1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Harckocsik harctéri alkalmazása

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - ehnaton által indítva @ 2014. február 21..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Miért csináltak volna ilyet?Ezek önjáró eszközök nem ássák be őket egy helyen(egy körletben) azért,hogy először a nagyobb hatótávolságú majd az egyre kisebb hatótávolságú eszközök nyissanak tüzet.Ha így akarták volna alkalmazni nem rakják mozgó alvázra őket.
   
 2. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ne csak a képeket nézegesd,olvass is.Kobrát járműre szerelték,mert nehéz volt.Milant már nem,de a Kobrának is volt telepitett változata.TOWnak megintcsak volt állványos változata is.Használtak többféle HSN löveget,az SPG nyugati megfelelőit.Használtak többféle kézi HSN vetőt,az RPG megfelelőit.Ugyanúgy ki tudtak alakitani egy rétegzett páncélelháritást,mint a keletiek.
  Még a T12nek is volt megfelelője.A máig gyártott Cockerill 90 eredetileg egy vontatott pct ágyú
   
  tong djagbu likes this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mondom tűzrendszer hogyan nezett ki.Ezenkívül ezek az eszközök nem egyszerre egy időben voltak...Nem érted amit leírtam.
   
 4. Negan

  Negan Well-Known Member

  Hagyjuk
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hagyjuk mert eddig csak mutattál pár német páncéltörő eszközt és ennyi.Ennek semmi köze ahoz amiről én beszélek.
   
 6. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ime,egy angol HSN löveg,mindjárt kétféleképpen.Állványon és járgányon
  [​IMG]
  [​IMG]
  Csakhogy ne német legyen.És volt pct rakétjuk is,szintén állványon és járgányon is.
  Ezek pct eszközök,ahogy a Maljutka(ami szintén volt telepithető és járműre épitett változatban,amikből pct alegységeket szerveztek.Többféleképpen is.Utána nézhetsz a netek,hogy melyik hadsereg,melik időszakban milyen eszközökből miféle egységet.
  De azt már azért fel kéne fognod,hogy nyugaton is ugyanúgy megvolt a rétegzett pct képesség,alkalmazási eljárások,mint keleten.
  73ban a Maljutka hires lett a zsidó tankok kilövésével.Érdekes mőd,az már kevésbé hires,hogy az arab tankokat a zsidók M40 HSN löveggel,SS11 ésa háború alat kapot TOW rakétákkal ugyanúgy szétlőtték.Pedig ők még ráadásúl Pacsirta II/III helikopterekről is bevetették az SS11 rakétát,igen hatékonyan,
  Szóval az alap állitásod,miszerint nyugaton nem voltak pct szervezeti alegységek,és rétegzett páncélelháritás,téves.Ami azt illeti,összetettebb és rétegzettebb volt a páncélelháritásuk,mint keleten.De a pontos szervezeti rendszer igen változatos volt.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mutasd már ezeket a szervezeteket!
   
  Pocok75 likes this.
 8. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Hagyd @dudi ! Szerintem nagyon elbeszél melletted!
  @Negan Dudi egy rendszert írt le te meg felsorolsz páncéltörő eszközöket! Írd le, hogy ezek hogy tagolódtak egy kiépített védelmi vonalban pl, mint ahogy ő is tette.
   
