1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  A katonák tudják mennyit keres a másik gyakorlatilag fillérre pontosan(nem a főtisztek illetményét persze,azt csak jó közelítéssel).
   
 2. blogen

  blogen Well-Known Member

  Budapest.

  Egyrészt nem lehet csak abból a két-három keleti megyéből toborozni. Másrészt a hadseregnek ki kell szakítania a maga húszezres részét a több milliós munkaerőpiacból és tekintve, hogy milyen értékű és komplexitású technikákat kezel, egészen biztosan nem lesz jó az, ha az aljából teszi ezt. Harmadrészt meg az ÖMT-t arra kell tervezni, hogy a leszerelő hivatásos és szerződéses állományt megfogja és tartalékosként a rendszerben tartsa az aktív műveleti tartalékos alakulatok feltöltésére.

  Nem értem mi a probléma azzal, hogy egy aktív hivatásos és szerződéses keressen három körül, míg a hasonló képzettségi szintet elváró aktív tartalékos meg száz körül! Ez nagyjából evidensnek tűnik a mai munkaerőpiacon!
   
 3. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  Ezzel az SZJA kedvezmény dologgal én se értek nagyon egyet, minden embert jobban motivál ha kp-t kap a kezébe havonta,igaz 100 ezer forint ma itthon elé. Szerintem ami még fontos lenne, a fiatalok ,főleg az egyetemisták megszólítása lenne. Méghozzá én arra gondoltam hogy pl mondjuk 250-300-at jóváírnának a féléves tandíjukból ,igaz egyetem válogatja.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem az embereket kell meggyőzni arról,hogy legyenek tartalékosok hanem a cégeket.A cégeknek nem érdekük havi 20 napra biztsan meg még ki tudja hányra bizonytalanul elengedni a munkavállalót akiből így is kevés van.
   
 5. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Ez a probléma. Jól kidolgozott életpálya modell kellene, ahogy ezt pl. az angolok, amerikaiak - és az oroszok csinálják. Aki nem ér el (tisztek esetén) bizonyos rendfokozatot, beosztást adott korban, azt elbocsátják, de nem üres zsebbel. Itthon például adnék az így leszerelteknek valami havi pótlékot, és ha tartalékosnak áll, akkor megtartaná az eredeti rendfokozatát, és annak megfelelően juttatást. De ehhez sem értek, csak ötletelek.
   
 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  A cégek tömegéről most kiderült, hogy a négyszáz óra túlóra se az érdekük, mert nem vezetik be.
   
 7. Crusader

  Crusader Active Member

  Aki katonai múlttal rendelkezik, és tartalékosnak áll, általába sokkal magasabb rendfokozatot kap mint a régi...
   
 8. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  1. A leokat jó áron kaptuk. A legutóbb számoltam, hogy a katariaknak 3x annyi volt a darabár mint nekünk(bár valószínűleg ők több lőszert vették vagy valami ilyesmi lehet a nagy árkülönbség oka azok mellett, hogy mi EU/NATO tagok vagyunk ők meg nem).
  2. A carl gustaf topikban valaki számolta, hogy ebből az árból rohadt sok cső kijön plusszba szóval ott is valószínüleg jól bevásároltunk lőszerrel is.
  Más országok heli beszerzéseivel nem vagyok képbe szóval azt majd valaki más leírja.:)
   
 9. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Kicsit számoltam. Az egyszerűség kedvéért legyen az MH létszáma 40.000, az átlag bruttó kereset 500.000 Ft (ez nettó 332.500 Ft). Ez olyan normálisnak néz ki. Az államnak az átlag katona fizetése 605.000 Ft-ba kerülne. Így számolva a bérköltség 290,4 Mrd lenne évente.
  A magyar GDP a KSH szerint 2017-ben 38.355.115 Mrd Ft volt. Ennek 2%-a 767,1 Mrd. Szerintem ahhoz, hogy működjön a dolog, a honvédelmi költségvetésnek 2,5% körül ~960 Mrd kellene lennie. Ennek a fele mehetne személyi kiadásokra (bér, elhelyezés mittoménmi), a másik fele fenntartás+beszerzés stb.
  Sajnos beleért a kezem....:oops:
   
 10. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Plusz ugye a katariaknál tudunk pontos összeget, addig nálunk csak egy alsó összeg volt megadva
   
  Centurio likes this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az az ideális,ha a költségvetés harmada bér,harmada dologi kiadás és harmada fejlesztés.
   
