Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113


A kínai statisztikai adatok megbízhatósága erősen kérdéses, és sokan úgy gondolják, hogy a kínai diktatúra eltitkolta a külvilág elől a járvány tényleges kiterjedését, de jobb híján mégis muszáj ezekre támaszkodni, hiszen független ellenőrzéseket senki nem végezhet. És egy ideje a leghivatalosabb, a kínai egészségügyi minisztérium által naponta közölt adatok is egy elég aggasztó jelenséget mutatnak. A járvány kirobbanási helyén, Vuhanban március 19. volt az első olyan nap, amikor nem találtak egyetlen új fertőzöttet sem, és akkor a Hupej tartományban már egy hete nem adtak hírt új megbetegedésről. A járvány elmúlt: március 28-én feloldották a Vuhan felé bevezetett beutazási korlátozásokat, újraindult az élet, április 8-án feloldották a vesztegzárat, 14-én a várost hivatalosan biztonságosnak nyilvánították. Az országos adatok is nagyon biztatóan alakultak, nemcsak azért, mert napi új fertőzések száma átlagosan néhány tucat főre csökkent, hanem azért is, mert ezek március végén majdnem mind behozott esetek voltak: külföldről hazatért kínai állampolgárok, vagy legfeljebb ezek közvetlen kontaktjai. Március 23-án például a hatóságok 39 új esetről tudtak, ezek kivétel nélkül mind külföldről érkező utazók voltak, főként kínai diákok. Ez a következő napokban is hasonlóan alakult, március 28-ig hét nap alatt összesen 313 új behozott esetet regisztráltak, és alig 6 belföldi eredetű fertőzést. Érthető, hogy a kínai vezetés főként attól tartott, a beutazókkal együtt a már-már leküzdött járvány is visszatérhet, és ezen a napon szigorú beutazási korlátozásokat léptettek életbe, drasztikusan csökkentették a külföldi légi járatok számát, és külföldi állampolgárok többé érvényes vízummal sem léphettek be Kína területére. A saját hazatérő állampolgárait azonban Kína sem rekeszthette ki.
A kevés számú új eset döntő többsége Kínában továbbra is külföldről behozott volt, csakhogy mellettük nagyon gyér számban, de fel-feltünedeztek elszigeteltnek látszó helyi fertőzések is. Nem Vuhanban, ott mintha tényleg véget ért volna a járvány, hanem más területeken.
Szinte mindegy is, hogy ezek a közölt számok mennyire valósak, mert utalnak egy olyan trendre, ami minden bizonnyal valós: NÖVEKSZIK A HELYI EREDETŰKÉNT ELKÖNYVELT MEGFERTŐZŐDÉSEK SZÁMA. Bizonyára sosem volt ez nulla, azokban a napokban sem, amikor nem regisztráltak ilyen fertőzést, és természetesen a behozott esetek csak a statisztikában válnak le ilyen szépen a helyiekről: a Franciaországból hazatért diák, amikor három nappal később fertőzöttként felbukkan, addigra már rengeteg emberrel érintkezett, és azok is rengeteg emberrel érintkeztek. És az is valós lehet a konkrét számoktól függetlenül, hogy Vuhan helyett kezd kirajzolódni két terület, ahol a vírus terjedni kezdett: a dél-kínai Kanton (Kuangtung), ami az ország egyik legjelentősebb gazdasági és kulturális központja, és a maga 113 milliós lakosságával nagyobb, mint bármelyik nyugat-európai ország, és az északi Hejlungcsiang az orosz határ mellett, Kína egyik legfontosabb ipari régiója. Ezek egymástól jó messze vannak, vagyis nagyon úgy tűnik, hogy most nem egyetlen helyen ütheti fel a fejét a fertőzés, hanem mindjárt két helyen.
Megint felbukkantak helyi fertőzések Kínában
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Azzal a ténnyel tényleg nem lehet vitába szálni,hogy a Nyugat Európai országok között is jelentős különbségek vannak,annyit azért megjegyeznék,hogy a hivatalosan számított (KSH) magyar átlagbérnek nem sok köze van a valós számokhoz.

Valóban, mivel annál is magasabbak a fizuk. Nem ritkán jóval!
(Jattolás szokása, ami a Nyilas szellemiség lenyomata, de szintén itt gyökeredzik az "oldjuk meg okosba" ezerféle variánsa is, amin a világ más részein csak hüledeznek!)
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 730
3 833
113
Kezdd el használni a fejedet!
1!!! hónapja vannak komolyabb korlátozások/intézkedések kishazánkbanvoltak az első ilyen hatékony intézkedések
Te komolyan azt gondolod, hogyha esetleg/netalántán/adná az ég, év végére lenne veszélytelen vakcina.
Addig, - azaz MÉG 7-8 hónapig - kibírja az ország. Türelemmel, megtakarításokkal? :eek::(
Nem gondolom! Ám az olasz módszert másolva kiürül az ország, ill. a nagy tapasztalatokkal bíró alkotóképes korosztály!;)
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 730
3 833
113
Igen, ebben igazad van, azzal a kitétellel, hogy az oltóanyag a nyájimmunitás eléréséhez kell, ergo megint az a nyomorult nyájimmunitás a cél.

