Harckocsik harctéri alkalmazása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 535
13 525
113
Belekényelmesedtek a nagy békebiznibiszbe a nyugatiak ami miatt régi dolgaik java részét most nehezen tudják feltámasztani?
Bele bizony. Ennek oka a profitéhség is javarészt ? Bizony, hogy az. Másik része meg a Fukuyamai nagy hülyeség...
Amúgy nagyrészt ott van a kutya elásva, amit krisss írt: fukuyamai bölcsességek, az abból derivált (megnyirbált) hadiipari leépítések és az ezzel párhuzamos “jaj hogyan fogunk így pénzt keresni” rettegés.

Fukuyamát csak a Nyugat-EU-s politikusok és holdudvaruk fogadta meg, az USA meg csendben továbbra is építette a haderejét, és kereste a konfliktusokat ...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 377
120 547
113
Fukuyamát csak a Nyugat-EU-s politikusok és holdudvaruk fogadta meg, az USA meg csendben továbbra is építette a haderejét, és kereste a konfliktusokat ...
Azért az usa is átrendezte magát COIN-ra és most meg megy a kapkodás, hogy álljanak vissza. Ott sincs se elég rakéta sem pedig lőszer sem pedig az visszapótlásukhoz kapacitás.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 535
13 525
113
Azért az usa is átrendezte magát COIN-ra és most meg megy a kapkodás, hogy álljanak vissza. Ott sincs se elég rakéta sem pedig lőszer sem pedig az visszapótlásukhoz kapacitás.

A COIN-t mégis mivel vívják ? Hagyományos, nyílt mezei hidegháborús fegyverekkel, nem pedig dedikált LIC (Low Intensity Conflict) cuccokkal.

Mi az hogy nincs ott sem elég rakéta sem tüzérségi gránát sem semmilyen lövedék ?

Ellenkezőleg, nem túlhalmozták a készleteiket, és ezért van, hogy Paveway sorozatba tartozót dobálnak az afgán / szomáliai sárkunyhóra ?
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 535
13 525
113
12 000 MRAP az micsoda? Virágkarneváli kocsi?

Az MRAP a Humvee kiváltására van, mert az borzasztó sérülékeny, de attól még mind Szomáliában, mind Irakban jól jött az Abrams.

500 sérült példány, és vélhetően 1,000 / 1,500 bevetett az egész 2,500-as flottából.

sQlbxk8.jpg


Z3pNIz6.jpg


GgL4Uzb.jpg


Rg35n3N.jpg
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 197
31 242
113
Azért az usa is átrendezte magát COIN-ra és most meg megy a kapkodás, hogy álljanak vissza. Ott sincs se elég rakéta sem pedig lőszer sem pedig az visszapótlásukhoz kapacitás.
Azért ez nem csak Fukuyama.I vh után is leszerelte magát az USA,és ha nincs a nagy Szu,a II. után is leszerelte volna magát.25 éven át egyszerűen nem volt ellenfél,ami ellen fullon tartsák magukat.De ők legalább nem épitettek le mindent.
Európában viszont seggre ült a hadiipar nagy része.Megrendelések nélkül azért ez nem olyan nagy csoda.Detto ugyan úgy,ahogy az I.vh után az USA hadiipar.Hitler 39ben kiröhögte,hogy az amcsik kinyirták magukat,évente tudnak gyártani öt hk-t...Aztán 3 év múlva olyan termelés folyt,hogy No reménytelenül alulmaradt.Mert a potenciál megvolt.És most ugyan ez a helyzet.A potenciál megvan,csak nincs meg rá a kényszer,hogy komolyan felpörgessék a hadiipart
 

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 216
113
Pl. Az Emirátusok.
Mit vettek az oroszoktól mostanában? Jaaaaa, semmit. Valahogy nem látom az UAE T-90-eseket szaladgálni a sivatagban...

Annak idején vettek pár száz BMP-3-ast, oké. Valahogy bedőltek az orosz PR-nek, vagy esetleg elfogadtak egy kis kenőpénzt... Bár szerintem ha tudták volna milyen sérülékeny egy szar, ha csak elsüvít mellette egy gránát atomjaira robban (meg is történt jemenben), kizárt, hogy megvették volna. De amúgy is arabok, minden szart rájuk lehet sózni, az ukránoknak is sikerült eladni nekik a BTR-3-at...

