T
Törölt tag
Guest
De amúgy az A már tudott rakétát indítani a lövegből nem?Nagy távolságból, HA, ismétlem, HA működött volt a rakéta, akkor igen.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
De amúgy az A már tudott rakétát indítani a lövegből nem?Nagy távolságból, HA, ismétlem, HA működött volt a rakéta, akkor igen.
Amit helyesen írtam azt direkt kiemeltem.
Nem "egybe írjuk", hanem helyesen "egybeírjuk", csak ezt akartam mondani...Amit helyesen írtam azt direkt kiemeltem.
Oda is írtam,hogy lesüllyedek a szintedre.
Mert azok is.A szamokból nem derül ki az,hogy azonos kepessegű vezető képtelen azt kihozni egy szovjet hk-ból mint egy nyugatiból.A 90-es években voltam egy haditechnikai bemutatón Táborfalván. Feltűnő volt, hogy az összes nyugati gép sokkal mozgékonyabb volt, mint a mi gépeink. Még a BMP is lassúnak tűnt. Igaz hogy a kiállított BMP feltűnően leharcoltnak tűnt ahhoz képest, mint amikor én ültem benne.
Tudom,nem véletlen emeltem ki azt amit helyesen írtam.Nem "egybe írjuk", hanem helyesen "egybeírjuk", csak ezt akartam mondani...![]()
Chiefftain: 13,4 LE/tAzért mozgékonyságban a Leopard 2 és az Abrams bármelyik orosz harckocsit megeszi reggelire.
Ha jól emlékszem, a BMP -ben még duplán kellett váltáskor nyomni a kuplungot. Egy automata váltós gépben meg csak nyomod a gázt. Azonos súly és motor teljesítmény mellet jobban gyorsul egy automata váltós gép.Mert azok is.A szamokból nem derül ki az,hogy azonos kepessegű vezető képtelen azt kihozni egy szovjet hk-ból mint egy nyugatiból.
A kettő kombinációja. Mehet lehet, hogy egy Leo1 vagy AMX-30 picivel jobb, de egy T-64A-hoz képest ezek gyengék voltak páncél terén.Mi az a páncélzat szorozva a mozgékonysággal?Amúgy nem ismertem fel,hogy a * szorzásjel.
Nem, az a T-72B volt.De amúgy az A már tudott rakétát indítani a lövegből nem?
Amennyire én tudom a nyugati motorok kevesebbet fogyasztanak.Egyebként számokban óriási diferencia nincs a kortárs keleti és nyugati harckocsik közt.A különbséget kb úgy lehet leírni mint egy 1500-ös Lada vs Golf I közti különbséget. Egyszerűen minőségibb volt a nyugati technika.Chiefftain: 13,4 LE/t
M-60A3: 15,2 LE/t
Merkava II: 15,3 LE/t
T-62: 15,7 LE/t
T-64: 18,4 LE/t
T-72A: 18,5 LE/t
AMX-30B: 18,8 LE/t
Challenger 2: 18,8 LE/t
Merkava III: 18,9 LE/t
Leopard 1: 19,7 LE/t
T-72B: 20 LE/t
Merkava IV: 23 LE/t
T-80B: 23,8 LE/t
Leopard 2A6: 24,2 LE/t
Leclerc XXI: 26,1 LE/t
M1A1: 26,7 LE/t
Leopard 2A4: 27 LE/t
T-80U: 27,2 LE/t
Persze ezek csak arányszámok. A legjobban gyorsuló tankok a régi M1-ek voltak, a T-80-asok, meg később a Leclercek.
De a mobilitás, szerintem ennél sokkal több rétű. Pl. talajnyomás mekkora? Milyen a terepszög és a gázlómélység? Árokáthidalás?
Jah, és amúgy mennyi üzemanyagot zabál ezekből egy zászlóalj? Mert ugye a logisztika sem mindegy....
Páncél téren valóban,de minőségben és ergonómiában nagyon nem.Hány óra után közölték a görög harckocsizók,hogy képtelenek tovább a harckocsiban maradni?Figyelem!Nem harcolni csak simán a harckocsiban maradni.Tehát gyakorlati harcértekben az a harckocsi ami pár óra alatt elviselhetetlenné válik a te megítélésed szerint milyen harckocsi?A kettő kombinációja. Mehet lehet, hogy egy Leo1 vagy AMX-30 picivel jobb, de egy T-64A-hoz képest ezek gyengék voltak páncél terén.
