[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 851
113
Érdekes ez megint.
Ott egy kép, amin aztán semmi és senki nincs- odaböfögi XY ,hogy az ukrán veszteség. Mert?
Elég megguglizni a képet, mindenhol orosz veszteségként van fönt, már több hete. Az bárhogyan is,
de több bizonyíték, hogy ukránok fotózkodtak előtte, mint a nagy semmi.
+ezt a minden bizonyíték nélküli lőszerraktár a plázában dolgot is marha könnyen magatokévá tettétek.
Semmi igényetek nincs az iránt, hogy vmi minimális kis objektív megerősítés legyen mögötte?
A félrement rakéta mit sért? A saját önérzeted? Vagy miért ez az ab-start ellenkezés minden alkalommal?

+ @Ooorky
Ha valóban az a tiszt van a képen, akkor kvára nem lehet dolgoztatni.
Azt csak legénységi állománnyal lehet megtenni, ellentételezés fejében.
Jó dolog kritikusan nézni a híreket. De mindig csak az egyik oldalt?
És mi van, ha háborús bűnösnek tartják? Vagy terroristának? Nem megfelelő a helyzet a moralizálásra mert értelmetlen.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 795
113
Ukrajna fegyveres erői komoly kommunikációs problémákkal küzdenek.

A New York Times beszámolója szerint ezek a problémák "nagyon sokba kerülnek" az ukrán fegyveres erők számára.

Az egységparancsnokoknak "hírvivőkön" keresztül kell kommunikálniuk a harcosokkal.

A kommunikációs rendszereket rendszeresen zavarják az orosz elektronikai hadviselési rendszerek is.

A kommunikációs rendszerek hiánya azt eredményezi, hogy az ukrán egységek gyakran egymással is harcba keverednek.

Vannak olyan esetek, amikor ukrán katonák a saját tüzérségük tüzétől haltak meg.

A NATO-n keresztül történő szállítások nem fedezik az ukrán fegyveres erők szükségleteit alapvető dolgokban, és Ukrajna maga valószínűleg nem is lesz képes erre.

https://www.nytimes.com/2022/06/25/us/politics/commandos-russia-ukraine.html?searchResultPosition=1
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 639
113

Francia EP képviselő: a NATO az első számú fenyegetés a globális békére.​

2022-06-28 08:22

A NATO a legnagyobb fenyegetés a globális békére, mivel az Európai Uniót az Oroszországgal és Kínával való konfrontáció felé tereli, és a “pufferzóna” megsemmisítésére törekszik azáltal, hogy semleges államokat kényszerít arra, hogy ebben a konfrontációban állást foglaljanak – mondta a TASZSZ hírügynökségnek hétfőn egy francia európai parlamenti képviselő.


Juvin szerint a NATO az Európai Uniót “tagjainak regisztrációs hivatalának” tekinti, és ettől a logikától vezérelve nyomást gyakorol olyan országokra, mint Grúzia, Örményország és Ukrajna, “amelyek sem földrajzilag, sem politikailag, sem humanitárius szempontból soha nem voltak Európa részei”, valamint Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Koszovó, azzal a céllal, hogy felvegye őket az USA vezette katonai szövetségbe.



A jelenlegi biztonsági helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepített Törökországba, az egykori Szovjetunió pedig Kubába telepítette hadseregét. Akkor azonban “a diplomácia kerekedett felül”, és a felek elismerték a kölcsönös aggodalmakat a biztonsági szférában – jegyezte meg a francia törvényhozó, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben Washingtonnak számolnia kell Moszkva aggodalmaival, és ki kell vonnia közepes hatótávolságú rakétáit Lengyelországból és Romániából, valamint be kell zárnia biolaborait és vegyifegyver-kutató központjait Oroszország határainál.

