Harckocsik harctéri alkalmazása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 047
30 961
113
Igaz,viszont hozzá kell tenni kik használták....szovjet személyzettel vagy NDK-al is olyan eredmény született volna? Nem hiszem.
Megjelenésekor szemben volt az M113....nem egy kategória.
Ismétlem,korosztályosan....nem a 70-es évek közepén.
T-64-el 67ben kezdték a csapatokat felszerelni.( Más tészta hogy ma már tudjuk hogy messze voltak a használhatótol az első szériás gépek.)
Egyirtomiak nagyon is jol megcsinálták az erőszakos "folyamátkelést".Szirek is keményen és elszántan támadtak.Majdhogynem addig támadtak,mig kifogytak a tankokbol.Papiron a T55/62 jobbak voltak az IDF tipusainál.Mivel IDF bőven zsákmányolt mindkettőt,jol kivizsgálták őket.És papiron félelmetes cuccrol azt hozták ki,hogy csak papiron az.Hiába a nagy teljesitményű ágyú,ha a célzórendszer azt nem tudja kihasználni.Hiába a lövegstabilizátor,ha nem elég stabil,rezeg az ágyú menet közben.És ezek kiforrott orosz tankok voltak.Akkor milyen lehetett a T64 ezidőben,ami a muszka szerint is sok gyerekbetegséggel küszködött.....
 
  • Tetszik
Reactions: Filter

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 386
8 590
113
Cukrozni már lehet,nyilván az ezzel foglalkozó mérnökök megoldották volna(mint ahogy meg is oldották ott ahol alkalmaztak ERA-t) az optimális elhelyezést.

De mondok még primitívebb megoldást tandem HEAT ellen.Az ERA elé raksz 30centivel egy 10mm vastag biliacélt amin elműködik az első töltet és utána már az ERA megfogja a fő töltetet,még két sor ERA sem kell a tandem HEAT ellen(elés megoldódott az ERA repeszvédelme is)...
Vagy gumit használsz mint az oroszok esetleg láncot mint az IDF.

Hát a Lecrecnél van is valamiféle ilyen megoldás... Aszimmetrikus háborúra lehetne is primitív megoldásokkal igencsak védett járművet csinálni, mivel ott az ellenségnek nincsenek csöves páncéltörői és légierő híján a kumulatív eszközök mérete is korlátozott. És ezt ki lehetne használni. Persze senki nem vállalná ehhez a költségeket és kérdés, hogy szabad-e siker nélkül hagyni az ellenséget, aminek híján más megoldásokban kezd el gondolkodni.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 338
54 924
113
De mondok még primitívebb megoldást tandem HEAT ellen.Az ERA elé raksz 30centivel egy 10mm vastag biliacélt amin elműködik az első töltet és utána már az ERA megfogja a fő töltetet,még két sor ERA sem kell a tandem HEAT ellen(elés megoldódott az ERA repeszvédelme is)...

A dolog szépséghibája, hogy a legtöbb tandem fejes ATGM első töltete 120 mm RHA-t átlő....

Az ERA-nak meg a NERA-nak is van előnye meg hátránya is.
Az ERA kb. mindent letarol ha jól van megtervezve. Viszont erre egyszer képes csak. E mellet van karbantartás igénye és rásegít a harckocsi körül álló gyalogság pusztulására. Egy Kontakt-5 hatalmasat robban!
De én még a Kontakt-1 hez sem állnék oda 10 méteren belül....

A NERA kevésbé hatékony, és még nehezebb is.
Viszont karbantartás mentes, lényegében többször használatos és veszélytelen a gyalogságra.
Bár mondjuk egy ATGM önmagában nagyot robban, szóval gyalogosként ne álljon az ember tank mellé :)

Az oroszoknak volt esze, a T-72B-nél egyszerre használtak ERA és NERA páncélt. Utóbbiból 2 réteget!
Így egy tandem fejes TOW-vel sem lehettél biztos a dolgodban.

A nyugatiaknál a gondot az okozta, hogy modern cuccuk nem nagyon volt háborúban...
Izrael révén volt némi tapasztalatuk de kb. ennyi.
És kik raktak először ERA-t a harckocsijaikra?
Persze, hogy az Izraeliek és az Oroszok. Ők vették ezt a dolgot komolyan.

