Egészségükre.Ausztráloknak NEMO lesz az aknavetőjük Lynxeken, mert kifejezetten kérték a direkt tüzelés lehetőségét. Mondjuk több pénzük van, mint nekünk.
Szerinted is Hirtenberger lesz a befutó?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Egészségükre.Ausztráloknak NEMO lesz az aknavetőjük Lynxeken, mert kifejezetten kérték a direkt tüzelés lehetőségét. Mondjuk több pénzük van, mint nekünk.
Szerinted is Hirtenberger lesz a befutó?
A Bronco megoldásában, csak a lövések idejére mennek hátra a kezelők.NEMO két előnye:
1. Nem esik be az eső és nem fázik a katona - a repeszekről nem is beszélve. Ezek a nyitott tetejű megoldások nem tetszenek...
2. Direktben (line of sight) is tud lőni mint egy löveg ami épületek, bunkerek és nem páncélozott célok ellen hatásos
Ha azt nézzük mi az ami jó a katonáknak akkor NEMO, ha gazdaság és politika az első akkor Hirtenberger.
105/155 mm-t. 105 LG1 MK3 vagy M119 A3 a 105-ből. Ami a 155-öt vontatottat illeti, nem költenék rá sokat. Az újaknak olyan ára van, főleg az M777 a3-nak (az indiai üzletből kiindulva), hogy abból még a Caesar is kijönne, akkor pedig nem kérdés, hogy melyiket kellene választani. Inkább valami másodvonalas de jó állapotú M198, FH-70 vagy FH-77-et vennék "gombokért" legalább 100-150-es tételben, amit akár a Hinterberger által kifejlesztett tűzvezető rendszerekkel modernizálnék, aztán lezsírozva mehetnének a tető alá. 1-2 üteggel lehetne kiképezni tartalékosokat, valamint fenntartani a kapacitást minősített helyzetre való felkészüléshez. Persze a legjobb valamilyen tartalékba helyezett M777 a2 lenne (az jóval olcsóbb), amit szintén inthon digitalizálnánk. Vontatónak jó lenne egy Gidrán változat, ha képes egy javadalmazás lőszer szállítására is. A 105-nek az NMS is elég lehet.Mint szakember és ha választhatnál, te mit preferálnál vontatottból (kaliber, típus) ? És milyen vontatóval? (kerekes ,broncó, nms) ?
Ezt már most tudják. Ehhez pont olyan helyen kell lennie az ellentüzet kiváltó ütegnek, hogy azonnal reagálni tudjon. Kérdés: ilyen marha kevés lövegszám esetén mi rá az esély??? Ha nem a nehéz dd Pzh-k műveleti területén van az ellenséges D-20 üteg, nem tud rá reagálni, hiába a technikai fölény. Debrecenből nem fog támogatást adni Gyulára.Azert ez nem hollywoodi sztori am, legalabbis a mar kozeljovoben sem az lesz; ezek az uj, teljesen networked, automatizalt rendszerek am masodpercek alatt kalkulalnak ki barmit majd a kovetkezo konfliktus soran, a menekuloidod mindossze annyi lesz, amig celoz az automatika es odaernek az elso lovedekek.
Mozgó műveletek során valóban el kell hagyni a TÁS-t, mielőbb. Ezt nem vitatja senki. De millió feladat van, ahol nem kell (erre volt példa a mélységi védelem, katlanok felszámolása, védelmi állások tüzérségi megerősítése) ahol minimális az esély türzérségi párbajra. Ezek nem a manővererők feladata és nem igényli a drága Pzh-kat. Ezért az önjáró vs. vontatott vita értelmetlen mert mindent a helyén kell kezelni. Mivel a frontvonalak elég nagy kiterjedésüek lehetnek, bármely szomszédunk ellen képtelenség modern önjárókkal biztosítani a tüzérségi igényeket és a Pzh-k sem lesznek mindig egyszerre működőképesek.Akkor szerintem merüljünk el témában, mert eddig mindenki meggyőzte magát és egymást arról, hogy el kell mozogni a lövések után, méghozzá minél gyorsabban. Mivel te és Filter ki vagytok képezve, így jobban kell látnotok, értenetek a dolgokat. De jó lenne, ha ez a tudás átjönne mások fejébe is, mert enélkül max úgy tudnánk elfogadni, hogy kell a vontatott, hogy nem tudjuk, hogy miért.
