A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 107
45 398
113
Portás. Ajtónálló. :D



A cikkben mintha az lenne, hogy "tulajdonképpen, ez első lépcsőben 120 darab rakéta beszerzéséről szól, amelyet, ha igényünk lesz rá, akkor további 60 darab rakétával lehet kipótolni." majd pedig "A megjelent álhírekben jóval nagyobb mennyiségű rakétákról írtak, holott a Kongresszus – tehát itt van a félreértésre az ok – egy felhatalmazást adott a cégnek, hogy exportálhat, milyen mértékben, hány darabot. De ez nem mind Magyarországhoz tartozó vásárlást jelent. Tehát itt a nem kellő hozzáértés okozta a félreértést. A konkrét szerződés arról szól, amit elmondott: tehát 120 plusz 60 darab rakéta vásárlásáról."

Nekem ez azt jelenti, hogy még nem vettek semmit.



Adjunk nekik egy lovat...
A Kongresszus keretszámokat és keretösszegeket ad meg. 60db ER-re, és 180db sima AMRAAM-ra vonatkozott az engedély. Mi meg csak 60+120-at rendeltünk.
Ezek nem álhírek voltak, hanem a megjelent DSCA sajtóközlemények.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 775
113
Melyik magyar cég tehetett ajánlatot a szlovákok akkor radarra? A Pro Patria vagy az Armcom?
https://www.czdefence.cz/clanek/slovensko-dale-pokracuje-ve-snaze-modernizovat-3d-radiolokatory

@PavolR ?
A szlovákok kopizzák a cseh beszerzéseket???

2015-ben írták ki először a pályázattot. 6 vállalat jelentkezett. --> 2016. kormányátalaktás, új miniszter. tökörészés --> 2018 törlik a pályázatot. --> 2018 új kibővített pályázat, 10 jelentkező --> Döntés!!! 35 fős bizottság szerint Izrael nyert --> újabb tökörészés, 2020 új kormány, új miniszter, új pályázat! már a harmadik! :), elvileg ebben a hónapban lesz döntés.

Eredetileg 2016 - 2020 között cserélték volna a közepes hatótávolságú radarokat.....a valóságban talán lesz döntés. És persze az USA az esélyes....jól van, de ehhez minek kellett pályázat???
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 107
45 398
113
12 ment ki? Nem csak 8? Es mar ahhoz a 8hoz is az itthon maradt muzeumba szant gepeket kellett utolag szetszedni, hogy legyen 8 felujithato allapotu hajtomu is a gepekhez. Ezert nem lett 12.
4+4 ment ki:
2017.11.22.:
711, 720, 335, 336

2017.12.02. :
358, 361, 415, 444
Igazatok lehet, a kiszállítással kapcsolatban. Mert a +4 kiszállításáról már nem találtam infót. Viszont az eredeti közbeszerzés 12-ről szólt.
Ezért feltételeztem, hogy mind a 12 kiment, és csak kint derültek ki a problémák.
Itt egy összefoglaló is a dologról.

Köszönöm, kiegészítettem, hogy egyértelmű legyen. A jegyzőkönyv alapján "8 darab Mi-24-es harci helikopter áll rendelkezésünkre."
A fentebbi +4-gyel kapcsolatos kavarásom nem befolyásolja a kijavított részt.

Az az extra 4 biztos? Azert azt helyreallitva hirtelen masik 50% megnone a harci helikopter-flotta... :D
6P és 6V ment volna ki, de csak 6P + 2V készült el.
 

jogalappal

Well-Known Member
2016. február 28.
89
459
53
Lehessen tömni az oroszt lóvéval.
Szolnokon azt mondták, hogy a navigációs, műszeres repülési és egyéb fejlesztések segítik/segítették a képzést/szintentartást az Airbusok megérkezéséig.

