[HUN] Airbus Helicopters H145M HForce

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
764
1 898
93
Hogy mikor?????????
Ilyen rendkívül könnyen ellenőrizhető adatokkal miért kell ilyen nagyvonalúan dobálózni?
Laid down27 June 1940
Launched27 August 1942
Commissioned22 February 1943
Midway után a Montana osztályt mondták vissza, részben pont azért, mert az Iowa osztály (gyorsjáratú csatahajók) alkalmasabb volt a hordozók kíséretének.
 
  • Tetszik
Reactions: BJani

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 821
113
Ez eddig thank you captain obvious...
A valóság meg az, hogy harci zóna közelébe nem megy heli MAWS és DIRCM nélkül....
Nem szervezett koncencionális haderő ellen.
COIN-ban.
Vágod? A mezítlábasok ellen...
A valóság az, hogy az ilyen laboratóriumi tenyészhaderőknek van annyi eszük, hogy rendes hadseregekkel nem hajlandóak összeakaszkodni, mert akkor ott ha esély van egy bika szovjet jellegű csapatlégvédelemre, akkor az a MAWS-os és DIRCM-os helkoptereket is radírozza, úgy hogy borítékolhatóan minden harmadik-negyedik bemenetelből perec lesz... Ezért használják COIN-ra, ami kb olyan szintű dolog erőviszonyokat tekintve, mintha a saját öreganyjuk karját csavargatnák a nyugdíjáért...
Aki meg nem olyan gazdag, hogy egyenesen Kansas-ből hozatja a fél napja palackozott kétgallonos kiszerelésű szamóca ízesítésű tehéntejet Shindand-tól 12 mérföldre keletre... nos az a győzelem reményében be fogja dobni a nagy közös entrópiába a DIRCM, MAWS, meg ilyenek nélküli helikopterét, mert különben fizikálisan odajön az ellenség és megerőszakolja a juhait, az asszonyait meg rabszolgasorba kényszeríti...
3. Senkit nem érdekel, hogy ha egy megyében csak 1 db zl. lépétkű erő, akkor ott és annak van MANPAD-ja. Emiatt a ez a része kommentnek úgy bugyuta, ahogy van. Senkit nem érdekel, hogy csak x ha a fenyegetés területe, ha oda kell menni pont. Akkor ott lesz a MANPAD.
Te meg jössz olyan hülyeséggel, hogy egy területvédemi MAMPAD alkalmazás = 2000 rakéta
Itt kimaradhatott egy mondat, mert nincs logikai kapcsolat jelenleg az első mondatod meg a második között. (meg éppenséggel a harmadikkal se, de hát b@szni rá...)
Egyébként csak egy példát hoztam rá, hogy hogyan lehetne igazad... egy ilyen manpad erdőbe berepülni tényleg minden próbálkozásra garantált perec lenne...
Aztán ezt Allesmor is lerajzolta meg kiszínezte neked, hogy rájöjjél, de kb. annyi a rögvalóság továbbra is, hogy ha nincs ilyen manpad erdőd, akkor meg tíz próbálkozásból kilencszer a közeledbe megy még egy mezitlábas Mi-24 -es is és nem fogod tudni leverni az égről. Ha szerencséje van, akkor még sikerül pofán is vernie, majd mutat egy középső ujjat és sértetlenül hazarepül...
Az a heli párszáz méter magasan ha repült. A MANPAD számára az lófing. A 50+ éves Strela-2M szemüvegén keresztül nézve is.
Okés, akkor előlről :
a #2479-ben olyat írt a kezed, hogy: „Ezt történik egy 30 éves Igla ellen is MAWS és DRICM nélkül fűnyíró üzemmódban is.”
aztán a #2489-ben a „mivan, mivan, miva' ” stílusú hozzászólásodban, amit nekem címeztél, már ez állt:
„Vagy mutassam meg a lelőtt török AH-1-ről is a videót?”
Erre írtam, hogy ott magasra kellett kullognia a rakétának, mert hogy az nem fűnyíró üzemmód.
Azzal én is tisztában vagyok, hogy egy ilyen rakéta fel bír csavarni röhögve jóval magasabbra is... Ne alázd már meg magad a szememben még jobban, azzal, hogy feltételezed, hogy ilyen alap dolgokkal nem vagyok tisztában.
Senki nem mondta, hogy az. De te azzal, vagy anélkül mennél ki a csatatérre?
mondjuk a magam részéről H145-tel még MAWS-al se szívesen, mert az első kóbor nyomjelző bedurrantja a talpam alatt a tartályokban a gőzt.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 108
45 399
113
Sorold fel pld az Afganisztánban kudarcot vallott nyugati eszközöket, thx,
Nagyjából az összes, mivel nem igazán sikerült a technológiai kultúrát meghonosítani. Irak esetében az F-16-asok addig fognak menni, amíg alap karbantartásokkal kihúzzák. Természetesen a bent töltött 10 év alatt (2011-ben vették őket) nem sikerült rendes nagyjavító bázist kiépíteni. Pedig 34db-bal rendelkeznek még a 36-ból.
Az afgánok esetében meg ugyebár a Blackhawkok (és a többi nyugati típus) körüli problémák miatt jöttek rá az amerikaiak, hogy kár beléjük a UH-60.
Miközben a Mi-17-tel meg elég frankón elvoltak...
 