Én eredetileg arra reagáltam, hogy vannak, akik szerint a járvány megfogható. Szerintem már nem fogható meg, így vagy úgy de nyájimmunitás lesz a dologból, ahol 80% elkapja vagy oltást kap.

Számomra már az a kérdés, melyik lesz előbb, és mennyien halnak meg odáig.
Igazából a járvány megfogható! Lásd : Heves ,Hajdú, stb megye. Az a nem mindegy, hogy a nyájimmunitást mennyi halott árán éred el. Egyébként igazad van .
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 917
113
Pont arról beszélek, hogy kezd esélytelenné válni, hogy el ne kapd. A lassítás arra jó, hogy ne egyszerre kapja el mindenki, de ez nem változtat a tényen, hogy el fogod kapni.

Az ellenzék/kormány vitát meghagyom az ellenzéki / kormánypárti idiótáknak, én a közéletileg intelligens emberekkel szeretek beszélgetni. (Már elnézést, hogy ennyire nyersen fogalmaztam, de mindkét oldal tele van egység-idiótával, akinek minden rossz/minden jó, attól függően, melyik oldal mondja.)
Bocsi, de mondjál már egy olyan intézkedést az ellenzék részéről, vagy bármit, ami jó.Egy olyat az elmúlt 30 évből amitől bárkinek bármi jobb lett, mondjuk neked, vagy nekem, vagy tényleg bárkinek. Köszi! Tényleg kíváncsi vagyok, ha már egység-idiótázol itt mindenkit aki nem egyezik az egység-ízléseddel!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 104
26 711
113
Egyszerűen csak fáziskésés van. Az első random helyi fertőződés okozta halálozástól számított eltérések az EU tagállamai között a járvány menetében:

06hal.png


A táblázatban a "nap" azt jelzi, hogy mikor voltak, vagy mikor lesznek ott, ahol mi voltunk április 13-án, míg mellettük a napban számolt fáziskésés eltérése "fáz" oszlopban. A "20" és a "30" a halottak számát jelenti az első halottól számított huszadik és harmincadik napban (ha már elérték azt), míg a "/100" a százezer lakosra vetített értéket. Jól látható, hogy a két egymástól időben legtávolabbi állam között 44 nap eltérés van a járvány kibontakozásában. Az egész világban ilyen regionális fáziskésésekkel terjed a járvány, nem egyidőben zajlik az ilyesmi globálisan!
 
  • Tetszik
Reactions: milagro

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 898
11 335
113
Mint ahogyan a Szlovákok is !

Mondod Te, akinek semmi infoja nincs, Kis olvasnivalo, tudom, tudom, ballib, meg propaganda, de igazsagtartalma van....

Szlovákiában 9 halálos áldozata van a koronavírusnak, míg Magyarországon 156

A dunaszerdahelyi kórházat 11 évig vezető Horváth Zoltánnal beszélgetett a Válasz Online arról, hogy vajon mi lehet a titka annak, hogy noha Szlovákiában és Magyarországon szinte egyszerre lobbant be a járvány, náluk eddig 9 koronavírus miatt elhunytat tartanak nyilván, itthon pedig 156-ot. Tehát majdnem fele akkora lakosságra (Szlovákia: 5,45 millió) huszadannyi halálos áldozat jut.

https://index.hu/kulfold/2020/04/17...zata_a_koronavirusnak_mig_magyarorszagon_156/
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 398
24 881
113
Mit kellene észrevennem, hogy egy hadihajó legénységének potenciálisan egy-két százalékát kellene lélegeztetőre tenni teljes fertőzöttség esetén, míg a többiek alapvetően munkaképesek maradnának?
Békeidő van, nem háborús helyzet. Persze a vírus háborús helyzet, de nem az a megoldás, hogy gyakorlatilag kivégezzük a saját embereinket, a hülyeség igen veszélyes. :)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 104
26 711
113
Békeidő van, nem háborús helyzet. Persze a vírus háborús helyzet, de nem az a megoldás, hogy gyakorlatilag kivégezzük a saját embereinket, a hülyeség igen veszélyes. :)
Nem, nincs békeidő, arról volt szó, hogy háborús helyzetben mi lenne! Te magad írtad ezeket a szcenáriókat, vegyi/bakteorológiai támadás érné a magas harcértékű hajókat