  honved likes this.
 12. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Nem is tudom lehet nektek van igazatok. Én magamból indulok ki nekem az a tapasztalatom a pénz csak 1 ideig motivál mindenkit. Borzasztó gyorsan elmúlik a motiváló hatása. Mikor mondjuk találkozol a körülményekkel, meg általad nem kedvelt emberek parancsolgatnak neked, meg amúgy is tele a tököd mert hetek óta nem alszol rendesen mert jön a gyerek foga na akkor mondod ezért bakker 100 ezer Ft ezért nem elég. Én a munkahelyemen azt tapasztalom legalább is, hogy megkapja a fizuemelést pár hónapig tart az eufória aztán elmúlik. Persze kell az anyagi elismerés de ennek társulni kell a megbecsüléssel, meg hogy úgy érzed értelmes dolgot csinálsz, jó közösségben vagy stb ezektől leszel elkötelezett. Mondom én ingyen is mennék de azt még 100 ezerért sem tudnám elviselni hogy valami seggfej szívasson egész nap értelmetlenül, miközben az egésznek nem látom semmi értelmét mert nincsenek normális eszközök, nem tanulok semmit, meg igazándiból senki nem veszi komolyan, ráadásul napok óta valami csöves sátorban alszom akit a mellettem fekvő folyton telefing a 3. meg folyton horkol. Nagyon hamar azt mondanám eddig is megvoltam enélkül a 100 ezer nélkül szóval akkor én most lépek. Na részemről zárom a témát.
   
  blitzkrieg likes this.
 13. krisss

  krisss Well-Known Member

  Na ilyet hol láttál mostanában nálunk? Nemigen van már szivatás egész nap, mióta nincs néphadsereg.
   
  fedett_mókus likes this.
 14. honved

  honved Well-Known Member

  A cégek általában 3 műszakban dolgoznak, vagy folymaatosban. Nem is tudnak ennyit túlóráztatni, ha ha akarnak sem. 400 óra, az 50 műszak, miközben egy évben van 52 hét. Ez egy nagyon felső határ, de gyakorlatban ennyit sehol nem fognak tudni dolgoztatni.
   
 15. 12delta

  12delta Well-Known Member

  Vagyis a mai költségvetés 3.75% kellene amire a környéken és belföldön egy csomó okos felhördülne, hogy Magyarország fegyverkezik, háborút akar, vagy a költségvetés bevételét kellene megduplázni majdnem, hogy elég legyen a 2% is.
  Pl. a fizetéseknél én azt mondanám nem vonom le a bérből az adót se semmilyen járulékot (átválalom teljesen), ami sacperkábé 30%-os fizetéselemedést jelentene azonnal.
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Én, negyvenhez közel már megszoktam a többi ember létezését (fingós, horkolós, borzasztó vicceket mesélő, stb.), így sokkal inkább fontosabb, hogy ha hosszú távra elkötelezem magam, azt kiszámítható körülmények közé tegyem, amit adok, azért cserébe mindig azt kapjam amivel tudok mit kezdeni. Az átlag műveleti tartalékos nem a fiatalok közül fog kikerülni, hanem a harmincasok, negyvenesek lesznek azok! Nekik egy biztos bevételi forrás, amiből ha törik, ha szakad fedezni tudják a legalapvetőbb költségeiket, mint a számláik, vagy éppen a hitelük, az nagyon jó motiváló tényező arra, hogy leszerződjenek egy biztos munkaadóhoz és ott teljesítsék az elvárt feltételeket. És jó eséllyel ezek a harmincas-negyvenes férfiak azok közül fognak kikerülni, akik a huszas éveikben hivatásosok vagy szerződésesek voltak, így készség szinten ismerik azt a technikát, amit szerződésesként kezük közé fognak kapni, vagy a harceljárásokat, stb. Ha csak felerészben fel lehetne tölteni leendő ÖMT dandárokat a volt hivatásos/szerződéses állománnyal, akkor az már sokat érne!
   
  blitzkrieg likes this.
 17. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Szia Krisss
  Légyszi ne a szivatást ragadd ki nem azt akartam mondani hogy most az van hanem azt próbálom magyarázni ha hiányoznak bizonyos dolgok a pénz nem elég motiváció. Viszont ha megvannak bizonyos dolgok az ember még akár ingyen is megcsinálja
   
 18. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Mi szerintem kb egy korosztály vagyunk. de lehet hogy totál neked van igazad csak én nem így érzem. De úgysem mi fogjuk megváltani a világot :D
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  számomra is fura,hogy a közalkalmazottak adóznak dehát ez van(ugye amikor adózok akkor az állam az egyik zsebéből a másikba rakja a pénzét).
   
  fip7 likes this.
 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Lesz akinek összejön de azt az illető maga is akarja. Több embert ismerek akinek már szeptember-november táján összejött 300 óra. Panaszkodtak is kicsit hogy most mit tegyenek.
   

Ezen oldal megosztása