[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 423
12 045
113
Nem kell semmit sem kiszámolni az USA felderítése attól kezdve, hogy az orosz rakéta hordozó repülőgépek felszálltak a becsapódásig tudják követni az orosz cirkáló rakéták útját, és az orosz rakéta hordozó repülőgépek de a hajók és a tengeralattjárók is orosz légtérből illetve orosz felségvizekről lövik ki a rakétáikat.

Jaja, persze. Hiszel még a mesékben. Azon a bizonyos hétfő egy egész országot, nem is akármekkorát, lefedő csapássorozatot a hiradóból tudtak meg a becsapódások pillanatában.. pedig a hajókat dedikáltan figyelik, ez biztos.
De hát, akkor mint kiderült: nincs meg a képessége az usa felderitésnek.. még úgysem, ha figyelik kiemelten. Nem hogy véletlen szerűen. Túl sok scifit nézel Wilson.

Már értme
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 028
113
W

Wilson

Guest
Jaja, persze. Hiszel még a mesékben. Azon a bizonyos hétfő egy egész országot, nem is akármekkorát, lefedő csapássorozatot a hiradóból tudtak meg a becsapódások pillanatában.. pedig a hajókat dedikáltan figyelik, ez biztos.
De hát, akkor mint kiderült: nincs meg a képessége az usa felderitésnek.. még úgysem, ha figyelik kiemelten. Nem hogy véletlen szerűen. Túl sok scifit nézel Wilson.

Már értme
A "tudásod ismét lenyűgözött" mindenkit , csak így tovább, tudod lehet, hogy a helyi kocsma közönségét el tudod kápráztatni az ilyen minden alapot nélkülöző légből kapott kijelentéseiddel, de én már csak egy jót mosolygok rajtuk...

Az orosz rakéta hordozó repülőgép indított egy S300ast egy traktorral Ukrajnában.... számold már ki hogy az az anyám is indította orosz légtérben az milyen messze van innen? Ezt vesd össze az S300 max 60kmes hatotavjaval.... na kijott a matek amit számolni kell??
Te nagyon kevered a szezont a fazonnal én arról beszéltem,hogy az USA real time felderítése nyomon tudja követni az orosz rakétákat Ukrajna felett, nem beszéltem az S-300-l és pláne nem repülőgépről indított S-300-as rakétáról ami mellesleg megjegyzem egy oltári nagy hülyeség...


Más...

Andrzej Duda lengyel elnök telefonbeszélgetést folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Joe Biden amerikai kollégával az ukrajnai határ közelében történt robbanások kapcsán, amelyeket orosz rakéták lezuhanása okozhatott...

b8ddebc-fc0720a-duda-afp-getty.jpg

ANDRJ DUDA, PHOTO AFP/GETTY IMAGES


Ezt jelenti az "európai igazság".

Ahogy Stoltenberg a beszélgetést követően a Twitteren elmondta, a NATO figyelemmel kíséri a helyzetet, és a Szövetség tagjai szoros konzultációkat folytatnak. "Fontos, hogy minden tényt megállapítsanak" - hangsúlyozta.

A beszélgetést követően a lengyel elnöki hivatal megjegyezte, hogy Varsó ellenőrzi a NATO-szerződés 4. cikkelye alkalmazásának érvényességét.

Beszámoltak Duda Bidennel folytatott beszélgetéséről is, de erről egyelőre nincsenek részletek a nyilvánosság előtt.

Később a lengyel elnöki hivatal bejelentette, hogy szerdán 12 órára összehívja a Nemzetbiztonsági Tanács ülését.

Mint ismeretes, kedd délután Oroszország hatalmas rakétatámadást intézett Ukrajna területe ellen, rakéták estek le a lengyel határ közelében. Ezt követően Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sürgősen összehívta a Minisztertanács Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottságát .

Korábban az AP hírügynökség közölte: az amerikai hírszerzés megerősíti , hogy kedden orosz rakéták lépték át a lengyel légteret, és két ember meghalt. De a Pentagon hivatalosan nem erősítette meg ezt a verziót.

Az orosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy "semmi köze" ahhoz, hogy rakéták állítólag Lengyelország területére zuhantak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Karâcsony szerint a generátort súlyra mèrik? :)
Ami generator meretre 1 tonnas az azert nem olyan nagy, csak jol hangzik. Persze aki hallja azt gondolja hú de nagy, kettő biztos eleg egesz Kinevnek, holott ket harom lepcsohazra eleg csak. A teljesitmenye a lenyeg, de a főpolgarmester meg a teljesitmeny...
Mondjuk van az ukranoknak sajat ceguk ilyesmire,teljesitmenyre kb errol van szó, eleg lett volna befizetni egyre, nem atszallitani fel Europan Pesttol Kijevig.

Amugy milyen raketak estek be a lengyelekhez?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 974
113
Ami generator meretre 1 tonnas az azert nem olyan nagy, csak jol hangzik. Persze aki hallja azt gondolja hú de nagy, kettő biztos eleg egesz Kinevnek, holott ket harom lepcsohazra eleg csak. A teljesitmenye a lenyeg, de a főpolgarmester meg a teljesitmeny...
Mondjuk van az ukranoknak sajat ceguk ilyesmire,teljesitmenyre kb errol van szó, eleg lett volna befizetni egyre, nem atszallitani fel Europan Pesttol Kijevig.

Amugy milyen raketak estek be a lengyelekhez?
@Wilson ezek szerin ilyennel működik, hogy napi 26 órát kommentel? A márka stimmel
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 819
113
Te nagyon kevered a szezont a fazonnal én arról beszéltem,hogy az USA real time felderítése nyomon tudja követni az orosz rakétákat Ukrajna felett,

Aha azért lövik le az összeset... gondolom te az is valóságnak hitted, amikor az amcsi akciófilmben real time nézik a központban, ahogy a kommandósok likvidálják a terroristokat, mindezt műholdról, hőkamerán, ami belát a házakba is. Mindezt 1992-ben. Vagy a műholdfotón rázoomolva az arcok is felismerhetők.

A valóság meg szerintem az, hogy az orosz légierő valóban nem nagyon repked Ukrajna felett, főleg ott, ahová belát már a NATO AWACS stb. De a cirkálórakéták végig repkedtek, és bár a brit tudósok szerint a nagy részük leesik magától, meg kifogytak már a mosógépekből kibányászott chipekből is, most is repült egy pár ide-oda, és nem lőtte őket halomra a légvédelem. Pedig a real time amcsi infó alapján csak ki kell állnia Szerhijnek a Stingerrel a ház elé... (jó tudom egy Szerhij már ász is lett, mert öt Kalibrot lőtt le MANPADS-szel, bár a vadászpuskával Szu-34-est lelövő nyugger és Kijev Szelleme után ez már aligha meglepő).

Szóval én kétlem, hogy real time-ban tudják követni minden cirkálórakétát egész Ukrajna felett az amcsik. Gondolom akkor már az iráni drónokat is. Ha így van, azért elég siralmas az ellenük való védekezés hatékonysága (tudom ukrán jelentések szerint 80-90%). Ehhez olyan műhold alapú radar kellene, ami 24/7-ben le tud követni mindent a teljes területen.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
598
7 213
93
Én megnyugodtam!


Az észtek megvédik a NATO területének minden négyzetcentiméterét.