Nos, háborús helyzetben a koronavírus mint biológiai támadás senkit nem érdekelne, mivel ehanyagolhatóak a hatásai a harcképességre!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 553
113
Akkor elmondok neked egy sztorit.
Mi egy 9 lakásos társasházban élünk. A családban a feleségem igazolt Covid pozitív. A család többi tagját vele együtt hatósági karantén alá helyezték. A lappangási idő alatt (tehát, amikor még senki sem tudott semmiről) a gyerekeink együtt játszottak a házban egy másik kislánnyal, akinek a a bátyja 1 nappal mi karantén alá vonásunk előtt olyan beteg lett, hogy 40+-os láza lett, és félrebeszélt, de állítólag már 2 napja fájt a torka és köhögött, és alig bírt kikelni az ágyból, mert olyan izomfájdalmai voltak. Erről már írtam. A srác tesztelését a háziorvos nem tudta elintézni, és a Heim Pál orvosaival konzultálva otthon tartották, mert másnapra jobban lett. Senkit nem teszteltek a családban. Nem volt karanténjuk.
És ami új informació:
Ma az épületünk egy másik lakójával futottam össze, aki érdeklődött rólunk. Egy kisebb diskurzus után kibökte, hogy az iskolabezárást megelőzően a nála lévő unokája és Ő is olyan rosszul voltak, hogy borzalom. Állítólag a kislány teljes osztályán végigsöpört egy betegség, amit ő maguk is beszívtak. De érdekes módon a férje, és a kislány anyukája (a lányuk) nem lettek betegek.
Ezek után elmondta, hogy a kislány hirtelen belázasodott, ízületi és végtagfájdalmai voltak. Ez simán lehetne az akkor leköszönő influenza járvány is, azonban a hölgy elmondta, hogy nagyon furcsa volt, mert határozottan állítja, hogy neki pedig elment több napra is az ízérzete, és bár ő nem lázasodott be, de ugyan úgy nem bírt az ágyból kikelni a fáradtság, és a végtagfájdalom miatt. A furcsa eltűnt ízérzet pedig határozottan megjegyezte, mert arra határozottan emlékezett, amikor visszatért az ízérzése.
Mindez a mi megfertőződésünk előtt kb. 1 héttel (március legeleje). Kb. abban az időben, amikor az első regisztrált betegeket itthon lejegyezték.
Szóval igen valószínű, hogy már az első hazai beteg megjelenése előtt is már megérkezett hozzánk a vírus, mint ahogy az is biztos, hogy a vidéki számok sem a valós képet mutatják.
Ha karantenban vagy, vagyis kellene lenned, akkor megis hogyan diskuralhatsz a szomszedoddal?
 

Daimjo1

New Member
2019. június 13.
4
11
3
Ha éppen az lesz a baj,hogy sok lesz raktáron akkor majd a Balkán újra kap segélycsomagot, vagy esetleg kisegítjük az alakuló nyugat-európai kalifátust
Nehogy most meg az legyen a baj,hogy valamiből sok van,
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos and b4l4g3

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 104
26 711
113
Biztosan elfogy ez a rengeteg holmi? Nehogy a vegen ott csucsuljunk egy hegynyi maszkon ami nem kell senkinek.
Magyarországon az egészségügyi szakellátásban hozzávetőleg százezren dolgoznak, ebből tizenötezer az orvos és ötvenezer a szakdolgozó durván, tehát van napi hatvanötezer személyünk. Az havonta kétmillió készlet valami, ha csak egyszer vette fel egy nap!

Mindegyikőjüknek kell háromrétegű orvosi maszk például naponta egy darab legalább! Jelentős részüknek kell egy pár gumikesztyű, de lesz olyan, aki napi tucatjával fogja elhasználni! A koronavírusos betegekkel dolgozóknak teljes védőfelszerelés-készlet kell a szemvédőtől a védőruhán át több kesztyűig és álarcig. Egyelőre az eddig beérkező eszközökkel együtt sincs elég semmiből ha jól számolok, de ha minden beérkezik, akkor lesz!
 

vendeg2

Well-Known Member
2015. február 6.
513
471
63
Valóban, mivel annál is magasabbak a fizuk. Nem ritkán jóval!
(Jattolás szokása, ami a Nyilas szellemiség lenyomata, de szintén itt gyökeredzik az "oldjuk meg okosba" ezerféle variánsa is, amin a világ más részein csak hüledeznek!)
A jattolás mint nyilas szokás??? Ennél nagyobb marhaságot még nem olvastam a fórumon!
Az oldjuk meg okosba a világ minden részén működik, nyitott szemmel kéne járni a világban, vagy élni kéne egy kicsit külföldön nem csak nyugatimádó túristaként azt észrevenni ami beleillik a világképedbe...