Már az első bekezdéssel megvettél!105/155 mm-t. 105 LG1 MK3 vagy M119 A3 a 105-ből. Ami a 155-öt vontatottat illeti, nem költenék rá sokat. Az újaknak olyan ára van, főleg az M777 a3-nak (az indiai üzletből kiindulva), hogy abból még a Caesar is kijönne, akkor pedig nem kérdés, hogy melyiket kellene választani. Inkább valami másodvonalas de jó állapotú M198, FH-70 vagy FH-77-et vennék "gombokért" legalább 100-150-es tételben, amit akár a Hinterberger által kifejlesztett tűzvezető rendszerekkel modernizálnék, aztán lezsírozva mehetnének a tető alá. 1-2 üteggel lehetne kiképezni tartalékosokat, valamint fenntartani a kapacitást minősített helyzetre való felkészüléshez. Persze a legjobb valamilyen tartalékba helyezett M777 a2 lenne (az jóval olcsóbb), amit szintén inthon digitalizálnánk. Vontatónak jó lenne egy Gidrán változat, ha képes egy javadalmazás lőszer szállítására is. A 105-nek az NMS is elég lehet.
Ezt már most tudják. Ehhez pont olyan helyen kell lennie az ellentüzet kiváltó ütegnek, hogy azonnal reagálni tudjon. Kérdés: ilyen marha kevés lövegszám esetén mi rá az esély??? Ha nem a nehéz dd Pzh-k műveleti területén van az ellenséges D-20 üteg, nem tud rá reagálni, hiába a technikai fölény. Debrecenből nem fog támogatást adni Gyulára.
Mozgó műveletek során valóban el kell hagyni a TÁS-t, mielőbb. Ezt nem vitatja senki. De millió feladat van, ahol nem kell (erre volt példa a mélységi védelem, katlanok felszámolása, védelmi állások tüzérségi megerősítése) ahol minimális az esély türzérségi párbajra. Ezek nem a manővererők feladata és nem igényli a drága Pzh-kat. Ezért az önjáró vs. vontatott vita értelmetlen mert mindent a helyén kell kezelni. Mivel a frontvonalak elég nagy kiterjedésüek lehetnek, bármely szomszédunk ellen képtelenség modern önjárókkal biztosítani a tüzérségi igényeket és a Pzh-k sem lesznek mindig egyszerre működőképesek.
Gondolj bele, hogy az előbbi példa alapján a nehéz dd Debrecen környékén intenzív harcot folytat a tudod kik ellen. Téged egy lövész zl-ba soroztak és kiépített állásokban helyezkedtetek védelembe Gyula környékén. A gaz ellen - mivel tudja hogy a kevés eszközünk elfoglalt - egy D-20 (M81) osztállyal erősíti meg alakulatait, akik így háborítatlanul, hosszú időn át tűz alatt tarthathak és támogatni tudják saját csapataikat. Szarul éreznéd magad.
Vagy, a tartalékunkból egy (pl.Fh-70-es) osztályt rendelnének a védelmedre, megakadályozva az M81-esek zavartalan működését.
És még számtalan ilyen körlet lenne rajtatok kívül is...
Ami az emberszámot illeti, rendkívüli állapot bevezetésével elrendelik a sorozást.
Az újaknak olyan ára van, főleg az M777 a3-nak (az indiai üzletből kiindulva), hogy abból még a Caesar is kijönne, akkor pedig nem kérdés, hogy melyiket kellene választani. Inkább valami másodvonalas de jó állapotú M198, FH-70 vagy FH-77-et vennék "gombokért"
erre volt példa a mélységi védelem, katlanok felszámolása
És még számtalan ilyen körlet lenne rajtatok kívül is...
