De mondok még primitívebb megoldást tandem HEAT ellen.Az ERA elé raksz 30centivel egy 10mm vastag biliacélt amin elműködik az első töltet és utána már az ERA megfogja a fő töltetet,még két sor ERA sem kell a tandem HEAT ellen(elés megoldódott az ERA repeszvédelme is)...
A dolog szépséghibája, hogy a legtöbb tandem fejes ATGM első töltete 120 mm RHA-t átlő....
Az ERA-nak meg a NERA-nak is van előnye meg hátránya is.
Az ERA kb. mindent letarol ha jól van megtervezve. Viszont erre egyszer képes csak. E mellet van karbantartás igénye és rásegít a harckocsi körül álló gyalogság pusztulására. Egy Kontakt-5 hatalmasat robban!
De én még a Kontakt-1 hez sem állnék oda 10 méteren belül....
A NERA kevésbé hatékony, és még nehezebb is.
Viszont karbantartás mentes, lényegében többször használatos és veszélytelen a gyalogságra.
Bár mondjuk egy ATGM önmagában nagyot robban, szóval gyalogosként ne álljon az ember tank mellé
Az oroszoknak volt esze, a T-72B-nél egyszerre használtak ERA és NERA páncélt. Utóbbiból 2 réteget!
Így egy tandem fejes TOW-vel sem lehettél biztos a dolgodban.
A nyugatiaknál a gondot az okozta, hogy modern cuccuk nem nagyon volt háborúban...
Izrael révén volt némi tapasztalatuk de kb. ennyi.
És kik raktak először ERA-t a harckocsijaikra?
Persze, hogy az Izraeliek és az Oroszok. Ők vették ezt a dolgot komolyan.
Érdekes módon amint valódi háborúba került a nyugati csúcstechnika és szembe jött a valóság ott is azonnal lett ERA.
Lásd: M1A2, M2, Leclerc, Challenger.
A török kalandig a Leopárd 2 nem volt háborúban, bármit mondhatott róla a marketing. Aztán oldalról jött pár Fagot és csókolom lett ott is....
Hidd el, ha lett volna modern nyugati technika a 80's években háborúban lett volna ERA-juk is.
Én úgy gondolom, hogy ez ERA önmagában kevés. A NERA+ERA együtt hatékony a frontpáncélon.
Ami szerintem butaság az a többi részen való NERA-zás. Egyszerűen nincs elegendő mélységed kiépíteni. (Kivéve Merkava IV tornya)
Én úgy gondolom, hogy itt is az oroszok találták meg a helyes középutat.
Szemből ERA+NERA+komoly passzív páncél = brutális súly és védelem
Többi részen 80 mm acél + ERA.= könnyű súly és ha mákod van egész jó HEAT védelem.
Ennek a következő lépcsőfoka a T-14.
Ott a teknő frontpáncéljába bedobták még pluszba azt amit a torony frontba raktak volna, a többi részen meg szerintem ugyan úgy maradt a gpu elleni passzív védelem meg az ERA. Meg most már APS is van.
Ez is ésszerű szerintem.