Harckocsik harctéri alkalmazása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 896
65 763
113
Az AMX 40 csupán prototípus volt. Ha a már ismert rendszerben álló T-72-es rendszerben van akkor egy kb ugyanolyan képességű (olcsó ,kicsi,mozgékony, 40 éves) hk testet minek rendszeresíteni helyette? A 72 még talán egy méterrel hosszabb + szélesebb ami csak növeli a stabilitást tüzeléskor. Nem hasonlítottam össze a kettőt de az XC-8 120mm lövege átütés terén gyanítom gyengébb mint a 2A46M 125mm. De ha nem akkor legyen. Mindenek előtt el kéne dönteni hogy szeretnénk e hk-t rendszerben tartani a jövőben normális mennyiségben, ehhez állománytábla, kiképzés, pénz kell, ha ez megvan el lehet dönteni Leclerc,Leo A7, vagy Tr85 lesz e beszerezve.
 

nomaad

New Member
2014. szeptember 13.
24
0
1
Igen stimmel, hogy a toronycsere a leghangsúlyosabb rész a történetben és nem a platform. (Bár ezen a téren én is úgy gondolkodok, hogy amibe véletlense ülnék bele olyat nem reklámoznék. ) " Túl sok" ráköltést viszont szerintem se érne az egész hóbelebanc, a funkcionalitás lenne az elsőrendű.
mj: ha 30mm+BTR nek lövészpáncélos a definíciója ,onnantól kezdve sokminden nagyonis elképzelhetőnek tűnik mifelénk.

ezt a xc8-ast rárakták Patriákra is (tavaly Mspo), ha az elég neki a pontos tüzeléshez akkor egy bármilyen lánctalpas már bőven jó lehet - bár a kissebb kaliber miatt is a 120-ast pontosabbnak tartom, vélhetően az új orosz fejlesztésekkel se passzióból jönnek ki.- de úgy egyébként nem terveztem szembeállitani a két tipust , de érthető ha szóbakerül mégis.

- elsővonalas harckocsikként Xxi.sz-ban , ilyet én nem említettem , téves lenne az ilyen értelmezés
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Volt egy régebbi kérdésem. Ha a T-72 kapna egy új tornyot, a régi fegyverzet beépítésével és a lőszerkészlet toronyba helyezésével, új töltőmechanizmussal stb.
Lenne-e hely a jármű belsejében a személyzet áthelyezéséhez?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 896
65 763
113
Volt egy régebbi kérdésem. Ha a T-72 kapna egy új tornyot, a régi fegyverzet beépítésével és a lőszerkészlet toronyba helyezésével, új töltőmechanizmussal stb.
Lenne-e hely a jármű belsejében a személyzet áthelyezéséhez?

Ha jól emlékszem egy T-55 vagy 62 tornyát rátették egy videón könnyedén a T-64 alvázára. Szóval ha azzal kompatibilis akkor szerintem elférne de jó kérdés. Uki jutub videón volt.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 427
55 324
113
Hova akarnád benned áthelyezni a személyzetet?
Épp, hogy így is elférnek! Ráadásul nagyon nagy méretű torony kellene ahhoz amit írsz, nah meg rengeteg pénz. Ez a dolog nem igazán érné meg.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
A rengeteg pénzben nem vagyok biztos.

A személyzet talán a most torony által elfoglalt helyen elférne. Olyan Guaranihoz hasonló, a küzdőtérből teret nem foglaló megoldásra gondolok.
De még így is neccesen férnének el ahogy nézem, na meg ahogy írod kicsit fejnehézre sikerülne egyúttal.

Hasonló töltőmechanizmusra és elrendezésre gondolok:
080712_Anders_10.jpg
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 683
55 474
113
<blockquote rel="silversisko"><blockquote rel="kalapacs">
Ganyolasnak hivjak !

A magyar haderobe mielott barmi komolyabb technikat szereznenk be mint pl egy teher gepkocsi. Eloszor is fejekben kene rendet csinalni mert maga a rendszer olyan hogy meg az arany is szarra valik benne.

Miért van az hogy abban a pillanatban amikor Lajtán túl ér az ember rögtön megvilágosodik, hogy idehaza minden szar. Még akkor is amikor adott esetben nincs/nem volt rálátása bizonyos rendszerekre, területekre.......

Az USA rendszereiben nincs olyan ami kívánni valót hagyna maga után.

Ott a rendszer tökéletes.........</blockquote>


A "Lajtan tul" is hoznak rossz donteseket, kovetnek el hibakat sot bunoket az emberek csak a kulonbseg az aranyokban van.

Ezt maga az eredmeny mutatja akar a gazadasagi akar az adott esetben a katonai teruleten. Nezd meg hol tartanak a Lajtan tuli gazdasagok es hadseregek aztan nezd meg hol tart a magyar gazdasag es a hadsereg.
Ez nem propaganda vagy okoskodas hanem szimplan es tenyszeruen lathato teny.