A Kongresszus keretszámokat és keretösszegeket ad meg. 60db ER-re, és 180db sima AMRAAM-ra vonatkozott az engedély. Mi meg csak 60+120-at rendeltünk.
Ezek nem álhírek voltak, hanem a megjelent DSCA sajtóközlemények.
Azt kifogásolta, ahogy a Defense News cikkét a hazai sajtó feldolgozta. Mivel példát nem mond, így nehéz kitalálni mire gondol. Vicces módon épp az MTI javította erről a híradását, de gondolom nem erre céloz az álhír emlegetése kapcsán.
https://jogalappal.hu/nem-sikerult-elsore-az-mti-cimadasa-az-amerikai-raketak-megvasarlasa-kapcsan/

Igazatok lehet, a kiszállítással kapcsolatban. Mert a +4 kiszállításáról már nem találtam infót. Viszont az eredeti közbeszerzés 12-ről szólt.
Ezért feltételeztem, hogy mind a 12 kiment, és csak kint derültek ki a problémák.
Itt egy összefoglaló is a dologról.


A fentebbi +4-gyel kapcsolatos kavarásom nem befolyásolja a kijavított részt.


6P és 6V ment volna ki, de csak 6P + 2V készült el.
A nemzetközi környezetet figyelembe véve szerintem már ez is csodaszámba ment.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 070
10 687
113
  • Tetszik
Reactions: tonyo

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 107
45 398
113
Hmm:

"A tüzérképesség korszerűsítése kapcsán említette, hogy sikerült beszerezni azokat a nagytávolságú, hőkamerás, lézeres felderítő műszereket, amelyek ehhez a rendszerhez tartoznak."

Ez vajon attol a hazai gyartotol, aki a lengyeleknel is nyert vmi radar tendert (Pro Patria vagy mi volt a nev) avagy ez is kulfoldi...?

Szerintem ez a hazai cucc akar lenni...
Ez nem egyértelmű, mindenesetre szépen bővül a Pro Patria honlapja termékekkel.
Pl. under construction státuszban van egy Firecam nevű termékük. Még akár az is lehet.
De szerintem még azon se legyünk nagyon meglepődve, ha a török járművek felderítő verzióin valami hasonló teleszkópos árbóc fog kalimpálni:
atlas-1.jpg
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 107
45 398
113
Egy szintén egy érdekes és folyton visszatérő motívum:
Ezért nekünk Szerbiával olyan politikát kell folytatni, legyen ez gazdasági, legyen mindenféle együttműködési, így katonai együttműködési politika is, mert van katonai együttműködésünk Szerbiával, ami lehetőséget biztosít Szerbiának arra, hogy érezze, nem csak egyirányú mozgástere van.

Igen tudjuk, hogy a szerbekkel aláírtunk valamit, és nagy köszöngetések voltak oda-vissza, de konkrétan még senki nem bökte ki, hogy mi a tárgya ennek a létező katonai együttműködésnek.
(Nálam kizárásos alapon a H145M-ekkel kapcsolatos fegyverzeti lehetőség merül csak fel. Sokat kerestem, de nem nagyon tudtam meg többet)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 470
113
Nem elsősorban neked, de ehhez kapcsolódik:
Akkor pár dolog stimmelt a múltkori "hiányzó tételek" összefoglalómból.

Az EÜből ugye van most 1 készlet Role 2 tábori kórházunk. A Role 1 az tulajdonképpen tábori segélyhely. Nem tudom, hogy csak kiegészítésre szolgálnak, de szerintem mindekettő ből még minimum ugyan ennyire lesz szükség. Elvileg a ponyva alapúak is megvannak persze.
Gondolom, hogy akkor az EW sem csak szimulátor szinten marad. Csakhát ugye ez lesz az, amit BIZTOSAN nem fognak még említés szinten sem az orrunkra kötni. :rolleyes:
A hordozható digitális célmegjelölő és felderítő műszerek meg alap dolgok lesznek a tüzérségi felderítőknek.
Valami ilyesmiről beszélek (ez a finneké.):
Millog_to_supply_target_acquisition_sensors_LISA_to_the_Finnish_Defence_Forces_640_001.jpg

Akit esetleg érdekel, van egy király finn blog tüzérség témában.
A fenti példában - és úgy általában az ilyen berendezésekben - van egy hőkamera, egy nappali videó kamera, egy lézeres távolságmérő, GPS modul, és természetes egy digitális iránytű,


