A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 279
68 303
113
Az egyik "APC" az RDO 3921
prodpicture_122.jpg


A másik pedig az RDO 3121
prodpicture_144.jpg


Közben A Respirátor beolvadt a Gammába.
Ezért kaptunk most 12 usa mrapet ajcsiba, hogy még ennyit se vegyünk ezekből.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 875
113
kétszáz gumikerekes...

a BTR-90 darabja a piacon 650 miljó forint

a lekonzervált Stryker 750 nagy M.

a Patria AMV 950
francia VBCI 950 millió.
(Haditechnika 2017/4 p.20)

na nmost hogy képzeled, hogy megveszed a gyártási jogot, felhúzod az alkatrészeket legyártó üzemeket, és az össszeszerelő üzemet?
Csak mondom, Németek ha jól olvasom, Boxerből FLW-200 toronnyal rendeltek 2010-21 között 256 darabot, a litvánok az IFV változatból izraeli Samason toronnyal, 2017-22 88 darabot, öt év alatt leszállítva...

mielőtt még lelkesen elkezdenénk a csillagrombolók vételét is megtervezni.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 364
11 325
113
A Toyotában van némi fantázia, mert ha egyszer :) a határvédelmet teljes mértékben átveszi a belügy, akkor a tartalékosok kaphatnak néhány felszabaduló Hiluxot.

Pont hogy ki kéne onnan ebrudalni a belügyet. Se logisztikájuk, se semmijük hozzá. Ahogy ugrálnak a minősítések, előbb-utóbb úgyis a Honvédséghez kerülne a dolog, akkor meg csak bonyolítana.
Csinálják a határrendészetet, aztán kész.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and Pal

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
most egy kicsit csapkodtam a fejem az íróasztalba, és lehiggadtam.
De akkor most én leszek az aki h ajól számolom 57-nek is felteszem a kérdést: HOGY AKARSZ ASSZIMETRIKUSAN HONVÉDENI MAGYARORSZÁGON????


apropó. hol fogod azokat az allahakkbar tuning szerint elkészült Hiluxokat, motorkerékpárra szerelt géppuskákat, robbanó malacokat tárolni undsoweiter, hogyan üzemelteted, hol lesz a javítóbázis, stb?
Nem azt irta, hogy csak azt akar. Termeszetesen rendes, szakkepzet honvedelem kell, de azokat akiket csak ilyen modon lehet bevetni, azokat ilyen modon kell. Mert nem lehet mindenkibol hivatasos. Es olyanba ne koss mar bele, hogy hol a javitobazis, jelenleg semmi sincs, minden ami most zajlik azok az alapok lerakasa. Ket honapja meg azt sem tudtuk, hogy lesznek CG, most meg mar szinte raktaron vannak.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Baromi jó reklám, hogy a saját sereg se vesz belőle...:(((
Mar miert kellene a vackot reklamozni? Amire jo, arra vettek (egy darabot a Paksi atomeromu valami sugarzas-ize valtozatot), mert nekik az kellett. De a MH-nek meg most a MRAP kell legkevesbe. Csak mert hazai nem kell megvenni, ha nincs ra szukseg. Lehet, hogy MRAP-nak kivalo, de a MH-nek nem kell MRAP, amikor nincs IFV es modern MBT. Majd ha az alapok rendben lesznek akkor esetleg lehet MRAP-ot gyartani, propagalni, rendszeresiteni.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and dudi