A felénél ha egy dandárra 50 km-et számolunk,
Az AMOS (úgy tudom) már nincs gyártásban, NEMO van helyette és @krisss szerint olyan k. frága hogy tuti nem ez lesz - pláne hogy van Hirtenbergerünk...amúgy nekem is tetszene.Az ott egy délkoreai K9-es önjáró löveg. Mi jól megleszünk a Pzh2000 gépeinkkel! Sokkal szívderítőbb látvány ez a PATRIA AMOS dupla 120mm-es önjáró aknavető, ami szerintem korunk csúcsteljesítménye ebben a műfajban:
Jól értem, hogy 80 km-ként akarsz 1 db löveget telepíteni és prec. lövedékekkel osztályokat levadászni?Mi volt az a technológiai fordulat, ami ennyivel megdobta a vontatottnál is az új gyártásúak árát? Ezt már másként megkérdeztem az előző readomban is, csak átugrottad. Ezek szerint nem az a különbség fő forrása, hogy önjáró vagy vontatott, hanem mások által levedlett vagy új gyártású.
Igen, az tényleg jogos, hogy ha a manővererők leválasztanak egy katlant, ott már nem lesz veszélyben az ellencsapástól.
Egy olyan méretű határszakaszról beszélünk, 7 szomszédos ország 7 lehetséges ellenségből 2 rendelkezik ekkora vagy ennél hosszabb határszakasszal. A felénél ha egy dandárra 50 km-et számolunk, akkor azok ellen elég a 3 dd-s elképzelés. (Megjegyzem, hogy a két ekkora határszakasszal rendelkező közül a másiknak állítólag van 25 tüzérségi eszköze. Szóval ő is gondban lenne, ha a teljes frontszakaszt ennyivel le akarná fedni.)
Felállítok egy fiktív védelmet Mordor ellen és kíváncsi vagyok, hogy te profi tüzérként hogyan állítanád fel az ellenség eszközeit.
Mivel a D-20-nak 15 km-es a max lőtávolsága, az én célom az, hogy egy RM ágyúval és GPS vezérelt lőszerekkel countereljem ezeket 50 km-es maximális hatótávolsággal. A buta lőszer persze mehet a lövészek támogatására, de én kiemelt célpontnak tekintem a másik oldal ilyen eszközeit, ezért szívesen nyúlok drágább megoldásokhoz ellenük.
450 km-es határszakaszra kell vásárolnom felszerelést és én a frontot 15 km-re akarom megközelíteni. (Ha egy vontatottat nem lőnek ki ennél csak kisebb távolságban elhelyezve, akkor az én teherautósra szereltemet sem fogják.)
Remélem jól számoltam. Ez esetben 80 km-es front szakaszra tud az RM155-ös ágyú ilyen mélységben (15+15 km) válaszcsapást adni. A 450 km elosztva 80-nal... Nekem az jön ki, hogy a jövőre érkező PZH2000 mennyiség is ha a háború első napjaiban elvonnám Tatától és széttelepíteném, akkor kellő számú GPS vezérelte munícióval simán többszörösen lefogná a második legnagyobb határszakaszunkat. Mondom másként. Tatára tervezett dd-ből csak a csövesek egy részét kellene elvonnom vagy ha már úgy is újabb eszközök beszerzésén gondolkodom, akkor egy önálló tüzér ezred kapacitásának egy töredéke kellene erre a célra, hogy az ellenség állítólag meglévő 800 önjáró+vontatott eszközét felszámoljam. (Halkan megjegyzem, hogy rakéta póthajtású eszközről még nem is beszéltem, hiszen annak a röpideje a nagy távolság miatt már tényleg felveti a kérdést, hogy egy D-20-at össze tudnak-e csomagolni és elhúzni a helyszínről, ha erre akarok alapozni.)