Érdekes módon amint valódi háborúba került a nyugati csúcstechnika és szembe jött a valóság ott is azonnal lett ERA.
Lásd: M1A2, M2, Leclerc, Challenger.
A török kalandig a Leopárd 2 nem volt háborúban, bármit mondhatott róla a marketing. Aztán oldalról jött pár Fagot és csókolom lett ott is....
Hidd el, ha lett volna modern nyugati technika a 80's években háborúban lett volna ERA-juk is.

Én úgy gondolom, hogy ez ERA önmagában kevés. A NERA+ERA együtt hatékony a frontpáncélon.
Ami szerintem butaság az a többi részen való NERA-zás. Egyszerűen nincs elegendő mélységed kiépíteni. (Kivéve Merkava IV tornya)
Én úgy gondolom, hogy itt is az oroszok találták meg a helyes középutat.
Szemből ERA+NERA+komoly passzív páncél = brutális súly és védelem
Többi részen 80 mm acél + ERA.= könnyű súly és ha mákod van egész jó HEAT védelem.

Ennek a következő lépcsőfoka a T-14.
Ott a teknő frontpáncéljába bedobták még pluszba azt amit a torony frontba raktak volna, a többi részen meg szerintem ugyan úgy maradt a gpu elleni passzív védelem meg az ERA. Meg most már APS is van.
Ez is ésszerű szerintem.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Szerinted mi esélye van annak,hogy 2×ugyanoda lőnek?Nem véleten volt akkara a KONTAKT I utáni KONTAKT V amekkora.A mai ERA-k sem kismértűek...

Nem kell kétszer ugyanoda lőni, az első találat repeszei lebontanak mindent.
Vót eccer egy lövészet nálunk, ahol T-55-ösre tüzeltek T-72-essel BK-14M kumulatív gránáttal.
Az persze simán átment a T-55-ös frontpáncélján a lőszertárolón, és csak a hátsó toronykoszorúban állt meg.
Viszont elöl mindent lebontott...

T-72-kumulat-v-s-T-55-AM-p-nc-lgr-n-t-l-szere-T-54-ellen-avi-snapshot-02-34-2021-05-05-20-00-47.jpg


... lámpáktól...

T-72-kumulat-v-s-T-55-AM-p-nc-lgr-n-t-l-szere-T-54-ellen-avi-snapshot-02-42-2021-05-05-20-01-35.jpg


... a T-55-ös lövegcsövéig bezárólag.

Szerintem ugyanúgy az első találat repeszei letakarítanák az összes ERA modult is.
 

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
A 800mm HEAT elleni védelem a 80-as években szar.Akkoriban képesek voltak ERA alkalmazásával akár 15000000mm-es páncálátütésű HEAT-ot is megfogni, ha az NEM TANDEM harcirésszel volt szerelve(márpedig akkoriban kezdtek csak terjedniba tandem harcirészek).Ha meg igen akkor semmi más dolgod nem lett volna csak 2 sorba rakni a harckocsira akárcsak egy primitív KONTAKT I ERA-t.
A HEAT ellen a legegyszerűbb védekezni a világon,nem kell hozzá NERA elég a filléres ERA.Magyarul ha ekkora lett volna a HEAT pánik akkor arra a NERA kb a legrosszabb (nehéz,drága,nagy helyigényű) megoodási forma.
Én úgy tudom, hogy ez nem igaz.
ERA is csak bizonyos mértékben csökkenti a kumulatív sugár átütését. Az AGM-65B/D/H is HEAT harcirésszel van felszerelve. Ami viszont ebben az esetben kb 60 kg, tehát 10-szer vagy 20 -szor akkora, mint pl egy TOW -ben (TOW típustól függően).
 
  • Tetszik
Reactions: bel

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 175
4 982
113
Nem tudom volt-e de a haditechnikàban volt egy egész cikksorozat amikor mindenféle pct eszközzel.

Érdekes tapasztalatokat szereztek a T-55 el kapcsolatban.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 047
30 961
113
Szerinted mi esélye van annak,hogy 2×ugyanoda lőnek?Nem véleten volt akkara a KONTAKT I utáni KONTAKT V amekkora.A mai ERA-k sem kismértűek...
Nem kell kétszer ugyanoda lőni, az első találat repeszei lebontanak mindent.
Vót eccer egy lövészet nálunk, ahol T-55-ösre tüzeltek T-72-essel BK-14M kumulatív gránáttal.
Az persze simán átment a T-55-ös frontpáncélján a lőszertárolón, és csak a hátsó toronykoszorúban állt meg.
Viszont elöl mindent lebontott...