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 427
7 987
113
Asszimetrikus (területvédelemhez) hadviseléshez nem mindegy hogy közel keleti áldott arab IQ val vágol neki,vagy hazai józan parasztival megáldva. Kivéve a hülye gyereket és az ó kisebbségieket.
A toyota hi luxok meg ha "saját" területi védelmi szemszögből nézzem még jó is járhatnának vele a tartalékosok. Mivel minden bizonnyal jó eséllyel a várható közeljövőben nagyobb lesz az esélye egy ilyen jelegű konfliktusnak mint a uram bocsánat a gaz oroszok elleni harcra.
-toyota hil lux : 60/81 mm aknavető hordozása. BTR deszant tér miatt alkalmas lenne rá? 12.7 es vagy 14.5 ös nehéz géppuska hurcolása. Röhejes? Asszimetrikus konfliktusban nem. 105 ös könnyű M119 vagy L118 as tarack hurcolása? Szerintem az az alváz elhúzza simán. Feltéve ha lenne. 120 as aknavető hurcolása szintén. Feltéve ha lenne. Irányított ATGM (fagot) hurcolása. Igen. (remélem nem kukázzuk) és egyéb számtalan lehetőségek. Nem nem egy felfegyverzett gépesített egység színvonalát nem érné el,de egy könnyű lövész egységét már igen. A lényeg a megfelelő felkészítés és alapok. Lásd kurdok/hezbollah.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 052
18 757
113
Lehet gondolkodni, álmodozni is, de a valóság szerényebb. Asszimetrikus hadviselésnek hazánkban nincs esélye. Klasszikusnak van. Hadiipart nálunk úgy érdemes elképzelni, hogy Rába, gumikerekes terepjáró teherautók. Egyéb dologban, kézifegyver gyártás és hozzávaló lőszer. Max ez várható, szerintem. Még egy nyamvadt APC sem jön össze hazaiból, ezt látni kellene. A Komondor abban a formában, amiben elkészítették, marhaság. MRAP nekünk misszióba kell esetleg, annyit meg vagy kapunk, vagy már kaptunk, ami oda kell.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 427
7 987
113
A szerb hadiipar termékeinek bemutatója 2017-ben (modernizált M-84, Lazar-3 30mm gépágyúval, Tv-irányítású tüzérségi rakéta stb.):
Szánjatok rá egy kis időt, megéri!
Már én is többször linkeltem a szerbekről. Lényeg nem a legkomolyabb hadi iparuk van,de lényegesen előttünk járnak.
Lazar 3 jó fejlesztési alap lenne nekünk egy olcsóbb APC vonalon. Talán közösbe ki is tudnánk egy a mi részünkre is megfelelő változatot fejleszteni. Jó jó most jön az áldás felém :D
B-52 már beszéltünk róla. Joker kedvence :)
M-84 modernizált változat. Majdnem egy T-72 b3 al ér fel vagy fel is ér vele. Ami lássuk be a szír tapasztalatok miatt már jó szint. A T-72 hez meg van modernizációs csomagjuk. új löveg,motor,optika,tűzvezetés.
M-21 es karabély. Elvileg már több ezret eladtak belőle külfi rendelőknek. 5.56 os hát jöhet mellette az érv és ellenérv.
30 mm es AGS gránátvető részünkre is jöhetne pár db :D
128/122 mm es sorozatvetők. Jöhetne pár db legalább a rakétás sorozatvető képesség ismét meglenne.
És még jó hogy kibékültünk. Mert ha ismét akarnák meddig is jutnának az országon belül.
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Mar miert kellene a vackot reklamozni? Amire jo, arra vettek (egy darabot a Paksi atomeromu valami sugarzas-ize valtozatot), mert nekik az kellett. De a MH-nek meg most a MRAP kell legkevesbe. Csak mert hazai nem kell megvenni, ha nincs ra szukseg. Lehet, hogy MRAP-nak kivalo, de a MH-nek nem kell MRAP, amikor nincs IFV es modern MBT. Majd ha az alapok rendben lesznek akkor esetleg lehet MRAP-ot gyartani, propagalni, rendszeresiteni.


Egyébiránt kérdezek valaki hozzáértőbbet, mi a baj a Komondorral? Egyébként amondó vagyok, ha akar az ország valamit a honvédség területén fejleszteni, akkor el kell kezdeni vásárolni. Azt hiszem mindegy hol kezdenék, mert minden szárazföldi technikára ráfér a fejlesztés. Tőlem vehetnének akár Komondort is, (sőt pozitívan venném a hírt, meg lájkolnám, meg stb...) azért védettebb egy platós teherautónál... meg a zöld harci buszoknál..Esetleg az ár/érték aránnyal van a baj...?
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo