[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Már a fórum előtti időktől kezdve folyton feljön témának hogy ez vagy az kellene nekunk is. De doktrina nélkül a beszerzett eszköz nem vagy csak korlátozottan alkalmazhato.
Írjon hát doktrina vázlatot aki akar (engem spec. érdekel kinek mi az elképzelése.) (Volt hogy valaki sok munkával osszehozott egy felépitési strukturát) lehurogtam mert doktrina nem állt mögötte de még koncepció se. De kiváncsi vagyok hogy doktrinába hová helyezné mit kezdene vele. :)
 
  • Imádom
Reactions: cirqle

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Én ugy kezdeném hogy az MH nak képesnek kell lennie sikeres védelmi háborúra a legerossebb szomszédos országgal. Ugyanakkor képesnek kell lennie egy sikeres védelmi háborúra egy erős szomszédos országgal szemben eggyidőben sikeres támadó háborút vívni egy szomszédos kissebb országgal szemben. Emellett békeidőben a szövezségesi rendszerben történő kotelezettségek teljesítésére humanitárius segitségnyúljtásra és katasztófák elháritásában törtánő segítségnyuljtásra is képesnek kell lennie. (Az államhatár védelme az ország területi egységének védelme és az ország számára kiemelten fontos objektumok védelmét én a belügyi szervekre bíznám (ércsd határőrség) akár légvédelmi képességekkel kiegészűlve is.)
A tagozódás szárazföldi erők
Légierő
Folyami erők.
A folyami erőkkel kezdeném.
Feladatuk a folyamok és közvetlen közelük védelme és biztosítása beleértve a hidak és egyébb objektumok objektum csoportok. Első sorban könnyű motorizált kétéltű egységekkel. Rendelkeznie kell önálló közel légvédelemmel. És meredek röppályájú tüzérségi eszközökkel. Képesnek kell lennie folyami átjárók létesítésére és rombolására. A folyamok partszakaszok objektumok védelmére ellenőrzésére. És azok elleni tevékenységre baráti és ellenséges területen eggyaránt.

Tehát megvannak az alap célkitűzések a folyami erőknél. Ebből ki lehet indúlni hogy milyen felszerelés élőerő hadvezetés szükséges. És innét már lehet is bontani hidász diverzáns gyalogság tüzérség légvédelem folyami egységek stb.

Ez csak egy pl volt. Nem muszály új haderőnemet felállítani. Csak plnek szántam.
De lehet feljebbről is kézdeni összhaderőnemi szinten.
Vagy fegyvernemi bontásba.
Vagy hogy a szárazfőldi Fegyvernem tagozodjon defenzív védelmi erőkre, ataktiv csapásmérő erőre, és expedíciós missziós erőkre.
És igy tovább a variációk száma végtelen.

Aki vágja legyenszives legalább összhaderőnemtől lefele bontani aki annyira nem vágja az is probálja meg szerintem.

Mivel nem vagyunk vezető pozicióba országos szinten ez csak egy játék amit a tábornokok és hadvezérek igen szerettek játszani...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 505
54 459
113
Sikeres tàmadó hâború egy kisebb szomszéd ellen ? ( Szlovàkia, Ausztria, Szlovénia, Horvàtorszàg..) Luxemburg, San Marino, Vatikàn és Monakó kicsit messze vannak....:))
Àt kellene gondolni a doktrinàt mèg. Dehàt ezèrt kezdemènyezted a topikot.
Engem is halàlosan idegesít, hogy gyakran részletes műszaki vitàk vannak, de soha nincs vàlasz arra, hogy " Minek?"
Miutàn ( szerintem sajnos) Nato tagok vagyunk, katonai doktrina a Nato nélkül nem reàlis. Akàr teccik, akàr nem.
( Én is csak kibic vagyok...).
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Csak példának számtam a fentieket. Ha tetszik vitainditonak (nem vesuekedés érvelés) direkt azért írtam a folyami erokrol is hátha porget valamit a dolgon (vártam hogy fegyvernem volt nem haderonem jelenleg nincs nincs rá szukség majd eljutni a száraszfoldi haderonembe történő integrálásába vagy hasonlok)
Minden esetre ahogy te is irtad a célom az ezzel a topikkal hogy ne csak ez meg az kell nekunk hanem azt is tudjuk megmagyarázni hogy mire kell és hogy hogy hol alkalmazzuk és hogy illeszkedik a rendszerbe. Mert ha kilog az általunk használt rendszerbol nemtudjuk kihasználni a képességeit.
Igen igen nato és ensz kimaradhatatlan a doktrinákból. A szovetségi rendszerben válallt kotelezetségeink teljesitése.
Még valami a honvédség és ugy minden katonai intézmény fentrol lefele bontásba épitkezik. Tehát nem ugy hogy ez van ebbol ezt tudjuk kihozni. Hanem ez és ez a cél ennek elérésére erre és erre van szukség. Pl. Nem a robbanoanyag mennyiségem határozza meg hogy melyik híd repuljon a levegobe hanem a taktikailag vagy stratégiailag kiválasztott hid levegoberepitése határozza meg a robbanoanyag mennnyiségét. (Ha nincs annyi jon az old meg valahogy... de attol még nem lessz egy másik hid felrobbantva mert azt konnyebb de nem kell robbantani) boccs a robantgatos plért.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Doktrinális elvekkel, elméletekkel kapcsolatos információk megosztása sok helyen előfordul, ha egy helyre tesszük őket, talán egyszerűbb lesz előszedni a fontos dolgokat. Szervezeti felépítések, harceljárások és ezek összefüggései, fejlődési tendenciái szerintem ide tartoznak, sokakat érdekelnek. Az MH korszerűsítése magával kell, hogy vonja az új eszközökkel felszerelt korszerű és hatékony szervezeti formákat, így a közeljövőben a harckocsi, tüzér és lövész alegységek is új szervezetre kell, hogy áttérjenek. A más haderők által használt szervezettípusok ismerete segítheti a döntéshozókat az új állománytáblák kialakítása során.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A BW Leopard 2 harckocsiszázadai valahogy így néztek ki a 80-as években.

kompanieleopard2nijj3.jpg
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 786
30 563
113
Nézd meg mit tud ma egy zászlóalj meg mit tudott akkor...
Hát speciel a magyar zl akkor többet tudott,mert volt még 6 120milis aknavetője,meg századonként 3db 82milis(Expal akármilyen jó,12cm mégiscsak duplája a 6nak,és ha joltudom,a századoknak most nincs av-jük).Viszont a páncéltörő részlegnek most már Metiszei+Fagot vannak az SzPG+Fagot helyet.MANPAD viszont nincs ma már.(Van még Fagot?)
De különben ugyan azt tudja,csak a mai kornak megfelelő felszereléssel-jobb esetben.
De várhatóan aki ellen mennek,annak is a mai kornak megfelelő lesz a felszerelése.
Ettöl eltekintve ugyan azt tudják.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 705
113
Hát speciel a magyar zl akkor többet tudott,mert volt még 6 120milis aknavetője,meg századonként 3db 82milis(Expal akármilyen jó,12cm mégiscsak duplája a 6nak,és ha joltudom,a századoknak most nincs av-jük).Viszont a páncéltörő részlegnek most már Metiszei+Fagot vannak az SzPG+Fagot helyet.MANPAD viszont nincs ma már.(Van még Fagot?)
De különben ugyan azt tudja,csak a mai kornak megfelelő felszereléssel-jobb esetben.
De várhatóan aki ellen mennek,annak is a mai kornak megfelelő lesz a felszerelése.
Ettöl eltekintve ugyan azt tudják.


Lövészszázadokban a támogató szakasznak van 2 aknavető raja.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
Hát speciel a magyar zl akkor többet tudott,mert volt még 6 120milis aknavetője,meg századonként 3db 82milis(Expal akármilyen jó,12cm mégiscsak duplája a 6nak,és ha joltudom,a századoknak most nincs av-jük).Viszont a páncéltörő részlegnek most már Metiszei+Fagot vannak az SzPG+Fagot helyet.MANPAD viszont nincs ma már.(Van még Fagot?)
De különben ugyan azt tudja,csak a mai kornak megfelelő felszereléssel-jobb esetben.
De várhatóan aki ellen mennek,annak is a mai kornak megfelelő lesz a felszerelése.
Ettöl eltekintve ugyan azt tudják.

