[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
az ukranok jelenlegi sikeret nem szabad tulertekelni, de akkor is mutatja azt, hogy Putyin hadserege nem teljesen legyozhetetlen es a jelenlegi megszallo erok nem elegek ukrajna denacitlanitasahoz.

az ukranoknak moralisan biztos hogy ad tartast ez az ellentamadas, hogy van ertelme harcolni - persze lehet, hogy nincs, de ezt ki tudja meg mondani.

a herszoni nepszavazas az ugrott jelenleg legalabbis, mar ez is siker.

ugy tunik, hogy a donbasznak nevezett regio sincs meg teljesen, de allitolag ha meglenne a donbasz teljesen, mar azt sem fogadna el az orosz tarsadalom eredmenynek, szoval ezt igy nehez lesz sikernek eladni az oroszoknak. Fel ev haboru utan az egyszerunek tuno Donbasz megszerzesere gondolok,szoval ezt a definialt celjukat sem tudtak elerni az oroszok.

ez csak az elso hete az ellentamadasnak, kell ido hogy ki fejlodjon, sot az is kiderulhet hogy ujabb orosz csapatok visszalokik az ukran tamadast.

de a telegramos videokon az ukran katonak jol felszerelet magabiztos alakulatoknak tunnek, legalabbis motivaltnak tuntek.

de ukrajna akkor is romokban van, billio penzbe kerul majd ezt ujjaepiteni.

az orosz demografiat lehet, hogy ez az egy ket millio ukran megdobja, de az oroszok meg tolunk is jobban fogynak es meg annal is jobban iszlamizalodnak.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93

hirek :​

Russian Offensive Campaign Assessment, September 8

Sep 8, 2022 - Press ISW
ISW%20Logo%20no%20Background%20%282%29_0.png

Ukrainian successes on the Kharkiv City-Izyum line are creating fissures within the Russian information space and eroding confidence in Russian command to a degree not seen since a failed Russian river crossing in mid-May. Ukrainian military officials announced that Ukrainian forces advanced 50km deep into Russian defensive positions north of Izyum on September 8, but the Russian Ministry of Defense (MoD) notably did not issue any statement regarding Ukrainian advances in Kharkiv Oblast. Ukrainian successes and the Russian MoD’s silence prompted many Russian milbloggers to criticize and debate Russian failures to retain control over the city of Balakliya, approximately 44km northwest of Izyum. Some milbloggers claimed that Russian forces fully or partially withdrew from Balakliya in good order, while others complained that Ukrainian forces beat Russian forces out of the settlement. Others noted that Rosgvardia units operating in the area did not coordinate their defenses or have sufficient artillery capabilities to prevent Ukrainian counterattacks in the region. Milbloggers warned about an impending Ukrainian counteroffensive northwest of Izyum for days prior to Ukrainian advances, and some milbloggers noted that Russian command failed to prepare for “obvious and predictable” Ukrainian counteroffensives. Others noted that Ukrainian forces have “completely outplayed” the Russian military command in Balakliya, while others encouraged readers to wait to discuss Russian losses and withhold criticism until Russian forces stabilize the frontlines.


Az orosz támadó kampány értékelése, szeptember 8
2022. szeptember 8. – Nyomja meg az ISW-t