“De az amerikai diplomácia, amely korábban tiszteletben tartotta a többi hatalmat, mára a neokonzervatívok törzsének kezébe került, akik arról álmodoznak, hogy bibliai módon eltipornak minden ellenséget. A fő veszély abban rejlik, hogy figyelmen kívül hagyják a valóságot, amely annyira jellemző a mai amerikai és így az európai politikára is. Nincs veszélyesebb a külpolitikában, mint az emberek felosztása rossz és jó emberekre” – tette hozzá.
A mai naptól, ennek az embernek semmilyen biztosítást nem kötnék, még a macskájára sem (hátha az is orosz) a biztosítók helyében.
A meglévőeket azonnal múlt havi hatállyal felmondanám..
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 649
8 451
113
Gondolom ezt nem valami rejtett előitélet mondatja veled. :)
Harcmodor, pontatlan fegyverek? Any proof? (Bármi bizonyíték?)

Ui: nevethetsz, de tudod az érzés majdnem olyan mint a segglik.. mindenkinek van, de senkit nem érdekel a másiké. Az hogy te mit érzel, az legyen a te dolgod, attól még a tények azok tények.
Ui2: kozben állitolag Torokország elfogadta a svédek és finnek nato csatlakozását. Egyre kozelebb a 3. Vh. Szerintem..
Hát egyszer sem láttam a felháborodott kommenteket az oroszbarátoktól a több száz oroszok által megölt ukrán gyerek miatt. Vagy az ukránokat hibáztatjátok vagy még helyeslitek is a gyilkosságot.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Hát Bellingcat, kell még valamit mondanom Ildikó? :D :D :D
A kimúlt, bomlódó brit birodalom "leszerelt" (inkább átcsatornázott) titkosszolgái által üzemeltetett FOS/agitprop osztályának produktuma. Sajnos a szag velejárója a bomlásnak... :(
Viccen kívül : Ez a Bellingcates műholdkép (aminél a google earth klasszisokkal jobb) kb a hoztam is valamit, meg nem is témakör. Semmi sem megállapítható róla. Megjegyzem, akár félre is mehetett a rakéta, nem lenne abban semmi meglepő. Rendes műholdképről megállapítható lenne, mert azon lehetne azonosítani a becsapódás helyét. Kíváncsi leszek ki meri majd kiadni, mert abban kurva biztos lehetsz, hogy mind a NATO-nak mind az oroszoknak megvan már. Én egyetlen dolgot zárnék ki jelenleg, mégpedig azt, hogy egy többmillió dolláros rakétát szándékosan civil célpontra indítottak volna.



H-22? Baszod azon 1000 kilós harci rész van tele fincsi rózsaszín hexogénnel, ha az baszódik be a Plázába, ott akkora kráter lenne, hogy víz fakad az alján...
1.Szerintem sem direkt volt.
2. Elég nagy összevisszaságot csinált, szóval sztem simán lehet KH22
A pontos kráterezési képessége (ezt levédetem :D ):
5m átmérő, 19,6nm terület, 12m mély

3. hajó elleni rakéta, szárazföldi viszonyok közt 200-300m -es a szórása... miért nem Kalibr-ot használtak?
Lehet mégsincs annyi prec fegyver, mint ami kéne? Ez a célpont indokolta volna, már ha foglalkoznának a 'járulékos veszteséggel'... :(
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Érdekes ez megint.
Ott egy kép, amin aztán semmi és senki nincs- odaböfögi XY ,hogy az ukrán veszteség. Mert?
Elég megguglizni a képet, mindenhol orosz veszteségként van fönt, már több hete. Az bárhogyan is,
de több bizonyíték, hogy ukránok fotózkodtak előtte, mint a nagy semmi.
+ezt a minden bizonyíték nélküli lőszerraktár a plázában dolgot is marha könnyen magatokévá tettétek.
Semmi igényetek nincs az iránt, hogy vmi minimális kis objektív megerősítés legyen mögötte?
A félrement rakéta mit sért? A saját önérzeted? Vagy miért ez az ab-start ellenkezés minden alkalommal?

