Alapvetően én nem tudom elképzelni, hogy kutató-mentők ne kommunikáltak volna az ejtőernyőssel. (ugye írták, hogy a telefonján folyamatosan tudott beszélni)
Ők tisztában voltak vele, hogy 2 embert nem fog elbírni a csörlő, tehát tudták, hogy max. a csupasz csörlőt tudják leküldeni az ernyősnek.
Ha erről az ejtőernyőst nem tájékoztatták, és ennek ellenére megpróbálták a műveletet, akkor az egy ordas nagy marhaság volt.
Ha szóltak az ejtőernyősnek, és az jelezte nekik, hogy be tudja akasztani magát a karabinerbe, akkor ez egy óriási pech, hogy nem bírta a fa.
Másik alternatíva. (ehhez kevesebb együttműködés kellett az ejtőernyőstől):
Most így utólag belegondolva, lehetséges, hogy meg tudták volna oldani azzal a 150kg-os csörlővel is az ügyet és azt is próbálták.
Mert ugye mentő-ejtőernyősöknek az ereszkedéshez nem kell a csörlő. Ők a mászókötélen le tudnak csúszni a megfelelő helyre. Ott elvileg rögzíteni is tudják magukat.
Ha leértek, akkor a csörlőt beakasztják az ernyős beülőjébe és már mehet is a helikopterbe. Miután biztonságban van, akkor meg a mentő ejtőernyőst is visszahúzhatják a csörlővel.
Szerintem ezt értették félre, akik lentről csak annyit láttak, hogy egy kötelet küldtek csak le az ejtőernyőshöz. Igen csak ez nem fán rekedt szerencsétlenért ment le, hanem azon ment volna a segítség.
Ez megint csak óriási pech, hogy a fa nem bírta ki a légcsavarszelet.
Tovább nem akarok találgatni!
MINDENKINEK jobbulást kívánok! Remélem kiderül az igazság. És le fogjuk tudni vonni a tanulságot.
Az új SAR gépekkel meg remélem sokkal kevesebb ilyen jellegű gond lesz.