[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

S

speziale

Guest
Nem szupercirkálásról, hanem arról, hogy a szubszonikus sebességgel egymás felé közeledő két légicél közül a Viper tud jobban gyorsítani, és így ő növeli meg az indítási zónáját jobban, és ő lesz az első aki indít majd kifordul.

köszönöm, hogy végre valaki érteni akarja azt amit mondok....
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 082
113
Egyelőre én azzal is bőven elégedett lennék, ha a molni által szerintem is helyen leírt fedezékek elkészülnének, bővítenék a típus idehaza rendszeresített fegyverzetét, a gépek korszerűsítését elvégeznék és ha marad annyi mozgási lehetőség még egy századnyi korszerűsített használt svéd c/d beszerzésre kerülne.
Már ebben az esetben is emelném kalapom.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Nem szupercirkálásról, hanem arról, hogy a szubszonikus sebességgel egymás felé közeledő két légicél közül a Viper tud jobban gyorsítani, és így ő növeli meg az indítási zónáját jobban, és ő lesz az első aki indít majd kifordul.
De, eddig szupercirkálásról vollt szó.
Te most bedobtad.hogy mi van ha qz egymással szemben repülő.gépek bekapcsolják az utánégetőt és hqngsebesség fölé gyorsulnak.
Az F-16 külsô fühgesztményekkel lehet hogy fel is gyorsul M 1.4 re a Gripen meg M 1.3 ra.
Az az plusz M 0.1 sem jelent szignifikáns előnyt az F 16V nek mint ahogy az sem hogy az F 16V néhány másodperccel hamarabb éri el az M 1.4 et.
Sokkal fontosabb hogy az utánéhető kapcsolással és hangsebesség fölé gyorsulással annyi üzemanyagot használ el utána már a kevesebb üza. miatt fog taktikai hátrányba kerülni.
 
M

molnibalage

Guest
Angolát kivéve nem rémlik légiharc, aminek a kezdetén ne dobták volna a tankokat, szóval ez tökéletesen irreleváns.
A SV alatt a CL pótost emlékeim szerint megtartották egyes Sasok.
A Hornetek sem dobták el a 21-esek ellen ugyanott, mert mentek tovább a csapásmérő bevetésre. Pótos nélkül nehéz lett volna.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Xpert fórumtárstól indult az egész, hogy szomszéd Himarsra Taurust kellene venni válaszként:

"Ahogy terjednek a SRBM-ek környéken (pl. román ATACMS), nem árt nekünk sem egy "hosszúra nyúló kar", pláne amíg nem lesz valamilyen hasonló rakéta rendszer hadrendbe állítva...(Taurus 500km vs ATACMS 300km)"

Értem és nem tudom, hogy Xpert vajon tényleg konkrétan a rakétavetők kicsipázására értette vagy csupán a hatótávolság ellensúlyozására saját stratégiai csapásmérő képességgel. Én egészen biztosan abban gondolkodom, hogy csupán valamelyest pótolni illik azt a hézagot, amit az a fegyvernem jelent. Ezért is akadt meg a szemem és idéztem azt a mondatot Molitól, hogy szerinte nem kell több száz kilométeres hatótávolságú rakéta földi célok ellen.
Nálam ez olyan, mint a hh alatt az atombomba. Két dolgot tudsz vele szembe állítani. Egy védő ernyőt és saját atom arzenált. Az előbbi sokkal drágábba kerül, mert mindenhol kellő számban kell védekezned a túlterheléssel szemben. És mindig hordozza azt a bizonytalanságot, hogy egyik mégis átcsúszik. Az utóbbi olcsóbb, mert nem kell olyan nagy darabszám. És a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyobb elrettentő erővel bír.
Ha Izraelre és Szíriára nézek, akkor szerintem nekünk szükségünk van ilyen fegyverre. Nem azért, mert holnap már le akarjuk bombázni mások atomerőműveit. Egy Líbia elleni NATO hadjárathoz hasonló szituációban megadja a lehetőséget számunkra, hogy nagy távolságról csapást mérjünk a szövetségesek első hullámában. Régiós viszonylatban pedig megadja a diplomáciai érvet számunkra, hogy ne fenyegessen senki rakétavetők hatótávolságával, mert mi is tudunk ilyen mélységben csapást mérni... és mi fogjuk megválasztani, hogy mi lesz a célpont!
 
