[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 994
53 885
113
Putyin nem azért támadta meg Ukrajnát mert az Ukránok bántották az orosz kisebbséget az pont lesz...ta, azért támadta meg Ukrajnát, hogy egy oroszbarát vezetést rakjon a jelenlegi ukrán vezetés helyére és, hogy megteremtse a szárazföldi összeköttetést a 2014-ben annektált Krím és Oroszország között, 2014-ben ez az nem tette meg és emiatt, hagyta, hogy 8 évig vérezzenek a donbaszi szaki köztársaságok polgárai.És mielőtt azzal jönnél, hogy az Ukránok voltak azok akik vissza akarták foglalni a kiszakított területeket ,igen ez így volt ,de ezen nincs mit csodálkozni minden ország ezt tette volna a helyükben beleértve Oroszországot is.És csak szólok,hogy Oroszország volt aki megtámadta Ukrajnát így az Ukránok honvédő hàborút folytatnak, ahogy azt mi is megtettük pàrszor a történelmünk folyamàn.



A román parlament állva tapsol cucuka,ügyi vagy.:D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 867
113
A február 24.óta tartó orosz invázió terület foglalásaiba semmi értelme beleszámolni a Krímet és a szaki köztársaságok területét....


Ez nem a PZH2000 lövegének a sajátsága sem az orosz vadiúj 2SZ35 Koalicija sem a koreai K9 sem a legmodernebb kínai vagy amerikai önjáró lövegek ágyúinak az élettartama sem több ennél. Úgyhogy ez hír (ha igaz) nem több "mint vihar a biliben."


Ha te mondod biztos így van, mondjuk az orosz viszonyokat látva a Lomoszonov egyetemről el tudom képzelni, hogy miután kap egy ilyen tanulmányra egy visszautasíthatatlan felkérést az orosz kormányzattól el is készítené.
De bele kell számolni, mert a nagybecsű ukrán politikusok arról hadoválnak, hogy a 2014 előtti államhatár visszáállíása a cél.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 901
21 411
113
Nézz már rá légy szíves azokra az orosz hadműveleti térképekre az április közepén indult donbaszi offenzíva eredményeként egy szűk frontszakaszon sikerült a "félelmetes orosz haderőnek" kőkemény 40 km előrehaladni nagy véráldozatok árán miközben a hersoni fronton semmit sem haladt előre és Harkovnál is területeket vesztett.

Így szerintem kettőnk közzül lehet inkább neked kéne futni néhány kört ezügyben....

Erre az altalatok szajkozott dologra mar tobben is irtak, hogy a nemetek es a mi Monarchiank ugy vesztette el az elso vilaghaborut, hogy meg csak a sajat foldjen sem jart a frontvonal… rugoztok a metereken, kilometereken, de mintha ezeken vesztette el az ukran hadsereg szine s java. Nemde?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 901
21 411
113
Tízezrek halála összevethető szerintetek az orosz kultúra kiszorításával?

Aaaahhh igy mar teljesen ertem a gondolatmenetedet. Szoval 1933-ban az emlitett teren is csak kiszoritottak a kulturat… Vilagos, akkor a Kristallnacht es a tobbi dolog is csak a „kultura kiszoritasa“. Bravo! :D
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Ukrán “válasz” a kasztrálós videóra. Egy szerencsétlen a hátába állított karóval próbál elkúszni a fogvatartói elől:

