Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 802
25 406
113
Ezúton is szeretném itt megköszönni a budapesti Semmelweis Egyetem hatod éves orvostanhallgatóinak, ötödéves fogorvostan-hallgatóinak, rezidenseinekt, valamint PhD hallgatóinak a hétvégi felvidéki országos tesztelésen nyújtott segitségüket, nyilvánvalóan nélkülük a déli járásokban összeomlott volna a művelet. A mintavételi helyenként +2 ember lehetőséget teremtett arra, hogy kétszer annyi embert lehessen egyidőben tesztelni, jelentősen felgyorsitva a folyamatot és csökkentve az önkormányzati alkalmazottakra és helyi önkéntesekre nehezedő nyomást.
Ha valaha ki kellett mondani, most biztosan itt a helye: az utolsó pillanatban jött a segitség. Tudom, mert ott voltam, benne voltam.
https://ahojkomarno.sk/matovic-v-komarne-o-pomoci-z-madarska-v-nudzi-spoznas-priatela/
https://www.bumm.sk/regio/2020/11/01/matovic-bajban-ismerszik-meg-az-igaz-barat
https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-bajban-ismerszik-meg-az-igaz-barat-7981709/

Az miért van egyébként, hogy az országos tesztelés eredménye nem jelenik meg a szokványos statisztikában?
(lásd pl. mai adat: 1.883 eset)
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 532
10 171
113
Legalább valami pozitív is történik...

Nem hogy valószinüleg, hanem egészen biztosan az országos tisztifőorvos eddig meg nem cáfolt kijelentése szerint.
A hivatalos lista szerinti elhunytak átlaéletkora meghaladja a 76 évet és sacc/kb több mint 90%-nak igen súlyos betegségekben szenvedtek.

A híresztelések ellenére az emberiség nagy része öregen súlyos betegségben halálozik el, úgy hogy előtte volt egy csomó krónikus nyavalyája. Még a járdán elütöttek jó részénél is lehet krónikus betegség listát készíteni, még az sem lehetetlen, hogy kiderülne, a magas vérnyomás hajlamosít elütésre :)
Az influenza is főleg az időseket teríti le (a sertésinfluenza járvány volt a kivétel, mert egy csomó középkorú súlyos tüdőgyulladást kapott), de a COVIDnál veszélyesebb a gyerekekre. De a rák a stroke és az infarktus is az öregeket sújtja leginkább. Valószínűleg a pestisnek is több áldozata lenne az idősek közt.

Jelenleg a probléma a COVID-dal az, hogy gyakran nincs elriasztó tünete (sima megfázásként átvészelhető többnyire), a halálozása meg járványügyi intézkedések mellett határeset, nem jelentősen magasabb egy járványügyi intézkedések nélküli influenzánál. Úgyhogy mindenki azt tud belemagyarázni, amit akar. Van, aki kipróbálná milyen járványügyi intézkedések nélkül. Van aki hatásosabb járványügyi intézkedéseket akar. És van aki kivár. Mindnek megvan a maga kockázata, bár arra nincs esély, hogy a fél ország kihal.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 999
23 151
113
Az miért van egyébként, hogy az országos tesztelés eredménye nem jelenik meg a szokványos statisztikában?
(lásd pl. mai adat: 1.883 eset)
Ha hiszed ha nem, este a polgármesterrel ezen tanakodtunk, hogy az eddigi napi esetek számai nem igazán tükrözi az örszágos tesztelés eredményeit, mindenki jóval több pozitivra emberre számitott. Vagy a teszt volt szar, vagy az előtte szokásos napi esetek számaiba, statisztikáiba valamit beleszámolnak amit nem kéne.

Visszatérve: az a hadsereg lényegében katonai művelete volt, gyorstesztekkel,...lehet nem tekintik a mostani pozitiv eredményt igazolt pozitivitásnak?! Nemtom...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 524
93 786
113
Ha hiszed ha nem, este a polgármesterrel ezen tanakodtunk, hogy az eddigi napi esetek számai nem igazán tükrözi az örszágos tesztelés eredményeit, mindenki jóval több pozitivra emberre számitott. Vagy a teszt volt szar, vagy az előtte szokásos napi esetek számaiba, statisztikáiba valamit beleszámolnak amit nem kéne.