  • Tetszik
Reactions: BJani and borisz

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
De, pont azért, hogy az AIM-120-as többi géppel szemben kinematikai és hatótáv fölény legyen.
Ha ez fontos lett volna, akkor nem vesznek ennyi AMRAAM-ot (a NASAMS-be inkább a AMRAAM-ER való és az a 200 "sima" rakétán felül még 60 db) - szerintem nem lesz Meteorunk egy jó darabig.

Ezek az álom kategóriák egyelőre.
Ha CAS fegyverzet álom, akkor nem tudom milyen fegyverzet bejelentés várható. Iris-t aztán annyi?!?
Az nagyon gyenge lenne. Minek képzik és mutogatják a JTAC katonákat ha kb. annyit tudnak a Gripenek, hogy gépágyúznak kicsit!
Amíg nincs korszerű csapásmérő fegyverzet, addig komolytalan a légierőnk. :(

Nekünk erre olyan nagy szükség nincs, ameddig nem akarunk mindent több száz km-re szétlőni és nem a védekezés a prioritás.

Ezek ellen semmit nem ér egy ilyen fegyver. Ha az ellen nem teljesen balfasz, akkor te indítás előtt nem fogsz elkapni egy ilyet repülővel egyenrangú ellenfelek esetén. Kb. soha. Igen hamar tűzkész és, ha 300 km hatótávja van és 200 km-re tid a célhoz menni, akkor irdatlan területen kvázi bárhol lehet. Soha nem fogod megtalálni. A jenkiknek sem sikerült 1991-ben JSTAR-ral és mással.

De akkor felrajzolom.

Ez a 200 és 300 km-es sáv Kecsó ellen. A kettő közt bárhova eldughatod az indítókat és a 200 km-es vonalnál messze túl lehet lőni Kecsón is.
Nincs az a recon asset, amivel te itt megtalálsz egy rakás indítót és szét is lövöd még akkor is, ha 36 Gripened ellen.
Nem viccből mondtam a betonfedezéket, hogy nagyon kéne.
Én nem azt mondtam, hogy Taurusszal vagy bármilyen repülővel keresgessünk ATACMS indítókat. Ha csak nincs a NASAMS-nek titkos ABM képessége (AMRAAM-ER vagy más rakétákkal és némi szoftvertovábbfejlesztés mellett még akár lehet is egyszer ilyen...), akkor ezek a rakéták biztos célba találnak. Taurus arra jó, hogy válaszcsapás lehessen mérni - feltéve ha marad bevethető gép a SRBM rakéták becsapódása után ami elindítja őket.
Mondjuk egy keleti, dél-keleti konfliktus esetén érdemes minden gépet Pápára áttelepíteni, mert az a plusz 200 km is jelent némi védelmet. Szóval ha már "elrettenteni" akarunk, nem árt ha van olyan fegyver rendszerben ami alacsonyan repülve nagy valószínűséggel át tud törni a légvédelmen és stratégiai célpontokat támadni. Erre jó lehet a Taurus, bár szerintem sem valószínű, hogy most erre költenének.

Nekünk ilyen tudtommal nincs. A jenki igen, csinálja.
De, rendszerben vannak/voltak "buta bombák".
íme:

A kérdésem arra vonatkozott, hogy még mindig használatban vannak-e vagy már csak lézerbombákat tartják rendszerben, "gyakorlatban"...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
Tűt keresel a szénakazalban, Balázs ezt akarja elmagyarázni. Pl 200 kmre kiáll a himars a rétre, indít, aztán elpucol (a'la Scud 1991) Te ezt az indítót az életbe nem fogod megtalálni/eltalálni Gripen/Taurussal
Ki akarta eltalálni?
A Taurus válaszcsapásnak lenne jó!

