Kérdés persze milyen eszközök meg támogatás van benne a csomagban, amiről kegyesen hallgatnakHát izé, nem tudom, mi van ebben az árban de valami 83 millióra jön ki a gépenkénti ár. Ez kb. F-35 szint.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Kérdés persze milyen eszközök meg támogatás van benne a csomagban, amiről kegyesen hallgatnakHát izé, nem tudom, mi van ebben az árban de valami 83 millióra jön ki a gépenkénti ár. Ez kb. F-35 szint.
Vagy csak némi plusz fegyverzettel a Gripenekhez.Jobban jártunk volna egy potensebb géppel minta Skyfox...
Stop. A franciáknak vannak Pilatus PC-21 turboprop repülőgépeik típikusan vadászgyakorlásra.. 26 darab...A francik kényszerből választották, mert az említett jet gépeik már kikoptak az pedig nem fordulhat elő, hogy olyan olasz, cseh vagy britt képet rendszeresítsenek amiben nincs részesedésük. Mivel az nem lehet, hogy a D'Assaultot gyengítsék odahaza. A brazilokkal pedig amúgy is üzletelnek.
Ebben igazad van.Sem az M346, sem a KAI gépe nem lett volna értelmes választás, mikor ott a viszonylag olcsón üzemeltethető Griff. Ráadásul újabb szupport probléma, újabb típus, hozzá beruházás.. (Ezeknek is kell lékondi hangár).. Szóval elég lett volna négy-hat L-39NG és minden más ha már repülőgép akkor a Griffre. (fegyverzet, repülési idő, támogatás). A több Griffhez is hozzá kell számolni, földi beruházásokat, (lefedés, hangár) de azokhoz legalább van már üzermeltetési és javítási tapasztalat. ÚJ repcsi meg majd 2030-35 közöttre. Addig kijön mi is lesz az europai repülőgépekkel, és hogyan változik a dron hadviselés..
Igen, ami svájci! Svájc meg részben frankofon.Stop. A franciáknak vannak Pilatus PC-21 turboprop repülőgépeik típikusan vadászgyakorlásra.. 26 darab...
Nyilván ez is így van...Ez újabb blama a L-39-nek. Nem elég olcsónak lenni, de jónak is kellene lenni.
Valszeg a fokozódó "nemzetközi helyzet" miatt szempont lett hogy harci repülőként is alkalmazható legyen. Az FA verzió fényévekkel többet nyújt ebben mint a Skyfox a kétszer akkora terhelhetősége és radarja miatt.
Irigylem tőlük ezt gépet...
Szóval azt mondod az osztrákok a szubszonikus olasz géppel váltják a Typhoont?!?Nyilván ez is így van...
Az osztrákok igazán nem voltak sosem reális célpont. Sógorék elsősorban nem csak a Saab 105-ösök cseréjét akarták letudni az M346-tal, hanem le akarták adni a EF2000-eket is. De már vagy 2 éve. Amikor meg kiderült, hogy mennyibe lenne nekik most egy új multirole típus rendszeresítése, akkor először is hanyatt verték magukat, majd meg egyszer, meg harmadszor is mert annyi a magyar igazság.
Aztán szépen megvették az M346-ot.
Ki tudod számolni az ujjaidon, hogy mi lehet a tervük, vagy leveszed a zoknit is?
Még mindig irigykedsz?
Imádom a wikioptimizmust.
FA-50-hez meg egy kis adalék...
(Nézd a dátumot is!)
Alapvetően sem az FA-50-nek sem az M346FA-nak sincsen semmi értelme harcászati környezetben. De legalább piszok drágák.
Ezen variánsokat csak azért találták ki, hogy az osztrákokhoz hasonló balekokat berántsák.
Felteszem a 30 forintos kérdést:
Ha a lengyelek megvették az Mastert kiképző gépnek, akkor vajon miért mentek rá a koreai kamura az FA-50-nel?
Logikusan csak további Mastereket kellett volna rendelni, nem? Csak az FA verzióból. Még sem ezt tették.
Az a lóvé akkor lenne csak megérős, ha lenne a csomagban minden Master mellett egy Gripen is...Kérdés persze milyen eszközök meg támogatás van benne a csomagban, amiről kegyesen hallgatnak
Nem váltják! Hiszen ne nézzük hülyének az osztrák légierő szakembereit. Ők is tisztában vannak a képességeivel.Szóval azt mondod az osztrákok a szubszonikus olasz géppel váltják a Typhoont?!?
Ez elég nagy faszságnak tűnik, mert ezzel egy utasszállítót sem lesz könnyű utolérni szóval "légi rendőrködsére" sem jó.
Akkor már inkább a F/A-50 ha csak légi rendőrködésre keresnek gépet: az legalább szuperszonikus.
. Nálunk a 3 multirole századra kellett, hogy elkészüljön felépített rendszer.
Most a 3-mal, a multirole-lal, vagy a századdal szeretnél vitatkozni?Ez a három multirole század most is itt van velünk a szobában?
Most a 3-mal, a multirole-lal, vagy a századdal szeretnél vitatkozni?
Melyik nem világos?
Csak mert a leköszönt légierős parancsnok (szemlélő) Kilián Nándor saját szájából hallottuk egy előadásban, hogy 3 századdal számoltak a Zrínyi tervezésénél.