A mai magyart ne vedd semmilyen szempontból alapul.Nem a harcászati szükség szervezte őket hanem a totális pénztelenség ami 2014-re kb oda jutott,hogy gyakorlatileg nem volt épkézéáb harcolni tudó erő az országban.Na ilyen mélyről indultunk el.Persze a szervezet nem változott de fog az új technika megérkezésével.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 786
30 563
113
Lövészszázadokban a támogató szakasznak van 2 aknavető raja.
Na mégiscsak?Mikor kiválasztották az Expált,arrol volt szó,hogy zl szintre megy-amihez baromi kicsi.Z
Ne haragudj de mit szedsz? :D
Mert vagy ne szedd vagy emeld az adagot. ;):D
Különben mosolyszünetben vagyunk az asszonnyal,és ettől kicsit morózus a hangulatom.
De különben kb ekkora erő kéne a vajda által propagált önálló honvédelmi képességhez.A térségbeli domináns erőhöz még ez is kevés,de már nem lennénk másodrangúak.De kb ezt tartom a maximumnak,amit még elég erős sakkozással és fejvakarás után még ki tudnánk hozni-az más kérdés,hogy szerintem se lesz ennek az istennek az idejében.
Nézd meg mit tud ma egy zászlóalj meg mit tudott akkor...
Komolyra forditva egy mai jobb átlagos zl nem tud jelentősen többet egy 30évvel ezelőtinél.Jobb az északai harckészség és a vezetéstechnika,hatékonyabb a fegyverzet,de a hatótáv nem lett nagyságrendileg nagyobb.Zl szint felett van jelentős fejlődés.De ugyanakkor az elháritó fegyverek is fejlődtek.
Szoval egy 1százados légierő,és egy 1dd hcsop-os hadsereg még nem tesz minket a környék Janijává-de kétséktelen fejlődés,amire már nagy szükség volt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
Na mégiscsak?Mikor kiválasztották az Expált,arrol volt szó,hogy zl szintre megy-amihez baromi kicsi.Z

Különben mosolyszünetben vagyunk az asszonnyal,és ettől kicsit morózus a hangulatom.
De különben kb ekkora erő kéne a vajda által propagált önálló honvédelmi képességhez.A térségbeli domináns erőhöz még ez is kevés,de már nem lennénk másodrangúak.De kb ezt tartom a maximumnak,amit még elég erős sakkozással és fejvakarás után még ki tudnánk hozni-az más kérdés,hogy szerintem se lesz ennek az istennek az idejében.

Komolyra forditva egy mai jobb átlagos zl nem tud jelentősen többet egy 30évvel ezelőtinél.Jobb az északai harckészség és a vezetéstechnika,hatékonyabb a fegyverzet,de a hatótáv nem lett nagyságrendileg nagyobb.Zl szint felett van jelentős fejlődés.De ugyanakkor az elháritó fegyverek is fejlődtek.
Szoval egy 1százados légierő,és egy 1dd hcsop-os hadsereg még nem tesz minket a környék Janijává-de kétséktelen fejlődés,amire már nagy szükség volt.

De sokkal többet tud egy modern zászlóalj mint egy 30 éves...
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 705
113
Na mégiscsak?Mikor kiválasztották az Expált,arrol volt szó,hogy zl szintre megy-amihez baromi kicsi.Z

Különben mosolyszünetben vagyunk az asszonnyal,és ettől kicsit morózus a hangulatom.
De különben kb ekkora erő kéne a vajda által propagált önálló honvédelmi képességhez.A térségbeli domináns erőhöz még ez is kevés,de már nem lennénk másodrangúak.De kb ezt tartom a maximumnak,amit még elég erős sakkozással és fejvakarás után még ki tudnánk hozni-az más kérdés,hogy szerintem se lesz ennek az istennek az idejében.

