Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 535
86 809
113
A Leo-1A1 esetén gyorsan léptek, és a Leo-1A1A1 módosítással felraktak 6t pótpáncélt 74-től.
Persze a múzeumi példányon ez nincs fent.
;)
37lxmktzrku41.jpg
En úgy tudom,hogy nem csak pótpáncél került rá,hanem a torony páncélja magában is erősebb lett már az A2-es változaton.

M

molnibalage

Guest
В.А. Григорян, Защита танков -ból van a rajz.
;)

2021-05-06-09-27-03-Window.jpg

2021-05-06-09-27-48-Window.jpg
Nem igazán tudom ezeket az értékeket mire vélni, mert teljesen más számok vannak más ábrán a pótpáncél nélküli helyeken....
Én nem szovjet, hanem német doksin, amin a GEHEIM pecsét van rajta.

• Tetszik
Reactions: fip7
T

Törölt tag

Guest
Meg nem is sok értelme lett volna.
A BM-8 űrméret alatti hasonló páncélátütést tudott mint a 100mm-es kumulatív gránát, cserébe a lapos lőpályával el is lehetett találni a célt, valami 2km volt a pásztázott lőtávolsága.
A logikát alapvetően értem, de azt is tudjuk, hogy míg a 412-es lehet, hogy egy SK105-öst gond nélkül összegyűr kb minden távolságból, de azért egy M60-al már meggyűlik a baja. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos távolság felett a Leopard is állhatja a 412-est. Itt azért jól jött volna a kum.

Ezt az ábrát konkrétan nem tudom hova tenni. Olvasom, hogy mi van oda írva, de mégsem... Inkább néz ki Leopard 2K-nak, mint 1-es szériának, és még annak is elég... optimista?
1A3 torony
RN9OYXz.jpg

Korai 1-es
iDPBRok.jpg

wUUIAAAAAElFTkSuQmCC.png

Illetve Leo2K:
UXoojUj6x-9-7qU8LrBND7HD-rn_RUhSHDY0Yo3spxo.png

cQWduJa.png

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 578
113
Nem igazán tudom ezeket az értékeket mire vélni, mert teljesen más számok vannak más ábrán a pótpáncél nélküli helyeken....
Én nem szovjet, hanem német doksin, amin a GEHEIM pecsét van rajta.
Melyik változat?Ráadásul a régi változatokat rendszeresen korszerűsitették.
Keresgetem,de az istennek se találom,egy A3 bontási képsorozatot,amin jol látható,hogy az előtétpáncél és a fő páncél között nem csak polisztirol volt,hanem egy rakat döntötten beépitett acéllap.Pont ugyanúgy,mint a BDD pótpáncél elemeknél.
Leo 1 proto adatokat szokták megadni alapbol általánosságban,mint Leo 1 páncélzat.Sorozatgyártott modellek egyre erősebb páncélvédelmet kaptak,és visszamenőleg meg többször is korszerűsitettek.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 638
62 477
113
;)

2021-05-06-09-27-48-Window.jpg

Nem megbántva, de ez az ábra 100%, hogy hibás.
Betettem nemrég egy videót ahol a Leopárd 1A5-öt DM33 PELE-vel lövik. A PELE átütése 200 mm RHA.
Forrás: https://ndiastorage.blob.core.usgovcloudapi.net/ndia/2005/garm/wednesday/borngen.pdf
Innentől kezdve szerintem nem vitatható, hogy a német rajzok a helytállóak ami alapján 70 mm 30 fokban döntött acélból van a Leopárd 1 páncélzata.

T

Törölt tag

Guest
A logikát alapvetően értem, de azt is tudjuk, hogy míg a 412-es lehet, hogy egy SK105-öst gond nélkül összegyűr kb minden távolságból, de azért egy M60-al már meggyűlik a baja. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos távolság felett a Leopard is állhatja a 412-est. Itt azért jól jött volna a kum.

Ezt az ábrát konkrétan nem tudom hova tenni. Olvasom, hogy mi van oda írva, de mégsem... Inkább néz ki Leopard 2K-nak, mint 1-es szériának, és még annak is elég... optimista?
1A3 torony
RN9OYXz.jpg

Korai 1-es
iDPBRok.jpg

wUUIAAAAAElFTkSuQmCC.png

Illetve Leo2K:

cQWduJa.png

A prototípusokról ki tudja milyen fejlesztési fázisban készült ilyen-olyan fórumokon felbukkant rajzokkal szemben, mivel hiteles elsődleges forrás nem állt rendelkezésemre (mivel az minősített), így én személy szerint jobban hiszek a Moszkvai Műegyetem professzora által írt könyvben található levezetésnek és rajzoknak, mint az orosz fórumokon terjesztett gyakran vágyálmoknak.
Persze simán lehet hogy a prof hülyeségeket írt.
:D

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 578
113

1A3 torony
RN9OYXz.jpg

Korai 1-es
iDPBRok.jpg

wUUIAAAAAElFTkSuQmCC.png

Illetve Leo2K:

cQWduJa.png
Ahány irást megnézel,annyiféle adatot találsz.Múzeumba kiállitott példányok alapmodellek.A3tol viszont durván erősödött a páncélzat,de a pontos kialakitás ma is titkos.Szerintem azon a rajzon egy A3/4 model,már NERA elemeket is tartalmazó páncélzata lehet.

