Nazarbajev él.....
Két és fél héttel a kazahsztáni vérontás kezdete után Nazarbajev megjelent, és beszédet intézett a nemzethez.
Nazarbajev nyilatkozata szerint "ő nyugdíjas és jól megérdemelt nyugdíjazásán van" (pedig január 5-ig olyan kulcspozíciót töltött be Kazahsztánban, amely meredekebb hatáskörrel bírt, mint az elnöki), Nazarbajev szerint Kazahsztánból nem távozott, Tokajev hamarosan a Nur Otan párt élére kerül, Kazahsztánban nincs elit konfliktus, mindenkinek támogatnia kell Tokajev elnök politikáját.
Kedves kazahsztáni emberek!
Kedves honfitársaim!
A januári események egész Kazahsztánt megrázták. A Kazahsztán elleni szervezett zavargások és támadások célja az ország integritásának és az állam alapjainak lerombolása volt. Ezek az események ismét rámutatnak arra, hogy a függetlenséget úgy kell őrizni, mint a szemünk fényét, mint egy törékeny edényt, amely különösen óvatos kezelést igényel.
Ez a tragédia mindannyiunk számára tanulságul szolgált. Fontos, hogy kiderítsük, ki szervezte ezeket a pogromokat és gyilkosságokat. A vizsgálat választ ad erre a kérdésre.
Őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok családjának és barátainak, és mielőbbi felépülést kívánok a sérülteknek.
A hozzám intézett számos felhívásra, valamint a médiában megjelent publikációkkal kapcsolatban szeretném tájékoztatni Önöket, hogy 2019-ben átadtam az elnöki jogköröket Kaszim-Jomart Tokajevnek, azóta nyugdíjas vagyok, jelenleg pedig jól megérdemelt nyugdíjas éveimet töltöm Kazahsztán fővárosában, és nem mentem sehová.
Kassim-Jomart Tokajev elnöknek minden hatalma megvan. Ő a Biztonsági Tanács elnöke. Hamarosan megválasztják a Nur Otan párt elnökévé. Ezért az elitben nincs konfliktus vagy konfrontáció. Az ezzel kapcsolatos pletykák teljesen alaptalanok.
Mindenki tudja, hogy 30 éve fáradhatatlanul dolgozom hazánkért.
Megerősítettük a határait.
Progresszív reformokat hajtottunk végre.
Együtt felépítettük a független Kazahsztánt, nagyszerű eredményeket értünk el a társadalmi-gazdasági fejlődésben, és sok tekintetben vezető szerepet töltöttünk be nemcsak Közép-Ázsiában, hanem a
FÁK-ban is.
Kazahsztán a globális közösségben elismert és tekintélyes állammá vált. Ez a kazah nép összetartásának és egységének eredménye.
Mindig is a stabilitás és a béke volt a célom hazánkban. Mindannyiunknak meg kell becsülnünk ezeket az örök értékeket. Az elnök új reformprogramot terjesztett elő, amelynek célja az emberek jólétének javítása. Támogatnunk kell ezt a programot.
Kívánok Önöknek, kedves honfitársaim, egészséget és jó közérzetet.
Köszönöm, hogy támogatják a reformok és a modernizáció politikáját, amelyet elnökként folytattam.
Ennyi az egész. Az elitek végül megegyeztek a feltételekben, Nazarbajev már valóban megbecsült nyugdíjas, Tokajev az egyedüli vezető (most már a Biztonsági Tanács vezetője és a Nur Otan vezetője is), és ,hogy mi marad a Nazarbajev-klánnak, a hatalom és a vagyon újraelosztásának további folyamatai során fogjuk megtudni.
Colonelcassad