértője a témának . Csak egy felvetésem lenne . Nem lehetséges, hogy a végfázisban egy csaliként kidobot pod ban lenne a rendszer optikai irányitó rendszere?
   

Ezen oldal megosztása