M

molnibalage

Guest
Itt kimaradhatott egy mondat, mert nincs logikai kapcsolat jelenleg az első mondatod meg a második között. (meg éppenséggel a harmadikkal se, de hát b@szni rá...)
Nem, csak nem érted. De jöttél olyan hülyeséggel, hogy egy megyényi terület lefedéséhez hány MANPAD kell.
Semennyi. Mert nem az a cél. A saját harcoló erődet véded vele, semmi mást.
Tehát lényegtelen az a hektár érték, amit írtál és az egész hülyeségspirál, ami abból jön.
ztán ezt Allesmor is lerajzolta meg kiszínezte neked, hogy rájöjjél, de kb. annyi a rögvalóság továbbra is, hogy ha nincs ilyen manpad erdőd, akkor meg tíz próbálkozásból kilencszer a közeledbe megy még egy mezitlábas Mi-24 -es is és nem fogod tudni leverni az égről. Ha szerencséje van, akkor még sikerül pofán is vernie, majd mutat egy középső ujjat és sértetlenül hazarepül...
Mutass olyan konvencionális haderőt a magyaron kívül, ahol nincs MANPAD...
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 821
113
Nem, csak nem érted. De jöttél olyan hülyeséggel, hogy egy megyényi terület lefedéséhez hány MANPAD kell.
Semennyi. Mert nem az a cél. A saját harcoló erődet véded vele, semmi mást.
Tehát lényegtelen az a hektár érték, amit írtál és az egész hülyeségspirál, ami abból jön.

Mutass olyan konvencionális haderőt a magyaron kívül, ahol nincs MANPAD...
Őőőő... asszem ezt inkább élő szóban kellene átbeszélnünk, mert attól tartok, hogy amit olvasol azt nem tudod megérteni... vagy nem akarod, vagy fogalmam sincs, hogy mi van veled... Esetleg az lehet, hogy annyi mindennel foglalkozol, hogy csak átfutottad, amit írtam és kalapáltad rá idegből a választ...
Ha még átolvasnád egyszer az elejéről, akkor ott van tisztán világosan... meg arra is rájönnél hogy full másra válaszolsz, mint amit írtam... (mint pl. itt a #2554 második bekezdésedben... meg igazából az elsőben is :D)
De itt fórumos pötyögéssel nincs kedvem, sem időm többet foglalkozni veled...
Nnna csákány! :)
 
M

molnibalage

Guest
Őőőő... asszem ezt inkább élő szóban kellene átbeszélnünk, mert attól tartok, hogy amit olvasol azt nem tudod megérteni... vagy nem akarod, vagy fogalmam sincs, hogy mi van veled... Esetleg az lehet, hogy annyi mindennel foglalkozol, hogy csak átfutottad, amit írtam és kalapáltad rá idegből a választ...
Ha még átolvasnád egyszer az elejéről, akkor ott van tisztán világosan... meg arra is rájönnél hogy full másra válaszolsz, mint amit írtam... (mint pl. itt a #2554 második bekezdésedben... meg igazából az elsőben is :D)
De itt fórumos pötyögéssel nincs kedvem, sem időm többet foglalkozni veled...
Nnna csákány! :)

Ezt írtad. Ezen mit akarsz kimagyarázni...?