 9. Negan

  Negan Well-Known Member

  Dudi eszközöket irt le,amiket rendszerbe illesztettek.Éshogy ez nyugaton kevésbé volt meg.Közben valójában még többféle rendszerük is volt,amik összetett páncélelháritó rendszerbe szerveztek.De nyugati rendszer nem volt egységes.Német páncélgránátos dd szervezetében ugyanúgy volt pct század,ho szervezetben pct osztály.Meg pluszban a ho helikopterszázada,ami legfontosabb feladata a páncélelháritás volt.Meg még a müszakiak páncélelháritó zártelepitó részlege(ez különben a szovjet mintábol vették át,a mozgó zártelepitő osztagrol másolták)A lövész századnak meg pct támogató részlege.Amerikai szervezetben,vagy a franciába,olaszban,izraeliben,szintén megvoltrak(vannak) a hadrendi pct/páncélvadász elemek.Erre irtam,hogy kikeresheti ezeket egyedileg a neten.Mert nem volt egységes a nyugat szervezeti rendszer.(a hadrend).Pl a BW rendszerében a dd egy szabványositott hadrendi szervezet,mig az US Army rendszerében nem az.Francia ho meg ezredszervezetre épült,az angol meg teljesen egyedi szervezésű,és alakulatonként is változott.
  De ha valaki nem akarja felfogni amit irtam,az nem is fogja.
  És tételessen végig lehet venni.
  Keleti rendszert sorolta Dudi,hogy Maljutka,T12,majd Spg,utána RPG és végül a pct kézigránát.
  Nyugati(német) páncélvadász heli(Bo105 elött a francia Pacsirta II SS11 rakétákkal),ágyus és rakétás Jaguár páncélvadászok(ezek elővédben,de tartalékban is lehettek)
  Állványos/járműre telepitett SS11(késöbb TOW),Állványos/ktj-re telepitett Kobra(ezt a Milan váltotta),M40 HSN löveg(ezt spec utód nélkül kivonták),kézi HSN vető(jelenleg ez a Panzerfaus 3,annó több féle is volt),ami nálunk nem volt de nyugaton igen,pct puskagránát(keleten csak a jugoknál és lengyeleknél,nálunk az AMP-t csak a Munkásörség rendszeresitette),és végűl a pct kézigránát.
  Vagyis egy német BW ho nagyon is erős és összetett páncélelháritó képességgel birt.Ami azt illeti,összetettebb volt,mint az MN ho-é.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Rendszert írtam le eszközökkel...
   
  Pocok75 likes this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  És még mindig adós vagy a fent említett századokkal meg zászlóaljakkal.
   
  Pocok75 likes this.
 12. Negan

  Negan Well-Known Member

  Menj el egy antikváriumba,és vedd meg a tisztek könyvtára sorozatbol Az idegen hadseregek harcászata cimű két könyvet.Egyikben az egységek,magasabb egységek,másikban az alegységek szervezeti rendszere és harceljárásai vannak leirva,országokra lebontva.És ha már ott vagy,vedd meg a Páncélelháritás kötetet is.70es,80as évekbeli állapotokat irják le.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hát jó.Ezzel nem kerültünk közelebb amegoldáshoz.
   
 14. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Nagybalhé esetén a határ túloldalán legelőször az Osztrák területvédelmi ezredekbe (Landwehrstammregiment) futottunk volna bele.

  Az ezrednek jellemzően volt egy SK-105 Kürassier páncélvadász százada, 12 járművel.

  [​IMG][​IMG]

  Minden jármű lézer távmérővel rendelkezett, és 1700m távolságra (harckocsi célra) 95% találati aránnyal tudták az OCC-105-F1 kumulatív gránátjukat kilőni, amely 360mm páncélátütéssel rendelkezett, így az MN T-72-esein kívül minden más járművét leküzdhette.

  Az ezred páncéltörő tüzérütege 18db 106mm-es M-40A1 hátrasiklás nélküli lövegeivel, 1000m távolságig voltak hatásosak kumulatív gránáttal.
  [​IMG]

  500m-es távolságon belül, az ezred 50..70db Carl Gustaf 84mm-es HSN kézi páncéltörő fegyverrel rendelkezett.
  [​IMG]

  A 85mm-es Skoda ágyúkból is volt ezredenként 18db, 500m-nél közelebbi merészkedő T-55-ösökre lehetett veszélyes.
  [​IMG]

  Nos ehhez hasonló ezredből 28db várt minket.
   
  bel, endre, Kurfürst and 6 others like this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen de ezek nem panceltörő ezredek voltak amennyire en tudom
   