Komolyra forditva egy mai jobb átlagos zl nem tud jelentősen többet egy 30évvel ezelőtinél.Jobb az északai harckészség és a vezetéstechnika,hatékonyabb a fegyverzet,de a hatótáv nem lett nagyságrendileg nagyobb.Zl szint felett van jelentős fejlődés.De ugyanakkor az elháritó fegyverek is fejlődtek.
Szoval egy 1százados légierő,és egy 1dd hcsop-os hadsereg még nem tesz minket a környék Janijává-de kétséktelen fejlődés,amire már nagy szükség volt.

Nemrég szóbajött.
Akkor írtam a támogató szakaszban van
1 mesterlövész raj
2 páncéltörö
2 aknavetős

Kriss azt mondta most is így van.
2013ban 81 milisek voltak. Nem tudom Tata kapott e 60milist és ha igen az hogy van beillesztve a rendszerbe.

Ekkora haderő iszonyat pénzbe kerülne modern felszereléssel. Kiképzéssel. Olyan mennyiségű emberrel akinek a töredéke nincs most.
Semmilyen szinten nincs realitása szerintem.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 786
30 563
113
@mindenen kívül
Ha már nyitottál ilyen rovatot,ez ide való.
Z2026 szerintem abszorut nem az önálló országvédelmi képesség megteremtéséről szol.Kifejezetten NATO nyomásra,és igény szerinti fejlesztés-nagyon erős politikai haszonszerző funkciós elemmel.
Ráadásul nem tul biztató szerintem a beszerzésekkel együtt sem a helyzet.Oké,hogy élvonalbeli Leo és PzH,de ....Önmagukban nem sokat érnek,ha nincs körülöttük egy valóban jol szervezett és működő,minden szegmensében kiegyensúlyozottan felépitett hadszervezet.Jelenlegi beszerzéseink ugyan örvendetesek és látványosak,de még regionális szinten sem jelentenek olyan hű de nagy elrettentő erőt.
Én továbbra is úgy gondolom,hogy ha komolyan gondoljuk az önálló országvédelmi képességet legalább helyi szinten,az csak a 2szintű hadszervezettel tudnánk biztositani jelenleg.Egy svájci mintára szervezett sorköteles területvédelmi milicia jellegű Nemzetörség,és egy hivatásos/szerződéses MH,mint mint manővererő.Nem tudjuk pénz és ember hiányában csak az MH-t olyan méretűvé fejleszteni,hogy önmagában elég legyen.Se hivatásos,se sorköteles alapon.
 

öreg járőr

Well-Known Member
2017. január 28.
260
290
63
@mindenen kívül
Ha már nyitottál ilyen rovatot,ez ide való.
Z2026 szerintem abszorut nem az önálló országvédelmi képesség megteremtéséről szol.Kifejezetten NATO nyomásra,és igény szerinti fejlesztés-nagyon erős politikai haszonszerző funkciós elemmel.
Ráadásul nem tul biztató szerintem a beszerzésekkel együtt sem a helyzet.Oké,hogy élvonalbeli Leo és PzH,de ....Önmagukban nem sokat érnek,ha nincs körülöttük egy valóban jol szervezett és működő,minden szegmensében kiegyensúlyozottan felépitett hadszervezet.Jelenlegi beszerzéseink ugyan örvendetesek és látványosak,de még regionális szinten sem jelentenek olyan hű de nagy elrettentő erőt.
Én továbbra is úgy gondolom,hogy ha komolyan gondoljuk az önálló országvédelmi képességet legalább helyi szinten,az csak a 2szintű hadszervezettel tudnánk biztositani jelenleg.Egy svájci mintára szervezett sorköteles területvédelmi milicia jellegű Nemzetörség,és egy hivatásos/szerződéses MH,mint mint manővererő.Nem tudjuk pénz és ember hiányában csak az MH-t olyan méretűvé fejleszteni,hogy önmagában elég legyen.Se hivatásos,se sorköteles alapon.
Ne haragudj de mi ön erőből még egy budit se tudnánk meg védeni nem hogy az országot
 
  • Tetszik
Reactions: Király Fika