Pl. India, Algéria, Egyiptom, Malájzia, Indonézia, Dél-Korea, Görögország stb.... :rolleyes:
Algéria konkrétan egy csóró ország...
Malajziának van egy maréknyi Szu-30-asa, aztaaaaa. Nincsenek is velük különösképpen megelégedve, a jövőben csakis nyugati típusban gondolkodnak. A hadseregnek meg semmiféle orosz holmija nincs.
Indonéziáról pontosan ugyanezeket lehet elmondani. (viszont van nekik egy rakás német technika! Igen, a mumusod, Leo-2 is!)
DK orosz államadósság fejében szerzett be technikát, már ezer éve. Azóta semmit nem vettek az oroszoktól.
Görögöknél van egy pár régi orosz légvédelmi rendszer, szintén ezer éve szerezték azokat. Azóta semmit nem vettek az oroszoktól. Ja, és nekik is van Leopard-2 :p

A felsoroltak közül egyedül India és Egyiptom ami komolyabban vehető:
Egyiptom próbál a régi szovjet hulladékoktól megszabadulni, a hadsereget nyugati technikára átfegyverezni. Állítólag 2020-ban volt náluk valami agymenés 500db T-90MSz beszerzéséről, azóta sem lehet tudni, hogy halad a projekt. Szerintem nem is lesz belőle semmi, de majd meglátjuk.
India: Mivel az oroszokkal jóban vannak, természetes, hogy tőlük is vesznek technikát (egyre kevesebbet!), de próbálnak mindenhol hazai gyártású eszközt szolgálatba állítani, több-kevesebb sikerrel.
A légierő ugyan jól elvan a Szu-30-assal, de az elektronika és fegyverrendszer nagy része nem orosz hulladék, hanem nyugati eredetű. A jővőben tovább csökken az együttműködés az oroszokkal, az indiaiakat nem érdekli sem a Szu-57, sem az Armata.

De hogy térjünk vissza a tankokhoz, hol is győzött a T-90 egy másik típussal szemben? Jaaaaa, sehol... :p
A maláj hadsereg a PT-91-et választotta a T-90 helyett, pakisztánban és thaiföldön meg a VT-4 picsázta el a ruszki szart.

Amúgy azt vágod, hogy az orosz tankokat eddig kb. sehol, de az ukránt már két helyen is lecserélték XD
Hol érdekelnek engem az ukrán tankok? Azok még az orosznál is rosszabb minőségűek...
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 535
13 525
113
A britek (ők már csak múltidő, az ő hadiiparuk lényegében megszűnt), a franciák, az oroszok, és az amerikaiak sok fejlődő országnak bevált fegyverszállító partnerekként készek mindig a gyors szerződéskötésre és leszállításra, az ENSZ által hivatalossá tett embargó sem akadályozhatja meg őket. Velük ellentétben a németek még NATO-n belül is megválogatják a vásárlókat.

A közel-keleti és afrikai helyi háborúk biztosították az igényt a sokoldalúan felhasználható, tartós, olcsón karbantartható és átalakítható, jó ár-harcérték arányú fegyverekre, ennek az ő termékeik tökéletesen megfelelnek. Ezen országok marketingpolitikáját erősen bírálják emiatt főleg német oldalról, erkölcsi alapokon, azonban ennek oka a piacvesztés miatti kudarc, de ez megint visszavezethető a német kormány üzletpolitikába való beleszólására.

A fegyver arra való, hogy eladják, és használják háborúban, nem pedig erkölcscsősz alapon fölényeskedni, mint ahogy a németek teszik.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 535
13 525
113
Nem tudom feltűnt-e, de a T-90-esből a többi háromhoz képest alig látni a fronton.

Azért, mert az Orosz Hadsereg nem azt vette, amire szüksége lett volna a szárazföldi erőknek, T-90A/M, aktív védelemmel, hanem a legolcsóbb, T-72-esek, tyúkketreccel. Nem a szárazföldi erők fejlesztése volt a prioritás, hanem a stratégiai erők, és külön történetként a költségvetés elsíbolása a haditengerészettel.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 403
55 216
113
Annak idején vettek pár száz BMP-3-ast, oké.