Visszatérve: az a hadsereg lényegében katonai művelete volt, gyorstesztekkel,...lehet nem tekintik a mostani pozitiv eredményt igazolt pozitivitásnak?! Nemtom...
De ezek a Szlovákiában alkalmazott antigén tesztek 99.8%-osan jól mutatják a pozitivitást. A negativitásban pontatlanabbak a PCR tesztnél. Az is lehet még az oka a kevesebb pozitív esetnek, hogy most tünetektől függetlenül mki részt vett. A normál napi adatoknál azért inkább tünetesek meg kontaktok.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 227
4 693
113
Hát igen vannak, akiknek csak a lényeg ragad meg mindenből :D már értem mire föl magyarázod a hülyeséget. Sajnos helyesírásom rossz, de szerencsém, hogy kő egyszerű logikai összefüggések nem fognak ki rajtam ;)
Na kis zsenike.... erre a logikára mit mondasz? Ha el lehet kapni a vírust akár 3x is egymás után, minek is kell az oltás?? Ha nem ad védettséget miért folyik a csappból is ez??? Ezt kilogikázhatnád nekem mert én ehhez nem értek...
 

szarci1999

Well-Known Member
2020. augusztus 6.
431
479
63
Na kis zsenike.... erre a logikára mit mondasz? Ha el lehet kapni a vírust akár 3x is egymás után, minek is kell az oltás?? Ha nem ad védettséget miért folyik a csappból is ez??? Ezt kilogikázhatnád nekem mert én ehhez nem értek...
Wut? :D össze-vissza beszélsz!
Mi a kérdés?
El lehet kapni 3x egymás után a vírust?
Mint sok más vírust is, ebben mi a meglepő?
Lehet azért kell az oltás, hogy ne tudd elkapni 1x se (persze bizonyos ideig), de ez csak tipp :D!
Ha nem ad védettséget az oltás?
Ezt már tényleg nehezemre esik értelmezni.
Melyik oltás, mennyi időre ad milyen fokú védettséget?
Még sehol a vakcina, de már szar?
 
  • Tetszik
Reactions: BJani and LMzek 2.0

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
"A [kilégző] szelepes FFP2, FFP3 maszkok az egészséges egészségügyi dolgozóknak valók, őket védi hétköznapi használatra ne használjuk."
Müller Cecília

Kedves Müller Cecília, a kilégzőszelepes maszkok NEM egészségügyi használatra valók, hanem iparira. Autófényezőknek, parkettásoknak, azbeszttel dolgozóknak ésatöbbi, ahol ez egy ergonómiai könnyítés a maszkon, mert a szaki kilégzése nem tényező (ezért is volt tragikus az idei évben ez a járvány, mert az ipari felhasználók nem jutottak maszkhoz, ami súlyos egészségkárosodások megalapozója lehet és lesz is azoknál, akik ennek ellenére munkát kényszerültek vállalni). Egészségügyi dolgozó steril térben viseli a maszkot normál esetben, ott nem lélegezhet ki szűrés nélkül, éppenhogy tilos kilégzőszelepest viselnie, azonkívül nem tudhatjuk, melyik egészségügyi dolgozó egészséges! Kézcsók, egészségügyi felhasználásra ezért a kilégzőszelep nélkülieket használjuk!

Talán ez a döbbenetes mondat lehet a válasz arra, hogy a kórházakban milyen hatalmas arányban kapják el az oda betérő egészségesek a koronavírust a fertőzött egészségügyi dolgozóktól, merthogy gondolom nemhogy minket civileket nem sikerül tesztelni, hanem még őket se! Viszont jól ellátták őket kilégzőszelepes FFP2 maszkokkal! Azt hittem ez utóbbiek csak az első hullám ideji kényszerbeszerzéseknél kerültek elő, amikor azt adtak, amit szerezni tudtak, de ma már rendes, szelep nélküli eü. felhasználásra tervezett maszkokat adnak! Ezek szerint nemhogy nem, hanem máig nem tudtak megkérdezni egy munkavédelmist se erről, pedig minden intézménynek van ilyenje, a minisztériumnak is, a kórháznak is!

Egyébként meg az egészséges egészségügyi dolgozó úgy néz ki, hogy személyében elkülönítették steril környezetbe, ahová befelé menet mentesítették őt (tisztasági fürdés, körömpucolás, új ruha) és a tünetek megjelenésének átlagos idejéig ott is tartották a negatív eredménnyel járó első tesztelést követően, majd ennek a végén csináltak vele mégegy tesztet és az is negatív lett, hogy -egyelőre- egészséges felkiáltással aztán elbocsájthassák. Akivel egy ilyen körülbelül ötnapos procedúrát megcsináltak, arról se biztosan, hanem egy 99,9 százaléknyi valószínűséggel állíthatjuk a koronavírus mentességet. Kábé. Ilyet persze csak Putyin vendégeivel csinálnak, szóval ez nem elvárható természetesen, de nem is kell, mert a kockázatot kell minimalizálni a munkavédelemben, ezért kap minden eü. dolgozó normális helyen rendes, kilégzéskor is ugyanúgy szűrő maszkot mint belégzéskor. De Müller néni maga mondta, hogy már nem tudni pontosan ki a beteg, ezért mindenkit fertőzőnek tekintenek, ami hatványozottan igaz az egészségügyi dolgozókra, hiszen náluk a legnagyobb a kitettség, szóval miért tetszik kétszeresen is butaságot beszélni! Akkor meg csak kellene bonyolult legyen összerakni a képet, tudja ezt a néni magától is!