Rövidke VDV videó

Orosz hőkamerás felderítők akció közben (videó még nincs)
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 609
8 797
113
Vagy csak okkal tart egy fegyverrendszerre a kiképzés évekig...
Talán ha a személyzet nem csak nagyjából ismeri, hanem kívülről tudja és "érzi" a vasat, akkor talán az meghálálja és nem robban le. Ha tudja, hogy pl. mi éget le egy generátort. Melyik fokozatban hogy kell kapcsolni a kuplungot. Ilyesmik. Tapasztalat és együttélés a vassal. Repülésben ugyan ez van. Repülsz valakivel és megmondod, hány óra van a benne abból, amit ahogy csinál. Itt meg ugyan ez hatványozottan igaz.
Párhetes kiképzésen átesett emberek a technikával erre képesek.
Ezzel is egyetértek. Viszont az egyéb fegyvereiknél, én azt vettem észre, hogy jók és precízek, de marha kényesek mindenre. Elég elolvasni a MATASZ-os G-36 tapasztalatokat, de nem az az egyetlen példa. Személyes tapasztalatom, csak vadászfegyverekkel van. Finom kidolgozásúak, szépek, baromi drágák, de rendkívül kényesek is. Például a Merkel puskák. A családban van, de igazából mindez annak köszönhető,hogy elképesztően odafigyelnek a cső belső takarítására, minden alkalommal miután használva volt, takarítva is lett. Azért nem rozsdásodik még. Egy tulai TOZ-nak, vagy az IZS-nek az ilyesmi meg sem kottyan. Mert az oroszok évtizedek óta krómozzák belül a vadászpuska csövét. Épp ezért azok valók igazán a magyar vadászok többségének. Mert a magyar vadászok többsége kb évente kétszer takarít fegyvert. Az egyik személyes ismerősöm például büszkén mesélte, hogy a 2 éve, a feleségétől karácsonyra kapott fegyverolajat, egy hete bontotta ki, és használta először. Az IZS vagy a TOZ az ilyet pont leszarja, de egy Merkel nem bocsátja meg . Ahogy azt sem, ha nincs minden alkalommal megtörölgetve kívül-belül, amennyiben a hidegről bevisszük meleg helyre és pára csapódik rá. Egy"belépő szintű",jó áálapotú használt Merkel az új TOZ-nak a 5-szörösébe kerül, az új IZS-nek meg kb a 4-szeresébe. Úgyhogy részben személyes tapasztalatom az, hogy a német fegyverek jók, kényelmesek, meg pontosak is. Viszont az típusú felhasználóbarátság ára, a vaskos, árcédulán túl az, hogy óriási gondozásigénye van. Ami még egy vadászfegyvernél elmegy, viszont egy háborúban használt eszköznél nem előny az extrém magas gondozásigény.
(off: magyar vadászok szokták mondani a duplacsövű "lapátcsövű" IZS vadászpuskákról: tavasszal, a társasvadászati szezon végén leszúrom az udvarba, az előagyán száradhat a csizma, augusztusban a vadkacsa szezon indulásakor kihúzom a földből, majd irány a csónak, a puskával beevezek a tó közepére, és lövök pár kacsát")
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Nevetünk, de számoljatok csak 30 napot, az több mint 3000 lövés. Ennyi lövésnél már csöbetét csere kell valószínűleg.
Emlékeztek talán , linkeltem cikket a Caesar ok iraki/szíriai bevetéséröl, ott is szarrá lettek löve a csövek. Nem vagyok tüzér és a téma szakértője, de azt gondolni hogy egy fegyverrel, főleg egy ilyen kifinomult, nagy kaliberü eszközzel végtelenül lehet lőni elhasználódás nélkül, na az erősen call of duty kategória.
Hallottál olyan fegyvercső ötvözetről, hogy króm-nikkel-vanádium+a többi? Merthogy pl. még a Szerbek is gyártanak olyan fegyvercsöveket amik ebből vannak, és majdnem kilőhetetlenek. Persze a fejlett nyugat, csak és kizárólag a technikai pontosság kedvéért olyant gyárt, ami pont fix 3000 lövésre elég, oszt megy a kukába. Bezzeg a primitív keletieknek van képe olyant gyártani, ami 10000 lövést is kibír. Nem is értem, hogy a D-20 és 30-asoknál miért nincs ilyen baj :rolleyes: .
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 142
113
Azon a hídon kívül van még egy gát ami közúti hídként is funkcionál és egy vasúti híd is. Nem csak az az egy híd van az oroszok kezén a Dnyepperen.
