[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 479
19 260
113
Persze. Minek is a technika. Hozzuk elő Gribeauval 12-, és 8 fontos ágyúit. Azokban nem romolhat el semmi :D
Ez hülyeség, nem ezt írtam. Csak azt, hogy az ukránoknak most felajánlott nyugati technika nagyrészt a nyugati technikai háttérkiszolgálásra és a nyugati javítóbázisokra épül. Kötve hiszem, hogy az ukriknak minden a rendelkezésére fog állni, tehát az a cucc, mainek a legkisebb meghibásodása is az alapvető funkcióinak a csorbulását okozza (lásd automatizált tűzvezető rendszer a tüzérségnél) az egy elhúzódó összecsapásban kevésbé lesz hatékony. És igen, végül akár a Gábor Áron rézágyúja is hatásos lenne egy nem működő modern tüzérség ellen... :D
 

ender

Well-Known Member
2014. november 9.
51
514
83
A fonál az kikúrt sok robbanóanyag, és arra van gyárilag hogy kibasszák egy szép nagy szakaszon, és a saját robbanásával megnyit egy zászlóaljnak kb. egy szép széles sávot, mert elrobbant minden aknát. Itt házrombolásra használták, gyakorlatilag rávetették a robbanóanyagot a megerődittett házra, és berobbantották.
A rakéta húz magával egy vastagabb részt, ami töltettel van teli. Alapvetően műszaki akadályokon, aknamezőkön átjáró nyitására lett kitalálva. De másra is jó.
Köszi srácok, ezen a videón tök jól látszik ahogy húzza a vastag robbanós részt. Ötletes házrombolásra használni. Látszik, hogy megy a kreatívkodás, a háborúban azzal csapnak oda ami épp kéznél van.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Afganisztán Európához és az USA-z képest is olyan távol van mintha a "holdon" lenne mégis több mint tíz évig öntötte bele az USA a pénzt, Ukrajna itt van Európában NATO és EU tagországokkal határos a gazdasága ezer szállal kötődik az európai és az EU gazdasághoz ráadásul kulcsszerepet játszik a világ élelmiszer ellátásában is, nem fogják Ukrajnát elengedni a nyugati nagyhatalmak, ha Putyinék haditerve bejött volna és az invázió elején összeomlott volna jelenlegi ukrán államszervezet akkor más lenne a leányzó fekvése, de nem ez történt.
A távolságnak semmi köze nincs a pénzöntéshez ha extra haszonra számitanak.Afganisztán esetében volt esély a pénz visszanyerésére többszörösen ugyanis a bányászati jogok megszerzése fegyveres uton azt jelentette volna nyersanyag hiány nem fogja sujtani az USA-t ameddig amerika barát kormányt tudnak pozicióban tartani.Ugyanis Afganisztán hegyei alatt ott van az egész periódusos rendszer.Ez(is) most már a kinaiaké lesz és egyetlen kinai fegyverest sem kelett feláldozni érte.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 888
27 532
113
A hollandokban bízom, hogy megállítják ezt az őrületet. Rutte egy köcsög, de akármelyik holland ismerőssel beszélek, pártállástól függetlenül egyik se nevezné hülyének. Lesz még itt Rutte a legjobb haver kéremszépen.

Szállítás.
A vasúti kapacitás folyamatos szállítás esetén a tenger irányából Balkánon elégtelen. Még NYEUban is sok lenne! Hacsak meg nem szüntetjük a személyszállítást. De menetrendszerű teljesítményhez is 10 év kellene elegendő vasúti kapacitás kiépítéséhez, és még akkor is annyira lenne elég, hogy folyamatosan piros lenne a jelző minden vasúti átjáróban egész évben. És akkor még nem beszéltünk arról, mi van akkor, ha baleset vagy szabotázs miatt eltűnik a kikötő, mint Libanonban ...
Nocsak, most már mégis jó lenne a (Varsó -) Bp - Belgrád?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 407
113
A török is harmat gyenge, gazdasága bedőlés előtt áll háború nélkül.
Persze usa ki akarja tenni Szíriaból az oroszt, ezért szóltak most Kardigánnak..

Egyébként légtérről volt szó, tehát nem kell Iran szomszedsága, vagy azt hitted hogy a repülők a földön mennek? :)
Zavarba hozol....
A légtér az ország fölött van.....
Csak be kellene valahol repülni Szíriába az orosz gépeknek.
Iránból Irak légterét kell használni.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Amúgy engem meglep hogy ti tényleg elhiszitek a náci narratívát. Annyira nyilvánvalóan politikai érdekből nyomatják az oroszok, ugye egyből össze is kapcsolják így a nagy honvédő háborúval. Meg hát orosz szempontból nagyon kényelmes a birodalmukat bomlasztó minden nacionalizmusra nácizmusként hivatkozni, de a kettő megint nem ugyanaz. Az ukránok alapvetően klasszikus nacionalisták akik most vívják a 48-as szabadságharcukat amiben el akarnak szakadni egy birodalomtól és nemzetállamot akarnak létrehozni.

