De, pont azért, hogy az AIM-120-as többi géppel szemben kinematikai és hatótáv fölény legyen.
Ha ez fontos lett volna, akkor nem vesznek ennyi AMRAAM-ot (a NASAMS-be inkább a AMRAAM-ER való és az a 200 "sima" rakétán felül még 60 db) - szerintem nem lesz Meteorunk egy jó darabig.
Ezek az álom kategóriák egyelőre.
Ha CAS fegyverzet álom, akkor nem tudom milyen fegyverzet bejelentés várható.
Iris-t aztán annyi?!?
Az nagyon gyenge lenne. Minek képzik és mutogatják a JTAC katonákat ha kb. annyit tudnak a Gripenek, hogy gépágyúznak kicsit!
Amíg nincs korszerű csapásmérő fegyverzet, addig komolytalan a légierőnk.
Nekünk erre olyan nagy szükség nincs, ameddig nem akarunk mindent több száz km-re szétlőni és nem a védekezés a prioritás.
Ezek ellen semmit nem ér egy ilyen fegyver. Ha az ellen nem teljesen balfasz, akkor te indítás előtt nem fogsz elkapni egy ilyet repülővel egyenrangú ellenfelek esetén. Kb. soha. Igen hamar tűzkész és, ha 300 km hatótávja van és 200 km-re tid a célhoz menni, akkor irdatlan területen kvázi bárhol lehet. Soha nem fogod megtalálni. A jenkiknek sem sikerült 1991-ben JSTAR-ral és mással.
De akkor felrajzolom.
Ez a 200 és 300 km-es sáv Kecsó ellen. A kettő közt bárhova eldughatod az indítókat és a 200 km-es vonalnál messze túl lehet lőni Kecsón is.
Nincs az a recon asset, amivel te itt megtalálsz egy rakás indítót és szét is lövöd még akkor is, ha 36 Gripened ellen.
Nem viccből mondtam a betonfedezéket, hogy nagyon kéne.
Én nem azt mondtam, hogy Taurusszal vagy bármilyen repülővel keresgessünk ATACMS indítókat. Ha csak nincs a NASAMS-nek titkos ABM képessége (AMRAAM-ER vagy más rakétákkal és némi szoftvertovábbfejlesztés mellett még akár lehet is egyszer ilyen...), akkor ezek a rakéták biztos célba találnak. Taurus arra jó, hogy válaszcsapás lehessen mérni - feltéve ha marad bevethető gép a SRBM rakéták becsapódása után ami elindítja őket.
Mondjuk egy keleti, dél-keleti konfliktus esetén érdemes minden gépet Pápára áttelepíteni, mert az a plusz 200 km is jelent némi védelmet. Szóval ha már "elrettenteni" akarunk, nem árt ha van olyan fegyver rendszerben ami alacsonyan repülve nagy valószínűséggel át tud törni a légvédelmen és stratégiai célpontokat támadni. Erre jó lehet a Taurus, bár szerintem sem valószínű, hogy most erre költenének.
Nekünk ilyen tudtommal nincs. A jenki igen, csinálja.
De, rendszerben vannak/voltak "buta bombák".
íme:
A Gripen típusú gépek képesek földi célpontok megsemmisítésére, levegő-föld rakéta, illetve irányított és nem irányított úgynevezett buta bombák célba juttatásával. A magyar gépek 2018-ban a svédországi Vidsel melletti lőtéren hajtották végre első ilyen éles gyakorlatukat. Idén tavasszal pedig az…
combatant.blog.hu
A kérdésem arra vonatkozott, hogy még mindig használatban vannak-e vagy már csak lézerbombákat tartják rendszerben, "gyakorlatban"...