Igen, látod, pont ez a gondom. Hogy nem igazán értem. Kérdeztem több dolgot, amire egyszerűen nem válaszolsz. Nem tudom megmondani, hogy a Honvédség érzékeny információnak kezeli és nem tudsz -mivel gyártói dolgokról van szó, például hogy az egyik mitől olcsó és a másik mitől lesz drága, ezért ezt furcsállnám- vagy szimplán nem akarsz válaszolni.
A fórumon azért terjedt el a nézet, hogy a vontatott tüzérségnek minimális a túlélőképessége, mert beszereztünk radarokat, amik lövés után bemérik, honnan lő az ellen. Ha követed a román haderőfejlesztés topicot, akkor ők is. A kommunikáció gyorsítására és biztonságossá tételére ők is gőzerővel költenek.
Adtam egy elméleti számítást, hogy mennyi az a minimum mennyiség, amivel már tudsz legalább három gránátot odavágni az ellenség tüzérségi eszközeire. Szólj, ha valahol hibás a számítás! De ha egyetlen tüzérosztályt felszabadítasz erre a célra, akkor már nem jelentheted ki, hogy nem lesz válaszcsapás, mert ahhoz nagyon speciálisan rá kellene készülni. 9 db lövedék fog becsapódni a környéken. Az egész haderőhöz képest filléres költségen tudod baszogatni az ellenség vontatott tarackjait.
Emiatt gondolja sok ember azt, hogy érdemesebb olyan eszközökbe beruházni, amik lövés után gyakorlatilag azonnal tovább tudnak állni, így értelme nincs az ellenségnek az általa radarokon megkapott koordinátákra rálőnie.
Felhozol a vontatott tüzérségre, mint olcsó eszközre példát, hogy ha keleten harcolni kell, akkor én Gyulán szarul érezném magam, ha Debrecenben lenne az a pár RM155 cső. Oké, ez nem tényadat, hogy így lenne, csak egy fiktív szituáció. De nem látom, és igen jól vetted észre, nem értettem meg, hogy a román-magyar határszakaszon miért ellensúlyozna 100 db használt vontatott a pásztorok 800 db vontatott és 240 db rakétás eszközét? A legtöbb nekik is csak raktáron porosodik, de ebből a mennyiségből ők raknak csak csövest kilométerenként 2-t, ha háborúban nagyon akarnak.
Fele annyi hivatásos katonánk lesz elvileg és fele annyi tartalékos. Vagyis fele annyi leküzdendő célpont. És ha 25 Pzh-t és a D-20-at is hozzá adom az általad kért 100 amerikai vontatotthoz, akkor is lesz nekik 10-szer több tüzérségi eszközük.
Tényleg fogalmazd már meg, hogy miért példálózunk állandóan Románia elleni háborúval, indokolva olyan beszerzéseket, amik mennyiségileg nem egyenlítik ki az erőviszonyokat, de kétes a minőségi fölényük?
Azt az érvet érteném, hogy vegyünk 800-at, mert szerinted csak így tudjuk ellensúlyozni az ő eszközeiket. Nagyon kevés konkrét számot írsz, azt javasolod vegyünk 100-at és tároljuk le, de nem látom, hogy miért. És nem írod azt sem, hogy szerinted ez mennyit jelentene a mi katonai költségvetésünkbe... Mennyi a beszerzési költsége, mennyibe kerülne a kiképzés.
Ne haragudj, de én azt kértem, hogy merüljünk el a témában és fejtsük ki az érveket érthetően. Nem látom, hogy te milyen költségekben gondolkodol, mert arról nem vagy hajlandó nyilatkozni. Nem látom, hogy miért nem választható le egy alakulat, ami csak ezzel a témával foglalkozik? Azt a témát akartuk körbe járni ismét, hogy van-e túlélőképessége a jövő csataterén egy vontatott eszköznek és csak annyit kaptunk, hogy szerinted van.
Ez nekem nem elég. De úgy látszik, meg kell elégednek ennyivel.
Szerintem kevered a hatékony lőtávval. Mivel GPS vezérelt lőszerről beszéltünk ellenséges tüzérségi eszközök kiiktatására, ezért ez az adat teljesen irreleváns. Csak irányítatlan lőszerekre érvényes. (Vannak kétségeim afelől, hogy mit értenek az alatt, hogy 30 km-en pontos egy buta lőszerrel, de ezt hagyjuk.)
A reagod többi része meg elég problémás. Pont nem zászlóalj tüzérségről beszéltünk és még csak nem is dandár tűztámogatásról. Jelen tudásunk szerint dd tüzérség egyedül Tatán lesz Pzh2000. A többi valószínűleg teherautós lesz, mert az is tökéletesen lépést tud tartani az APC-kel és a szittyákkal is. Vagy Lynxen önjáró aknavető formájában.
Neked is feltenném a kérdést. Mert te látod lelki szemeid előtt, ahogy egy esetleges román támadásnál épp máshol harcolnak a Leopárdok, ezért bevezényelsz vlach nehéz dandár ellen szittya zászlóaljakat vontatott tüzérséggel és hamarosan mi szorítjuk katlanba őket. Biztos vagy te ebben? Van nekik 2-szer több gyalogosuk a hadseregben. Nekünk jelenleg 30 vagy az alatti számú D-20-asunk. Ezt kéne felfejleszteni. (Ennek első lépcsője a jövőre érkező Pzh-k.) Az ellenoldalon van 1000+ db tüzérségi eszköz.