A Kharkiv City-Izyum vonalon elért ukrán sikerek repedéseket hoznak létre az orosz információs térben, és olyan mértékben rontják az orosz parancsnokságba vetett bizalmat, amilyenre a május közepén történt meghiúsult orosz folyóátkelő óta nem volt példa. Ukrán katonai tisztviselők bejelentették, hogy az ukrán erők szeptember 8-án 50 km-re előrenyomultak az orosz védelmi állásokba Izyumtól északra, de az orosz védelmi minisztérium (HM) nem adott ki semmilyen közleményt az ukrán előrenyomulásával kapcsolatban Harkiv megyében. Az ukrán sikerek és az orosz minisztérium hallgatása sok orosz milloggert arra késztetett, hogy bírálja és vitába szálljon az oroszok kudarcairól, hogy megtartsák az irányítást Balakliya város felett, körülbelül 44 km-re északnyugatra Izyumtól. Egyes milloggerek azt állították, hogy az orosz erők részben vagy teljesen rendben kivonultak Balaklijából, mások pedig arra panaszkodtak, hogy az ukrán erők kiverték az orosz erőket a településről. Mások megjegyezték, hogy a térségben működő Rosgvardia egységek nem hangolták össze védelmüket, és nem rendelkeznek elegendő tüzérségi képességgel ahhoz, hogy megakadályozzák az ukrán ellentámadásokat a térségben. A milbloggerek már napokkal az ukrán előretörés előtt figyelmeztettek egy közelgő ukrán ellentámadásra Izyumtól északnyugatra, néhány milblogger pedig megjegyezte, hogy az orosz parancsnokság nem tudott felkészülni a „nyilvánvaló és kiszámítható” ukrán ellentámadásokra. Mások megjegyezték, hogy az ukrán erők „teljesen felülmúlták” a balakliai orosz katonai parancsnokságot, míg mások arra biztatták az olvasókat, hogy várjanak az orosz veszteségek megvitatásával, és tartsák vissza a kritikát, amíg az orosz erők stabilizálják a frontvonalat.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 080
9 048
113
Nem, ez a valóság. Jelenleg oda jutottunk, hogy sem az orosz-fan-ok, sem az USA-fan-ok nem tudják megmagyarázni, hogy mit miért tesz a kedvenc birodalmuk. Az sem logikus, amit Oroszo. tesz (vagy nem tesz), és az sem, amit az USA csinál, hogy az Oroszországgal való konfliktus mellett még Kínánál is feszíti a húrt.
Annyit tudok mondani, ha a híreket olyan szinteken elemzitek, hogy jé nini itt jön egy tank, ott meg lőnek, meg itt robban valami, stb. akkor abból soha nem fog összeállni a nagy összekép.
Légyszives olvassátok végig a hozzászólásom normálisan, nem kevés energiát tettem bele, legalább gondoljátok végig az összefüggéséket, hátha valamit megmagyaráz.
Persze, hogy senki se tudja, mert 99.99% eséllyel itt senki se tudja az orosz vagy amcsi elnök belső körének terveit. Magyarán mindenki találgat. Ami önmagában nem gond, a fórumnak ez is a dolga. Egyébként egyetértek azzal amit írtál.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 122
113
Nem, ez a valóság. Jelenleg oda jutottunk, hogy sem az orosz-fan-ok, sem az USA-fan-ok nem tudják megmagyarázni, hogy mit miért tesz a kedvenc birodalmuk. Az sem logikus, amit Oroszo. tesz (vagy nem tesz), és az sem, amit az USA csinál, hogy az Oroszországgal való konfliktus mellett még Kínánál is feszíti a húrt.
Annyit tudok mondani, ha a híreket olyan szinteken elemzitek, hogy jé nini itt jön egy tank, ott meg lőnek, meg itt robban valami, stb. akkor abból soha nem fog összeállni a nagy összekép.
Légyszives olvassátok végig a hozzászólásom normálisan, nem kevés energiát tettem bele, legalább gondoljátok végig az összefüggéséket, hátha valamit megmagyaráz.
Múltkor irtam egy kommentet csak ki lett gyomlálva, abban irtam hasonlót, hogy mivel nem látunk bele a kártyákba azt sem tudjuk mi lesz a le osztás, hogy milyen titkos paktumok születnek/születtek/születhetnek meg..

Semmi nem garantálja, hogy nincs egy fektessük ki az EU-t mint az USA gazdasági riválisát közösen (oroszok és amerikaiak) úgy, hogy cserébe Oroszország megkapja a kívánt területeit, minimális mondvacsinált szankciók lesznek, de mivel egyoldalú az energiafüggőség nekik ebből nagy veszteség nem származik , az USA nyer hiszen kiüt egy potenciális vetélytársat,és felpörög a gazdasága (fegyverbiznisz) az orosz fenyegetésre hivatkozva eladja a cuccait a szövetségeseinek, az orosz nyer mert területet szerez, lenullázza az ukrán nackókat, a világpiacon felmegy a háború miatt az energiahordozók ára így azon ő is jól keres, ráadásul a legyengült EU gazdaság is erősíti az oroszok pozícióját a ráutaltság miatt.

Elsőre furán hangzik, de lehet benne logika, mivel mind a két félnek egy win-win helyzet, és a jelenlegi háborúval kapcsolatban is sok kérdést (pl a töketlenkedés NATO (igazából amerikai) és orosz részről is megmagyarázná,hiszen az idő nekik dolgozik, nekik érdekük hogy ez az egész elhúzódjon a fenti okok miatt, se az EU-nak sem az ukránoknak nem jó ez a jelenlegi helyzet.


Erre irtam, hogy ezt általában más kommentelnő "tollából" szokták olvasni nem tőlem :)
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 080
9 048
113
Múltkor irtam egy kommentet csak ki lett gyomlálva, abban irtam hasonlót, hogy mivel nem látunk bele a kártyákba azt sem tudjuk mi lesz a le osztás, hogy milyen titkos paktumok születnek/születtek/születhetnek meg..