és ráadásul hola prisztany ból bármekkora hajó átküldhető bármivel megrakva és rendszeres hajósárat is vólt korábban a 2 város között. de akár a pallada úszódokkot is használatba vehetik
Piraeus-floating-dock-e1498204306293.jpg
de elvileg vóltak kompok
Ok, ok, de ha ezt nem irjak le a halado nyugaton a mainstreem mediaban, es nem mondja be nalunk az RTL klub, akor ezek mind mind nem is leteznek!
Kozben az 1 millios ukran MadMax hadsereg:
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Édes faxom mit vettunk meg!
Díszhadseregnek díszágyú...
A puskajuk meg elolvadt az afgan hegyekben.
Ehh...
A fejlett nyugati technologia ujabb ékes peldaja. Ez mar mindenhol mindenben visszakoszon, onjaro loveg vagy mosogep, gyartosor vagy auto...
Na ezek után mondanám fel a szerződést a németekkel, csak, hogy érezzék a törődést, főleg az EU-s pénzek visszatartása miatt (ami nem is annyira az ő bűnük, mint a gazdié).
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 951
30 826
113
Ezzel is egyetértek. Viszont az egyéb fegyvereiknél, én azt vettem észre, hogy jók és precízek, de marha kényesek mindenre. Elég elolvasni a MATASZ-os G-36 tapasztalatokat, de nem az az egyetlen példa. Személyes tapasztalatom, csak vadászfegyverekkel van. Finom kidolgozásúak, szépek, baromi drágák, de rendkívül kényesek is. Például a Merkel puskák. A családban van, de igazából mindez annak köszönhető,hogy elképesztően odafigyelnek a cső belső takarítására, minden alkalommal miután használva volt, takarítva is lett. Azért nem rozsdásodik még. Egy tulai TOZ-nak, vagy az IZS-nek az ilyesmi meg sem kottyan. Mert az oroszok évtizedek óta krómozzák belül a vadászpuska csövét. Épp ezért azok valók igazán a magyar vadászok többségének. Mert a magyar vadászok többsége kb évente kétszer takarít fegyvert. Az egyik személyes ismerősöm például büszkén mesélte, hogy a 2 éve, a feleségétől karácsonyra kapott fegyverolajat, egy hete bontotta ki, és használta először. Az IZS vagy a TOZ az ilyet pont leszarja, de egy Merkel nem bocsátja meg . Ahogy azt sem, ha nincs minden alkalommal megtörölgetve kívül-belül, amennyiben a hidegről bevisszük meleg helyre és pára csapódik rá. Egy"belépő szintű",jó áálapotú használt Merkel az új TOZ-nak a 5-szörösébe kerül, az új IZS-nek meg kb a 4-szeresébe. Úgyhogy részben személyes tapasztalatom az, hogy a német fegyverek jók, kényelmesek, meg pontosak is. Viszont az típusú felhasználóbarátság ára, a vaskos, árcédulán túl az, hogy óriási gondozásigénye van. Ami még egy vadászfegyvernél elmegy, viszont egy háborúban használt eszköznél nem előny az extrém magas gondozásigény.
(off: magyar vadászok szokták mondani a duplacsövű "lapátcsövű" IZS vadászpuskákról: tavasszal, a társasvadászati szezon végén leszúrom az udvarba, az előagyán száradhat a csizma, augusztusban a vadkacsa szezon indulásakor kihúzom a földből, majd irány a csónak, a puskával beevezek a tó közepére, és lövök pár kacsát")
Különben ez megint egy elterjedt-legenda.Nagyon is igényelte a ruszki is a gondozást,csak másképpen.Tocsogjon az olajban,és akkor minden jó.Viszont a nélkül,megeszi a rozsda.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 938
113
Szar helyzet igen, de vagy tönkreteszed , vagy pedig megpróbálod megőrizni. Érdekes ez az egész ukrán fegyverbiznisz , senki sem gondolta hogy ezeket a harceszközoket karban is kell tartani?
Tójjad csak a malacot olekszij jó van az úgy...
A fegyverek megfelelő kezelése,karbantartása szó szerint életbevágó.
Tudták hogy mit bír, elvileg kitanulták a kezelését, innentől kezdve nem értem hogy mi a faszt csodálkoznak.
Nincs olyan fegyver amit nem nyirsz ki helytelen használattal
Töltöttünk, lőttünk!
Töltöttünk, lőttünk!
Aztán már nem is töltöttünk, csak lőttünk!