T-72-kumulat-v-s-T-55-AM-p-nc-lgr-n-t-l-szere-T-54-ellen-avi-snapshot-02-34-2021-05-05-20-00-47.jpg


... lámpáktól...

T-72-kumulat-v-s-T-55-AM-p-nc-lgr-n-t-l-szere-T-54-ellen-avi-snapshot-02-42-2021-05-05-20-01-35.jpg


... a T-55-ös lövegcsövéig bezárólag.

Szerintem ugyanúgy az első találat repeszei letakarítanák az összes ERA modult is.
Groznij első ostroma.Első RPGvel lebontották az ERAt,másodikkal kilőtték a tankot.NERA kivédte volna a másodikat is.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Nézd meg azt, hogy MBT-ból ki-hányféle típust gyártott a hidegháború alatt. A Leopard, AMX 30, M60 nem volt rossz harckocsi csak kimaradt egy lépcsőfok utánuk. Mikor ezeket tervezték a reális ellenfél a T-55/T-62 volt ugyanúgy hugyos kartonpapírból hajtogatott páncéllal. Alig kezdődött meg a rendszeresítése ezeknek a harckocsiknak amikor megjött a T-64, még bőven ment a gyártás mikor a szovjetek gyártani kezdik a T-72-t.
Ment is ugye a vakarózás már a hatvanas évek végén nyugaton, csak senki nem nagyon akart nekiugrani pár évvel az előző típus után egy másik gyártásának.
A dolog szépséghibája, hogy a legtöbb tandem fejes ATGM első töltete 120 mm RHA-t átlő....

Az ERA-nak meg a NERA-nak is van előnye meg hátránya is.
Az ERA kb. mindent letarol ha jól van megtervezve. Viszont erre egyszer képes csak. E mellet van karbantartás igénye és rásegít a harckocsi körül álló gyalogság pusztulására. Egy Kontakt-5 hatalmasat robban!
De én még a Kontakt-1 hez sem állnék oda 10 méteren belül....

A NERA kevésbé hatékony, és még nehezebb is.
Viszont karbantartás mentes, lényegében többször használatos és veszélytelen a gyalogságra.
Bár mondjuk egy ATGM önmagában nagyot robban, szóval gyalogosként ne álljon az ember tank mellé :)

Az oroszoknak volt esze, a T-72B-nél egyszerre használtak ERA és NERA páncélt. Utóbbiból 2 réteget!
Így egy tandem fejes TOW-vel sem lehettél biztos a dolgodban.

A nyugatiaknál a gondot az okozta, hogy modern cuccuk nem nagyon volt háborúban...
Izrael révén volt némi tapasztalatuk de kb. ennyi.
És kik raktak először ERA-t a harckocsijaikra?
Persze, hogy az Izraeliek és az Oroszok. Ők vették ezt a dolgot komolyan.

Érdekes módon amint valódi háborúba került a nyugati csúcstechnika és szembe jött a valóság ott is azonnal lett ERA.
Lásd: M1A2, M2, Leclerc, Challenger.
A török kalandig a Leopárd 2 nem volt háborúban, bármit mondhatott róla a marketing. Aztán oldalról jött pár Fagot és csókolom lett ott is....
Hidd el, ha lett volna modern nyugati technika a 80's években háborúban lett volna ERA-juk is.

Én úgy gondolom, hogy ez ERA önmagában kevés. A NERA+ERA együtt hatékony a frontpáncélon.
Ami szerintem butaság az a többi részen való NERA-zás. Egyszerűen nincs elegendő mélységed kiépíteni. (Kivéve Merkava IV tornya)
Én úgy gondolom, hogy itt is az oroszok találták meg a helyes középutat.
Szemből ERA+NERA+komoly passzív páncél = brutális súly és védelem
Többi részen 80 mm acél + ERA.= könnyű súly és ha mákod van egész jó HEAT védelem.

Ennek a következő lépcsőfoka a T-14.
Ott a teknő frontpáncéljába bedobták még pluszba azt amit a torony frontba raktak volna, a többi részen meg szerintem ugyan úgy maradt a gpu elleni passzív védelem meg az ERA. Meg most már APS is van.
Ez is ésszerű szerintem.
T-14 lehet hogy inkább zsákutca,,,mégböszmébb nagy cél...
 