Mégha az egyiket, hogy milyen maszk, mire való nem tudhatja, csak logikusan sejtheti, azt csak a munkavédelmis tudja szakmából, de legalább egészséges egészségügyi dolgozókról ne beszéljen! Ráadásul ha a következő mondatban leírja, hogy a légzést könnyítő célú kilégzőszelepen szűretlenül jut a külvilágbe a kilégzett levegő, akkor csak össze kellett volna rakni fejben a képet, hogy mi a baj ezzel egy eü. létesítményben!

Apropó, tesztelés, csak mert a fertőzött eü. dolgozók nemcsak a kórházban, hanem a teszteléseken is terjeszthetik a járványt:
MentUs_virus_top_story_lead.jpg

Akad mentőállomás, ahol szinte mindenki koronás

“Egyre nehezebben bírjuk (...) egy több bajtársunk beleesik a betegségbe (...) fogy a létszám (...) a betegségek száma viszont emelkedik.”
Ezeket Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke mondta a Klubrádió Esti Gyors című műsorában.
A mentősök szövetségi elnöke elmesélte, hogy akad olyan mentőállomás, ahol szinte az összes kollégájuk koronavírusos lett, más helyeken akár 15-en is várnak egyszerre a teszteredményükre.

A problémákat az okozza, hogy Kusper elmondása szerint mentősök - akiknek az eredeti feladata a mentés lenne - máig napi több ezer tesztet végeznek el, ami képtelenül nagy és rengeteg időt felemésztő feladat. Egyes mentősök a 12 órás műszakjuk egy részét fordítják tesztelésre, mások annak letelte után önként vállalnak ilyen pluszfeladatot, a szabadidejük terhére.

Bár viselnek védőfelszerelést, ők is megfertőződhetnek. Az elnök szerint az Országos Mentőszolgálat mindent megtesz, hogy a sok teszt miatt ne kerüljön veszélybe a mentés, ezért is vonták például be az orvostanhallgatókat. Kusper szerencsésebbek tartaná, ha nem a mentősök tesztelnének, hanem tesztelési pontokat hoznának létre és ott zajlana a folyamat.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 999
23 151
113
De ezek a Szlovákiában alkalmazott antigén tesztek 99.8%-osan jól mutatják a pozitivitást. A negativitásban pontatlanabbak a PCR tesztnél. Az is lehet még az oka a kevesebb pozitív esetnek, hogy most tünetektől függetlenül mki részt vett. A normál napi adatoknál azért inkább tünetesek meg kontaktok.
Igen, azt is hozzá kell tenni, hogy jellemzően a tünetmentes lakosság került most górcső alá...
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Ha hiszed ha nem, este a polgármesterrel ezen tanakodtunk, hogy az eddigi napi esetek számai nem igazán tükrözi az örszágos tesztelés eredményeit, mindenki jóval több pozitivra emberre számitott.
Az első hullám lefutása után a huncover vizsgálat azt találta, hogy akkor kábé csak minden tízezredik(!) ember volt tünetmentes pozitív a kórházakon kívül teszteltek között(, és annak 20-szorosa már átesett a betegségen). Ezért telt a nyár olyan nyugodtan. A minden századik pozitív eredmény az nem kevés, sőt.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and SilvioD

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 999
23 151
113
Ja, és még egy fontos dolog,
...az 5G hálózat kiépülésével most már képes leszek a csippnek hála gondolattal vezérelni az otthoni fűtésrendszeremet, felkapcsolani a tv-t, szempillantással garázdálkodni a konzolon, aplikációkat irányitani a telefonomon, sőt...a kocsi navigációja is kitalálja kapásból, hogy hova akarok menni. Egyenlőre gyakorlom, hogy hogyan ne gondoljak az adóelkerülésre ill. a szomszéd nőjére, nehogy a hivatalok felhsználhassák ellenem a saját gondolataimat, de ettől függetlenül szerintem fasza ez a csippes dolog. :D
...választáskor sem kell mostmár saját magamnak gondolkodnom, a csipp megmondja kit kell karikáznom. :D
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 194
12 425
113
EltCSHRXUAIckTr


Mint a cirkuszban miközben "tombol a Covid 19 -23 és az USA elnök választás azt lesem mit lopnak el a háttérben.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 532
10 171
113
Kedves Müller Cecília, a kilégzőszelepes maszkok NEM egészségügyi használatra valók, hanem iparira.

Ok, ez így van. De jók az egészségügyi dolgozók védelmére is.
Ezenkívül a szelepes maszk drágább, úgyhogy az egészségügyi dolgozók ritkán kapnak olyat.
COVID osztályon meg minden beteg COVID-os, tök mindegy mit köp rájuk a személyzet. De mivel ott teljes műszak maszkban telik, nem árt ha valamivel komfortosabb a szelep miatt.
500 forint/darabért meg annyi FFP2 maszkot vehetsz, amennyit akarsz. Magyar boltól is. FFP3-at is, de az már elég drága.

PS: kedvencem, amikor egy nyugdíjas szelepes FFP2 maszkot hord, fejjel lefelé és az orra is kilóg belőle. Ezt nevezem én pazarlásnak :)