660 db-ot.
Szerintem ez több lövészpáncélos, mint amit összesen a németek legyártottak a HH vége óta XD
Szerintem a csoda Pumából fele ennyi készült :D

Valahogy bedőltek az orosz PR-nek, vagy esetleg elfogadtak egy kis kenőpénzt... Bár szerintem ha tudták volna milyen sérülékeny egy szar, ha csak elsüvít mellette egy gránát atomjaira robban (meg is történt jemenben), kizárt, hogy megvették volna.

Ez a gorka morka féle álomvilág értelmezés.
A valóságban tender volt, ahol az M2 Bradley és a Warrior volt az ellenfele.
A tender eredménye az lett, hogy a BMP-3 agyonverte a nyugati csodatechnikákat XD
Az 1200 km-es teszten a BMP-3 egyszer sem szenvedett semmilyen műszaki hibát, a nyugati vasak befostak.
A teszten páncél védelemben nem láttak érdemi különbséget, miközben tűzerőben és mobilitásban magasan felülmúlta a nyugati vasakat.
Csak annyira volt jó a BMP-3, hogy a Brit titkosszolgálat a leszállítandó mennyiségből ellopott egyet a britekez!
Ahol a saját tesztjeik szerint a BMP-3 magasan felülmúlta a saját lövész szállító gépeiket, köztük a Warriort is :D



A többi betű tészta szófosásodnak is pont ennyire van értelme. ;)
Azzal szemben a valóság:
BMP-3-ból 1500 db új gyártású lett eddig leszállítva a külföldi vevőknek és még kb. 500 db-ra van megrendelésük amit egyenlőre nem tudtak még szállítani.
Ezzel szemben a németek? o_O

T-90-es harckocsiból 2100 db új gyártású tankot adtak el a külföldi megrendelőiknek és még közel 1000 db-ra van megrendelésük!
Ezzel szemben a németkék? Mennyit is nyomtak el új gyártásúból?
Ha használt 1 eurós vackokat is bele veszed, akkor se jön ki ekkora szám, csak akkor orosz oldalon is számoljuk a T-72/80 eladásokat és lesz egy minimum 4000 db-os számunk....

Az oroszok csak a Szu-30-asból (más variánst nem számolva) 527 db-ot szállítottak le külföldi vevőknek. :cool:
Most abba bele mehetünk, hogy nincs is önálló német repülőgép gyártás, mert annyira kemény hadipar van ott, de azért az EF-ből nem tudtak ennyit eladni a fejlesztő országokon kívül....
(én olyan 150 db EF-re emlékszem külföldre, és 2020-ban az össze legyártott EF volt 571 db. Szu-30-ból az oroszok ugyan akkor 640 db-nál jártak....;))
 

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 216
113
660 db-ot.
Szerintem ez több lövészpáncélos, mint amit összesen a németek legyártottak a HH vége óta XD
Igen, és ennyi volt. Többet nem is fognak eladni belőle, mert a kutyának nem kell egy ilyen sérülékeny vacak. A tankjaikhoz hasonlóan erősen hajlamos a lőszerdetonációra, és ez ha bekövetkezik, nem egyszerűen ledobja a tornyot hanem az egész jármű az atomjaira szakad. Nem véletlenül pletykálják, hogy az oroszok a BMP-2 gyártásának újraindításán gondolkodnak... Ezek ismeretében senkinek nem fog kelleni a BMP-3.

Ahol a saját tesztjeik szerint a BMP-3 magasan felülmúlta a saját lövész szállító gépeiket, köztük a Warriort is
Ismét csak hazudozol, semmiféle összehasonlító teszt nem volt. A Warriort és a Bradley-t hasonlították össze Kuvaitban.

BMP-3-ból 1500 db új gyártású lett eddig leszállítva a külföldi vevőknek és még kb. 500 db-ra van megrendelésük amit egyenlőre nem tudtak még szállítani.
Szarból is el lehet adni sokat...
Ezek után viszont nem lesz több eladás:
431173_original.jpg


T-90-es harckocsiból 2100 db új gyártású tankot adtak el a külföldi megrendelőiknek és még közel 1000 db-ra van megrendelésük!
... aminek óriási többsége két ország, India és Algéria. Utóbbi egy koldusszegény ország, erre telett nekik. India meg kényszerből vásárolt be, mivel az Arjun orbitális kudarcnak bizonyult.
Az "1000 darabos rendelés" meg max a beteges álmaidban létezik. 1000 darabot India fog legyártani saját magának, nem az oroszoktól rendelték.
Nem feltétlenül amerikabarát országok meg inkább vesznek sokkal jobb minőségű kínai technikát. Ahogy Pakisztánban is alaposan elpicsázta a T-90-et a VT-4 legutóbb. No meg Thaiföldön is.