  • Vicces
Reactions: ghostrider

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 333
76 975
113
Nem kell kétszer ugyanoda lőni, az első találat repeszei lebontanak mindent.
Vót eccer egy lövészet nálunk, ahol T-55-ösre tüzeltek T-72-essel BK-14M kumulatív gránáttal.
Az persze simán átment a T-55-ös frontpáncélján a lőszertárolón, és csak a hátsó toronykoszorúban állt meg.
Viszont elöl mindent lebontott...

T-72-kumulat-v-s-T-55-AM-p-nc-lgr-n-t-l-szere-T-54-ellen-avi-snapshot-02-34-2021-05-05-20-00-47.jpg


... lámpáktól...

T-72-kumulat-v-s-T-55-AM-p-nc-lgr-n-t-l-szere-T-54-ellen-avi-snapshot-02-42-2021-05-05-20-01-35.jpg


... a T-55-ös lövegcsövéig bezárólag.

Szerintem ugyanúgy az első találat repeszei letakarítanák az összes ERA modult is.
Szíriaban jól bírta a KONTAKT I a gyűrődést.Egyedül a teknő oldalán lévő gumura rakott ERA szakdt le óriási darabokban.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 333
76 975
113
Én úgy tudom, hogy ez nem igaz.
ERA is csak bizonyos mértékben csökkenti a kumulatív sugár átütését. Az AGM-65B/D/H is HEAT harcirésszel van felszerelve. Ami viszont ebben az esetben kb 60 kg, tehát 10-szer vagy 20 -szor akkora, mint pl egy TOW -ben (TOW típustól függően).
Az egy eszementen nagy rakéta.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 338
54 924
113
DM33 PELE ( Penetrator with Enhanced Lateral Effect ) kőszer tesztje (ki se merem mondani :confused:) Leopard 1A5 ellen.
A PELE olyan lőszer ami szándékosan behatolás utáni széttörésre (repeszelésre) van kitalálva. Átütési értéke 200 mm RHA :)
Az első találat oldalról találja el az oldal páncélt, a második viszont oldalról lapos szögben a frontpáncélt. Az eredmény ugyan az, a 200 mm RHA érték elegendő.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Groznij első ostroma.Első RPGvel lebontották az ERAt,másodikkal kilőtték a tankot.NERA kivédte volna a másodikat is.
Egy RPG termobar levisz mindent arról az oldalról,ha már Groznij.
Termo után még a NERA is olyan lenne mint egy falusi szénakazal szüreti-bál után.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 338
54 924
113
Egyre jobb videókat találok!
T-72 és T-80U ERA teszt!
A videó leírása szerint a T-72-st SPG-9 el küldték meg, semmi baja nem lett.
A T-80U viccesebb, ott a ruszkik bátrabbak voltak. :D
100 méterről, szemből meglőtték a T-80U tornyát és a teknő homlokpáncélját 125 mm-s HEAT lőszerrel.
A robbanástól kinyílt az egyik lánctalp fölötti üzemanyag tartály és elég szépen kigyulladt a T-80U. (Ezért utálták csecsenföldön!)
Viszont miután eloltották, saját lábán elgurult a bemutatóig.
Az alapján, hogy csurig töltötték a tankokat üzemanyaggal nem akarták szépíteni a teszt eredményt. Faszántos videó, VHS minőség:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 333
76 975
113
Egyre jobb videókat találok!
T-72 és T-80U ERA teszt!
A videó leírása szerint a T-72-st SPG-9 el küldték meg, semmi baja nem lett.
A T-80U viccesebb, ott a ruszkik bátrabbak voltak. :D
100 méterről, szemből meglőtték a T-80U tornyát és a teknő homlokpáncélját 125 mm-s HEAT lőszerrel.
A robbanástól kinyílt az egyik lánctalp fölötti üzemanyag tartály és elég szépen kigyulladt a T-80U. (Ezért utálták csecsenföldön!)
Viszont miután eloltották, saját lábán elgurult a bemutatóig.
Az alapján, hogy csurig töltötték a tankokat üzemanyaggal nem akarták szépíteni a teszt eredményt. Faszántos videó, VHS minőség:
Azért se az SZPG-nek sem a 125-ös HEAT-nek nincs olyan óriási átütése.A80-as években 750mm körül volt a max 125-ös HEAT átütés az SZPG-nek meg 550mm a max.Ezek egyáltalán nem rendkívüli értékek.