[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 104
41 431
113
A "betanított" munkásoknak meg egy ht/szerződéses seregben illene egymás beosztását is probléma nèlkül vinni.
Első körben én örülnék annak, ha lenne elég "cső" meg hozzá elég ember, kis lépésekkel előre a mottóm.

Igen, szerintem akár 8 általánossal felvett emberek is, akiknek a komoly intenzív gyakorlás miatt a saját feladatuk jól megy, bőven használható kategória! Saját szakterületemen pont azt látom, hogy legtöbbször ott hibázik a rendszer, hogy mindenkinek mindent meg akarunk tanítani mi is! Hibás! Több hátránya van mint előnye!

Mindenki ahhoz értsen amit csinálnia kell, mert élesben azt tudod megcsinálni amit gyakorolsz, sokszor! Osztogatjuk mi is a mindenféle belső képzéseken a papírt, kezelői jogosultságot, aztán fél év múlva hirtelen rá kéne ülni egy adott szerre kezelőnek, el kéne látni egy adott beosztást, azt mindenki csak pislog mint hal a szatyorba, mert nincs benne arra a feladatra a napi drill, meg élesben sem azt a feladatot látja el, kb. soha!

Nem atomfizikusok kellenek, hanem adott feladatra brutál szinten begyakoroltatott a műfogásokat jól ismerő emberek! Nem kell mindenhova tiszt, altiszt! Nem kell mindenkinek mindenhez érteni, ez az egyik legnagyobb hiba a rendszerben véleményem szerint!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
15 717
26 159
113
Ezért kell vontatottból ha van hozzá elég kezelő, a legolcsóbb, legprimitívebb a nagy hatótávolságúak közül. Nem kell ugyanazt a feladatvégrehajtás hozzájuk rendelni mint az önjárókhoz, hanem szét kell baszni velük az ellent aztán otthagyni ha kell, felvenni a következőket, telepíteni, odabaszatni vele megint egy irgalmatlan sortüzet, közben összeszedik az előzők közül az épeket és javíthatókat....
2003ban a tüzmegnyitás után 1-2 percel megindult a vállasztűz......Plusz a vontatottaknak tűzképessége rendszerint igencsak elmarad egy modern önjáróétól.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 525
14 082
113
Éppenséggel magam is azt szajkózom,hogy térségünkben a tüzérség a csatadöntő fegyvernem.
Felejtsétek már el a tüzértelepeket korszerűen felszerelt ellenféllel szemben.91ben szarrá lötték az iraki G5/GNC45 tüzértelepeket (amikhez fogható ágyúik az amcsiknak nem is voltak),egy részüket a légi felderités felfedte,majd lebombázták őket.Más részüket meg a tűzmegnyitáskor bemérték,és MLRS ellenütegek szétkapták.2003-as háborúban már az ellentűz megnyitás szintideje az iraki löveg első lövésétől számitott 1-2perc volt......
Bemért vontatott löveget beteritik kazettás gránáttal/fejrészű rakétával,vagy a jó öreg shrapnel gránáttal-és nem marad kezelő,ki kezelje a löveget.A mozgó önjárót nehezebb felderiteni,mint a vontatottat.A gyakorlati tapasztalat az,hogy a vontatott tüzérség korszerű harcban igen esendő.A vietnámi tüzbázis rendszer továbbvihető-Afganisztánban.COINt müveletekben,ahol az ellennek nincs modern tüzérsége,vagy semilyen tüzérsége nincs.RSzR különben ebből irta a szakdolgozatát.
https://nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstream/handle/123456789/12181/ertekezes.pdf?sequence=1
Dronok felderithetik és megtámadhatják a vontatott tüzérséget is-amit semmiféle páncélvédelem nem véd.Mozgékonysága meg kisebb,mint akármelyik önjáróé.Egy potyázó dzsihádmobilos/diverzáns alegység meg az önjárót nem tudja szétlőni kilóméter távbol gp/ngp-val,a vontatottat sem-de a legénységet igen.Meg se kell közelitse kézi hsn vető távra őket.Ha meg egy portyázó hk szakasz üt rajta a vontatott tüzérségen,nem is kell pct gránátot kilőnije.Párhuzamositott gp,meg sima repeszgránát is elég.Ha meg van rendszerbe kartácsgránát......Plusz az önjárót fel lehet szerelni,és fel is kel, soft/hard APS védelemmel.Vontatottat már nehézkes igy kistafirungozni.
Most különben alighanem egy indiai messzehordó tarackágyú a legmodernebb vontatot-persze a zsidók tervezték nekik....
Viszont igen.Egy mai önjáró löveget is el kell látni olyan távirányitott fegyverállással,amivel képes mind önvédelemre,mind önlégvédelemre,minimum dronokkal szemben.És szüksége van a tüzérségnek is biztositó erőre,saját légvédelmi biztositásra is.
Egyre drágább a hadviselés modern módon.Ezért is terjednek az aszimmetrikus módszerek,meg a hibrid módszerek.