Maskeppen fogalmazva mondj egy olyan sikeres beszerzest az MH reszerol az elmult 25 evben amit ne kovetett volna szakmai vagy egyebb botrany.

Tudom hogy fajdalmas szembenezni a dologgal de tenyleg olyan rendszert epitettunk a rendszervaltas utan ami mindent de mindent errodal erkolcsileg es gazdasagilag egyarant.

Aranybol szar !

Ebbol lett es van elege szazezreknek es ha tehetik mennek olyan orszagba ahol legalabb az alap erkolcsi ertekek megvannak legyen az Norvegiai Del Afrika ( ok racsesztek ) Uj zeland Amerika AKARMI !!!
</blockquote>

Termeszetesen szinte mindent csinàlhatnânk jobban.
Azonban:
1. Nèzd meg honnan indultak a Lajtàn túli gazdasàgok, tàrsadalmak.
2. Mondj egy olyan katonai beszerzést az utolsó 25 évben, pl. Ausztriàban, Németorszàgban, de még Svàjcban is, amit ne követett volna szakmai vagy egyébb botràny. Màs orszàgra nincs ràlàtàsom, de miért lenne ott ez màskèpen? ( Hollandia c-130...)
3. Megnèznèm, hogy mennenek szàzezrek màshovà az alap erkölcsi èrtékek miatt, ha ott a bèrek itthoniak lennének. Ràdasul a tulnyomó többsèg tudtommal ideiglenesen megy oda dolgozni.
Értem, mit akarsz mondani, de az, hogy " itt minden szar" egyszerűen nem igaz. Ahogy màshol sincs minden aranyból, de ezt te is tudod.
Ha itthon a berek legalàbb az osztràk, nemet bérek 50-60 szàzaléka lenne, nagyon kevesen mennènek külföldre dolgozni.
Hogy mondjàk az amik? " It' s the economy, stupid".
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csak " Vannak mèg hibàk, elvtàrsak" de különben minden ok.
Magasabb szinvonalon ( egyenlőre..), de elképesztően rosszul mennek a dolgok nyugaton (is).
Szerintem.
Elnézèst a helyesiràsomèrt.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 427
55 324
113
silurusglanis

Ha már a képen látható megoldást akarnánk alkalmazni akkor nem a T-72 az ideális bázisjármű (<i>nagyon alacsony a páncéltest</i>) , hanem valami modernebb IFV.
Nyugati modern MBT-k közül szerintem jó párat át lehetne építeni autonóm tornyosra, mert ott jóval több hely van a páncéltestben, mint a régebbi orosz MBT-kben.
De aki meg vesz egy modern nyugati MBT-t magának az meg ugye nem tákolja/barkácsolja az új MBT-jét...
 

lui7889

Well-Known Member
2012. január 27.
243
272
63
Ha már T-72 akkor inkább ezt kéne rá beszerezni:

https://www.youtube.com/watch?v=fBpmawlELLg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 553
77 379
113
Van valakinek valami infója arról,hogy mennyit ért a T-62,Centurion stb,tehát a legmodernebb homogén acél páncélzatú harckocsik páncélzata az akkori lövegekkel szemben(orosz oldalon 115mm nyugaton meg a 105mm).Mennyire volt hátrány a Leopard 1 gyakorlatilag nulla páncélzata egy T-62 vel szemben?Elvileg a T-62 páncélját nagy távolságból képes volt átlőni a 105-ös löveg az akkori lőszerekkel bárhol.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 309
13 782
113
Nem tudom, mennyire válasz a kérdésre, de talán van benne Centurion T62 összehasonlítás
https://youtu.be/cJfvIOAs-2o
 

telak

Member
2013. június 26.
367
5
18
Van valakinek valami infója arról,hogy mennyit ért a T-62,Centurion stb,tehát a legmodernebb homogén acél páncélzatú harckocsik páncélzata az akkori lövegekkel szemben(orosz oldalon 115mm nyugaton meg a 105mm).Mennyire volt hátrány a Leopard 1 gyakorlatilag nulla páncélzata egy T-62 vel szemben?Elvileg a T-62 páncélját nagy távolságból képes volt átlőni a 105-ös löveg az akkori lőszerekkel bárhol.