Ha te vásárolsz még több tankot a hetvenkettesekből, mert ellensúlyozni akarod a TR-85 darabszámát, nagyon homályosan látom ettől még, hogyan fog összeomlani egy kategóriáktól függően 2-10-szeres mennyiségi fölénnyel rendelkező ellenség csupán azért, mert te vásárolsz gyenge minőségből jóval kevesebbet, mint ami nekik van.
Szerintem meg a Tiszáig visszaszorítanának bennünket.
Ha nincs logisztikád mögötte, akkor lősz párat és kifogytál. Közelében sem vagy annak, hogy 1000 harcoló tüzér katona folyamatosan dolgozzon. De lefoglaltál egy jelentős keretet a felső határból. Pont ugyan az a problematika, mint a további T-72-es vásárlásnál, amit szeretsz. A példádban az sántít, hogy a T-55-ösöket eddig is simán lekezeltük. A két TR-85 zl-ból az egyikkel felveszi Tata a harcot... Marad 1 db zl, ami sikeresen áttört. Ismerős? Mit szoktál mondani az 1 zl-as hk támadásról? (Amiknek Leopárd2A4-esek és T-72-esekből álló zászlóaljunkkal is meg kell küzdenie, halkan jegyzem meg.) De a tüzérség és lövészek túlerejére ezzel még nem válaszoltál.
Ha nem tudunk választ adni arra, hogy akarjuk kiiktatni az ellenség mennyiségi előnyét, akkor költünk nagyon sokat a fegyverekre, de továbbra is esélytelenek leszünk a győzelemre.
A te mániádra, hogy hk előnyben van az ellenfél pont az a válasz, hogy nekünk a csapatszállítókon, a helikoptereken, a vadászgépeken és szinte mindenen lesz kellő minőségű páncéltörő eszköz. Az ellenség tüzérségi eszközeire is ugyan ilyen választ kell adnunk.
Az, hogy egy zászlóaljnak milyen tűztámogatást adsz az ellenség gyalogságával szemben, az meg olyan kérdés, hogy lehet 120-as löveg is, csak guruljon! Felőlem vehetjük használtan is, de lehet az önjáró aknavető is.
Csodaszép, hogy 2,5 perc alatt össze lehet csomagolni egy amerikai vontatottat. A gondom az, hogy a belövés után kelleni fog pontosítás. Pusztán a lövedék levegőben töltött ideje 1 perc minimum. És ekkor már be van mérve. Az RM155-ös ágyú maximális lőtávolságra 2 perc a lőszer levegőben töltött ideje. Ebben nincs benne természetesen az, hogy a radar meghatározza a koordinátákat, és még idő telik el a tűzkiváltásig. Viszont mivel az egy osztály nem a minimum mennyiség az ellencsapásra, ezért 1-1,5 perc között lenne a levegőben megtett út.
Viszont nincs válasz arra, amit Kammm is felvet, hogy a vontatottnak a beméréstől kezdve 3,5 perc szükséges az indulásig. Oké, tegyük fel, hogy ultra jó BMS-t fejlesztenek odaát és jelezni fogja neki, hogy épp lőnek rá és tovább kell állni. Ezt sem tudja megtenni, ha a riasztástól kezdve azonnal felhagynak a pontosító lövéssel és elkezdenek csomagolni. Egy önjáró löveg ezzel szemben azonnal tud indulni.
Én ezért vagyok kétkedő ezekkel a kézi eszközökkel szemben. Mert van egy kérdés, amire nem jön válasz. Csak az üres áttörnek a románok és akkor majd bekerítjük őket és... A Tiszáig fognak visszanyomni minket, ha nem adunk választ minden egyes technikai eszközük és emberanyagban is meglévő előnyükre.
Engem olyan válaszok érdekelnek, hogy ki tudjuk szedni Spike-kal a fele részt modernizálatlan T-55-ösöket, másik fele TR-85-ösöket? A terv az, hogy igen. Ők ki tudják szedni a Leoinkat Spike-kal? Ha működik az APS, akkor nem. Drága mulatság a hk-kra APS-t felrakni, de még drágább egy csomó Spikot ellőni feleslegesen. A 4 század MIG-et tudjuk ellensúlyozni? A válasz az, hogy igen, 1 század Griffel. Nem is számolnak velük, veszik az F-16-osokat.
Arról meg tegyél le szerintem, hogy amerikai vontatott tüzérséggel 100 db-bal és rakétásokkal fogjuk ellensúlyozni az ő 800 db csövesüket. Van 240 db rakétásuk is, köztük HIRMAS. Mit szeretnél ezen ellensúlyozni?
Ha nincs tervünk arra, hogyan fogjuk kiszedni őket, akkor kár elkezdeni a háborút!
És elértél a reag végére ahhoz, hogy a vontatott tüzérségből igazából szerinted is minimális árral lehet csinálni önjárót, a cédulán szereplő szám inkább magától az ágyúcsőtől függ. Hát pont erről beszélek! Hogy annak legalább van értelme, ha mobilitást adsz neki. Anélkül valszeg az első napon elpusztul.