Hehehe....Lapozz vissza,mikor erről agyalgok,és oláh HIMARS frászt okoztam vele.

Rubin hadrendben,majd a már fenetudja milyen nevű (több is volt,egyre csökkenő dd számmal) 90es évek beli hadrendekben kb ez szerepelt.Zl tüzérség 2B11 Sany aknavetők (ugyanis a DiGép azt is gyártotta a ruszkinak-jó eséllyel magyar gyártású av-kel lövöldözik mindkét fél Ukrajnában...),majd 8 csöves 2S1 üteg lett (mivel az volt,Sanybol nem szereztek be 1db-ot sem...).Század tüzérségnek meg 4 cső Vasziljok-tervezve,mert abbol se történt beszerzés.Igy maradt a 3 cső 82 milis ősöreg av.......
Szerintem 60milis jármű szinten kellene,szégyentelenűl lemásolva a zsidókat.
Alapból rossz a kiindulási pont...
USA-val példálózol, meg irakkal....
Dzsihádmobil- Szerinted mi felderítők pihenőn szotyiztunk a lövegek mellett vagy vigyáztunk rájuk? Felvezető vajon mit csinál? Oldalbiztosítók? Ismétlem....Külön emberek vannak erre foglalkoztatva, van saját taktikájuk. TÜO-n belül van ezekre a feladatokra kijelölt állomány. Csak a Te fejedben kóvályognak a semmiben az ütegek.
Láttál te már tüzér bázist? Modernek nem nevezhetőt....pl Ukránt.....
Donetsk körül olyan tüzértelepek vannak amikben többméteres betonfedezékekben vannak a csövek, és több TÁS van csövenként. Találd ki melyikben van...Aztán HIMARS-old meg ha tudod.
Kezettás töltet csak vonuló fedezék nélküli technika, élőerő ellen jó. Zárt betonfedezékben gugoló csövek ellen, amik csak a tűzkiváltás idejére exponálják magukat majd rájuk zár az acél-beton csapóajtó édes kevés.
Mi az hogy legmodernebb ágyú?
Az a lényeg mit dob el...50 éves GRAD is dobálózik ma már 40km-re gond nélkül, akkor az most modern?
A drónok akkor derítenek fel ha hagyod magad....
Van 420 liter üza....melyik gépbe töltöd bele hogy odébbmenjen 47Km-et?
Mert egy Ural ennyivel 5-6 csövet elvisz annyira.
Eldurran egy kompresszor a motortérben....8 nap a javítása....Ezért ki kell esnie egy csőnek a védelemből?
Bakonyi pára cumira vágta az összes drónt reggel fél 10-ig....ennyit a drónokról. Lásd Bayraktar ukrajnában.
Sofőr vagy....egy turbina vagy egy nagyobb dízel sivítását meg tudod különböztetni egy Ural-tól?
Ha igen akkor már csak a füle alapján beazonosítja bárki a "Nagyvad" helyét....Egy Ural meg bármi is lehet....
Tüzér harcászatban nem nagyon vagy otthon.
PZH támadó fegyver. Aki védekezni használja az egy kontár.
"A tank akkor is támad ha védekezik" by @dudi
Az önjárónak meg az elsődleges feladata támogatni. Tovább nem magyarázom mert felesleges.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 525
14 082
113
Ezért kellene inkább önjáró - minimum CAESAR-szintű ha már az automatát "nem szeretitek"