Jelzem, azon fórumtársak, akik jólértesültnek szeretnék feltüntetni magukat (és még smile-zták is a viccesnek szánt kommentedet) rendszeresen szivárogtatják a nagyobb flotta jelenlegi terveit is.
Hááát tudod ez már csak így megy hosszútávú haderőfejlesztési tervek esetén...Jelzem, hogy elég régóta mondogatnak, meg tervezgetnek mindent, ami aztán rendre nem igazán realizálódik, szemben, a komolynak szánt, de nevetséges kommenteddel.
Tényleg nagyon szép tervek vannak, csak a megvalósítás terén behúzták a kéziféket 2022 óta.Most a 3-mal, a multirole-lal, vagy a századdal szeretnél vitatkozni?
Melyik nem világos?
Csak mert a leköszönt légierős parancsnok (szemlélő) Kilián Nándor saját szájából hallottuk egy előadásban, hogy 3 századdal számoltak a Zrínyi tervezésénél.
Jelzem, azon fórumtársak, akik jólértesültnek szeretnék feltüntetni magukat (és még smile-zták is a viccesnek szánt kommentedet) rendszeresen szivárogtatják a nagyobb flotta jelenlegi terveit is.
Hááát tudod ez már csak így megy hosszútávú haderőfejlesztési tervek esetén...
De azt továbbra sem értem, hogy mi a problémád.
Ha elkészítenek egy 10-12 éves haderőfejlesztési tervet, aminek lépcsőzetes megvalósítása van, ráadásul a célok (ebben az esetben) továbbra sem változtak, akkor miért furcsállod, hogy a megvalósítás egyik első lépcsője az, hogy sugárhajtású kiképző gépeket szereznek be. Ugyebár a megfelelő mennyiségű kiképzett pilót ameg nem árt, ha már elérhető a gépek érkezésére, hogy legyen kit kiküldeni a svédekhez.
Még a Z2026 nyilvánossá vált céljaiban szerepelt a dedikált kiképző gép beszerzése. (az eredeti pdf-et már törölték, de biztos megvan még itt valakinek)
Továbbra is érdekel, hogy mit érzel nevetségesnek a kommentemben. Én példákkal támasztottam alá, hogy az osztrák esetben 1 vadász század mellé pakoltak egy kiképző századot (és ezt továbbra is tervezik fenntartani a friss beszerzéssel), míg a cseheknél 2 századra (1 ALCA + 1Gripen) van 1 kiképző század.
Akkor miért érzed nevetségesnek azt a feltevést, hogy a Z2026 eredetileg tervezet 3 századja mellé 1 kiképző századot "vizionáltam".
Értem én, hogy megy itt a folyamatos humorizálás, meg a jópofizás de ez erősen kontraproduktív jópár ember esetében.
Már tegnap sejtettem, hogy vmit nem értesz a matekból, de ma már tudom.Tényleg nagyon szép tervek vannak, csak a megvalósítás terén behúzták a kéziféket 2022 óta.
Az idei 1800 milliárdos HM kerebők + 900 milliárdos védelmi keretből 1,364 mrd-ot költöttek el november végéig. Évvégéig talán meg lesz 1500 mrd. Ez így egy brutális elvonás!
Mit ne vegyek készpénznek?Tényleg nagyon szép tervek vannak, csak a megvalósítás terén behúzták a kéziféket 2022 óta.
Az idei 1800 milliárdos HM kerebők + 900 milliárdos védelmi keretből 1,364 mrd-ot költöttek el november végéig. Évvégéig talán meg lesz 1500 mrd. Ez így egy brutális elvonás!
Amit csak lehetett halasztottak: ha már ebben a topikban vagyunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy L-39NG-ből sem jött egy sem. Állítólag más sem úgy jön mint kéne, csúszik, de ezeket tényszerűen nem tudhatom...
Böröndi úgy mantrázza a mélységi csapásmérést (rakétatüzérséget) mintha "nem lenne holnap" lassan 2 éve, aztán az sincs megvéve, megrendelve.
Nagyon ne vedd készpénznek ez a háromszázados vadászlégierőt.
Ha nagyon elengedem a fantáziám akkor +8 Gripent még el tudok képzelni és akkor lesz 2x12 együlésesünk vagyis szűk két század.
Ami most prioritásnak tűnik az nagy hatótávolságú földi légvédelem beszerzése a "mélységi csapásmérés" mellett. Bobo meg Böröndi ezekről szokott beszélni, pletykák is inkább ezekről szólnak, bár a pénz még nem látszik ehhez sem a jövő évi büdzsében. További vadászgépek vásárlása jövő ködébe vész...
Ha nem lett volna másik megrendelő ország, akkor lett volna pénz átvenni, hidd el nekem!Nem értem, hogy ez most sértettség-e, vagy a megnemértettség keserűsége, de talán mindegy is.
A két + század összesen négy gépre olvadt.
Közben fluktuáció az van, fegyver nem nagyon, műszakikban sincs túltengés.
De rendeltek 8+4 L-39-et, amikből az elsőket nem volt pénz idén átvenni.
Juhú!
Linkeld be neki!Már tegnap sejtettem, hogy vmit nem értesz a matekból, de ma már tudom.![]()
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..