A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

vantsy

Active Member
2014. június 16.
287
222
43
Vagy a lengyel, cseh mintát is lehetne követni eszközök megmentésében a régieket,természetesen ha az állandó haderő kapott újat, akkor fel lehetne újítani kicsit továbbfejleszteni és még jó darabig hasznosak lennének.
Tudom naiv vagyok,de úgy gondolom Hende megteszi amit lehet és ha Isten is megsegít minket sosem lesz még egy Linder szerű honvédelmi miniszterünk...
 

ambasa

Active Member
2010. április 18.
661
77
28
Üdv vantsyvantsy !

Nem kéne a meleg vizet feltalálni,már több ország csinált hasonló rendszereket és egész jól működnek. Csak körbe kéne nézni és lemásolnia hasznos részeit.

Hát igen, ezt kellene belátniuk az olyan foteltábornokoknak (beleértve magamat is) akik működő laktanyát belülről még életükben nem láttak (mondjuk én láttam, de ez esetben ez nem számít). Nem nekünk kell kitalálni a spanyolviaszt, ez már többen megtették előttünk. Azt kellene kitalálni, hogy ezek közül melyik, és milyen apróbb módosítással használható nálunk.

Kedves voltagemultiplier!

megkövetlek, elhiszem, hogy nem neked volt az ötleted a kecskeméti reptér elleni támadás, de megbocsáss senki kedvéért sem fogom az időmet azzal tölteni, hogy állandóan visszaolvasok. Lehet, hogy nektek erre van időtök nekem nincs. Bocs, ez van! Nem tudom ki írta, nem is érdekel, de az a makacs ragaszkodás, a mások által írt érvek megfontolásának teljes hiánya nagymértékben emlékeztetett rá.

Nem tudom mit akarsz mondani ezzel a napoleonoskodó rongyos dzsentizéssel (ne fejtsd ki, nem vagyok rá kíváncsi), de a hadviselés nagy újítói, mint pl a Epameinóndasz, Orániai Móric, Napóleon, Clasuewitz, Fuller, Triandafillov, Guderian, és még lehetne sorolni, mind katonák voltak, és a harctéren szerzett ismereteik alapján alkották meg azokat a tanokat, amelyek később forradalmasították a hadviselést. Ne haragudj, hogy megkérdezem, de Te vagy, vagy voltál katona, jártál valamilyen katonai felsőoktatási intézménybe, tanultál harcászatot, de úgy általában milyen katonai ismeretekkel rendelkezel, hogy ilyen makacsul ragaszkodsz egy elképzelésedhez, amelyet érdekes módon ma is harcoló nemzetek képzett katonái nem igazán akarnak kitalálni? Pedig biztos mennyire hasznosak lennének ezek ma Irakban, Izraelben, Szíriában, vagy éppen Afganisztánban, persze akik ott vannak azok nem értenek ahhoz, hogy, hogy is kell egy háborút megvívni.

TG
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
Na én lemaradtam de talán nem is baj.. :D

A kismadárral nekem csak annyi a bajom,hogy hátul kéne maradnia... 1 hajtómű + lótestrész páncélvédelem nem éppen a legjobb, max támogatásnak,mint írtad. De én mellé vennék inkább pár Mi 35-öt. Támadásra bőven jó, páncélozott,komoly fegyverzet, lövészeket szállíthat és korlátozottan szállítófeladatokra is be lehet fogni.
 
2013. december 7.
934
4
18
ambasa

időnként engem is elragad a hév, de a rögzített tűztámogató bázisok nagyon is elterjedtek. Használták őket az ameriakaiak Vietnámban, Afganisztánban is. Nyilván nem betonból készültek mert az ellenfélnek nem volt olyan nehézfegyverzete amely a betonépítményt szükségessé tette volna. Földből, palánkrendszerekből, föld alá ásott kamrákból és futóárkokból álltak.

Szírában egyik félnek sincs meg a pénzügyi vagy műszaki lehetősége vagy az ideje erődítmények építésére.

Az izraeliek sikeresen használtak betonerődőket 67 ben. Pont hogy egy csak védelemben gondoldkodó kis ország számára ideálisak mert kevés személyzettel nagyon makacs védelmet képesek kifejteni. Erősokszorozó hatással bírnak. Ja és van egy olyan, hogy SVÁJC!

A régi elgondolás szerint épült erődrendszerek (teljesen lezárni egy földrajzi vonalat egymáshoz közel lévő erődők sokaságával) hibáiból tanulni kell de érdemes megvizsgálni hogy az erőd vs lövedék párbaja milyen lehetőségekkel kecsegtet. Az az állításom, hogy a mai építészeti lehetőségek és acélárak mellett simán érdemes és lehetséges mai lövedékeknek (főleg a szomszédainkban fellelhető lövedékek) ellenálló erődőt létrehozni.
És ezt hazailag meg lehet csinálni, továbbá alacsony fenntartásigényű.