A másik ami nekem érthetetlen hogy az oroszbarát magyar széljobb is átvette a náci Ukrajna narratívát, akikről pontosan tudom hogy nem áll tőlük messze a náci ideológia. Legalábbis az összes problémájukért a zsidókat okolják és a nácikról romantikáznak.

Te már az ukránoknak sem hiszel? Ez új ...

Ugyanis ők saját magukat nácinak gondolják (azaz ezt a narratívát az ukránok nyomják és nem az oroszok). Nincs ott semmiféle nacionalizmus. Majd nézz utána egy értelmező szótárban, hogy mi a különbség a kettő között ...
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 196
61 189
113

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Zavarba hozol....
A légtér az ország fölött van.....
Csak be kellene valahol repülni Szíriába az orosz gépeknek.
Iránból Irak légterét kell használni.
A verzió: Irak felől, az tudtommal nem tiltott az orosznak?
B verzió: Libanon felől kerülővel?
C verzió: Átrakodással bármely baráti orszagban, nem orosz lajstromjelű géppel?
D verzió: a török siman átengedi, vagy C verzióval kombinálva

De amúgy marginális irányba mentünk el.... az egy másik konfliktus.. egyre több van.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
Ez hülyeség, nem ezt írtam. Csak azt, hogy az ukránoknak most felajánlott nyugati technika nagyrészt a nyugati technikai háttérkiszolgálásra és a nyugati javítóbázisokra épül. Kötve hiszem, hogy az ukriknak minden a rendelkezésére fog állni, tehát az a cucc, mainek a legkisebb meghibásodása is az alapvető funkcióinak a csorbulását okozza (lásd automatizált tűzvezető rendszer a tüzérségnél) az egy elhúzódó összecsapásban kevésbé lesz hatékony. És igen, végül akár a Gábor Áron rézágyúja is hatásos lenne egy nem működő modern tüzérség ellen... :D
Telepítenek egy javítóbázist vhol a PL határ túloldalán -ha még nincs. Aztán csak át kell johndeerezni :D
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 037
113
Hagyd öket Zsolti.Európán túl nem látnak.Azt sem látják hogy a szinglik vibrátorai,a kertbe kihelyezett müanyag teknösök és kertitörpék eladása hiába növeli a GDP-t de a túléléshez nélkülözhetö.És bizony annak lesz hosszabb a répája aki a nyersanyagokat birtokolja és feldolgozza,energiahordozókat birtokolja,és etetni tudja a társadalmat.Nem olyan nehéz ezt tisztán látni,de ha nem megy nekik ennyi idö után,akkor már nem tudsz náluk fényt gyujtani.
Igazad van...
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 206
113
Ebben igazad lehet, de akkor folytatódik a háború. Azt meg te felejted el, hogy ha a vesztes nem megy bele a békediktátumba, akkor tovább darálják mindaddig, amíg belemegy. Ha mi nem írtuk volna alá Trianont, ma már szinte biztosan nem lenne semmiféle Magyarország. Lenne helyette Nagyrománia, Nagycsehország, Nagyausztria stb... A háborút lezáró békeszerződés soha nem win-win állapotot rögzít, az egyik győz a másik meghunyászkodik...:D az is kellett Hogy a pacifista Károlyi Mihály szinte teljesen lefegyverezte a Magyar honvédséget!Így tényleg azt csináltak velünk amit akartak!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 038
83 188
113
Ebben igazad lehet, de akkor folytatódik a háború. Azt meg te felejted el, hogy ha a vesztes nem megy bele a békediktátumba, akkor tovább darálják mindaddig, amíg belemegy. Ha mi nem írtuk volna alá Trianont, ma már szinte biztosan nem lenne semmiféle Magyarország. Lenne helyette Nagyrománia, Nagycsehország, Nagyausztria stb... A háborút lezáró békeszerződés soha nem win-win állapotot rögzít, az egyik győz a másik meghunyászkodik...:D
Úgy tudsz lezárni jól egy háborút, ha a koncból mindenkinek adsz egy falatot. Románoknak, Lengyeleknek, és vagy a Szlovákoknak vagy nekünk.A szlovákoknak kb. nulla létjogosultsága van Kárpátalján. A cigányok többen vannak. Tehát ...

Az oroszoknak be kell venniük a Lengyeleket, nélkülük nincs békeszerződés, a Románokat is, túl közel vannak, vannak igényeik, nekik gondolom szintén lesz konc. Hogy minket megpróbálnak-e bevenni vagy Kárpátalját megtartják maguknak, passz. Túl kevés ott az orosz ahhoz, hogy megtartsák maguknak, de baromi jó helyen van, plusz urán, egyebek is vannak ott. Hülyék lennének ugye ...

metallogenic.jpg