T
Törölt tag
Guest
Kezdj el számolgatni!Ez tök jó, de akkor a többi fegyvernem mivel megy majd? Hittel?
Eddig is légierő nehéz volt a MH...
Jövőre 1000Mrd HUF nagyságrendjében lesz a HM költségvetés. A NATO iránymutatás szerint 20%-ot kellene ebből beszerzésre fordítani, hogy egy modern haderő megőrizze "modernségét". Azaz 200Mrd HUF lenne az előirányzat. Namost ez a jelenlegi beszerzés "nehéz" költségvetési időszakban felkúszott 30+%-ra. És ez csak az előre tervezett kiadás. Ezen felül az egyszeri, vagy kisebb tételek - amiket év közben rendeltek be - ebben benne sincsenek.
A Gripenek Lízing díja valahol 22-28Mrd között mozgott a teljes ittlétük alatt.
Amikor a HM költségvetése 200-250Mrd HUF volt, akkor mondhattad, hogy légierő és legfőképpen Gripen nehéz volt a HM költségvetés. És tényleg!
Teljesen nyilvánvaló, hogy megfojtott minden egyéb területen esedékes beszerzést. Mert közben meg 50%-ot is meghaladta a bér jellegű kiadások, és még nem üzemeltettél.
De ha most azt mondom, hogy ha csak a jelenlegi konstrukcióban kellene 3x ennyi Gripent üzemeltetni, akkor is el kell, hogy bírja a költségvetés a Gripenek költségeit. És akkor még nem számoltuk, hogy az 1000Mrd még nem a GDP 2%-a. Valamint jelenlegi Gripen századnak a saját tulajdonba kerülése után már csak a fenntartást kell fizetnünk, tőkét már nem. Amit pedig már korábban is többször leírtam, hogy 15-20 évre nem nagyon éri meg 2 század gép tulajdonjogának ellenértékét kifizetni. Mehetne minden úgy, mint ahogy a csehek csinálták egészen végig (tényleges bérlet)
Szóval, ha mindezt beleszámolom, akkor nekem némi arányosítással az jön ki, hogy a jelenlegi 14 gépünk tulajdonjogának megszerzése után olyan évi 45-50Mrd HUF-ból ki kell jönnie ennyi gépnek. (+ 28db C/D)
Ha emellé kapunk egy karbantartó üzemet is, akkor a saját gépeinket magunk karbantarthatjuk. (+ mások is hozzánk hozhatják a gépeiket). És akkor azt még nem is vettük, hogy a fentebbi 45-50Mrd-os összegből egy részt nem is a beszerzésekhez kellene könyvelni, hanem a fenntartáshoz. Na, így szerintem elbírná még az 1000Mrd-os költségvetés is, nemhogy majd a 2024-től érvényes 2%-os (ha jól számolom, akkor bőven 1100Mrd HUF fölött) összeg 225Mrd-jából. Addigra gyakorlatilag annyi lesz a fejlesztésre fordítható pénz, mint amennyivel pár éve az egész HM gazdálkodott!