+ @Ooorky
Ha valóban az a tiszt van a képen, akkor kvára nem lehet dolgoztatni.
Azt csak legénységi állománnyal lehet megtenni, ellentételezés fejében.
Az ukrajnai orosz hadifoglyok állapotáról van valami releváns infótok? Már mint azokra gondolok akiket nem végeztek ki, vagy kínozta halálra az ukrik.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
1.Szerintem sem direkt volt.
2. Elég nagy összevisszaságot csinált, szóval sztem simán lehet KH22
A pontos kráterezési képessége (ezt levédetem :D ):
5m átmérő, 19,6nm terület, 12m mély

3. hajó elleni rakéta, szárazföldi viszonyok közt 200-300m -es a szórása... miért nem Kalibr-ot használtak?
Lehet mégsincs annyi prec fegyver, mint ami kéne? Ez a célpont indokolta volna, már ha foglalkoznának a 'járulékos veszteséggel'... :(
De áruld már el, hogy honnan tudjuk, hogy nem Kalibrovot kapott?! Vagy csak én vagyok lemaradva pár sör miatt? (Mégegyszer, a multiple sources nem bizonyíték. Illetve, ha kifogyóban vam, akkor tegnap még miért repültek a Kalibrek??)
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 936
113
Jól szétlőtték ezt a panelrengeteget. Ez tuti nem fog életre kelni egyhamar.


Ezt pedig kizártnak tartom. Vagy segget csináltak a törökök is szájukból?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 428
113
Az a pláza nem most települt e gyár mellé.Mindenesetre jó indokot adtak az eltalálásával hogy fokozzák a nyugati fegyverszállításokat korszerű légvédelmi rendszerek(NASAMS,Patriot)leszállításának felgyorsításához.
Hiszen a nyugatnak roppant fontos az ukrán katonai infrastruktúra megvédése, mint az közismert.
Nem, nem az. Az egyetlen fontos dolog a nyugatiaknak az időhúzás, és az oroszok gyengítése.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Nagy pontosságú, mint az egyáltalán nem precíziós múzeumszökevény Kh-22? :D

@BigTony
Aha. Csak azt felejted el, hogy először volt a pláza és utána a gyár. Vagy előre felrobbantotta magát a valami a majd becsapódó vmitől? :eek:

@reich_und_roll
Lehet, viszont nincs kitéve válaszcsapásnak -egyelőre. És én abban se vagyok biztos, hogy a flottán kívül más még képes indításra.
Jelzés? Kétlem. Anno a HH alatt is pontosan tudvalevő volt, hogy a boomerek merre járnak. Most meg depláne - erre vehetsz mérget is.
Még egy dolog :
Egy H-22esből egy ilyen felvételen szart sem látnál, ez inkább lesz egy hagyományos kalibrálás. Viszont az 500 kilós harci rész is csúnyán lebontotta volna a plázát, ha direktben oda csapódik be.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
Tegyük fel igaz a hír, tudja a fene. Valamiért van egy olyan érzésem hogy az orosz támadásokban sokkal többen haltak meg egyszerűen a harcmodoruk és a fegyvereik pontatlansága miatt is.
B@szod ember! Neked elmentek otthonról teljesen? Végtelen nagy russzofóbiádban nem tünt fel az az apró tény, hogy az ukránok által használt Tochka-k szovjet eredetű fegyverek? Mond, mégis hogyan lehetnek az egyébként évtizedekkel modernebb orosz preciziós fegyverek pontatlanok és az ukránok által használt, egyébként szintén orosz(szovjet) tervezésű rég rakéták pontosak?
Nem kell válaszolnod. Költői kérdés volt.

