"Azért azt tegyük hozzá, hogy ebbe az ész nélkül fejlesztgetésbe roppant bele a Szovjetunió, és vesztette el a hideg háborút...

Tehát nem meglepő, ha a ruszkik változtatnak itt-ott a prioritáson."
A költekezés mértéke a kulcs ha összeomlásra akarod kihegyezni és nem, hogy mi a prioritás.
"és védik magukat azzal amivel tudják, költséghatékonyan..."
Ez így rendben is van és nem is kérdőjelezem meg. Ha OO teületi integritását valós, komoly fenyegetés érné arra egyértelmű megoldás. Azért is nem éri és ez kvázi így benne is van az Orosz nuki doktrinában (is).
"csak csöndben visszaszólok akkor neked én is, lopakodó vadász mellett el lehet még adni a fegyverexport keretein belül: Ka-52-t, Sz-300/400 családot, Panzirt, T-90et..."
Ezt se kérdőjeleztem meg, arra utaltam, hogy az exportból messze legnagyobb részaránnyal bír a repülőgép export, a hozzá való fegyverzet és support. És attól még, hogy kiesik a programot nem lelövik, nem kevesebbe fog kerülni a kifejlesztése az időtáv nyúlik meg... az elnyúlás miatt pedig sokan nem tőlük fognak rendelni, kissebb rendelés nem üt be az economy of scale... méregdrága lesz a termék.
"költséghatékony megoldásként csóróbb országoknak Szuhoj 4, 4+, gen gépeket, amikor már mondjuk japánnak/izraelnek F-35 lesz rendszeresítve. Szerintem FOGNAK."
Itt meg a T-90...nál van egy oriási problémája OOnak. Az hogy fénysebességgel jön fel Kína, aki szintén elad bárkinek bármit, bármilyen bartelba benne van és nagyon jó ár/érték arányt tud adni.
Ha tetszik nem veszel Su30at ha ennyiért sött olcsobban J10 sött J31 is van. És itt megint beindulhat a ha nem veszik külföldön nem üt be az economy of scale...
"TE mit fejlesztenél a véges erőforrásaidból, Topolt, vagy Pak-fát?"
Oroszok helyében? Hát topolt/rs24et biztos nem mert annak a fejlesztése ~1998/2008ban befejeződött 2000/2010ben talán már hadrendben is voltak.
A pakfa természetesen egy lelőhető projekt honvédelem/elrettentés szempontjából kevésbé fontos mint a nuki elrettentés, de gazdaság/face szempontjából a PakFa bizony legalább annyira sött jobban fontos.
emel: "tehát tényleg megválasztják a prioritást - de azért minden belefér nekik." + "nyakló nélküli, horribilis példányszámban történő, és a teljes ipari kapacitást súlyosan túlterhelő sorozatgyártás!"
kb én is ezt látom.
"Nem NATO célok ellen bőven elég az reptechnika, ami van"
vagy igen, vagy nem, ha igen kérdés milyen veszteségek mellett. Izgi lesz amikor határ mentén akár nato akár nem sorakoznak az F-35/J10/J31ek.
"Nem, én úgy érvelek, hogy a Topol, és egyéb nukláris elrettentést legalább szinten tartó fejlesztések miatt, nem nagyon fejlesztik a Pak-Fa-t."
A nagy-nagy fejlesztések nagyja

nuki elrettentés esetén lezárult legyen az topol, bulava vagy borej.
A pakfa fejlesztése pedig biztos prioritás mind saját hadászati (döntő tényező 4genes légierők ellen), mind export, mind face szempontjából. A lassulás okát már találgattuk én mind a hajtomű mind az avionika, mind a fegyverzet terén látom azt, hogy elakadtak és nem mert nem akarják nagyon vagy mert ne lenne prioritás vagy, hogy erre ne lenne pénz.
Mack meglátása amúgy szerintem él azaz ha India kiszáll mert nem látja biztosítottnak, hogy mire Pakiknak J-31 lesz addig nekik meg Pak-Fa és továbbra is 50$ körül alakul az olaj lehet elkaszálják. Kicsit szomorú lesz....