Ez el fut 4-5 fővel is és nincs sokkal nagyobb karbantartási igénye...
Aztán a gránátokat meg szedik hozzá a mezőn? o_O
Akkor a log-hoz több ember kell...vagy automatizálod az átrakodást is.
Vagy hogy gondoltad hogy egy rendszer egyik végét meggyorsítod autómatizálással, és nagyobb teljesítményre sarkallod, de mögé nem raksz semmit ami táplálni tudná a nagyobb teljesítményt?
Remélem érzed a paradoxont.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 104
41 431
113
Alapból rossz a kiindulási pont...
USA-val példálózol, meg irakkal....
Dzsihádmobil- Szerinted mi felderítők pihenőn szotyiztunk a lövegek mellett vagy vigyáztunk rájuk? Felvezető vajon mit csinál? Oldalbiztosítók? Ismétlem....Külön emberek vannak erre foglalkoztatva, van saját taktikájuk. TÜO-n belül van ezekre a feladatokra kijelölt állomány. Csak a Te fejedben kóvályognak a semmiben az ütegek.
Láttál te már tüzér bázist? Modernek nem nevezhetőt....pl Ukránt.....
Donetsk körül olyan tüzértelepek vannak amikben többméteres betonfedezékekben vannak a csövek, és több TÁS van csövenként. Találd ki melyikben van...Aztán HIMARS-old meg ha tudod.
Kezettás töltet csak vonuló fedezék nélküli technika, élőerő ellen jó. Zárt betonfedezékben gugoló csövek ellen, amik csak a tűzkiváltás idejére exponálják magukat majd rájuk zár az acél-beton csapóajtó édes kevés.
Mi az hogy legmodernebb ágyú?
Az a lényeg mit dob el...50 éves GRAD is dobálózik ma már 40km-re gond nélkül, akkor az most modern?
A drónok akkor derítenek fel ha hagyod magad....
Van 420 liter üza....melyik gépbe töltöd bele hogy odébbmenjen 47Km-et?
Mert egy Ural ennyivel 5-6 csövet elvisz annyira.
Eldurran egy kompresszor a motortérben....8 nap a javítása....Ezért ki kell esnie egy csőnek a védelemből?
Bakonyi pára cumira vágta az összes drónt reggel fél 10-ig....ennyit a drónokról. Lásd Bayraktar ukrajnában.
Sofőr vagy....egy turbina vagy egy nagyobb dízel sivítását meg tudod különböztetni egy Ural-tól?
Ha igen akkor már csak a füle alapján beazonosítja bárki a "Nagyvad" helyét....Egy Ural meg bármi is lehet....
Tüzér harcászatban nem nagyon vagy otthon.
PZH támadó fegyver. Aki védekezni használja az egy kontár.
"A tank akkor is támad ha védekezik" by @dudi
Az önjárónak meg az elsődleges feladata támogatni. Tovább nem magyarázom mert felesleges.
Na ezt élmény volt olvasni, sok jó és nekem a laikusnak is logikus dolog van benne leírva.
Jól értelmezem, hogy ár érték arányban megvan a szerepe tehát szerinted is az önjárók mellett a vontatottaknak is a mai napig?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 104
41 431
113
A HX3 löveg állítólag a PZH árának felébe kerül...vagyis kicsivel többe mint a CAESAR
Az is szimpatikus akkor :D !