Baromira kiterjedt katonai ismeretekkel rendelkezem.
 

ambasa

Active Member
2010. április 18.
661
77
28
Valóban alkalmaznak tűztámogató bázisokat meglehetős sikerrel az amerikaiak Vietnám óta, sőt nem csak ők, pl a németek is Afganisztánban, de azok nem az általad megálmodott szupervédettségű erődök. Valóban léteztek Izraelben erődök de az a Bar-Lev vonal részeként, vagyis nem önmagukban, hanem egy erődlánc részeként. Mellesleg az egyiptomi erők áttörték ezt a vonalat és egy, vagy kettő kivételével el is foglalták azokat. Svájcban (és Ausztriában is) valóban vannak erődök, nem tűztámogató körletek, hanem olyanok, amelyek képesek tüzükkel lefogni olyan szűk átjárókat, amelyek az ellenséges gépesített erők nem képesek megkerülni a terepviszonyok miatt, ellenben ilyen átjárók kis Hazánkban nem igen vannak.

Nem látom be, hogy az általad felvázolt "erődöket" a szíriaiak miért nem, és mi miért tudjuk megvalósítani.

Ha kiterjedt katonai ismereteid vannak, akkor gondolom, tudod mit mondott Vauban az erődökről? Továbbra sem értem, hogy egy ilyen kézenfekvő ötletet, miért nem merül fel az izraeli, a francia, a német, a brit, a finn, a svéd, a lengyel, vagy épen az amerikai katonai vezetők körében, gondolom ők azért megtudnák valósítani?

TG
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Én nem tudom hogy Irán és Amerika összeborulás meddig tarthatna, úgy öszintén ki az aki egy Amerikai szövetségben vagy adott szóban bízik ? ? Ki az a suta? felső vezetői szinten azért ezt látnia kell mindenkinek hogy járnak azok akik Amerikával üzletelnek.
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
A Petőfi rádióban napok óta, óránként többször is beadnak egy reklámot az önkéntes tartalékos katonáskodásról. Toboroznak,, csak már jobban mint akkor amikor elindult a rendszer.
 

yakuza

New Member
2013. december 3.
3
0
1
Sziasztok!

A szerkezeti (vízfej,háttérintézmények összevonása) + költségvetés növelése,tisztek külföldön tanultatása
egyértelmű szerintem és már sokan írták ezért én a felépítést és a beszerzéseket boncolnám picit.

ÖHP menne Veszprémbe.
A tartalékos zászlóaljak mindig egy adott alakulathoz vannak hozzá csatolva és ott kapják meg a kiképzésüket.Évi 2-3-4x bevonulnak felfrissíteni tudásukat és kapnak kedvezményeket meg valamennyi bért. (Pl: adókedvezmény)
Akik ex szerződésesek bekerülnek alapból a rendszerbe mert alapból így írnak majd alá.

Lenne egy könnyű (Debrecen) és egy nehéz dandár (Tata) + a különlegesek Szolnokon.
Légierőnél összevonnám a Légi irányítási központot és a Radarezredet egy alakulattá.
A rakétaezred beolvadna és a technikája szétoszlana a többi alakulat között.
A 3 légibázist,az irányítási központot és a 3D-s lokátorokat mind ellátnám légvédelemmel.
Helyőrségi Dandár + Tűzszerész Ezred= Helyőrségi és Tűzszerész Dandár.
Ez a lépés nem fog sokaknak tetszeni de a Logisztikai Ezredet áttelepíteném a Kecskeméti bázisra
mivel szerintem közlekedési szempontokból (autópálya,reptér) és földrajzilag (messzebb van a határtól) is indokolt ez egy ilyen alakulatnál, sajnos néha hozni kell áldozatokat.Budapesten a Honvéd Kórházból megalakulna az Egészségügyi Zászlóalj amely ha szükséges tud mobil kórházakat és személyzetet szolgáltatni.

így nézne ki valahogy:

+1=tartalékos zalj

Szárazföldi alakulatok,

-MH 5.Lövészdandár (Debrecen & Hódmezővásárhely & Szolnok)

Vezetési zaljban kap helyet a törzs,híradós,műszaki,felderítő és egy logisztikai század.
Bornemissza felderítőkből ISTAR alakulat lesz a kor követelményeinek megfelelően.
Mind három helyőrségben lenne csapat légvédelem.
Új egyéni felszerelés és fegyverzet. Csapatszállító járműnek mivel könnyű alakulatról van szó szerintem a Dingo 2 lenne ideális mivel viszonylag védett de mobilis is.