Az oroszok csak a Szu-30-asból (más variánst nem számolva) 527 db-ot szállítottak le külföldi vevőknek.
... aminek óriási többsége két ország, India és Kína. Indiában ráadásul a hulladék orosz elektronikának és fegyverrendszernek nagy részét lecserélték izrealire és franciára. Kínának meg átmenetileg kellettek csak a gépek, renkdívül elégedetlenek a primitív orosz elektronikával. A Szu-30-ból kifejlesztett J-16 már 100% kínai gép
A többi együtt nem tesz ki 200 darabot sem.

Nem tudom miféle fétis nálad ez a németekkel való hasonlítgatás, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az orosz fegyverexport a béka segge alá került, a kutyának nem kellenek a szarjaik, legfeljebb a legszegényebb, vagy legkorruptabb országoknak. Mindenki más kerüli az orosz technikát, ha tudnak akkor nyugatit vesznek, ha nem, akkor meg kínait.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 403
55 216
113
Igazából megint csak a valóságot nem tudtad leírni.... például a kínai tankok az ukrán tankokat győzték le tenderen és nem az oroszt. Sőt, az Thaiföldön első körben az ukrán nyert, ugyanis műszakilag jobb volt, mint a kínai, csak éppen szállítani nem tudtak az ukránok....
De, hogy jobban érzékelni lehessen, hogy mekkora hülyeségeket hordasz össze rendszeresen:
hanem az, hogy az orosz fegyverexport a béka segge alá került, a kutyának nem kellenek a szarjaik,

"Russia remains in second position, but its share has been decreasing. Between 2017 and 2021, the country was responsible for 18.6 percent of global arms exports. Between 2012 and 2016, it had been 24.1 percent."

Ezzel stabil második helyen vannak az USA mögött. És ez pénzbeli érték, nem pedig valós volumen amiben még jobban állnak.
Pl. a szánalmas germánok ugyan ezen időszakban 4.5%-on álltak, úgy, hogy háromszor annyiért adnak el bármit, mint az oroszok.
Értékben 4 szeres az oroszok előnye, volumenben kb. 10 szeres. :cool:
A valóság az, hogy a német fegyvereket már Európában se nagyon lehet eladni. Pár szánalmas és/vagy korrupt országra (pl. hazánk) még rásóznak ezt azt, de amúgy még EU-n belül is teret veszítenek. Lásd. pl. Lengyel M1 és K2 beszerzések.
Ez a valóság, amit meg összehantázol az meg az álomvilág. ;)
 

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 216
113
Igazából megint csak a valóságot nem tudtad leírni.... például a kínai tankok az ukrán tankokat győzték le tenderen és nem az oroszt. Sőt, az Thaiföldön első körben az ukrán nyert, ugyanis műszakilag jobb volt, mint a kínai, csak éppen szállítani nem tudtak az ukránok....
De, hogy jobban érzékelni lehessen, hogy mekkora hülyeségeket hordasz össze rendszeresen:
Ismét csak hazudozol, ferdítesz mert nem bírod elviselni, hogy nem neked van igazad.

De hogy elrontsam ezt a napodat is: :p Igen, a VT-4 picsázta el a ruszki ipari hulladékot.
(öröm nézni ahogy szenvedsz és égeted magad, kicsi troll :D)


"One indication for doing so is the creation of a new special Thai committee to evaluate alternatives to the T-84 MBT. Based on local media reports, the committee has narrowed it down to two models – the Russian-made T-90 (or T-90MS) or the Chinese-made VT-4/MBT-3,000."


"Thailand’s defense minister, Prawit Wongsuwon, will visit Russia in late February and inspect a T-90(M)S model, whereas RTA chief, General Thirachai Nakwanich, visited China in late January to inspect the Chinese MBT3000 or VT-4 model. "


Ezzel stabil második helyen vannak az USA mögött. És ez pénzbeli érték, nem pedig valós volumen amiben még jobban állnak.
Vannak? Nem. Voltak.