De Filter most vezette le ha jól értelmeztem elég logikusan nekem, hogy a vontatottaknak is megvan a szerepe!
A HX3 a nagy lőtávval, mobilitással, alig drágábbért (ha ez igaz!), nekem pl. nagyon jó vételnek tűnik, kár hogy kb. prototípus annak minden kockázatával!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
23 484
82 615
113
A HX3 löveg állítólag a PZH árának felébe kerül...vagyis kicsivel többe mint a CAESAR
Csak a mai háborús helyzetbe, amikor nagyobb a kereslet, mint a kínálat, nem az számít, mi mennyibe kerül. Hanem kicsit olyan lesz mint a gáz. Van vagy nincs az első kérdés az ár másodlagos. Ceasart részben sem fogunk tudni gyártani. HX3-at sanszos és lőszert is. Itt el is dőlt a kérdés.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
14 828
28 053
113
Aztán a gránátokat meg szedik hozzá a mezőn? o_O
Akkor a log-hoz több ember kell...vagy automatizálod az átrakodást is.
Vagy hogy gondoltad hogy egy rendszer egyik végét meggyorsítod autómatizálással, és nagyobb teljesítményre sarkallod, de mögé nem raksz semmit ami táplálni tudná a nagyobb teljesítményt?
Remélem érzed a paradoxont.
Vontatotthoz ugyanúgy kell logisztika mint a CAESAR-hoz - itt ne látok nagy különbséget. A teherautó vontatja a löveget vagy a platójára van "hegesztve" ez semmiben nem jelent több logisztikát. A teherautót mindkét esetben szervizelni kell, csak a löveget nem kell leakasztgatni...

Háborús helyzetben a logisztikai állomámy feltöltése elegkevésbé probléma: gépkocsi vezetőket ezrével lehet berántani a civil szférából. Ők majd hordják a lőszert...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
14 828
28 053
113
Csak a mai háborús helyzetbe, amikor nagyobb a kereslet, mint a kínálat, nem az számít, mi mennyibe kerül. Hanem kicsit olyan lesz mint a gáz. Van vagy nincs az első kérdés az ár másodlagos. Ceasart részben sem fogunk tudni gyártani. HX3-at sanszos és lőszert is. Itt el is dőlt a kérdés.
Én támogatom a HX3 löveg beszerzést - a fórum tüzérei "fáznak" tőle... :)
A CAESAR-ra a várakozási idő is legalább 2-3 év...
 
 • Tetszik
Reactions: Catles

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
18 451
26 629
113
2003ban a tüzmegnyitás után 1-2 percel megindult a vállasztűz......Plusz a vontatottaknak tűzképessége rendszerint igencsak elmarad egy modern önjáróétól.
igen ha épp elér és nem elégedsz meg azzal hogy 20. ra kapod ki a célpontot. de ha megelégedsz a 20. 30. lövéssel. lásd ukrajna és kitolod hogy az ellen frontvonal a maximális lőtáv közelébe legyen vagy egy hosszabb lőtávú eszköz jelent veszélyt rájuk vagy valami páncélozott láncos önjáró amit beküldenek ellene az első vonalakba a lövészek vonalába...
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 525
14 082
113
Nem megbántva senkit, nem ez a célom: lássuk be, nekem 2SZ1 -en vannak emlékeim, ott a hatos ütegben 1 ütegparancsnok meg 1 pkh volt aki komolyabban számolt, volt magasabb szintű tudása. A PK és PKH járműven túl volt a másik 4 parancsnoka hivatásos tiszthelyettes, a gépjárművezető és a töltő soros. Kb. betanított munka szint.

Marhára meg lennék lepve, ha a vontatott technikánál mindenkinek sokkal magasabb szintű tudás lenne az alap, mint ami nekem rémlik a régmúltból. Szóval le lehet sajnálni a határvadászokat, szerintem talpalni, tölteni, teherautót elvezetni még mindig nem kellenek hadmérnökök. Mondjuk ki, szerződéses állomány, betanított munkakör. Gyakoroltatni kell, és jól fogja csinálni az az ember is, aki határvadász alapanyag.

