a szimmetrikus számok egy kaotikus rendszerben mindig gyanúsak.
(Polár-koodináta rendszerben is használhat X,Y írásmódot - a kettő egymással kompatibilis. Nagy elvetemült y(x)=x polinomokat simán át lehet írni polárkoordinátás rendszerbe és nagyon egyszerűen ábrázolni)
Ez csak egy lap, nem írták le a módszertant, se az adatokat, amiből ez született, így csak abból főztem, ami van
De akkor hozok egy példát, hogy szerintem hogyan kellene ezt csinálni. A sok számára ismert Wöhler-diagram is egy sokparaméteres, valószínűségi számolásokon nyugvó tézis.
- fogsz x mennyiségű próbatestet, amelyek ugyanolyan méretűek, de w különböző számú adagból készültek
- felosztod a várható igénybevételi tartományt y intervallumra, így kapsz y darab, különböző nagyságú fárasztási ciklust.
- ezután fogsz q mennyiségű igénybevételt (mondjuk 50N-tól 500000N-ig, mondjuk húzó igénybevétel és ezt a tartományt felosztod q arányban)
Ekkor minden egyes ismétlési számnál elvégzed a q mennyiségű igénybevételt úgy, hogy az arányosan kiválasztasz annyi n mennyiségű próbatestet, amennyiben a w adagok megfelelően szerepelnek.
Ezután minden egyes igénybevételi számnál az összes q mennyiségű tesztet elvégzed az n mennyiségű próbatesten. Ekkor egy igénybevételi számnál elvégeztél q mennyiségű vizsgálatot, és minden egyes q-hoz tartozik n mennyiségű próbatest. Ekkor az n mennyiségű próbatesteket megvizsgálod, hol történt repedés. Ahol nincs 1 repedés sem, akkor azon a terhelésen és annál az igénybevételi számnál a túlélés 100%-os. Ahol az összes próbatest eltörött, ott a túlélés 0%-os. Ebből kapsz egy haranggörbét az adott igénybevételi számhoz.
Ezt elvégzed az összes további igénybevételi számnál a fent leírt módon. Ezután azt mondod, hogy szeretnéd a 97%-os valószínűségű diagramot, ekkor annyit kell csinálni, hogy minden egyes igénybevételi számnál meg kell keresni az a húzófeszültséget, ahol a túlélés 97%, majd ezeket a pontokat egy kettős logaritmikus skálán egy egyenessé transzformálod.
Ekkor nyilatkozhatsz egy ennyi paramétert tartalmazó rendszerről %-os valószínűséggel. Ez tudom, hogy nagyon bonyolultnak tűnik leírva, de az egész gépészet ezeket a tervezési megfontolásokon alapul.
A fenti teszt különböző próbatestekkel, különböző igénybevételekre, különböző hőmérsékletekre van elkészítve, különböző anyagokkal. Ezek egymásba nem vihetőek át - és persze, egy csomó peremfeltétellel. A hullámvasúthoz az összes forgácsolt, hegesztett berendezést így ellenőriztem. 97%-os biztonsággal az a tengely elvisel 2 millió terhelési ciklust, vagy annyi évet, amennyire a szabvány előírja. A kocsikat összekapcsoló tengelyek nem fognak 2 millió alkalommal terhelődni, ezért ott élettartam volt megadva és így lett a megengedhető feszültség visszaszámolva így lett méretezve.
Az összes híd, tartószerkezet, tengely, csapágy, a szék - amin ülsz, minden így működik és a módszer a világon mindenhol elfogadott.
Ilyet kellene mondjuk egy löveghez adni...