Semmi nem garantálja, hogy nincs egy fektessük ki az EU-t mint az USA gazdasági riválisát közösen (oroszok és amerikaiak) úgy, hogy cserébe Oroszország megkapja a kívánt területeit, minimális mondvacsinált szankciók lesznek, de mivel egyoldalú az energiafüggőség nekik ebből nagy veszteség nem származik , az USA nyer hiszen kiüt egy potenciális vetélytársat,és felpörög a gazdasága (fegyverbiznisz) az orosz fenyegetésre hivatkozva eladja a cuccait a szövetségeseinek, az orosz nyer mert területet szerez, lenullázza az ukrán nackókat, a világpiacon felmegy a háború miatt az energiahordozók ára így azon ő is jól keres, ráadásul a legyengült EU gazdaság is erősíti az oroszok pozícióját a ráutaltság miatt.

Elsőre furán hangzik, de lehet benne logika, mivel mind a két félnek egy win-win helyzet, és a jelenlegi háborúval kapcsolatban is sok kérdést (pl a töketlenkedés NATO (igazából amerikai) és orosz részről is megmagyarázná,hiszen az idő nekik dolgozik, nekik érdekük hogy ez az egész elhúzódjon a fenti okok miatt, se az EU-nak sem az ukránoknak nem jó ez a jelenlegi helyzet.


Erre irtam, hogy ezt általában más kommentelnő "tollából" szokták olvasni nem tőlem :)
És az EU ezt nem veszi észre? Nem akarom elhinni, hogy mindenki ökör. Azért van egy -két nagypályás üzletember aki mindent bukhat. Ők se tesznek semmit?
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
519
2 391
93
az ukranok jelenlegi sikeret nem szabad tulertekelni, de akkor is mutatja azt, hogy Putyin hadserege nem teljesen legyozhetetlen es a jelenlegi megszallo erok nem elegek ukrajna denacitlanitasahoz.

az ukranoknak moralisan biztos hogy ad tartast ez az ellentamadas, hogy van ertelme harcolni - persze lehet, hogy nincs, de ezt ki tudja meg mondani.

a herszoni nepszavazas az ugrott jelenleg legalabbis, mar ez is siker.

ugy tunik, hogy a donbasznak nevezett regio sincs meg teljesen, de allitolag ha meglenne a donbasz teljesen, mar azt sem fogadna el az orosz tarsadalom eredmenynek, szoval ezt igy nehez lesz sikernek eladni az oroszoknak. Fel ev haboru utan az egyszerunek tuno Donbasz megszerzesere gondolok,szoval ezt a definialt celjukat sem tudtak elerni az oroszok.

ez csak az elso hete az ellentamadasnak, kell ido hogy ki fejlodjon, sot az is kiderulhet hogy ujabb orosz csapatok visszalokik az ukran tamadast.

de a telegramos videokon az ukran katonak jol felszerelet magabiztos alakulatoknak tunnek, legalabbis motivaltnak tuntek.

de ukrajna akkor is romokban van, billio penzbe kerul majd ezt ujjaepiteni.

az orosz demografiat lehet, hogy ez az egy ket millio ukran megdobja, de az oroszok meg tolunk is jobban fogynak es meg annal is jobban iszlamizalodnak.
Mégis minden ukri fan kollégád túlbecsüli, bár szerintem mire pontos infókat tudunk meg,mindenki csalódni fog .
A demográfiai téma is érdekes európai tapasztalataim (ahol jártam) Franciaország katasztrófa, nem akarok rasszista lenni meg semmi, de nagyon minimális fehéret láttam, Németország dettó csak ugye ott arab arcok, török minden féle népségeg, és ezt nem csak egy városba brutál.
Így szerintem mi se állunk sehogy, egész Európa szarban van ezen a téren vesztésre állunk erősen.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Az orosz erősítés milyen betűs? az ukránoknál vannak jellegzetességek (több féle jármű egységenként) vagy hasonló?
IMG-20220909-165255-195.jpg

De emellett láttam a "Z" és az "O" csoporthoz tartozó járműveket is

Az ukránoknál dandárjelvényt láttam eddig, azt se túl sokat. Ez például a 30. gépesített dandár harckocsija volt
IMG-20220814-112149-193.jpg
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 485
113
Valaki összefoglalná, hogy most akkor mi a helyzet az utóbbi napok ukrán offnzíváival?

Herszon és Harkov.

Sikeresek vagy nem?

Nekem inkább az jön le, hogy sikeresek, ami elég ciki az oroszoknak.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 485
113