Ja, ellenség tüzérsége: Teszi az is a dolgát. Csak ha éppen kevesebb van belőle a támadási irányban, és mondjuk rövidebb a hatótávolsága is akkor gatya van, hiszen saját tüzérség által lefogható, még más tüzérségi feladatok végrehajtása közben is.
Itt megint látszik, hogy rohadtul nem tudod miről beszélsz. Nem csak attól lesz jobb
helyzetképed, hogy van egy forgatható, nagyítható optikád, hanem attól hogy a fejedet kidugod abból a rohadt kupolából és SZÉTNÉZEL. Mivel a szemeiddel és a fejeddel nagyságrendekkel nagyobb területet látsz be és sokkal jobb helyzetképet tudsz építeni, mint bármilyen optikával, legyen az TKN, vagy akármilyen PERI/PANO. Ha kint tarthatod a fejed belátod a harcteret, látod a torkolattüzeket, IPTR indításokat, nyomjelzőket, nem csak az éppen az optikád látószögében lévő dolgokat. Ugyanekkor gyorsan rá tudod emelni a távcsövedet arra, ami éppen felkeltette az érdeklődésedet.
Ezt veszted el, mikor bebújsz. Kérdezz meg akármilyen hk parancsnokot erről, és azt fogja mondani neked hogy nincs az a kamera, optika, GPS meg kiskutya f_sza ami a saját szemeddel szétnézést helyettesítheti. Esetleg olvass visszaemlékezéseket. Elég régen olvastam, de Carius a
Tigrisek a Sárban c. könyvében említ is esetet, mikor a szakaszának egyik Tigere egy tűzcsapás alól visszavonulva gránát vagy bombatölcsérbe hajtott, és ottragadt, mert a bebújt parancsnok nem láthatta a krátert.
....
A cikk amerikaiak által íródott a kétezres évek elején, míg a lövészeteket a nyolcvanas évek legvégén tartották. A saját ill. NATO fegyvereket, rendszereiket vették alapul. Innentől kezdve nem tudom mit csapongasz itt, hogy T-72 így, úgy, amúgy. Ezért űbermencsezek. Mert nyugatiak által írott anyagra rögtön elkezded hogy "ááá a leopard az biztos nem". Hát a nagy
faszt nem.
A T-80UK itt meg irreleváns, nem is tudom minek hozod fel.
Egy szóval nem mondtam, hogy a területet csak a tüzérség tartja. Annak tüzét rá kell vezetni az ellenségre, amihez kell az előretolt megfigyelő. Ez a tűztámogatás alapfeltétele.
Az IFV-t meg minden technikát pedig az előbb már említett okokból elég rendesen aprítja a tüzérség.
Továbbá azt sem tudom, hogy honnan szoptad ki azt, hogy egész falut kell
körbelőni egy 24 ágyús osztállyal. Mi a tökért?
Ha mondjuk védelemben lévő gépesített lövész századhoz csatolt előretolt megfigyelő által vezetett tűz megállítja az ellen 3 századának támadását, akkor mi van?
Most akkor ki tartotta meg a védendő pontot? A század, vagy a tüzérség?
Persze, támogató szerepkörben mozog, és olyan dolgokat tesz lehetővé, ami a támogatása nélkül nagyságrendekkel több erőforrást venne igénybe, vagy egyenesen lehetetlen lenne.