Javíts ki nyugodtan ha tévedek...
Javítalak.
Ma minden ember aki a cső körül áll, kell tudjon irányozni, PAB-ozni, számolni.
És a legjobbak kerülnek olyan poziba ahol dönthetnek, ráhathatnak a dolgokra ha hibát észlelnek.
Tehát igen, még a töltőknek is oda kell állni szárazon gyakorolni az irányzást.
Sőtt vannak pozik ahol számolás van, papír-ceruza. Szögmérő-vonalzó. Értse az ember mit ír ki a high-tech.
És beton keményen megkövetelik.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
18 451
26 629
113
Vontatotthoz ugyanúgy kell logisztika mint a CAESAR-hoz - itt ne látok nagy különbséget. A teherautó vontatja a löveget vagy a platójára van "hegesztve" ez semmiben nem jelent több logisztikát. A teherautót mindkét esetben szervizelni kell, csak a löveget nem kell leakasztgatni...
csak vontatottnál tudod cserélni a vontató járművet míg platóraszereltnél a jármű meghibásodása esetén a löveg is kiesik (etől függetlenűl én a platóra szerelteket tartom elsödlegesnek de nem vagyok a vontatott ellen sem (ha megvannak a platóra szereltek)
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
4 992
10 764
113
Első körben én örülnék annak, ha lenne elég "cső" meg hozzá elég ember, kis lépésekkel előre a mottóm.

Igen, szerintem akár 8 általánossal felvett emberek is, akiknek a komoly intenzív gyakorlás miatt a saját feladatuk jól megy, bőven használható kategória! Saját szakterületemen pont azt látom, hogy legtöbbször ott hibázik a rendszer, hogy mindenkinek mindent meg akarunk tanítani mi is! Hibás! Több hátránya van mint előnye!

Mindenki ahhoz értsen amit csinálnia kell, mert élesben azt tudod megcsinálni amit gyakorolsz, sokszor! Osztogatjuk mi is a mindenféle belső képzéseken a papírt, kezelői jogosultságot, aztán fél év múlva hirtelen rá kéne ülni egy adott szerre kezelőnek, el kéne látni egy adott beosztást, azt mindenki csak pislog mint hal a szatyorba, mert nincs benne arra a feladatra a napi drill, meg élesben sem azt a feladatot látja el, kb. soha!

Nem atomfizikusok kellenek, hanem adott feladatra brutál szinten begyakoroltatott a műfogásokat jól ismerő emberek! Nem kell mindenhova tiszt, altiszt! Nem kell mindenkinek mindenhez érteni, ez az egyik legnagyobb hiba a rendszerben véleményem szerint!

Napi 6 órában sehol nem fognak kb egy kèt mozzanatot gyakoroltatni egy tuzerrel.
Nem is kell.
Akkor viszont mit csinál egèsz nap a laktanyában?
Ugye nem telephelyet takarít.
Ugye az átkos sorkatonaság sokszor emiatt is volt szidva.

Az, hogy valakivel csináltak egy tanfolyamot arra kap egy papírt, az kb semmit nem jelent.

Èn is képzett AVI hegesztő vagyok papíron.
Amikor mondtam a főnökömnek a cègnèl 1 èv múlva, hogy azért ne gondolja, hogy tudok is, rendesen fel volt háborodva.


Lövèszkènt èn is vezettem BTR-t ès külszolgálatban ha volt lehetőség ezt-azt.
Ha valami történne a sofőrrel.