Azt én is látni vélem, hogy egy háborúban 25 db RM155-ös szinte semmire nem elég a gyalogság harcának támogatására. Nyilván kell ennél sokkal több aknavetőből és más eszközökből, amik tűzerőt adnak buta skulóval is. Csak látnám, hogy a használtan vásárolt eszközök tömegét nem lehet szétlőni az első napokban!
Egyébként rákeresve 3 millió EURO-s egység árat találtam. 1,1 milliárd Ft egy aknavetőért?!
10km,a szabvány fordított ék harcrendben.3 zlhc esetén.Inkább csak 5 km lesz az, szélességben.
Van nekik egy öntöltő automata irányzású 120-as aknavetőjük. Az megfelelne erre.A Hirtenbergernek nincs megfelelő aknavetője a nehéz- és közepesdandár felszerelésére.
A Hirtenberger automata aknaveteője semmilyen formában nem alkalmas a nehéz és közepes erők zászlóaljtüzérségének. Második világháborús konstrukció lenne a felülről nyitott önjáró aknavető egy XXI. századi nehézdandárban!Van nekik egy öntöltő automata irányzású 120-as aknavetőjük. Az megfelelne erre.
A Hirtenbergernek mekkora kihívás lenne kifejleszteni egy hátulról tölthető, mondjuk a lengyel RAK -hoz hasonló tornyot?Van nekik egy öntöltő automata irányzású 120-as aknavetőjük. Az megfelelne erre.
Nem toronyban van mint a NEMO és kell egy nyílás, nyitható tető a Lynxre - de biztos nem kerülne 1.1mrd Ft/db-ba...
Nekem is jobban tetszik a NEMO ausztrálok is ezt veszik majd, de nem tudjuk hogy lesz-e rá keret.A Hirtenberger automata aknaveteője semmilyen formában nem alkalmas a nehéz és közepes erők zászlóaljtüzérségének. Második világháborús konstrukció lenne a felülről nyitott önjáró aknavető egy XXI. századi nehézdandárban!
vs.
Ez is lehet egy irány, de szerintem ez egy sok éves fejlesztés lenne, és nem biztos hogy olcsóbb mint NEMOt venni.A Hirtenbergernek mekkora kihívás lenne kifejleszteni egy hátulról tölthető, mondjuk a lengyel RAK -hoz hasonló tornyot?
Mjölner-nek viszont tudtommam nemegész 2 millió dollár darabja:Egyébként rákeresve 3 millió EURO-s egység árat találtam. 1,1 milliárd Ft egy aknavetőért?!
Ez így tényleg Hirtenberger lesz...
Tény hogy jobb az önjáró mint a vontatott. Csak hányszor annyiba is kerül?
Vontatott marad még jó sokáig...lásd senki nem vonta ki őket,hanem modernizálják.
Speciális terepen meg csak vontatott marad meg. Sivatag,hegység, tengerpart, dzsungel...hasonlíts össze egy vontatott csövet egy önjáróval súlyra ,D 30=3200kg, pzh 56 tonna.
Na ezért nem életképes mindenhol az önjáró.
D-30at szétszeded és viszed, na a pzh-t nem fogod.
US alkalmaz frontszakaszokon tüzér-támpontokat ( tüzértelep), ami rendelkezik légvédelemmel,és gyalogos védelemmel, körkörös tűztámogatást ad.
A telepek által lefedett zónák fedik egymást,így támogatni tudják egymást.
Ehhez elengedhetetlen a légimozgékonyságú tüzérség.
USA-Oo -nál látni hogy a helik repkednek a lövegekkel...együtt mozognak a frontal.
Franciáknál légimozgékony 120-as AV ütegek vannak.
( Annó még pont @ijasz -al beszélgettünk a tüzértelepek létjogosultságáról a modern harctéri körülmények között....)
Próbáltam már vázolni én is ezt a problémát.