Nem lehet hogy ezek a srácok a régi Szovjet technikánál azt szokták meg, hogy amíg van malac addig lehet neki csapatni?

Szép dolog megtanulni steril környezetben hogy mit lehet, meg gondolom másabb mikor lőnek rád, vagy a drónról látod hogy már csak egy pár kisebb korrekció és mindjárt a következő teliveri a célpontot (főleg egy fasza tüzérségi párbaj közben).

Ehhez lehet kell a rutin, gondolom NEM direkt baszták szét az ukránok sem a legpotensebb(nek tartott) technikát amit kaptak eddig a háború folyamán...
 
W

Wilson

Guest
De bele kell számolni, mert a nagybecsű ukrán politikusok arról hadoválnak, hogy a 2014 előtti államhatár visszáállíása a cél.
Persze hogy arról hadoválnak ,de ők is tökéletesen tisztában vannak azzal az egyszerű ténnyel, hogy ennek nincs realitása, csak emlékezz vissza pl az ukrán (tavaszi) béke tervezet Krímre vonatkozó részére.
A román parlament állva tapsol cucuka,ügyi vagy.:D
Az egy mondatos beszólásaidnál többre is képes vagy vagy ez a maximum?
Béléscső nincsen hozzá?
Ha igen, akkor ez a béléscső élettartama, vagy a teljes csőé?
Jó kérdés 2500 lövést (teljes töltés esetén) írnak a PZH2000 lövegének élettartamának/üzemidejének, hogy a német technológiai előírás mit tartalmaz akkor ha elérte a lőveg ezt a lövésszámot talán @ijasz megtudja mondani.....

Mindenesetre a löveg bajonetzáras ami megkönnyíti a lövegcserét...

Gun-Data-interrupted-pic.jpg
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 981
10 724
113
Nem is régen egyik versenyen hallottam anyázni a japán motor tulajt, hogy már megint beszarik a sosem elromló japán, a szemét olasz meg még mindig megy.

De én is a japán motorosok miatt hagytam abba a javítást. Akkora szemétdombokkal járnak, arra hivatkozva, hogy nem kell javítani, hogy az félelmetes.
De a kocsiban is csak hobbihasználatra valót tudnak, persze vannak a legendák, meg a hitkérdések.. de mutassa már meg valaki az utakon a 30 éve sosem elromló lexusokat, toyotakat. Már mind a szemétdombon van... lassan old timer golf 4, 28x visszatekerve, mai napig 240e kmes óraállással dömping van.
Ahogy a használtpiacon se találsz félmillió kmes japán személyautókat, mert addigra mind a szemétbe kerül. A német autó buzik szerint szarnak mondott 1.6cr caddyket, meg olaszoktól hozzák be félmillióról 198ra visszatekerve.. aztán itt még 1 céget, meg két tulajt kiszolgál.
Marokkóba meg a mai napig a 124es merci a távolsági taxi.

Japán tulajnál, amikor a karter alján csörögnek a dugattyú darabok, akkor szerinte nem lehet nagy baja, mert (a kedvenc indokom:) tegnap még jó volt.
Félgáz felett fullad, az még hibátlan neki.
És amikor már akkora határ szar, hogy igazából a méhbe kéne leadni, akkor nagynehezen elhozza javításra az akkor már leélt szemetet, akkor nem lehet belőle kihúzni, hogy mi a gond, mert szerinte hibátlan. Max szerinte biztos nagy baj, csak a francia gyártású ngk gyertya kehet a baj. Vagy a szemét magyar benzinek.

Bocs az offért... :D
Off..

Szerintem ez pont fordítva van.

