Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Pedig a tüzéreinknek meg kell szeretnie vagy legalábbis elfogadnia a HX3 löveget, mert "iparpolitikai" okokból tuti hogy ez lesz ahogy @SilvioD is kifejtette. Nagyon nem szeret kormányunk franciát venni...Mistral az egyetlen, de az is múltbeli örökség okán van rendszerben. Mondjuk jó rakéta a kategóriájában szerencsére.
Remélem beválik a HX3 löveg...
Nem is tudom, hogy egy ilyen "sértően rövid" kommentre válaszoljak-e...Vogontól minimum 10 oldalas komment az elvárás!Pedig két olyan ország, akik első körben állapodnak meg egymással volt rá példa akár a németek háta mögött is. Majd elhordják egymást minden szarnak. És amikor a következő alkalommal országaik érdekei miatt szükségük van a másikra, már senki nem hiszi, hogy megint egy pillanat alatt összejátszanak és utána lehordják egymást minden szarnak.
Te az Airbus helikoptereket milyen eredetűnek tartod? És mi ez a Meteor mánia a Gripeneknél? És... miből jött az, hogy a kormányunk nem szeretne francia fegyvert vásárolni?
Nem is tudom, hogy egy ilyen "sértően rövid" kommentre válaszoljak-e...Vogontól minimum 10 oldalas komment az elvárás!
Na jó - legyen!
Az Airbus egy nemzetközi multi, össze-európai termékekkel. H225M a franciáknál kerül összeszerelésre, akár lehetne franciának is nevezni. Ami pedig "nem veszünk franciát kijelentést" illeti: MG mondta, hogy német-török-izraeli a "beszerzési háromszög", a vásárlásaink döntő többsége ebből a három országból jön. Akkor veszünk máshonnan, ha innen nem beszerezhető az adott kategória kellő minőségben vagy mennyiségben. H225M, CZ-fegyverek licence, CG, NASAMS - nagyobb beszerzések közül talán nincs is más, ami nem német, török vagy izraeli.
Konkrétabban amúgy a CAESAR-ra mondtam: szinte teljesen kizárt a francia löveg beszerzése, mert az RM-mel "kötöttünk házasságot" és nekik is van teherautós lövegük. Már kaptunk is rá ajánlatot, szerintem még idén alá lesz irva a szerződés.
A "Meteor mániás" kommented nem is értem...mi problémád?
Szerintem folytassuk itt.Na, most jutottam el arra pontra, amit eddig is a hsz-eimben feltételeztem, hogy valamit (nagyon sokat) nem értettem meg abból, amit eddig lassan egy éve mondasz a két rendszerről.
A Föld golyóra igaz, amit mondasz. A Merkátor henger vetületi rendszer. Így őrá nem igaz, hogy "az ő fejében" a hosszúsági körök ne lennének párhuzamosak. Míg a Lambert-Gauss-féle rendszer szögtartó és ezért őrá szintén igaz.
A Merkátornál általában nem szoktuk ábrázolni a világtérképen durván a sarkkörökön túli területeket. Ahogy a fenti ábrán sem. Mert az ő fejében a sarki területek elvileg téglalap alakúak.
Igaz az a Föld bolygóra, amit mondasz a hosszúsági és szélességi körökről. És a henger vetületekkel ellentétben a kúpvetületekre szintén igaz. Gauss elvileg egy alapvetően kúpvetületre épülő hibrid rendszer, tehát természetesen rá is. Az ő fejében a bolygónk sarkkörön túli területe körszelet.
Mennyire biztos számodra, hogy az UTM kúpvetület és így a sarkvidéket is körcikként ábrázolja? Ha azt mondod, hogy teljesen, akkor elhiszem és nekem voltak rosszul csoportosítva a fejemben a fogalmak. De én örülnék, ha utána tudnál kérdezni valami megbízható helyen a biztonság kedvéért.
Szerintem folytassuk itt.
Erre valóban nem tértem ki, ezek szögtartó ábrázolások a munka megkönnyítése miatt Ezek a vetületi ábrázolások vannak a katonai térképeken is. Azokon a térképszelvényeken, amiken dolgozunk ezek tényleg párhuzamos koordinátahálók, de nem négyzet, hanem téglalap alakúak. Viszont a térképeken a hálózati vonalak nem futnak párhuzamosan a térkép széle által jelzett földrajzi, azaz csillagászati északkal, mely a hagyományos térképeken, földgömbön a pólusokon érnek össze (ugye pont az északi pólus felett van a sarkcsillag vagy valahol Kanada irányába a mágneses pólus). Ez azért fontos, mert sok esetben a tájolást sarkcsillagra, vagy a mágneses észak felé tudtuk végrehajtani, tehát nem a hálózati észak irányába. Hogy azt megkapjuk, kell beleszámolni a merediánkonvergenciát, mágneses deklinációt. Ez a pólusok felé növekszik, tehát nagyobb az eltérés a különböző északi irányok között. Tehát a pólusok felé nyílik a legyező (az északi pólus a fix pont). Abban igazad van, hogy a szögtartó ábrázolás miatt a koordinátaháló párhuzamos (bocs, ha nem ezt írtam, de siettem ) , de a földrajzi északi irányhoz képest elferdül. És a koordináta rendszerek között is vannak különbségek és ezek a különbségek is nehezítik a csapatok közötti együttműködést.