Iszonyatosan zokni szintre süllyedt a topik.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
A kremencsugi Amsztor bevásárlóközpont közleménye június 23-án:

„Mától kezdve a bevásárlóközpont nem zár be légiriadó ideje alatt, szünet nélkül nyitvatart 8:00-21:00-ig.”

photo_2022-06-28_11-35-06.jpg


https://news-front.info/2022/06/28/...-operativnaja-svodka-28-ijunja-obnovljaetsja/
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 936
113


 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
De áruld már el, hogy honnan tudjuk, hogy nem Kalibrovot kapott?! Vagy csak én vagyok lemaradva pár sör miatt? (Mégegyszer, a multiple sources nem bizonyíték. Illetve, ha kifogyóban vam, akkor tegnap még miért repültek a Kalibrek??)
Volt videó is róla ha jól rémlik.
Kh-22 olyan gyors, hogy előbb hallod a robbanást magát, mint a rakétát 4,6mach.
Kalibr-al nem ment volna ennyire mellé - ha feltesszük, hogy a járulékos veszteség elkerülése kívánatos:
Kalibr CEP-je:
FWXHUr6XoAIYiNX


Kh22 CEP -je:
FWXFT0aXwAEbIZn
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Az én véleményem az, hogy az oroszok max csak Donbaszt tudják behúzni a most megszállt területek mellett és utána szerintem jó esély van arra, hogy befagy a konfliktus, a beérkező nyugati nehézfegyverzet csak max megállítani képes az oroszokat, mivel szerintem egy hatékony ellentámadáshoz egy minőségben és mennyiségben is megfelelő légierőre és légvédelmi rendszerekre (csapat légvédelem) lenne szüksége az ukrán haderőnek és annak felállítása (ha sor kerül rá)
sok időbe fog kerülni az ukránoknak.
Lehet, hogy pár évre befagy a konfliktus, és később újrakezdik. Attól is függ Putyin meddig marad és ki lesz utána. Szerintem fontos, hogy marad-e tengeri kijárata az ukránoknak, mert ha nem, akkor abba nem fognak beletörődni. Most úgy néz ki Odessza megmarad nekik, kérdés az oroszoknak mennyire kell.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 828
31 841
113

Francia EP képviselő: a NATO az első számú fenyegetés a globális békére.​

2022-06-28 08:22

A NATO a legnagyobb fenyegetés a globális békére, mivel az Európai Uniót az Oroszországgal és Kínával való konfrontáció felé tereli, és a “pufferzóna” megsemmisítésére törekszik azáltal, hogy semleges államokat kényszerít arra, hogy ebben a konfrontációban állást foglaljanak – mondta a TASZSZ hírügynökségnek hétfőn egy francia európai parlamenti képviselő.


“De az amerikai diplomácia, amely korábban tiszteletben tartotta a többi hatalmat, mára a neokonzervatívok törzsének kezébe került, akik arról álmodoznak, hogy bibliai módon eltipornak minden ellenséget. A fő veszély abban rejlik, hogy figyelmen kívül hagyják a valóságot, amely annyira jellemző a mai amerikai és így az európai politikára is. Nincs veszélyesebb a külpolitikában, mint az emberek felosztása rossz és jó emberekre” – tette hozzá.

Lásd egyik itteni szóvivőjük, panoz 2013-as hozzászólását:

A következő évtizedekben kritikus fontosságú lesz a keleti terjeszkedése a NATO-nak.

Az elképzelés akkor is az volt, hogy a NATO-nak Oroszország határaiig kell terjeszkednie mindenütt idővel - aztán nyilván a kínaiig.
 
W

Wilson

Guest
Lehet, hogy pár évre befagy a konfliktus, és később újrakezdik. Attól is függ Putyin meddig marad és ki lesz utána. Szerintem fontos, hogy marad-e tengeri kijárata az ukránoknak, mert ha nem, akkor abba nem fognak beletörődni. Most úgy néz ki Odessza megmarad nekik, kérdés az oroszoknak mennyire kell.
Ebben egyetértek veled....
 
  • Tetszik
Reactions: Ember