Ahhoz, hogy az elméleted mindig működjön, kb. 10-15 hektáronként kéne lennie egy iglának, vagyis, ha kevésbé kiterjedt a konfliktus földrajzilag, akkor egy
30x10km-es négyzetben kell legyen 2000db igla...
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 821
113
Ezt írtad. Ezen mit akarsz kimagyarázni...?

Ahhoz, hogy az elméleted mindig működjön, kb. 10-15 hektáronként kéne lennie egy iglának, vagyis, ha kevésbé kiterjedt a konfliktus földrajzilag, akkor egy
30x10km-es négyzetben kell legyen 2000db igla...
beidézed szó szerint és még mindig nem dereng, hogy hol van nálad kanyar a hajóban???
baszki.... o_O
 
M

molnibalage

Guest
beidézed szó szerint és még mindig nem dereng, hogy hol van nálad kanyar a hajóban???
baszki.... o_O
Igen, még mindig nem dereg.
Milyen elméletem működjön...?
Ahhoz miért is kell 2000 Igla?


Az, hogy egy Mi-24-es gyakorlatilag védtelen ma egy Igla indítás ellen, mert pokoli szerencse kell az indítást észrevenni és eleve kérdéses az infracsapda hatékonysága egy dual band seekeres cucc ellen?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Engem az érdekelne inkább, hogyha idővel valamiféle termékkövetés révén a gépeink megkapják az öt lapátos forgószárnyat és ezzel együtt a gyártó által ígért plusz 150kg-os terhelhetőséget, az vajon miképp növeli meg a képességeket?
Mi fér bele ebbe az extra 150kg-ba?
DIRCM, MAWS és H-Force együtt? Netán egy-egy door gunner is két oldalra?

Ezek az igazán érdekes kérdések.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 471
113
A Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. tett szakmai látogatást a napokban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison...

x61609a09ec9c2741123470.jpg.pagespeed.ic.WuBQgGN8vk.webp
x61609a0a68673390150153.jpg.pagespeed.ic.LrPmgSpKM5.webp
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Mi fér bele ebbe az extra 150kg-ba?
DIRCM, MAWS és H-Force együtt? Netán egy-egy door gunner is két oldalra?

Ezek az igazán érdekes kérdések.
Mivel a HForce kiépités mindegyik gépen megvan, ráadásul a Hensoldt AN/AAR-60 MILDS (DIRCM compatible) önvédelmi rendszer alapelemei is be vannak épitve (elemenként kevesebb mint 2kg), amihez csak a DIRCM egységet kell beépiteni valahova (kb. 15kg, de van nekik valami "mini" is...). Nem hiszem, hogy ezt megérzi a gép a jelenlegi lapátkiosztással, persze a +150kg kapacitás mindig jól jöhet(ne).
forrás: https://dam.hensoldt.net/m/58c03ce7b6d76b0/original/MILDS-AN-AAR-60-English.pdf

A door gunner a tipusától függően már más kérdés...
 
  • Tetszik
Reactions: BJani and Ocses

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 917
11 563
113
Engem az érdekelne inkább, hogyha idővel valamiféle termékkövetés révén a gépeink megkapják az öt lapátos forgószárnyat és ezzel együtt a gyártó által ígért plusz 150kg-os terhelhetőséget, az vajon miképp növeli meg a képességeket?
Mi fér bele ebbe az extra 150kg-ba?
DIRCM, MAWS és H-Force együtt? Netán egy-egy door gunner is két oldalra?

Ezek az igazán érdekes kérdések.
Valamikor nyilatkozott egy pilóta, hogy a nyári kánikulában előfordul, hogy már számolgatni kell, hogy miből mennyit vigyen, ami a Mi-8/17-esekkel még nem fordult elő.
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113