És mivel egy hk nem repülőgép, azért a mozgékonyság a páncélt közel sem váltja ki olyan arányban. Nem ugrik félre a lövedék elől egy hk...
Nem, az a T-72B volt.
Melyik nyugati motor melyik keletivel?Amennyire én tudom a nyugati motorok kevesebbet fogyasztanak.Egyebként számokban óriási diferencia nincs a kortárs keleti és nyugati harckocsik közt.A különbséget kb úgy lehet leírni mint egy 1500-ös Lada vs Golf I közti különbséget. Egyszerűen minőségibb volt a nyugati technika.
Ha már Leopard 2 A6-ot írsz akkor T-90 MS-írj kérlek vagy T-80BVM-et.Melyik nyugati motor melyik keletivel?
Mert az M1 gázturbinája, meg a T-80-é zabál, mint az állat.
Valós körülmények között a Leopárd 2 kb. fele annyit fogyaszt mint az M1, de például a T-72/90 kevesebbet, mint a Leopárd 2.
A T-72 vonalon a váltó ami sokat lassít, sok fokozata van (7 előre) és azt ha gyorsulási versenyre mész vele (sic) akkor elég gyakran kell kapcsolgatni miközben nehezen kapcsolható. Ellenben kb. minden terepre van ideális fokozat.
A Leopárd 2-ben meg van 4 előre fokozat, aztán megpróbál erőből megoldani mindent, ami a régi verziók esetén simán ment is.
A T-80-asnak is 3 vagy 4 előre fokozata van, ott se kell sokat kapcsolgatni, erőlből oldja meg az is.
Engem ami jobban érdekel az inkább a talajnyomás. Ez Kg/négyzetcentiméterben van megadva.
Az eredeti Leopárd 2A4-nél még tök normális 0,83 kg/cm2 volt.
Aztán a Leopárd 2A5-nél már 0,92 kg/cm2. A nehezebb A6/7 esetén ki se írják.... (legalábbis én nem találom)
A T-72-knek is 0,83-0,87 kg/cm2 körül mozog.
A T-80U-nak 0,84 kg/cm2.
A T-62-nek 0,75 kg/cm2.
A legtöbb nyugati tankra nem is találok ilyen értékeket, pedig nagyban befolyásolja a terepjáró képességét egy járműnek.
Ha már Leopard 2 A6-ot írsz akkor T-90 MS-írj kérlek vagy T-80BVM-et.
Ki tudod számolni az A6-nak ha tudod a tömegét mert a lánctalp méretei nem változtak.
Engem nem érdekel az A6 talajnyomása.Szóval megint én dolgozzak helyetted?
Most kivételesen megvárom, amíg matematikailag megoldod a dolgot. Kíváncsi vagyok megy-e![]()
Mikor jön ki a Chieftain és az M60?Amikor a T55 és a T62.Jobbak voltak a szovjet gépek?Nem.WUT...?
Olvastad fip7 anyagát? Már a páncélzat terén egyértelmű a T-64A fölénye.
És mindez úgy, hogy 115 és 125 mm-es lövegeket használtak már 10+ éve, amikor a NATO-ban a 120 mm-s lövegeket lényegében 1979-től jelentek meg és tömegessé csak a '80-es évek közepétől vált, de nem szovjet szinten.
Nézzed már meg a z M1A1 és a Leo2 gyártási darabszámokat meg a Chally 1-és és kezdjél pislogni.
A szovjetek ezerszámra hasznátlák a T-64B, T-72B és T-80B-t és már volt T-64BV, T-80U is, amikor néhány száz Leo2 létezett, volt már M1IP és kb. legördült az első M1A1.
Egy frászt. Mert attól még a nyugati hk-k páncélzata * mozgékonysága sehol nem volt a T-64A-hoz képest. A Chieftain volt az egyedül jól védett nyugati hk, de azt nem mérném egy T-64/72-höz, mert elfog igen hamar a röhögés.