Még nem láttam sarkvidéki területről katonai térképet, de az oroszok napi szinten használják. Viszont van egy svéd kézi tájolóm, ahol lehet állítani a mágneses elhajlást, mert az ott már akkora, hogy sima azimut menetnél is figyelembe kell venni. Nálunk még nem, mert ha jól tudom csak 2-2.5 fok körül van, viszont a tüzér tájolóknál már nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Az biztos, hogy más koordinátákat kell megadnom ugyanarra a pontra most mint 20 éve. Márpedig, ha egy löveg tűzvezető rendszere a szabvány NATO térképeket használja, akkor nem adhatom meg a régi vagy eltérő rendszer szerint. A térképen való munkához a sajátos szabványok szerint gyártották a segédeszközöket, mint szögmérők, vonalzók stb. Így ezeket sem tudják a NATO szabványnak megfelelően alkalmazni. Innen ered a probléma.
Legyen elég annyi, hogy nem egyszer indultunk már el rossz irányba, mert álló helyzetben a GPS nem arra mutat amerre mozgás közben?Mesélj kérlek
OK, akkor egyről beszélünkLegyen elég annyi, hogy nem egyszer indultunk már el rossz irányba, mert álló helyzetben a GPS nem arra mutat amerre mozgás közben?
Persze, a GPS mindenkinek ugyanúgy működik és általában nem ő a hülye...OK, akkor egyről beszélünk
Segítek egy kis vizualizációval:
Ezek a 60db 6fokos zónák sík lapra kiterítve (szürke kép) , ahogy elértetlenkedek ezek miatt megy a diskurzus:
Íjász azt magyarázta el, hogyan köt meg a NATO új kompromisszumokat, ahogy a szovjetek megkötötték anno a maguk kompromisszumait másként.
Elég összetett témát hoztál fel és a válasz sem egyszerű.És fel lett melegítve a régi kérdés, hogy egy francia tüzér kezében is (nyilván nem), csak az ukrán tüzérek rossz kiképzése miatt vagy a két térképkészítési rendszer miatt, mert egyszerre tartanak rendszerben D-20/D-30-at meg M777-et. (Hogy ne szovjet vontatott egy NATO önjáróval legyen összehasonlítva!)
Ez a legegyszerűbben úgy valósítható, hogy pl. az M777-tel felszerelt üteg/osztály saját felderítőket alkalmaz, melyek a NATO szabvány szerinti műszerekkel van ellátva, így kizárólag maguknak határozzák meg a célokat. Így nincs gond az átváltással. Ez leginkább az általános tűztámogatásban valósítható meg. Más alegységeknek, egységeknek nincsenek alárendelve.És úgy vettem ki a szavaiból, hogy amíg D-20-szal és M777-nel is akarnak lőni, addig ne várjunk csodát! És ezen nem segít az sem, ha minden számítást GPS koordinátákban akarsz elvégezni vagy a digitális tűzvezérlés varázsszó, meg bármi, ami leredukálja az egészet annyira, hogy majd a csúcstechnológia megoldja, ezért olyan drága.
Többször volt hír, hogy az ukránok fejlesztettek maguknak egy rendszert (GIS Arta), amelybe boldog-boldogtalan töltögetheti fel a célpontokat - kb POI-ként pakolják fel, hogy hol van valami leküzdhető. Van egy Google maps-szerű térkép, és ott jelennek meg ezek - gondolom a pozíción kívül mindenféle egyéb metaadatokkal is.Ez a legegyszerűbben úgy valósítható, hogy pl. az M777-tel felszerelt üteg/osztály saját felderítőket alkalmaz, melyek a NATO szabvány szerinti műszerekkel van ellátva, így kizárólag maguknak határozzák meg a célokat. Így nincs gond az átváltással. Ez leginkább az általános tűztámogatásban valósítható meg. Más alegységeknek, egységeknek nincsenek alárendelve.
Talán többségében így is alkalmazzák őket.
Igen, jól gondolod. Valahogy úgy működhet, hogy az adatokat egy magasabb egység parancsnokságán elemzik, majd ott választják ki azt az üteget, szakaszt stb., amely a cél közelében van és végre tudja hajtani a tűzfeladatot. Ez ugyanígy működik a saját csapatoktól befutott adatokkal is. A mai technikával már minden lövész is felderítő egyben, de nem rossz, hogy a civilek is besegítenek. Viszont ennek hatására terjedt el a fantom célok tömeges alkalmazása, ami igencsak nehezíti a feladatszabást, mert a tévesen értékelt célra vezetett tűz elárulja a lövegek pozícióját és ellenetüzet vált ki.Többször volt hír, hogy az ukránok fejlesztettek maguknak egy rendszert (GIS Arta), amelybe boldog-boldogtalan töltögetheti fel a célpontokat - kb POI-ként pakolják fel, hogy hol van valami leküzdhető. Van egy Google maps-szerű térkép, és ott jelennek meg ezek - gondolom a pozíción kívül mindenféle egyéb metaadatokkal is.
A tüzérek pedig ebből "válogatnak". Internet nyilván kell hozzá, meg valami eszköz, amin elfut az applikáció.
Ha a fenti rendszer működik, az adott tüzér pedig tisztában van a saját ütegének pontos GPS koordinátáival, akkor onnan már elvileg tud számolni irányszöget - és itt jönne a kérdésem: ebben az esetben igazából a térképről lenézett irányszöget kell átkonvertálnia az adott üteg skálájára, jól gondolom? A távolságot a GIS Arta elvileg automatikusan megadja, abból meg tud számolni csőemelkedést, meg amit kell.