A [HUN] D-20 topikban érdemes körülnézni, mert ilyen videók vannak ott...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 470
113
Gondolom, hogy akkor az EW sem csak szimulátor szinten marad. Csakhát ugye ez lesz az, amit BIZTOSAN nem fognak még említés szinten sem az orrunkra kötni. :rolleyes:
,

Csak annyit tudunk hogy
2 798 243 405,00 HUF volt Áfa nélkül
MH 5. Bocskai István Lövész dandárhoz került
A Rohde & Schwarz szállította le 2019-ben.

1. Mobil kommunikációs felderítő és iránymérő rendszer. (az MH által biztosított terepjáró gépkocsira történő integrálással) 3 klt.
2. Kommunikációs zavaró rendszer. (az MH által biztosított terepjáró gépkocsira történő integrálással) 1 klt.
3. Parancsnoki mobil állomás. (az MH által biztosított terepjáró gépkocsira történő integrálással) 1 klt.
4. Szimulátor 1 klt.
5. Oktatás (COMINT, zavaró komponensenként) max. 60 fő 1 alkalom.
7. Oktatás komplex rendszerre (parancsnoki állomás) max 60 fő 1 alkalom.
8. Oktatás a szimulátor használatra max. 20 fő 1 alkalom.

A szimulátorról meg ez a hír volt január végén.
 
K

kamm

Guest
a 120 már meg lett véve nem?

De igen, azt mondja:

"Ő az amerikai nagykövettel egy szándéknyilatkozatot írt alá, majd azt követően a Magyar Honvédség parancsnoka, aki alkalmazója, felhasználója ezeknek a rakétáknak, ő írt alá konkrét szerződést. És nem titok tulajdonképpen, ez első lépcsőben 120 darab rakéta beszerzéséről szól, amelyet, ha igényünk lesz rá, akkor további 60 darab rakétával lehet kipótolni."
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Egy szintén egy érdekes és folyton visszatérő motívum:

Igen tudjuk, hogy a szerbekkel aláírtunk valamit, és nagy köszöngetések voltak oda-vissza, de konkrétan még senki nem bökte ki, hogy mi a tárgya ennek a létező katonai együttműködésnek.
(Nálam kizárásos alapon a H145M-ekkel kapcsolatos fegyverzeti lehetőség merül csak fel. Sokat kerestem, de nem nagyon tudtam meg többet)

Szerintem ennek semmi koze technikai dolgokhoz, ez pusztan politikai szivesseg az oroszok fele es megtartani valamifele kollokvialis viszonyt a szerbekkel. Ennek a takarodumaja Benkonel, hogy 'erezzek, hogy van mas ut is az orszokon kivul' azaz rajtunk keresztul a NATOba, ami persze rettento atlatszo, de a fintorgo amerikai politikusokat leszereli, a katonaik meg tokeletesen ertik amugy is, hogy nem szokas a szomszeddal rosszban lenni.

Ez az a - nem feltetlenul rossz, jegyezzuk meg - szomszedsagi politika, amivel Orban joval az orszag merete ill sulya folotti meccsekben is be tud vinni egy-egy utest az europai nagypolitikaban. Ha figyeled, folyamatosan valamilyen szinten kavarnak nemcsak a V4, de a nyugat-balkani orszagok szinte mindegyikevel is.

