Na igen.A megelőző hozzászólásaimban azt vettem górcső alá, hogy kb. milyen lövegigénye lenne a jelenlegi aktív és tartalékos alakulatainknak . Szerintem nagyon világosan részleteztem, hogy hova kellenek az önjárók és melyek azok a feladatok, ahová a megfelelő csőszám biztosítása érdekében vontatott eszközök is megfelelnek. Vannak néhányan, akiknek a szövegkörnyezetet figyelmen kívül hagyva a "vontatott" szó kisülést okoz az agyában és a mondanivalómmal ellentétben a számomra értelmetlen vontatott vs önjáró témakörben kezdi el fitogtatni tudományát. Hogyan írnék a bonyolultabb folyamatokról, mint felderítés, bemérés, lőelemképzés stb. amikor a világosan leírt dolgokból is csak részleteket értesz meg.
Nem erőlködök és az időm is korlátolt.
Tisztában vagyok a mai technológiai fejlődés okozta lehetőségekkel, ugyanis már évekkel a regisztrációd előtt kiszámoltam itt a válaszcsapások elméleti idejét a legmegfelelőbb csillagállások idején. Egyébként, akár a vontatott is indíthat ugyanilyen körülmények között válaszcsapást önjáróra, sikeresen. Évek óta szajkóztuk @Filter -rel annak a módját is, hogy hol lehet időt spórolni. Továbbra sem célom az önjárókra szabott feladatokat vontatottal helyettesíteni (bár a későbbiekben valaki úgyis ezzel vádol, megint). A megfelelő lövegszám biztosításának lehetőségeit vizsgáltuk itt páran, reális keretek között és nem tartom valószínűnek a kb. minimálisan szükséges 7-8 további csöves osztály szükségleteit önjárókkal biztosítani. Persze tőlem mehetne. A tartalékképzés és annak a lehetőségei volt a gondolatmenet alapja.
Egyébként, ha már felhoztad a jobb mobilitást, mi a helyzet a légi mozgékonysággal? Azzal gyorsan át lehet telepíteni akár több száz km-t a legrosszabb útviszonyok ellenére is.
Szóval meddő vita, a vezetés tisztában van vele, hogy mit, hol kell és tud alkalmazni.
Fizikát meghágni még ma 2021-ben sem lehet.
Röpidő 6km-re átlag 30 sec 155-ös csomagnál, innen meg az egyperces válaszcsapás már sci-fi.
Olyan alapvető dologról mint hogy az aknavetők közelébe nem ildomos tüzérséget telepíteni már nem is beszélek. Ugye a 120-as AV tud 8km-et.
Pzh hoz menetből, csapódásig 3 percet.
Ezt tudják a vontatottak is gond nélkül,platórol töltve. Ha van hozzá képzett személyzet. Tüzértelepek létjogosultságát már kifejtettük.
Elektronikai rendszerek használata...
Kétélű a dolog. Azon kívül hogy "világítanak" a radarok, gyakorlatilag jelzik a saját gépek-lövegek helyét. Ugye ahol felvillan a radar, ott kell szétnézni egy ~40km-es körzetben.
Az önjáró tüzérség az mindíg a legdrágább eszközök egyike lesz, elsősorban a támadások támogatása a célja. Védelemben alkalmazni pénzpocsékolás.
Gyalogság, mindegy milyen féle-fajta tüzérség nélkül hycomat. Vérrel fizet a technikai hiányosságok miatt.
Vontatott tüzérség pedig létezik, létezni is fog. Van jogosultsága a harctereken, a mai kihívásoknak megfelelő taktikai utasításokkal.
Ehhez kell a csapatjáték,mert egy üteg sikeres célleküzdése kb 100 ember összehangolt munkája.