A lényeg: olvastam jó néhány hivatalos és civil kommentet baltiaktól, lengyelektől, és nem tévedtem: ezek a latorállamok jelenleg a legveszélyesebbek európa békéjére, szuverenitására és a stabilitására. Barát ide, szövetséges oda, én azt tartanám csak tartós és jó megoldásnak, ha a balti államok az Orosz Föderáció részévé válnak, Lengyelország pedig megszűnik jelen formájában, jelen határai között, mielőtt kirobbant még egy VH-t (Németektől 7000milliárd eur követelése, soha nem látott fegyverkezés, európa elátulása és kiszolgáltatása az USA-nak stb).
Végleg ki kell verni a fejükből ezt a nagyhatalmi vágyakozást, és ezt a teljesen beteg lelkivilágot, hogy az aktuális szuperhatalom seggéből kilógva kóstolgatják a németeket és az oroszokat.
Verik a mellüket Moszkva elfoglalására és felgyújtására, de az azt követő 300 év következményei miatt mindenki értse meg az ő kis történelmi tapasztalatokból fakadó orosz ellenességüket (ami t.képpen az elmúlt 9 hónapban konkrét nácizmussá vedlett)


Ahhoz a 39. szeptember 1-hez az is hozzátartozik, hogy Pilsudskiék már 1933-ban meg akarták támadni Németországot.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113

Részmeről komentár nélkül...
Amugy nyugi, Barcs... Meg ugye a háború elejen a hohol Tu 141 Zagrabi bemutatoja pl...
Megesik, hatarrendi eset az atloves, kerdes mi az ukran-lengyel (Eu) megegyezes ilyenről.

Amugy meg:
Na mi van a hires szipiszupi Nato legvedelemmel? Hol volt? Ket 40 eves szovjet raketa bekopogott egy olyan orszagba amelyik kicsit komolyabban résztvevő a konfliktusban mint mi.
Mert azert mi bealudtuk azt a Tu 141-et az ok, de a szupersztar lengyelek 2 bazi nagy raketat?

Amugy mi lesz a narrativa? Mert eddig az volt hogy az oroszok kifogytak a raketakbol. Meg S 300 lerakkal bombaznak foldi celokat jobb hijan.
Meg ilyen marhasagok.
Szoval erre az ukran professzionalista S 300 hasznalatra akkor rahuzzak hogy orosz, vagy vegre beismerik hogy a hoholok lőnek mindenfele minfelevel?
Csak azt meg nem lehet.
Lesz 5-os cikkely?
Ha ukran akkor nem, ha orosz meg azert nem? :D
A nagypofaju lengyelekhez kicsit bekoszontott a háború, ket lengyel latta karat. Barmelyik lengyel allampolgar lehetett volna.
De csak folytassák, ha ez kell nekik abba ne hagyjak a gyulolkodest es haboruskodast.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113

Az oroszokon kívül amúgy gyárt valaki a világon SZ-300-as rakétákat?
Az 5v55 széria a legrégebbi rakétái ennek a rendszernek. Még az is lehet, hogy valamelyik kukázott szlovák Sz300 lőtte fel.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113