Azt innen nem tudom megitelni, mennyire sikeres, mennyi befolyast ill joindulatot sikerul gerjeszteniuk, de egy biztos, en nem latom sem a cseheket, sem az osztrakokat meg kozel sem ilyen aktivnak az Adria fele.
Hosszu tavon ez bizony siman komoly hasznot is hozhat, egyreszt gazdasagi hasznot, masreszt politikai toket (amirol sosem tudjuk, mikor johet jol egy esetleges kelet-europai vagy balkani cirkusz eseten.). Ha jobban megnezed, a regioban az ukranokkal, de meg a romanokkal sincs senki joban mar...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 107
45 398
113
Ennek van valami valos alapja avagy valaki ezt barhol leirta, konkret muszaki magyarazattal alatamasztva?
Pl.: A Vera NG érzékenysége 50Mhz és 18GHz közé esik. A Huawei 5G hálózata meg bőven ebben mozog. Gyakorlatilag egy passzív radar hálózatot telepít, aki elvállalja a Huawei rendszerét. Persze ez a többivel is működik, de érthető, ha NATO országok nem rajonganak az ötletért. Hja és alkalmazóként nem igazán fogsz rajongani az ötletért, hogy el kell a mobiltornyaidat pusztítani... :rolleyes:
És nem véletlen a Huawei nagyon komoly nyomulása.
Ez az egész olyan, mint a warez. Azt hiszed, hogy te vagy a nyertese a wareznek, pedig.... Ha nincs célod a lopakodó technológiával, akkor csak az adataidat kommunikációdat kell félteni. Lehet úgy is hogy lesz@rod természetesen, de pont a most kiderült itthoni kínai adatgyűjtéses ügyben megszólalt lehallgatottaknak messziről sem volt őszinte a mosolya. És voltak közte kormánypárti politikusok is! ;)

Itt egy tanulmány a passzív radarok alkalmazásáról.
 
K

kamm

Guest
Pl.: A Vera NG érzékenysége 50Mhz és 18GHz közé esik. A Huawei 5G hálózata meg bőven ebben mozog. Gyakorlatilag egy passzív radar hálózatot telepít, aki elvállalja a Huawei rendszerét. Persze ez a többivel is működik, de érthető, ha NATO országok nem rajonganak az ötletért. Hja és alkalmazóként nem igazán fogsz rajongani az ötletért, hogy el kell a mobiltornyaidat pusztítani... :rolleyes:
És nem véletlen a Huawei nagyon komoly nyomulása.

Meg mindig nem ertem, megis hogyan mukodne mindez. A Huawei nem szolgaltato, nem uzemeltet semmit, a forraskodot hajlando bemutatni, akkor megis hogy a banatba' hasznalna fel barmifele kinai tavolrol a magyar adotornyokat lopakodo-kovetesre... vagy nem ez az allitolagos vad?

Ez az egész olyan, mint a warez. Azt hiszed, hogy te vagy a nyertese a wareznek, pedig....

Huh? Ezt nem ertem. Ezt mar sokszor, sok helyen leirtak, hogy volt annak rengeteg haszna is, meg a sw gyartoknak is.
FYI anno mindenfele warez arra tokeletes volt, hogy mindenki folyekony volt a legfontosabb szoftverekben es firss diplomaskent lekhelyezkedve egybol mindent tudott tokeletesen hasznalni, minimum 1-2 evet sporolva az alkalmazonak, masreszt gyakran befolyasolhattak is, mire rendezkedtek be ceges szinten, immar jogtisztan.

Ha nincs célod a lopakodó technológiával,

Marmint nekunk nem lesz F-35?

akkor csak az adataidat kommunikációdat kell félteni.

Kitol es milyen adatokat? End-to-end encryption ma mar teljesen alapdolog kritikus rendszereken, ahhoz meg azert nem keves eroforras kell, hogy azt kozben valaki feltorje, az minimum targeted operation szint, state actor avagy valami globalis multi eroforrasaival.

Lehet úgy is hogy lesz@rod természetesen, de pont a most kiderült itthoni kínai adatgyűjtéses ügyben megszólalt lehallgatottaknak messziről sem volt őszinte a mosolya. És voltak közte kormánypárti politikusok is! ;)

Errol nem tudok semmit. Mire gondolsz?


THX
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
K

kamm

Guest
Kozvetlenul az egyes államok kormányaival folynak a tárgyalások, mert azok adtak ajánlatokat. Tudtommal se konkrét cégekról, se konkrét típusokról nem szivárgot ki semmi. Nálatok melyik cég "kormánykozelibb"? :cool:

Err, az Armcom az a HM - ti. a neve is HM Armcom Kommunikaciotechnikai Zrt. ;)

Azaz akkor az Armcom lesz a magyar bidder...?