Eszembe jutott egy jó párhuzam az elektronikai fejlődés hatására.73 után a zsidók a tapasztalatok alapján megcsinálták a Merkavát.Orrmotoros lett,hogy növeljék a személyzet túlélőképességét.De nem csak azért.Tapasztalat volt az is,hogy a harcérintkezés felvétele után a személyzet nem nagyon foglalkozott távméréssel-céltávcsővel becsültek,és lőttek ahogy tudtak.Egyszerűen addig lőttek,mig ki nem lőtték a célt,pergőtűzzel.Az nyerte az összecsapást,akinek késöbb fogyott el a lőszere.És igen fontos volt a gyors lőszerfeltőltés.Merkava a hátsó ajtón át gyorsabban újratárazható,és a hátsó térbe több lőszert lehetett pakolni.105ös ágyús változat max kapacitása 85db gránát-duplája egy T gépnek.82re a lézer távmérővel,a számitógépesitett tűzvezető rendszerrel ez megváltozott.Jelentősen megnőtt a harc lehetséges dinamikája,ugyanakkora erő a jobb tűzvezetésnek köszönhetően jóval több célt tud megsemmisiteni a hatékonyabb és gyorsabb tűzvezetés miatt.Szerintem ez az elektronikai fejlődés ugyanúgy hat a tüzérségre is,mint a hk-ra hatott.De mindkét iránybol.Amennyire segiti,éppenannyira növeli is a veszélyeztetettségét.És ehez alkalmazkodni kell.
Azt kell megérteni hogy ezen eszközök gyári adatai, labor körülmények között értendőek, ahogyan minden más gyári adat is.
Elvitathatatlan a tecnikai fejlődés,az irányok is lassan kirajzolódnak.
De rengeteg handicap-el küzdenek még a mai modern elektronikai eszközök is.
Mondom ezt úgy hogy az elmúlt 2 évben, valóban a mai technológiával elérhető maximális gyártásminőségű, legmodernebb eszközöket kezeltem.
Reszelni kell rajta? Igen. Ott voltak a mérnökök, jegyeztek mindent, csapatmunka volt? Igen.
Azt is hozzá kell tenni hogy a technológia fejlődésével fejlődik a harcászat is, mind a támadó, mind a védekező szekció.
Ergó az hogy én nem rendelkezem egy adott eszköztípussal, amilyennel egy lehetséges ellenfél rendelkezik, akkor az eszköz semlegesítésébe feccölöm amit lehet.
A HH-s f@szméregetés ma már nem megy. Neked ilyened van? OK. Én ezzel kukázom....
Ez a mai helyes megközelítés.