M

molnibalage

Guest
Melyik változat?Ráadásul a régi változatokat rendszeresen korszerűsitették.
Keresgetem,de az istennek se találom,egy A3 bontási képsorozatot,amin jol látható,hogy az előtétpáncél és a fő páncél között nem csak polisztirol volt,hanem egy rakat döntötten beépitett acéllap.Pont ugyanúgy,mint a BDD pótpáncél elemeknél.
Leo 1 proto adatokat szokták megadni alapbol általánosságban,mint Leo 1 páncélzat.Sorozatgyártott modellek egyre erősebb páncélvédelmet kaptak,és visszamenőleg meg többször is korszerűsitettek.
200 mm-es oldal toronypácnél....?
Hoooooooooooooogyne....
A realitás a német doksikon látszik.

• Tetszik

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 638
62 477
113
Amúgy a svéd teszttel kapcsolatos újabb képre bukkantam, ugyanis kaptak T-80U-t tesztre.
yk5Eyu1.jpg.14eb10a13f0399632797cb5e1912722b.jpg

Ez alapján a T-80U-s számításaim is nagyjából helyesek voltak! :)

Összehasonlításul:
Fentről lefelé: M1A2, Leopárd 2A5 Svéd , Leclerc (protó)
qdd9Vwe.jpg

Ezek alapján a T-80U védelemben meghaladta a Leclercet, és kb. az M1A2 szintje volt kisebb lőhető felülettel.
A Mexas Kerámiás Svéd Leopárd2A5 kimagaslik.

T

Törölt tag

Guest
200 mm-es oldal toronypácnél....?
Hoooooooooooooogyne....
A realitás a német doksikon látszik.

Imhol egy másik német doksi akkor...

Leo-1-03.jpg

... ebben nem csak prototípusok, hanem megnevezett alváltozatok is vannak.

Ha a 100mm APHE lőszernél a mi T-55-öseinkben is (meg az NDK-sok által) használt BR-412-esre gondolnak akkor annak páncélátütése:
500m 200mm
1000m 185mm - Leo-1A3 és Leo-1A1A1
1500m 170mm
2000m 155mm
2500m - valahol 125mm és 155mm között Leo-1A1 és A2
3000m 125mm

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 535
86 809
113
A3/A4 pancél szétvágva(a közbenső réteg hiányzik):

E6ttb-V8xg-Gc.jpg

Én úgy tudom,hogy a külső az 20mm vastag 515BHN keménysegű HHS a belső pedig hagyományos acélpáncél.Köztük pedig 50mm valamilyen anyag van(nem jut eszembe a neve...).

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 638
62 477
113
Úgy látszik sokan nem nézték meg a videót. Leopárd 1A5 vs. 200 mm KE lövedék. Minden oldalról és szögből átmegy!
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Innentől kezdve mit bizonygatunk? o_O

T

Törölt tag

Guest

E6ttb-V8xg-Gc.jpg

Én úgy tudom,hogy a külső az 20mm vastag 515BHN keménysegű HHS a belső pedig hagyományos acélpáncél.Köztük pedig 50mm valamilyen anyag van(nem jut eszembe a neve...).
A két lemez közt kompozit anyag található, ami 78% nitrogénből, 21% oxigénből és 1% titkos valamiből áll. Szerintem Germánium lehet.
:D:D:D

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 535
86 809
113
Úgy látszik sokan nem nézték meg a videót. Leopárd 1A5 vs. 200 mm KE lövedék. Minden oldalról és szögből átmegy!

Ki mondta,hogy nem lövu át a 120,as APFSDS?

M

molnibalage

Guest

Én sem értem...

Amúgy mi ellen tervezték ezt a lövedéket? Hk ellen 30-40 éve is szar, csak ilyen vacak ellen érne valamit, csak IFV és APC ellen meg minek dedikált? Vagy egy multifunciós lőszer?
Ki mondta,hogy nem lövu át a 120,as APFSDS?
Nem a 120 mm a lényeg, a 200 mm RHA.

T

Törölt tag

Guest

E6ttb-V8xg-Gc.jpg

Pont ez van az előbbi rajzon...

2021-05-06-11-05-02-Window.jpg

... elvileg a 20mm-es lőszert megfogja 100m-ről, fentről meg csak repeszvédelem. Itt sokat spóroltak a tömegen a T-55-ös 160mm-hez képest.

• Tetszik

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 638
62 477
113
Amúgy mi ellen tervezték ezt a lövedéket? Hk ellen 30-40 éve is szar, csak ilyen vacak ellen érne valamit, csak IFV és APC ellen meg minek dedikált? Vagy egy multifunciós lőszer?

Nem megbántva, de ez az ábra 100%, hogy hibás.
Betettem nemrég egy videót ahol a Leopárd 1A5-öt DM33 PELE-vel lövik. A PELE átütése 200 mm RHA.
Forrás: https://ndiastorage.blob.core.usgovcloudapi.net/ndia/2005/garm/wednesday/borngen.pdf
Innentől kezdve szerintem nem vitatható, hogy a német rajzok a helytállóak ami alapján 70 mm 30 fokban döntött acélból van a Leopárd 1 páncélzata.
Előző oldalon raktam be. :) Multi funkciós lőszer a régi nyíllövedékek újrahasznosítása lényegében. Szovjet BM15-ből is csináltak ilyet.