Időbe/ha nincs határ/úgy gondolnám belefér.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 861
3 910
113
az M777 ára kb. 4 millió USD, a PZH úgy 3x ennyi lehet, a CAESAR 5-6 millió USD körül van.
Árultak 800.000-ért is A2 verziókat zárolt állományból. Ez a 4 milla/db nekem az indiai üzletből rémlik, ami elég eltúlzott még annak ellenére is, hogy komoly technikai támogatás és képzés is járt mellé. Pofátlanok voltak a jenkik annyira, hogy jóval az igények alatti mennyiséget rendelték az indusok. Ebben volt politika is.
Most a Caesar rendelések egész jól alakulnak, érdemes lenne beszállni.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
4 992
10 764
113
Javítalak.
Ma minden ember aki a cső körül áll, kell tudjon irányozni, PAB-ozni, számolni.
És a legjobbak kerülnek olyan poziba ahol dönthetnek, ráhathatnak a dolgokra ha hibát észlelnek.
Tehát igen, még a töltőknek is oda kell állni szárazon gyakorolni az irányzást.
Sőtt vannak pozik ahol számolás van, papír-ceruza. Szögmérő-vonalzó. Értse az ember mit ír ki a high-tech.
És beton keményen megkövetelik.
Hát ez az.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 104
41 431
113
Csak a mai háborús helyzetbe, amikor nagyobb a kereslet, mint a kínálat, nem az számít, mi mennyibe kerül. Hanem kicsit olyan lesz mint a gáz. Van vagy nincs az első kérdés az ár másodlagos. Ceasart részben sem fogunk tudni gyártani. HX3-at sanszos és lőszert is. Itt el is dőlt a kérdés.
Megvettél ezzel az érveléssel kilóra :D!
 
 • Tetszik
Reactions: Aladeen

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 104
41 431
113
Javítalak.
Ma minden ember aki a cső körül áll, kell tudjon irányozni, PAB-ozni, számolni.
És a legjobbak kerülnek olyan poziba ahol dönthetnek, ráhathatnak a dolgokra ha hibát észlelnek.
Tehát igen, még a töltőknek is oda kell állni szárazon gyakorolni az irányzást.
Sőtt vannak pozik ahol számolás van, papír-ceruza. Szögmérő-vonalzó. Értse az ember mit ír ki a high-tech.
És beton keményen megkövetelik.
Ez a maximum cél. Nagyon jó. Előbb szerintem legyen "cső", meg ember. Kezdjük onnan, hogy a töltő létező ember, létező cső mellett, és tud mondjuk: Tá-dááám! Tölteni!

Le van tolva a gatya, tüzérségünk meg nincs. El kell kezdeni valahol! Ha majd fel van töltve a létszám, akkor gondolom távlati cél lehet ez is hogy tényleg mindenki - az utolsó töltő is - tudjon szögmérővel vonalzóval papíron deklinációval térképről minden szart kiszámolni vészüzemben manuálisan, meg értse a high tech képernyőt is.

Első körben kis lépésekkel előre. Szerintem. Nekem tényleg az volt mindig is a mottóm, hogy a valami az több mint a semmi, akkor is ha nem tökéletes.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
14 828
28 053
113
Árultak 800.000-ért is A2 verziókat zárolt állományból. Ez a 4 milla/db nekem az indiai üzletből rémlik, ami elég eltúlzott még annak ellenére is, hogy komoly technikai támogatás és képzés is járt mellé. Pofátlanok voltak a jenkik annyira, hogy jóval az igények alatti mennyiséget rendelték az indusok. Ebben volt politika is.
Most a Caesar rendelések egész jól alakulnak, érdemes lenne beszállni.
Pedig a tüzéreinknek meg kell szeretnie vagy legalábbis elfogadnia a HX3 löveget, mert "iparpolitikai" okokból tuti hogy ez lesz ahogy @SilvioD is kifejtette. Nagyon nem szeret kormányunk franciát venni...Mistral az egyetlen, de az is múltbeli örökség okán van rendszerben. Mondjuk jó rakéta a kategóriájában szerencsére.
Remélem beválik a HX3 löveg...