"Ha szétlövitek a bázisunkat, mi is a tieteket" - ennyi.

Hasonló SRBM vagy cruise missile nélkül legfeljebb hüppöghetünk a sarokban: "ez nem volt fair!" :D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 457
113
Az, hogy valaki szubszonikus CM-mel akar lövöldözni mozgó célra, aminek a helye elve ismeretlen, nos, érdekes...
:D
Ez ugye most nem komoly?
Egy ellenséges fix radar, reptér, olajfinomító, logisztikai központ helye nem ismert?
Szerinted miért gyúrunk évek óta a KRD-re?
Az a baj, hogy sokan láthatólag képtelenek az inkrementális felesztésben gondolkodni. Nem egyszerre kell egy század. Ha csak 2007 óta minden 3. évben 1 géppel bővült volna a flotta, ami nem egy túl nagy teher, akkor mára lenne 18 gép. De valahogy a többség csak századokban tud gondolkodni, hogy most +14 vagy+28. Ez a szervezeti háttér miatt eleve vicces. Ennyi embert nem tudsz leakasztani itthoni viszonyok között.
Akkor számold ki, hogy az évi 22-28Mrd HUF mennyi pénz is? Csak mert kb. pont egy Gripennyi.
 
M

molnibalage

Guest
Íme az új anyag.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 124
113
Az a baj, hogy sokan láthatólag képtelenek az inkrementális felesztésben gondolkodni. Nem egyszerre kell egy század. Ha csak 2007 óta minden 3. évben 1 géppel bővült volna a flotta, ami nem egy túl nagy teher, akkor mára lenne 18 gép. De valahogy a többség csak századokban tud gondolkodni, hogy most +14 vagy+28. Ez a szervezeti háttér miatt eleve vicces. Ennyi embert nem tudsz leakasztani itthoni viszonyok között.
Akkor en is a tobbseghez tartozom mert el nem tudom kepzelni hogy a 14 gephez vesznek meg peldaul 4-et. :rolleyes:
Mondjuk a plusz 2 szazad Gripen E-ben se hiszek a finn tender feleert(5 milliard) de meg egy 2.5 milliardos uj szazadban sem. Egy 10 eves berleti szerzodes egy szazadra a mar meglevo melle sokkal eselyesebb szerintem - magyarul kivarunk, figyeljuk hogy hogyan alakul a regio - kitoljuk a dontest 10 evvel, amig nem abszolut letkerdes, addig nem allunk at otodik generacios gepre.

En ezt ertem inkrementalis fejlesztes allat, hogy nem toljuk be a nagy penzt egy adott tipusba(bolgarok, horvatok, szlovakok).
 

Centurio

Well-Known Member
2018. december 10.
438
1 133
93
Nem tudom volt-e már de a magyar statik griffen iris-t-t és meteort véltem felfedezni.

received-247055257289736.jpg
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 985
113
.
.
Akkor ez egy előzetes keretmegállapodás, amit tárgyalások és megegyezés követ. Aláirtak valamit, amit a kutatás-fejlesztés és üzleti megállapodásnak ad keretet, kb ezt mondják 0:10-17 között. Szóval ez egyelőre semmi, viszont mivel a svéd hadügyminiszter is odament, és a tényleges üzletet egy ilyen keretmegállapodás előzi meg, szerintem biztos jóval több ez, mint meteor rakéta a szárny alá, meg új radar a gép orrába.
.
Sok értelme nincs jósolgatni, de az én tippem egy új század, talán már az új E verzióból, és ehhez kell majd a kiképzőgép L-39NG mutyi is, ill ahogy a AV topicban irtam, az ellentételezés is az AV felé fog szivárogni, technológia, megrendelés, know how formában.
Kiderül.