Az MBT-60 vagy az M60A1 ATGM-es változata legfeljebb köszönhetett az T-64A-nak, de csak nagyon behúzva a nyakát.
Akkor meg minek akarod mással kiszámoltatni?Engem nem érdekel az A6 talajnyomása.
Ezek a veretes kijelentések min alapszanak?Mikor jön ki a Chieftain és az M60?Amikor a T55 és a T62.Jobbak voltak a szovjet gépek?Nem.
A harcászati alkalmazás,amire a nyugati gépeket tervezték jobb volt,mint a szovjet tervezési koncepció?Igen.
T-64A HEAT védelme?Aztán elfeledkezel rőla,hogy a 60as évekre már van egy igen elterjedt nyugati ATGM,az SS11.67től már félautómata irányitású,és 600mili RHA átütésére képes.
Ennek is mi köze a hk tervezéshez?73ban már helikopterről is alkalmazzák a zsidó-akárcsak a kumulativ altöltetes kazettás bombát repülőröl.Ölég hatékonyan.70es években sorra jelennek meg az automatizált és távaknásitó nyugati rendszerek-eszük ágában nem volt szemberohanni a saját tankjaikkal a szovjet hk-rohamnak.Pc elháritásuknak csak egy elemét alkották a tankok.
WUT...?Aztán,ha megnézük,a korai T64/72 modellek kilöhetöek a korabeli 105milis sabotokkal.Mikor a fejlettebb modellek megjelennek,akkor meg terjed a 120milis löveg
Akarja a fene!Te írtad,hogy nem találod.Erre adtam neked opciót.Akkor meg minek akarod mással kiszámoltatni?
Amúgy ha pontos forrásod van, akkor arányosítással 5 perc se:
A két szám aránya alapján a Leopárd 2A6M 0,97 kg/cm2.
Korábbiak a szovjet gépek.Mikor jön ki a Chieftain és az M60?Amikor a T55 és a T62.Jobbak voltak a szovjet gépek?Nem.
A papír mindent elbír. Meg ugye T-55/62 ellen. Ha jól emlékszem az a rakéta 390 mm RHA-t vitt át HEAT-ban. A T-64A ellen már kevés volt, pedig az akkor kezdett el elterjedni.Meg az egész tankot egyszerűbbre akarták.Viszont ha beválik a rakétalöveg,3-5km távolságra pontcélleküzdő képességük van 1970ben
Ebből szerintem egyik sem igaz, de hitelesnek tűnő forrásokat elfogadok erre. Arra is, hogy miből áll az a mágikus Chobham páncél.Chobam páncél mikorra lett kifejlesztve?60as évek végére.Chieftainok utolsó szériái már megkapták.
Maljutka, Fagot, Konkurs.....Aztán elfeledkezel rőla,hogy a 60as évekre már van egy igen elterjedt nyugati ATGM,az SS11.67től már félautómata irányitású,és 600mili RHA átütésére képes.73ban már helikopterről is alkalmazzák
Ha ugyan azt az idő pillanatott nézzük, 1-2 km-s távon akkor szemből nem igen.Aztán,ha megnézük,a korai T64/72 modellek kilöhetöek a korabeli 105milis sabotokkal.
Erre az átütésre forrás?ADATS (kb 1200mili RHA átütés)
A hidegháború után....top attack IPTRek képében (Bill,TOW2B)
+csendben ne felejtkezzünk el arról, hogy lehet lett volna (kene mégse) 70ben rakétalövegük. Csam nem lett.Korábbiak a szovjet gépek.
A papír mindent elbír. Meg ugye T-55/62 ellen. Ha jól emlékszem az a rakéta 390 mm RHA-t vitt át HEAT-ban. A T-64A ellen már kevés volt, pedig az akkor kezdett el elterjedni.
Ebből szerintem egyik sem igaz, de hitelesnek tűnő forrásokat elfogadok erre. Arra is, hogy miből áll az a mágikus Chobham páncél.
Maljutka, Fagot, Konkurs.....
Ha ugyan azt az idő pillanatott nézzük, 1-2 km-s távon akkor szemből nem igen.
Erre az átütésre forrás?
A hidegháború után....
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..