Egy pöppedt vccesnek tartom, hogy amelyik forrás neked nem tetszik azt élből lehülyézed, amelyik meg éppen tetszik azt fenntartás nélkül elfogadod.
A forrás kritika fogalmát azért illene ismerni.
2 angol doksim van:
Az egyikben szerepel egy konkrét érték ami 350 mm RHA.
A másikban összehasonlítják a Challenger 1-et, az M1-et és a Leopárd 2-őt. Abban azt írják , hogy a Leopárd 2 védelme nem éri el a Chieftain (MK5) védelmi szintjét KE ellen. Utóbbi adatt pedig ismert, 400 mm KE.
E mellet ott van a svéd teszteredmény a Leopárd 2A4-re amely kimutatja, hogy a frontpáncél védelme 0 fokos szögben 70%-os felületen 300-400 mm-s adat között mozog. (Ez azt is jelenti, hogy 30%-os felületen még ennyit sem tud!)
Ők lőttek is a tankokra, csak mondom!
Ezeknek az ismeretében számoltam az írásomban, pont ugyan azzal a módszerrel amivel az összes többi tanknál.
Ennek eredménye pedig az lett, hogy:
A piros vonal mentén vagyis a páncélra merőlegesen 353 mm KE.
A lila vonal mentén, vagyis a toronyra merőlegesen 389 mm KE.
Ezek az adatok megegyeznek a svéd teszt és a brit jelentések értékeivel!
E mellet ha nem csúsztatnál folyamatosan, és megnézted volna az írásom akkor látnád, hogy mind a nagyszilárdságú acéllal, mind a páncél dőlésszögével számoltam, ezért is van 2 érték megadva....
Pogány fórumtárs pedig a többit már leírta. Nagy like a részemről érte ;-)
UI.: Amúgy rohadt érdekes ez az örökös németfanság probléma. Idáig csak a Leopárd 1 és a Leopárd 2 kapcsán volt folyamatos lázadozás, meg fanyalgás.
Senkinek nem jutott még itt eszébe , hogy belém álljon az AMX-30 az M60 a Chiefftain vagy a T-64A kapcsán.
De a Challenger 1 is ott van vagy a Leclerc kiértékelése is, azért sem állt belém senki, hogy:
"Az nem annyi, kamuzol itt, az XY csávó megbecsülte az értéket szemre a zárt páncéldobozon keresztül, mert röngen szemű és neki XY érték jött így ki."
Csak a német tankoknál van ez az agybaj.... Komolyan nem értem