A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Tényleg van 120 mm-es ágyú a CV90-hez is:
http://www.military-today.com/tanks/cv90120t.htm

fip7
A CV-90-et már többször említettem (legutóbb a 158-ik oldalon és akkor nem igazán értettél velem egyet-ami persze nem baj, csak érdekelne a pálfordulásod oka), mint váltó típust, pont azért,mert az APC-től beteg szállítón át az MBT-ig , mindent le lehet vele fedni és mégis cak egy és ugyan az a platform, tehát közös szerviz és alkatrész bázis!

hát 400-500 milliárd forintból már elégséges mennyiségű ilyen ifv-t lehetne rendszerbe állítani. DE még akkor sem lehetne teljes mértékben kiváltani velük egy Leo 2-est szerintem. Mármint páncélzat terén. Itt látszik meg az, hogy mennyire kevés az a 900 milliárd ft amivel a honvédség számolhat a haderő fejlesztés területén.
Én még szétnéznék egyébként az olaszoknál, esetleg a lengyeleknél is. Jó cuccok akadnak arrafelé is. Remélhetőleg olcsóbban.

Igen. :-) Végre más is kezdi észrevenni azokat a dolgokat ,amiket már régebben felvetettem itt és más topikokban is! Az olasz és török technika is tökéletes lenne a Honvédség számára szerintem. Szintén említettem már, az olasz C1 Ariete harckocsit. Nem rossz anyag az sem. Nem tudom ,hogy mennyire aktuális még a felszereltségi szint:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ariete
A leírás alapján partiban van a korszerű harckocsikkal. Még néhány ember azon óhaja is teljesülhetne, hogy ne legyen ugyan olyan ,mint a szomszédoké!

alfa74

Az a 157. oldal volt és néha úgy érzem, hogy <b>nem olvasol engem figyelmesen</b>, pedig érthetően fogalmazok szerintem!

Te leírtad azt, hogy szerinted a CV90 kellene.
Én pedig írtam egy választ, hogy <b>én is az IFV-ket preferálom</b> és írtam 3 típust is ami szerintem jó lenne, ebben <b>benne volt a CV90 is</b>!
Akkor miért lenne pálfordulásom??? Nem értem a dolgot.

Én alapvetően a páncélos hadviselés mellet érvelek <b>mindig.</b>
Szerintem a legjobb az lenne ha minden kategóriából lenne normális fegyverünk, olyan amit egyértelműen arra terveztek.
Viszont ilyen kisméretű haderő és költségvetés esetén ez nem realitás.
De realitás lehet az amit fentebb írtam. Egy jármű mindenek felett! :-)

A lényeg, hogy csak akarat kellene és lehetne egy modern, ütőképes haderőnk, 20.000 fős szárazföldi erővel.

Csak annyi hogy "nálam" a Cv90 szintén a Cv90120 miatt kerülne a palettára (+armadillo, ifv/apc) - tehát kb. ugyanazért mint másnál az ariete - olcsóbb üzem - csak a Cv ugye populárisabb.

Mj.: a mardert ha legutóbbi időkbe szerepeltették HT kiállításon akkor az nem az 1a5 miatt volt , inkább a 2.0 ás de igazat szólva én sem tudom hogy mibe különbözne ha egyelőre nemcsak proto lenne (...akárcsak a tulpar v. a kissebb kaplan )
Szemben a k21-el ami ha tegyükfel nem is olcsó akkor nem értem miért is kéne annyira a világ túlfeléről idelogisztikázni , amennyiben van eu-s gyártó még pariban..

Olyat hallottam ma egy a logisztikai központ ellátó alosztályán dolgozó illetőtől, hogy hamarosan csapatpróbára kerül nálunk pár M119-es tarack rendszeresítési szándékkal. Továbbá ami biztos hiteles, hogy rendszeresítettük a M19-es automata gránátvetőt, ezekből már van náluk jópár raktáron.

Reméljük a tüzérség feltámadását urak :D

Olyat hallottam ma egy a logisztikai központ ellátó alosztályán dolgozó illetőtől, hogy hamarosan csapatpróbára kerül nálunk pár M119-es tarack rendszeresítési szándékkal. Továbbá ami biztos hiteles, hogy rendszeresítettük a M19-es automata gránátvetőt, ezekből már van náluk jópár raktáron.

Reméljük a tüzérség feltámadását urak :D

Az M119-ről már évek óta szó van, csak valahogy nem akar ideérni. Még svéd tüzérségi radarról is volt szó anno hozzá. Kisebb mint a D20, nem igazán előrelépés

Mivel a D20-asok maradékának az üzemideje is hamarosan lejár a semmihez képest bőven előrelépés. Arról nem is beszélve, hogy sajnos a D20-asokhoz már nincs alkatrészünk sem :/

Üdvözlöm az Urakat. Új vagyok a fórumon, de becsülettel végigolvastam és nagyon sokat tanultam tőletek. Majd bedobom én is a javaslataimat a közösbe.

Mivel a D20-asok maradékának az üzemideje is hamarosan lejár a semmihez képest bőven előrelépés. Arról nem is beszélve, hogy sajnos a D20-asokhoz már nincs alkatrészünk sem :/

Csak kíváncsiság: Mi van, ha egy tüzérségi eszköznek lejár az üzemideje? Nagyjavítás? Kuka? Mert egy harci repülőgépnél még csak érthető, hogy nem repülhet örökké, de mi történhet egy D20-as tarackkal?

Amúgy nem világos, hogy miért vacakolnak a D20-asokkal, egy új vontatott tarack meglehetősen olcsó (max 1 millió dolcsi/db) nem képesek 30db-ot beszerezni?

D20-asokhoz lehet vásárolni alkatrészt volt keleti blokkos országoktól, csak annyira reménytelenül elavult, hogy igazán. NATO lőszert nem lehet tüzelni vele stb.

De miért nem lehet akkor a D20-hoz hasonló kalibert beszerezni? A M119 kicsi is, nem is fiatal ez se, ha jól tudom, amcsiban vonják már ki

Szerinted miért ezt vesszük? Mert amcsiban kivonják, egyébként a modernizált utódjára cserélik, ami könnyebb meg messzebbre is visz, ha jól tudom. (De ha tévedek javítsatok ki)