Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 819
30 419
113
Igen a perzsa is nagyszerű. Azt nem tudom bizonyítani, hogy Zarathustrának lett volna köze Egyiptomhoz, maradjunk annyiban hogy nem volt, és sok szempontból talán látványosabbat produkáltak a követői, de ezt a történelmi időbeni közelség miatt is érzékeljük így.
Azért a "perzsa" így ebben a formában nem igaz. Ugye a méd birodalom szétesésével indult, annak alapjain, Kürosz alatt, egészen Alexandroszig. Majd a párthus birodalom vette át a szerepét a római időkben, utánuk a Szaszanidák. Innen nézve volt homogén államalakulat.
Méd-mada-magya-magi-mágus papi réteg vezetésével akár az egyiptomi papság, nem szorosan a lelki dolgokkal foglalkozott, hanem holisztikusan, mindennel. A párthus birodalmat sem hanyagolnám el.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 978
13 991
113
Azért a "perzsa" így ebben a formában nem igaz. Ugye a méd birodalom szétesésével indult, annak alapjain, Kürosz alatt, egészen Alexandroszig. Majd a párthus birodalom vette át a szerepét a római időkben, utánuk a Szaszanidák. Innen nézve volt homogén államalakulat.
Méd-mada-magya-magi-mágus papi réteg vezetésével akár az egyiptomi papság, nem szorosan a lelki dolgokkal foglalkozott, hanem holisztikusan, mindennel. A párthus birodalmat sem hanyagolnám el.
Oké, de az Egyiptomi civilizációval párhuzamba állítva, hogy értèkeled a Perzsa birodalmat?
Csillagászati ismereteik sokkal fejlettebbek voltak, ahogy a matematikájuk is. Kifejezetten jó fémművesek is voltak, és modernebb törvénykezési redszerük volt. -Már amennyire tudom.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 819
30 419
113
Oké, de az Egyiptomi civilizációval párhuzamba állítva, hogy értèkeled a Perzsa birodalmat?
Csillagászati ismereteik sokkal fejlettebbek voltak, ahogy a matematikájuk is. Kifejezetten jó fémművesek is voltak, és modernebb törvénykezési redszerük volt. -Már amennyire tudom.
Fej-fej mellett, de ugye a perzsa birodalom nem annyira régi mint az egyiptomi. Persze ha a sumer/asszír/babiloni birodalmat is belevesszük, akkor egyenrangú. Egyiptom sem egységes kifejezetten. Alsó-, Felső-Egyiptom, egyesülésük, hikszoszok, hellenizmus, stb. Egyenrangúak így.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 864
27 413
113
Most jött szembe velem, tippek, hogy hol van?
311620566_3312300349038491_5378061803284676190_n.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 993
32 318
113

Itt is ki kell emelni Isten kedvenceit, akiknek éppenséggel egy kicsit több lehetősége volt emigrálni, mint a többi nemzetiségnek, beleértve az oroszokat, ugyanis a hatóságok időnként, ha fogcsikorgatva is, engedélyezték a kivándorlást néhánynak Izraelbe. Bár sokaknak persze nem, ami miatt akkoriban óriási lármát csapott az amerikai zsidó lobbi és az USA-beli cionkeresztény protestánsok, a fáraóhoz hasonlítva a szovjet vezetést és így tovább.

Volt számos gépeltérítés, némelyik kommandóakcióval ért véget. Vagy volt eset, amikor gójok repültek eltérített gépen Izraelbe, abban a hitben, hogy nem fogják őket kiadni, de az izraeli kormány kiadta őket a Szovjetuniónak:

 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 744
4 492
113
Ez egy nagyon egyszerű könyv adományozási lehetőség, remélem minnél több összegyűlik. :)

"Mesekönyveket gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet és a FOXPOST rászoruló gyerekeknek. Az új vagy jó állapotú használt, mese- és ifjúsági könyveket november 6-ig lehet elhelyezni az ország több mint 700 FOXPOST csomag-automatájába. Az összegyűlt adományokat a Segélyszervezet több mint 3000 rászoruló gyermeknek szeretné eljuttatni."

 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 136
113
"Dencsháza elfeledett részéről kapta a nevét az a vállalkozás, amely elfeledett növényeket, különleges gombákat kutat fel és tár az ínyencek elé. Egy napsütéses őszi délelőttön mi is elkísértük őket az ormánsági erdőbe."


 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
Nem is arrol volt am szo eredetileg. :) En mindossze a nemet vegyeszetet dicsertem mellekesen, mondvan ha valakik, akkor a nemetek megoldanak minden otvozetet - erre ugrott be erthetetlenul felhuzva es leoktato stilusban, mintha nem kellene hozza kemia... logikusan nem az az aga kell, ami mondjuk a premed szakokra, de ettol meg kemia.
Mindegy is amugy, csak szorakoztato volt latni, ahogyan a sok ugyanolyan laikus, mint en, lelkesen elkezdte lajkolgatni az orbakolast, mert meg azt sem erttettek, hogy en konkretan a definiciot ideztem (mondjuk kb veletlenul , de akkor is.) :cool:

Amugy arra meg mindig kivancsi lennek @ozymandias hogy nalad mi a(z orszag)sorrend az ilyen speci, pancel, ur- es egyeb otvozetek temajaban...?
Jobb híján beteszem ide.

