Én a RM kerekes lövegét jövő időbe teszem. Van jó néhány más - már harcban próbált - és megfelelő löveg a piacon, szlovák, cseh, francia. Előbbi V4 (ha még létezik ilyen). A francia drága, és sajnos felszámoltuk a gépjárműgyártást, tehát ez sem roboghat Rábán, mint a cseheknél Tátrán. Ott a szerbek gyártása is, bár szerintem nagyobb mennyiséget nem tudnak határidőre gyártani, Ők sincsenek az új változatokból ellátva, de lehetne együttműködés. Nem kéne ATMOS Izraelből, közelebb is van a három ország, harci-technikai képességek közel azonossak, gyorsabb a szupport,..
Pontosítanék.
A szlovák meg a cseh, az egy és ugyan az, és szlovák. Mármint a löveg lelke. Maga cső, és a töltőrendszer. Hogy most Tatra-ra rakják, vagy hogy építenek-e köré tornyot, ez azt hiszem részletkérdés. Az Excalibur szépen fel is tudja cicomázni, meg sci kabint építeni neki, de a lényeget a szlovákok csinálják.
A probléma azzal van, hogy a Kontrukta szerintem most eléggé el van látva megrendléssel, ugyanis az ukránoknak folyamatosan viszik ki a Dana-kat, Zuzanakat és elvileg a szlovákok is rendeltek már Zuzana 2-t. A Caesar szerintem is túl drága a képességeihez.
Az ATMOS meglepő módon nem egy löveg, hanem egy löveg család. Ami tulajdonképpen akár még vontatott is lehet, de az önjárósítását szinte mindenre megoldották.
páncélozott MAN 8x8-ra is:
Az ATMOS-ban valószínűleg az ár, ami elég meggyőző lehet.
Tatra 6x6 alapra építve Thaiföldnek 4,3M USD/db áron szállították.
A Fülöp-szigetekre meg még olcsóbban 3,9M USD/db áron.
Ezek viszonylag friss árak!
Ezek persze alig automatizáltak, de gyakorlatilag a Caesar szintjét elérik. Az automatizálás szintjeiben lehetnek különbségek. Van olyan, amelyik full auto itt is.
Technikailag nekem még mindig az EVA jelentené az optimálisat. Az mondjuk 6M körül lenne, de az akkor is, amellett, hogy egy nagyon bevállt mechanika, azért még full auto is (most már állítólag 24-es tárral), de szükség esetén kézzel is meg lehet tölteni. És a nyitott szerkezete miatt akár elég jó sebességgel is.
Én az ATMOS-t, mint opciót amiatt mondtam, mert én is elég messzinek érzem még a HX3 alapú löveget. Annak is van már - nem egy - referenciája, és az Izraeliek is berendeltek belőle maguknak. Ráadásul elég kellemes árúnak is tűnik. Ha meg komplett rendszerként megvesszük az Elbittől a PULS-szal együtt, akkor ott lehet mindenféle ellentételezésért jelentkezni.
Ezen felül érdekes lesz az is, hogy bármivel is egészítjük ki a PZH-inkat, valamilyen szintű kompatibilitásnak meg kell legyen.
Az a minimum, hogy ne hisztizzen egyik löveg gyártója sem, ha közös, valamilyen standard lőszer kerül beléjük.
Ezen felül az is döntő lehet, hogy milyen tűzvezető rendszer van mögöttük, és hogy ezen rendszer hogyan lesz összehozható a saját C2 rendszerünkkel.