Ha azt hiszed, hogy mi az oroszokkal pariban lévő haderőt kitudunk bármikor is állítani akkor szerintem tévedsz, az oroszok ellen a védelmünket a NATO tagság jelenti, csak az arányokat nézd , vegyük pl a most zajló ukrán-orosz háborút a 35-40 milliós Ukrajna egy 200.000 fős hivatásos/profi/ szerződéses haderőt tudott felállítani a hozzájuk negyed akkora népességgel rendelkező Magyarországnak egy 50.000 fős profi haderő a cél, amely látva az arányokat teljesen reális elképzelés, egy ekkora létszámú haderőnél (ha valós harcértéket is akarsz) csak a számára elérhető legmodernebb harceszközök beszerzése az egyetlen reális alternatíva.
Nem, pont nem hiszem. Csak viccesnek tartom, amikor mindenki ezzel a számmal dobálózik, mikor meg kell indokolnia, hogy miért kevés a 44 Leo2A7. Ja, hogy nem lesz nekünk sosem 10.000 darab Leo2A7?
De oké, akkor mégis mi a terv? 50ezer könnyű gyalogos, mert Ukrajna 200ezerrel kezdte és megállította az orosz offenzívát? Vagy mi? Egyszer végig kéne vezetni a tervet. "Nem lesz tömeg hadsereg." Hát 44 db hk-val nem tartok ettől. "Nem lesz dísz hadsereg." Akkor minek nevezed a 44-et?
Bocsi, de meddig jutnál el 44 hk-val? Nem akarok irreális összehasonlításokat én sem, de lassan szeretném hallani a terveket egy hipotetikus háborúra. Mindenki abból indul ki, hogy az ellenség 2 méternél magasabb lesz és zseniális stratéga a front minden szakaszán,
ha meg kell indokolni, hogy egy eszközt miért nem szeretem. És máskor meg köpködünk, hogy így kevés, meg úgy kevés, hiszen az ellenségnek óriási darabszámok vannak ócskavasakból.
Ha Ukrajnához arányosítani akarom, akkor pont nem túlzás 2 zl harckocsi. Ha Lengyelországhoz arányosítom, akkor pont porszemnyi 1 zl harckocsi. Ha Szlovákiához arányosítom, akkor pont kevés 1 zl harckocsi. Ha Romániához...
És a tervezett 50-60 ezer főhöz is pont nem illik 1 zl MBT. ÉS nem kritizálom ezzel a Zrínyit, ha valaki félre értette. Amikor ezt megléptük, még évekig csak nézték a szomszédok, hogy hát... Oké, de ezen lapozhatunk. Jelenleg viszont senkit nem nyűgözünk le ezzel. Csehország, Szlovákia ugyan ezt a szintet kipipálja, ugyan ezt a csomagot vásárolta KMW-től, csak mint mondtam, Felvidék fele ennyi anyagi lehetőséggel, Csehország meg két század F-35-össel védi a levegőből ezt a nehéz dd-t. Lengyelország... Ukrajna...
Én nem türelmetlenkedem, mint a többiek. Egyenlőre a nehéz dd átfegyverzésében nem vagyunk lemaradva a környezetünkhöz képest, sőt, van 5 év előnyünk kb, és ha az évtized végére átfegyverezzük a második hk zl-t is, az számomra teljesen jó.