Hát a leo 1 páncélja szemből ~70-90 mm (test), 100-130 mm (torony/lövegpajzs), ez kb kétharmada és fele a T-62-ének. A 115 mm-es löveg adatai között több helyen olvastam 290-320 mm körüli páncélátütést, kb 1500 m-en, a T-55 adatait még csak 1000 méter körül adták, de ott is 200 mm felett volt az érték.
A 105 mm-es kumulatív lőszerrel kb. 300 mm-t ütött át 1500 m-en a 70-es években.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 553
77 379
113
A kumulatív lőszer 10km-ről is ugyan annyit üt át mint 10 m-ről. :)
Pont azért kérdezem mert abban az időben nem volt olyan top löveg ami ne lőtt volna át minden harckocsit a legvédettebb helyen is.
 

telak

Member
2013. június 26.
367
5
18
itt a távolság adat általában a pásztázott lőtávot szokta jelenteni, és a legtöbb ilyen leírásban így szerepelnek. Pl.: a 125-ösök esetén 2000, a 120-as Reinmetall esetén 2500-at szoktak feltüntetni, bár a modern tűzvezető rendszerekkel ezeknek kb a duplájáról is eltalálják a célt.

A 105-ös kumulatívot azért írtam mert azt pl nemrég olvastam egy AMX-30 ról szóló leírás részeként.

Egyébként a Cocereill (lehet nem így írják) lövegnél ami szintén 05-ös már olvastam 500-550 mm-es átütést APFSDS-T lőszerrel, igaz ez már modern 21. századi fegyver, és hatásadat ott is 1500 m-re szólt
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
@silurusglanis:

Akkor a T-90 -es topikban leírtakra reagálok. Nos nem kell itt nagy dolgokra gondolni, de aki volt sorkatona, azoknak azért okítottak ilyen dolgokat is, legalább is elméleti szinten. Mivel én pct. ágyús voltam, így az ilyen tüzér legényeknek azért kicsit bővebben "meséltek" ilyen harckocsit tegyünk harcképtelenné dolgokról. Na nem kell egetverő és precíz oktatásra gondolni, de nem pár mondat volt, hanem pár óra! :p

A harckocsit 3 kritérium jellemzi: Tűzerő - Mozgékonyság - Páncélvédelem.

Ha ebből egyet v. jobb esetben kettőt ki tud az ellenfél iktatni, onnantól kezdve adott egy béna acélkoporsó. Persze indig jobb kilőni pct. fegyverrel a tankokat. De ezeknek az alternatí, gerilla módszerek kikövetkeztetése nem olyan nagy tudomány, józan paraszti ész, és aktív képzelőerő kell hozzá.

Ha nincs pct. fegyver (RPG, pct. ágyú, ATGM, stb.) mit tehet a katona egy harckocsival szemben nyílt terepen?! Nagyjából semmit, max. harckocsi aknákat telepít. Minden más öngyilkosság kategória.

A városi, szűk terület már kecsegtet némi eséllyel, de ezek véghezviteléhez is eléggé szuicid hajlamú katonák kellenek, kellenének. :p ;)

Kézigránátból (itt a füzérbe kötött nyeles gránátra kell gondolni) csapda készítése, alkalmas lehet a lánctalp, lánctalpak megrongálására - Mozgékonyság így kiiktatható.

Utána ott az ágyúcső, bár én ugyan nem mennék a fedélzeti géppuskák tűzzónájába, de elméletileg egy gránáttal megrongálható a harckocsi fő tűzfegyvere, az ágyú.

Ugyan ez igaz a motor esetében is, molotovkoktél, kézigránát rongálásokat okozhat abban is.

Magyaráztak még olyan őrült dolgokat is, hogy a sátorlappal felmászva a megbénított harckocsi tornyára a periszkópok, és a célzórendszer letakarható. Ugyan ezek pontos célzású, nagy teljesítményű lőfegyverek is rongálhatóak.

Mondjuk én egyiket sem lépném meg, mert mindegyik olyan a legvégső megoldás kategória. De ugye az első, jobb esetben a második tűzkiváltás után a lövész, a pct. fegyver helye belőhető, szóval nekünk anno kb. azt tanították, hogy egy pct. ágyú, a beásott pozíciójából 1, jobb esetben 2 tűzkiváltást hajthat végre, és ha mázlid van, mire összerakod az ágyút szállítási pozícióba, a helyváltoztatáshoz, nem lőnek ki. Mondom, ha mázlid van...! Nem volt már akkor sem egy modern fegyver, amikor gyártották. Én ATGM párti vagyok, mert az RPG is nagyon jó dolog, de baromi közel kell menni egy harckocsihoz, és el lehet hinni, tűzharcban az a 2-500m is baromi közel tud lenni egy tank esetében. :p :)

Nagyjából ennyi, de vannak itt hivatásos, meg szerződéses aktív és nyugállományú, leszerelt katonák is, majd pontosítanak, vagy nem! ;) :p :)
 
  • Tetszik
Reactions: bel

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Utána ott az ágyúcső, bár én ugyan nem mennék a fedélzeti géppuskák tűzzónájába, de elméletileg egy gránáttal megrongálható a harckocsi fő tűzfegyvere, az ágyú.

Ha kellően passzív (vagy már nincs?) a személyzet, akkor végül is:

https://www.youtube.com/watch?v=ndIpj97PA08