 16. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Osztrák területvédelmi ezredek (Landwehrstammregiment).
   
  mindenen kívül likes this.
 17. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Az Olasz dandároknál a 80-as években páncéltörő századok voltak, jellemzően 18db TOW rakétával, vagy 106mm-es HSN löveggel.
  Páncéltörő magasabb egységeik, ezredeik mint nálunk a hadosztálynál, illetve hadsereg közvetlenként nem voltak.
  Az NSzK-nak dettó, csak nekik Jaguar-1/2, esetleg Milan/TOW rakétákkal voltak a pct századaik felszerelve.

  A leg-páncéltörőbb magasabbegységek az utunkban szerintem az Osztrák LWSR-ek voltak amiket fentebb kitárgyaltam.
  (nyilván nem a hegyi kecskéktől védték a területüket, hanem az MN és a DHDSCS harckocsijaitól)
   
  endre, tong djagbu, HAndrás and 2 others like this.
 18. Negan

  Negan Well-Known Member

  Dedikált pct ezred nem volt,de század,osztály igen.És pl az US Army helikopteres zl-jei kb MN helikopter ezred erejűek voltak,Bennük 1-2század Cobra helivel,ami fő feladata a hk vadászat volt,TOW rakétával.És a légierők kazettás bombái is ott voltak,amikre nagyon számitottak.80as években ezt a helikopteres erőt elkezdték dd erejűre fejleszteni.Az mekkora harcértéket képviselt egy MN pct ezredhez képest?
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Pont erről magyarázok 2 napja.Nyugaton nem voltak olyan páncéltörő alegységek amikkel az általam vázolt tűzrendszereket létre lehetett volna hozni.

  Az osztály az zászlóalj szervezet,kerek perec le lett írva,hogy nem volt ilyen sem a németeknél sem pl az olszoknál.Azt is leírták ami amúgy nem nagy újdonság,hogy ezeknek a századoknak a fegyverzete homogén volt.
   
 20. Negan

  Negan Well-Known Member

  Éppen ez az,amit 2napja magyarázok,hogy voltak pct alegységek,és ki tudtak alakitani tűzrendszert.BW dd-nak volt pct százada.BW ho-nak egy helikopter százada..Egyidejüleg jelen volt a ho tüzrendszerben a TOW,Milan,90milis pct ágyú(Jaguár90),páncélököl.Plusz pukagránát.
  Egy dd-nak 72 Milan és 12 TOW inditója.Plusz náluk létezett a vegyes hk-gépesitett zl,ami növelte a páncélelháritó képességet.
  Amcsiknak zl-anként volt egy pct századuk 12 TOW és 36 Dragon inditóval.Plusz a heli zl,1 vagy két Cobra századdal(TOW) a ho-nak.Ezt a 80as évek végére helikopteres dd-rá fejlesztették,2 zl(2x21) Apach-csal ho-ként(zl-ek vegyesek OH58 helikkel).És minden katonánál M72 eldobható HSN vető.Szerinted milyen tűzrendszert tudtak ezekből összerakni?Tatai hk ezred elolvadt volna,mint hó a Szaharában...
  Franciáknak voltak AML90,AMX10RC könnyűpáncélos zl-aik,amik alapvetően páncélvadász/felderitő feladatkörűek voltak.
  VABokon HOT,és a Milan,meg saját tubusos HSN vető,pluszban az AC58 puskagránát.Belga Energa puskagránátot meg szinte a fél világ rendszeresitette.Ezenkivűl időszaktol és hadseregtől függöt,hogy milyen eszközökböl és milyen szervezeti rendszerben miféle tűzrendszert tudtak összerakni.
  A BW US ARMY a rakéták elterjedése után az M40 és vontatott 90milis pct lövegeket kivonták,de a szegényebbek még használták őket.Osztrákok meg végig,mert nem lehettek rakétáik
   

Ezen oldal megosztása