A japán tud gyártani autót hosszútávra. Ma is tud.
A német is tudott, úgy a 2000-es évekig, csak aztán mammon lett a istenük és ugye az nem biznisz, hogy megveszi az ember az autót és 20 évig használja...bekerült a képbe a tervezett elavulás, természetesen ilyen minden autónál van, de a németek úgy is tervezik meg az adott alkatrészt, hogy x év után beszarjon... gyakran túlgondolt, kényes és felesleges dolgokkal teli vágva, ez jellemzi a mai német autókat. Arról nem is beszélve, hogy az egyik prémium gyártójuk típusai rendszeresen kigyulladnak. Hulladékok...

Francia nagyon kényelmes, de igazi hulladék, ahogy az olasz is. Kivéve az Alfát, az ottvan azért.

Aki megbízható autót akar, az eddig is japánt vett és ezután is azt fog.

Csak egy közismert példa: A sivatagban miért Toyota Land Cruisert meg Hiluxot használ mindenki ?
Miért nem Ford Rangert meg VW amarokot meg hasonló, játék/mű terepjárókat ?
Mert ezek hulladékok, nem bírják a tényleges terhelést.... ezek arra jók, hogy a buta szomszédnak lehessen villogni a városban, meg, hogy az amcsik, németek rejtett kisebbségi komplexusaiból származó megalomániáját kiszolgálják.


Ha feladat van és ha esetleg az ember élete is múlhat rajta, csak a Toyota jöhet szóba. Az autó.

On
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 609
8 797
113
Különben ez megint egy elterjedt-legenda.Nagyon is igényelte a ruszki is a gondozást,csak másképpen.Tocsogjon az olajban,és akkor minden jó.Viszont a nélkül,megeszi a rozsda.
Látom nem sikerült elolvasni :D A lényeg a következő: adott egy IZS , krómozott csővel. Pont nem kell olajban tocsogjon. Az a német, ami elkezd rohadni, ha nem kap olajat. Mert a Merkel csöve nem krómozott,ez tény. Mindkettő van a családban, mindegyikkel lőttem is. Az ismerős, aki a múlt héten kezdte meg a 2 éve kapott olaj használatát, TOZ puskával rendelkezik. A legtöbb vadásznál nem csak az ára miatt van IZS vagy TOZ sörétes, hanem azért is, mert bírja, ha "rugdossák" és nem takarítják. Egyébként van olcsóbb is az orosz vadászfegyvereknél, például a török Huglu, csak az egy megbízhatatlan fos. A vadászfegyverek nagy része egyébként elképesztően túlárazott.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 951
30 826
113
Jó kérdés 2500 lövést (teljes töltés esetén) írnak a PZH2000 lövegének élettartamának/
Ez nem a löveg,hanem a löveg cső élettartama-csőcsere.T72 lövegcsövének élettartama sabot lövés esetén 50 (ötven) lövés-és csőcsere.
Szóval nincs ebben semmi extra,egyszerűen kilőtt cső esete.Csócsere szükséges.De a mozgékony taktika miatt,alighanem a lánctalpé is.Meg alighanem a teljes hajtáslánc erősdve karbantartásra szorul.
Ezek a nehéz technikák bizony rettenetesen karbantartás igényesek.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Igazad van... de akkor megint csak kilyukadunk oda, hogy mi értelme is van ennek ??
Azt értem, hogy az Usa miért szórja a fegyvert és a pénzt Ukrajnába... szétakarja baszni Európát, ez a napnál is világosabb. Érdekeit szem előtt tartva, az ő szemszögükből, ez még érthető is.

Na de az Eu-s országok ???:D Környörgöm, a saját szenvedéseinket hosszabbítjuk meg a háború elhúzásával...ezzel az agyalágyult "küldök 8 tarackot és várom a csodát" manőverekkel.

