@silurusglanis:
Akkor a T-90 -es topikban leírtakra reagálok. Nos nem kell itt nagy dolgokra gondolni, de aki volt sorkatona, azoknak azért okítottak ilyen dolgokat is, legalább is elméleti szinten. Mivel én pct. ágyús voltam, így az ilyen tüzér legényeknek azért kicsit bővebben "meséltek" ilyen harckocsit tegyünk harcképtelenné dolgokról. Na nem kell egetverő és precíz oktatásra gondolni, de nem pár mondat volt, hanem pár óra!
A harckocsit 3 kritérium jellemzi: Tűzerő - Mozgékonyság - Páncélvédelem.
Ha ebből egyet v. jobb esetben kettőt ki tud az ellenfél iktatni, onnantól kezdve adott egy béna acélkoporsó. Persze indig jobb kilőni pct. fegyverrel a tankokat. De ezeknek az alternatí, gerilla módszerek kikövetkeztetése nem olyan nagy tudomány, józan paraszti ész, és aktív képzelőerő kell hozzá.
Ha nincs pct. fegyver (RPG, pct. ágyú, ATGM, stb.) mit tehet a katona egy harckocsival szemben nyílt terepen?! Nagyjából semmit, max. harckocsi aknákat telepít. Minden más öngyilkosság kategória.
A városi, szűk terület már kecsegtet némi eséllyel, de ezek véghezviteléhez is eléggé szuicid hajlamú katonák kellenek, kellenének.
Kézigránátból (itt a füzérbe kötött nyeles gránátra kell gondolni) csapda készítése, alkalmas lehet a lánctalp, lánctalpak megrongálására - Mozgékonyság így kiiktatható.
Utána ott az ágyúcső, bár én ugyan nem mennék a fedélzeti géppuskák tűzzónájába, de elméletileg egy gránáttal megrongálható a harckocsi fő tűzfegyvere, az ágyú.
Ugyan ez igaz a motor esetében is, molotovkoktél, kézigránát rongálásokat okozhat abban is.
Magyaráztak még olyan őrült dolgokat is, hogy a sátorlappal felmászva a megbénított harckocsi tornyára a periszkópok, és a célzórendszer letakarható. Ugyan ezek pontos célzású, nagy teljesítményű lőfegyverek is rongálhatóak.
Mondjuk én egyiket sem lépném meg, mert mindegyik olyan a legvégső megoldás kategória. De ugye az első, jobb esetben a második tűzkiváltás után a lövész, a pct. fegyver helye belőhető, szóval nekünk anno kb. azt tanították, hogy egy pct. ágyú, a beásott pozíciójából 1, jobb esetben 2 tűzkiváltást hajthat végre, és ha mázlid van, mire összerakod az ágyút szállítási pozícióba, a helyváltoztatáshoz, nem lőnek ki. Mondom, ha mázlid van...! Nem volt már akkor sem egy modern fegyver, amikor gyártották. Én ATGM párti vagyok, mert az RPG is nagyon jó dolog, de baromi közel kell menni egy harckocsihoz, és el lehet hinni, tűzharcban az a 2-500m is baromi közel tud lenni egy tank esetében.
Nagyjából ennyi, de vannak itt hivatásos, meg szerződéses aktív és nyugállományú, leszerelt katonák is, majd pontosítanak, vagy nem!