Az oroszokon kívül amúgy gyárt valaki a világon SZ-300-as rakétákat?
Az 5V55 rakétákat a szovjet időszakban három helyen helyen, a leningrádi Szevernij, a moszkvai Avangard és bizony a kijevi Zsuljanij üzemekben gyártották. Szóval simán lehet, hogy egy, egykoron az Ukrán SzSzK-ban gyártott példány repült át lengyel területre. De igazából teljesen mindegy, mivel számos olyan videó került már elő ukrán oldalról, ahol az Sz-300-ak működés közben meghibásodtak (főképp Nyikolajev térségében szokásuk ez kifejezetten). Az ukrán légvédelem gyakorlatilag a nyugati eszközök beérkezése előtt a szovjet örökségből élt, amit még ha optimálisan is tárolnak el, az a 30 év meglátszik rajtuk. Ismerve azt, hogy Ukrajnában minden mennyire szeret szétrohadni, azt hiszem több kérdés nem is kell. De majd nyugger kolléga vélhetően estére érkezik majd egy dedikált lublini anyaggal
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Az 5V55 rakétákat a szovjet időszakban három helyen helyen, a leningrádi Szevernij, a moszkvai Avangard és bizony a kijevi Zsuljanij üzemekben gyártották. Szóval simán lehet, hogy egy, egykoron az Ukrán SzSzK-ban gyártott példány repült át lengyel területre. De igazából teljesen mindegy, mivel számos olyan videó került már elő ukrán oldalról, ahol az Sz-300-ak működés közben meghibásodtak (főképp Nyikolajev térségében szokásuk ez kifejezetten). Az ukrán légvédelem gyakorlatilag a nyugati eszközök beérkezése előtt a szovjet örökségből élt, amit még ha optimálisan is tárolnak el, az a 30 év meglátszik rajtuk. Ismerve azt, hogy Ukrajnában minden mennyire szeret szétrohadni, azt hiszem több kérdés nem is kell. De majd nyugger kolléga vélhetően estére érkezik majd egy dedikált lublini anyaggal
Azért is kérdeztem, mert ez a szöveg, hogy "orosz gyártmányú" olyan nesze semmi, fogd meg jól, merthogy másmilyen gyártmányú nem is nagyon lehetett. Eszerint még lehetett ukrán is (illetve eszerint szovjet-ukrán és szovjet-orosz) :)
Persze jó eséllyel az, hogy 30+ éve melyik szovjet tagállamban gyártották, az semmilyen szempontból nem határozza meg, hogy most ki használta.
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 770
7 004
113
Vajon honnan szopja ez a jóember, hogy egy Kh-101 13 millió USD??
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Mit vársz wilsontól meg a higginsztől? Logikát? Felejtsd el.

Közben a hugyos jóskát is felkeltették:

gyerekek, ez az egész nato egy jó nagy bohócbrigád úgy ahogy van. Egy rossz szar vicc.
Na meg jó hogy nem egy eltevedt Topol volt. Mire felkeltik azt a felkegyelmut es megtalalja a fogsorat lezajlik az atomhaboru.

Pápa választáson nagyobb a fust mint mikor ez az S 300 becsapodott a polakokhoz.

Ejszaka meg a Geranok zummogtek, megint legiriado van Ukrajnaban.
Nem hagyjak aludni Zelenszkijt...
A kép parades:

A Russian cruise missile (Kh-101/Kh-55) was shot down by Ukrainian Air Defense systems over #Kyiv today.

De oroszok a hülyék, miért nem ment a cirkálórakétákkal ugyan annyi h-31P/H-58 lokátorromboló rakéta. levegőben kelletett volna lenni megannyi vadásznak SEAD/DEAD missiont repülő gépeknek.

Biztos hogy az amit irnak?
Lehet lérak onmegsemmisites is. Az elobb olvastam hogy xarok mar az ukran S 300-ak, meg Gorbi csinalta oket, sok a muszaki problema.
Dicsak:
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
❗️Lengyel média arról számolt be, hogy a mai napon Ukrajna energetikai infrastruktúrájára kilőtt rakéták közül kettő a lengyel lublini vajdasághoz tartozó Hrubieszow város közelében zuhant le, amely Ukrajna határán van. Valószínűleg az ukrán légvédelem lőtte le őket. Lengyelország a NATO tagja. A szövetség reakciója kiszámíthatatlan lehet. 2 lengyel állítólag meghalt. Megvan a lengyel casus belli?
"Valószínűleg az ukrán légvédelem lőtte le őket."

Úgy kell Ukrajnának, viselje a következményeket. Minek nyúl bele, amit neki szántak!
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 454
18 670
113
Mondtam: nem kell lebecsülni a baltiakat.
Ha ők is, akkor mennek a skandinávok is, ha a skandik, akkor Britannia is. A lengyelek meg ígyis-úgyis.
Remélem te is mész. Rád férne már, hogy lásd, milyen az amikor közelről érzed ezt a "játékot" és nem csak nagyvonalúan írogatsz róla... Lehet, hogy változni fog a véleményed...