Nyugat-európában ezért vezető (döntőrészt balos) politikusokat kéne agyonlőni, hazaárulás miatt, de minimum bevágni a börtönbe életfogytigra több millió uniós lakos életének megkárosítása és több tízezer ukrán katona/civil halálában való közvetett részvétel miatt. Zelenszkijt meg élve kéne megnyúzni...de az ukránoknak.
Gyarmat vagyunk, helytartókkal, ennyi. Akik megnyerték a 2.vh-t, valójában elvesztették azt, mert egy sátáni önpusztító erőt juttattak világhatalomra.
 
W

Wilson

Guest
Ez nem a löveg,hanem a löveg cső élettartama-csőcsere.T72 lövegcsövének élettartama sabot lövés esetén 50 (ötven) lövés-és csőcsere.
Szóval nincs ebben semmi extra,egyszerűen kilőtt cső esete.Csócsere szükséges.De a mozgékony taktika miatt,alighanem a lánctalpé is.Meg alighanem a teljes hajtáslánc erősdve karbantartásra szorul.
Ezek a nehéz technikák bizony rettenetesen karbantartás igényesek.
A PZH2000 gumibetétes lánctalpának a futásteljesítménye 4000 km...
 
  • Vicces
Reactions: fip7

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
A február 24.óta tartó orosz invázió terület foglalásaiba semmi értelme beleszámolni a Krímet és a szaki köztársaságok területét....


Ez nem a PZH2000 lövegének a sajátsága sem az orosz vadiúj 2SZ35 Koalicija sem a koreai K9 sem a legmodernebb kínai vagy amerikai önjáró lövegek ágyúinak az élettartama sem több ennél. Úgyhogy ez hír (ha igaz) nem több "mint vihar a biliben."


Ha te mondod biztos így van, mondjuk az orosz viszonyokat látva a Lomoszonov egyetemről el tudom képzelni, hogy miután kap egy ilyen tanulmányra egy visszautasíthatatlan felkérést az orosz kormányzattól el is készítené.
OKÉ. De ezt kérdeztem: "Miért szerinted mennyi? Vagy a szakadár államok területeiről már végleg lemondtak?"
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 867
113
Hallottál olyan fegyvercső ötvözetről, hogy króm-nikkel-vanádium+a többi? Merthogy pl. még a Szerbek is gyártanak olyan fegyvercsöveket amik ebből vannak, és majdnem kilőhetetlenek. Persze a fejlett nyugat, csak és kizárólag a technikai pontosság kedvéért olyant gyárt, ami pont fix 3000 lövésre elég, oszt megy a kukába. Bezzeg a primitív keletieknek van képe olyant gyártani, ami 10000 lövést is kibír. Nem is értem, hogy a D-20 és 30-asoknál miért nincs ilyen baj :rolleyes: .
Marhaságot beszélsz. A szerbek csak szeretnének olyan csöveket gyartani mint a németek. Ami eszi a csövet az a 40km+-os lőtáv és a hozzá való lőszer+töltet. Csoda nincs, lőtávot nagyobb energiával tudsz növelni amihez több lőpor kell (azonos csőhossz esetén)az meg eszi a csövet.
Látom nem sikerült elolvasni :D A lényeg a következő: adott egy IZS , krómozott csővel. Pont nem kell olajban tocsogjon. Az a német, ami elkezd rohadni, ha nem kap olajat. Mert a Merkel csöve nem krómozott,ez tény. Mindkettő van a családban, mindegyikkel lőttem is. Az ismerős, aki a múlt héten kezdte meg a 2 éve kapott olaj használatát, TOZ puskával rendelkezik. A legtöbb vadásznál nem csak az ára miatt van IZS vagy TOZ sörétes, hanem azért is, mert bírja, ha "rugdossák" és nem takarítják. Egyébként van olcsóbb is az orosz vadászfegyvereknél, például a török Huglu, csak az egy megbízhatatlan fos. A vadászfegyverek nagy része egyébként elképesztően túlárazott.
Azt tudod-e, hogy a krómozott cső kevésbé pontos, mert többek közt nem lehet a krómot semmilyen technológiával azonos vastagságban felvinni a csőbe?