Ez erősen munkafüggő, pl. a "kreatív iparban" például teljesen elterjedt lett, hogy ingyen dolgoztatnak pályakezdőket, gyakornokokat, miközben valódi, produktív munkát várnak el tőlük. Nyilván nem kell egy teljes értékű fizetésről álmodni, mert a gyakornok hasznára van a pénzen kívül a szakmai tapasztalat, kapcsolatrendszer stb is, de ha a cégemnek valós hasznot hajt a munkája, akkor szerintem úgy korrekt, hogy valamennyire meg is legyen fizetve.Ahhoz , hogy valakinek meglehessen állapítani az értékét ahhoz le kellene tenni valamit az asztalra ! Egy gyakornoknak nem fizetés jár hanem ösztöndíj ! Értéket teremteni nem egyszerű ha visszatekintünk a múltba akkor bíza a tanulók/gyakornokok ingyen dolgoztak amíg a mester úgy nem döntött , hogy most már pénzt ér a munkája ! A mai világ nagyon anyagias lett , sokan nulla vagy ahhoz közeli tudással és ugyan ilyen hozzáállással akarnak sok pénzt keresni ! Na ez soha se fog működni ! Először legyen meg a tudás , utána szerezze meg a gyakorlatot és utána az elméleti és gyakorlati tudása alapján be lehet árazni az illetőt !
Sajnos ma ha valaki diplomás már magas pozícióról , könnyű munkáról sok pénzért álmodozik . Pedig a diplomával nem feltétlen a magasabb bért szerezte hanem mondjuk a könnyebb munka feltételeket !
Először bizonyítani kell utána lehet követelni , mindenkinek meg kell tanulnia eladnia magát ! Vannak itt a fórumon is "nagy tudású " olvtársak aztán csak ki derül , hogy nem tudják magukat jól eladni és gyakorlatilag aprópénzért , üveg gyöngyökért dolgoznak !
Ha valakinek fáj valami de nem változtat akkor az még nem fáj eléggé !
Koknkrét példa, hogy tegnap fiatal, pályakezdő zenészekkel dolgoztunk egy stúdiófelvételen, rendesen dolgoztak, jó lett az anyag -- miért is ne kapnák meg érte a járandóságukat? Nem kérhetnek annyit, mint egy nagy nevű, komoly profi, de korrekt áron kaptam korrekt munkát, nekik a gázsi mellé járt a tapasztalat és a referencia. Mindenki örül, win-win.

hogy megértsd, pont azt írtam, hogy igen, lehetnek olyan esetek, mikor ilyen-olyan okból kénytelen a csemetét vinni a szülő, de azért nem minden esetben csak azért viszik, mert annyi plusz program lenne, vagy ha van is, sokszor teljesen jól megoldható szállítgatás nélkül. "Magyarázzam tovább vagy így már érthető ?"
 hogy megértsd, pont azt írtam, hogy igen, lehetnek olyan esetek, mikor ilyen-olyan okból kénytelen a csemetét vinni a szülő, de azért nem minden esetben csak azért viszik, mert annyi plusz program lenne, vagy ha van is, sokszor teljesen jól megoldható szállítgatás nélkül. "Magyarázzam tovább vagy így már érthető ?"