- Vezetési zászlóalj (D)
- 39.lövészzászlóalj (D) +1
- 62.lövészzászlóalj (H) +1
- 88.könnyű zászlóalj (Sz) +1
- 24.istar zászlóalj (D)
- művelettám zalj. (H)
- légvédelmi egységek (D+H) +1

-MH 25.Páncélozott Dandár (Tata)

E alakulat lenne az ökle a seregnek, 1 pánc zalj állna 1 harckocsi, 3 lövész és egy logisztikai századból
Leopard 2 és Puma harcjárművekkel lennének felszerelve.
A tüzérek 18db Archer vagy Pzh 2000 löveggel rendelkeznének.

- Vezetési zászlóalj
- 1. páncélozott zászlóalj +1
- 11.páncélozott zászlóalj
- 101.tüzér osztály
- légvédelmi egységek

-MH 43.Különlegesműveleti Zászlóalj (Szolnok)

Légierő:

Helikopter téren egy könnyű és egy közepes típust kéne beszerezni, nyilván egy gyártótól én
10x EC-725 (Cougar) és az 12x EC-645-re gondoltam.Szállító gépnek 5 Casa-295 és 8-10 Pilatus kiképző gép.
Légvédelem bár szerintem nem realitás de valami hasonló kéne mint a briteknél most fejlesztés alatt álló CAMM(L) rendszer.

-MH 54.Légtérellenőrző Ezred (Veszprém)

-Légi vezetési és irányítási központ
-Radar zászlóalj
-Légvédelmi egységek (CAMML)
-Támogató század

-MH 59.Repülőbázis (Kecskemét)

-Irányítási központ
-Harcirepülő "Puma" század
-Szállítórepülő század
-Légvédelmi zászlóalj (CAMML)
-Légijármű javító üzem
-Támogató század

-MH 86.Helikopterbázis (Szolnok)

-Irányítási központ
-Könnyű szállítóhelikopter század
-Közepes szállítóhelikopter század
-Kiképző repülő század
-Légvédelmi zászlóalj (CAMML)
-Támogató zászlóalj

-MH Bázisrepülőtér (Pápa)

+támogató alakulatok

Szerintem ez egy potens haderő lenne és igazodik hazánk gazdasági helyzetéhez.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 041
113
A városok erődítése nem az jelenti mint régen, hogy körbeveszed egy fallal a várost, hanem azt, hogy a városod közelében, a megközelítési útvonalakra rakod az erősítéseidet.
 
2013. december 7.
934
4
18
igen Mackensen ezt pontosan így mondtam én is júniús 24kén (ugye csak belefolytál a vita végébe...)
"Szerintem minden nagyváros (Kaposvár, Pécs, Baja, Szeged, Békéscsaba, Debrecen, Miskolc, Eger, Komárom, Győr) köré 2..3 erődőt kellene építeni, ágyúkkal. Munkát adnánk az építőiparnak (lásd stadionépítés) egyúttal nagymértékben megoldanánk védekező hiányosságainkat. 10..12 méter vasbeton, igen-igen sűrű vasalással, 2 méter acéllal alatta, 3..5 ágyúval erődőnként helytálló lenne még a mai világban is. Állandó tűztámogató támaszpontok lennének amelyek egy város környékét belőhetnék...."
 
2013. december 7.
934
4
18
Ezzel kezdtem. Mégis előjön, hogy "te nem tudod hogy az erődvonalat meg lehet kerülni" "tlerakni az országot erődőkőkkel" "kb 2800 db erődre lenne szükség, irgalmatlan pénz" stb igazán minősíthetetlen értelmi színvonalú önvitatkozások.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 545
79 697
113
voltagemultiplier

Ilyen erődöket akartak az osztrákok a forradalom leverése után(pl citadella)de a haditechnika túlhaladt rajtuk.
 
2013. december 7.
934
4
18
Akkor (1848ban) nem volt még vasbeton azért. Aztán az I vh-ban mégicsak rengeteg erődőt építettek. Érted, nem? 48ban túlhaladt rajtuk a technika aztán 1914ben 1939ben pedig ismét túlhaladt ezúttal visszafelé.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 041
113
OK és akkor nézd meg mennyi a zsák cement stb. stb.

http://www.tolnayvasker.hu/termekek/epitoanyagok/cement-mesz/

Nézd meg mennyi kéne egy köbméter betonhoz (kb 10 zsák)

http://www.transzkavics.hu/index.php?ugras=statikus&statoldal=604

Mennyibe is fog kerülni csak 1 bunker, amibe egy egyút teszel?
 
2013. december 7.
934
4
18
nagyméretű betonöntéshez (pl duzzasztógátakhoz, tömbházas lakóparkohoz, autópályákhoz ) külön cementgyárat szoktak létesíteni. Nem nagykerből kell egy ilyen projekthez anygaot vásárolni. És ez mind hazai gazdaság. Sokszázmillió eurós beruházás ugyan de országon belül.