A védekező félnek mindenhol ugyan azt az erőt kell tudnia felmutatni, a támadó fél viszont a felderítésére támaszkodva bárhol kepezhet súlypontot.
Magyarán ha mi egy frontszakaszt egy századdal biztosítunk, annyi elég az ellenséges erőnek is, a többit viheti máshová.
Ha meglesz a nehéz DD-unk, frankó lesz. B@szó lesz, de csak mint egy normális férfi,egy helyen tud b@szni.
És mivel laposak vagyunk, egy hadászati lavór alján ücsörögve, még nagyon a természet sem segít. Nincsenek járhatatlan területek a határainkon.
Fordítva, ha a seregeink végrehajtanak egy áttörést, és beszakítják a vonalat, mennyi egység van készenlétben a megnövekedett frontkilóméterek megszállására? Ott megfelelő,elégséges erőt milyen egységek tudnak felmutatni?
Mennyi egység van a megszállt területek biztosítására,evidens, a front kilómétereken kívül?
Stratégiai célpontok védelme, mint pl:
-Vasúti csomópontok, átrakodók, pályaudvaron.
-Lakosság ellátásához nélkülözhetetlen infrastruktúrát védelme?
-Ipar és energetikai biztonság? Erőművek, Üzemanyag tároló,finomítók védelme.
Stb...
Bizony ilyen helyekre sem ártana némi katona, meg páncélzat....evidens ,váltásban, mert max 21 nap amit frontban tölthet egy katona a NATO szabályok szerint.
Vannak itt azért kérdőjelek...
Régebben az általam minimumnak kalkulált 200-250 db HK, úgy hogy abból max 100 aktív,itt kíverte a biztosítékot, hogy az sok ,meg ezek leók.
Ok, [email protected] 44 leo az max 44 helyen tud ott lenni, ha mind működik.
És ha nem vesztünk egyet sem. Háborúban meg technikát rendelni 3-4éves szállítási idővel gáz.
Az irány jó, cuccok jók, csak most még combosítani kell a mennyiségen.
Eszemben sincs a PZH-t erőltetni azt pedig szeretném már a gondolatcsírájában elpusztítani, hogy magyar tüzérség sivatagba vagy dzsungelbe menjen...
Nekem a teherautós megoldások azok amik ár/érték kettősét hozzák.
A te elgondolásod nálam sosem ütötte meg az értéket szóval ne aggódj. Csak annyi, hogy szerintem a kerekes tüzérségnek van leginkább értelme. Az meg hogy nem aranyárban mérik az csak segít. Illetve én sosem vetettem el vehemensen a használt technika vásárlását sem. Én mindig azt mondom neked is, hogy szép dolog amit írsz általában a műszaki elképzelések terén csak éppen legtöbbször nem létezi de leginkább nem annyiért amennyit te megálmodsz neki és főleg nem annyi idő alatt amennyit te szoktál emlegetni.Én ezt tenném meg Itthon, "csak" Grad(BM-21 tovább-)fejlesztett rakéta-tüzérséggel, mert:
- még könnyebb ,
- még olcsóbb,
- még kevesebb ember kell hozzá,
- még jobb a tűzgyorsasága,
- a hazai inteligens-/drón-lőszer fejlesztése és gyártása is megfizethető(kategória lenne számunkra,
- 2-3-szoros a lehetséges tűztámogatás (100+ km !!! ).
Teljesen egyetértek!
Mi lesz így a hazai mainstream "...mindenből e legjobbat, legújabbat""... pénzügyileg teljesíthetetlen ábrándjával és annak itteni hivatalos és félhivatalos támogatóival?
...mert ahogy korábban többen jeleztük, ez az általad is említett, a valós/eredményes, hosszútávú, jó megoldás a magyar haderő újjáépítésére!
Ez nekünk legjobb!!!
Huj-jujj, komolyra fordult, @krisss "kiejtette a tollán", hogy "Ár/Érték arány"...
...komoly változás "szelét" érzem??? ...remélem van még rá elég pénz!!!