Hogy mi a sorrend? Jó kérdés. Éppen a napokban beszélgettünk a Feleségemmel a harckocsikról és nekem szegezte a kérdést, hogy akkor melyik a legjobb. Ugyanazt tudom írni itt, mint amit neki is mondtam:

Nem tudom rá a választ.

Mind az amerikai/német/angol/olasz/orosz/kínai/koreai/japán fejlesztések anyagtudományos vonalon eléggé speciálisak és elég sok az áthallás, viszont a tények tények maradnak:

  • kohászati gépgyártásban a németek/japánok (folyamatos öntés, üstmetallurgia, finomítási eljárások, thermomechanikus hengerlés, stb nagyjából tőlük jött, fej-fej mellett kifejlesztve) az egyértelmű élvonal, korszakos cégekkel.
  • Az oroszok kakukktojás, mert a sorozatgyártásban nem erősek, egyedileg fabrikált cuccokkal viszont nagyot tudnak gurítani (nevükhöz fűződik a salakos átolvasztás, fedettívű hegesztés többek között). Az oroszokat még mindig a hadiipari fejnehézség jellemzi. - USA tradicionálisan erős titánban, alumíniumban, nikkel-ötvözetekben - lásd repipar/űrkutatás/olajipar. Oroszoknál minden van, ami katonai/űrkutatás/repipar, ellenben még mindig szopóágon vannak az egykristályok növesztésében, emiatt nem hozzák a nyugati gázturbinák élettartamát/turbina előtti hőmérsékletét sem.
  • Anglia bizonyos dolgokban elég jó helyen van (BAe, Vickers, RR, stb.) turbinákban, kerámiákban, felületkezelésben, viszont iparilag valahogyan folyamatosan teret veszítenek.
  • Dél-Korea és Olaszország: Mindketten nagyon komoly iparral rendelkeznek, kapacitásban nem a legnagyobbak, de mindketten képesek legyártani szinte mindent.
  • Kína: tanul, tanul és vásárol/koppint, nagyjából eljutott oda, ahol a németek 20 éve voltak, mára nincs olyan kohászati termék, amit ne tudnának legyártani, viszont a komolyabb egykristály-növesztést még nem (?) tudta megszerezni. Ez az oka, hogy nem igen van még kínai utasszállító, hiába is akarják.

A szubjektív sorrendemben nem egy-egy nagyszerű termékre fókuszáltam, hanem a metallurgia/kohászati gépészet/ipari háttér/minél szélesebb high-tech megoldások megléte alapján rangsoroltam. Nem vettem figyelembe a mikroelektronikai anyagtudományt, mivel ahhoz nem értek - ellenben a jelek szerint egyre fontosabb lesz. Ha csak néhány high-tech termékekre fókuszálnék, akkor Anglia/USA előrébb lenne, ha az alapanyagok sokféleségére, akkor Kína előrébb lenne, ha a kapacitásra, akkor Dél-Korea/Olaszország hátrább. Próbáltam egy nagyjából fair rendszer alapján rangsorolni.

Sorrendem:
  • Japán és Németország 1
  • Olaszország és Dél-Korea 1,5
  • Oroszország és USA 2
  • Kína 2,5
  • Anglia 3

Metallurgy = applied science, azaz alkalmazott tudomany, a femek KÉMIAI es fizikai tulajdonsagaira epitve.
Amit te előkapartál tudás helyett, az messze a tényleges valóságtól, és a tanult tárgyak között egy metallurgus részéről a kémia egészen hátul szerepel, inkább olyanok mint: fémtan, fizikai-kémia, fém fizika. Alus végzettségem van, és csak a legelején volt kémiánk, mint alapozó tárgy.
Mindkettőtöknek igaza van, a kérdés, hogy honnan nézzük és mi a terület. A kémia az egész rendszer alapja, kezdve a fémek kinyerésétől. Mára a metallurgia annyira széles körű tudomány lett, hogy nem lehet egy pontból nézni. Nézhetjük gyártási szempontból, ahol ismert a követelményeknek megfelelő alapanyag, ott le kell gyártani a megfelelő ötvözetet, ott a kémia mehet hátra.

A probléma akkor kezdődik, ha a feladatod nem egy alapanyag legyártása, hanem egy termék élettartamának biztosítása adott körülmények között. A munkám egyre nagyobb része a korrózió hatásainak csökkentése. Évente x milliárd € kár van az olaj/gáz/vegyipar/gyógyszeriparban a korrózió miatt, mert valamilyen kémiai kölcsönhatás a fém/környezet/technológia nem lett teljes egészében figyelembe véve. A műszaki fémek folyamatos versenyfutásban vannak az idővel az érceikből történő kivonás kezdetétől fogva.

Nem vagyok vegyész, viszont azzal a kémiai háttérrel bírok, ami kell a fémekhez/korrózióhoz - vagyis ez egy rétegtudás, a feladathoz mérten. Nagyjából olyan ez, mint az IT, leélheted az életed nagyon magas posztra jutva az IT-ben programozás nélkül, de ugyanez igaz, úgy is lehetsz nagy név, hogy süsü vagy a hardware-hez.

Ami az anyagban történik az mindig kémiai és fémfizikai jelenség, ami az anyaggal történik az meg külső behatás, a nagy kérdés mindig az, mit lehet ellene tenni és ki melyik részében van a probléma megoldásában.
 
Status
Not open for further replies.